Dingen waarmee je moet stoppen

 

Vaak doen we een heleboel dingen die eigenlijk helemaal niet goed voor ons zijn. We halen te veel hooi op onze vork, zijn negatief of laten ons beïnvloeden door onze omgeving op een negatieve manier. Om meer vrijheid en geluk in je leven toe te kunnen laten, is het belangrijk dat je met een aantal dingen stopt. Ik heb een paar van die dingen op een rij gezet en ben benieuwd waar jij jezelf in herkent.

Piekeren over dingen waar je toch niets aan kunt doen
Natuurlijk kan het zijn dat een probleem je heel erg bezig houdt. Toch heeft piekeren in negen van de tien gevallen echt 0,0% zin. Er over nadenken en er met een vriendin over praten kan helpen, maar jezelf helemaal sufpiekeren lost echt helemaal niets op. Het maakt je enkel gestresst, laat je doemdenken en zorgt er voor dat je alles om je heen vergeet of laat verslonzen. Stop met piekeren en beperk jezelf er in. Piekeren is zinloos.

stop thinking

Dingen doen enkel omdat anderen het willen
Het kan fijn zijn om een ander te helpen of te steunen, maar dat is wat anders dan dingen doen, kopen, zeggen of aantrekken die anderen van jou verwachten. Je hoeft nergens bij te horen en je hoeft al helemaal niet de hele tijd te doen wat een ander zegt. Integendeel. Iemand kan jou misschien heel lief en aardig vinden omdat je de hele tijd alles voor die ander doet, maar je mag ook gewoon af en toe nee zeggen, voor jezelf opkomen en laten zien wie jij bent. Jouw mening, smaak of keuzes verdienen respect en jij bent vrij om zelf te kiezen wat je wel en niet doet, koopt, zegt of aantrekt.

Doen wat anderen willen kan soms veilig voelen, omdat ze dan geen commentaar kunnen leveren, maar hierdoor ben jij geen vrij mens. Een vrij mens ben je pas als je zelf doet wat jij wilt en niet enkel luistert naar de verwachtingen van je omgeving. Ouders kunnen bijvoorbeeld bepaalde verwachtingen hebben die jou onder druk zetten. Probeer toch te kijken wat jij zelf wilt, hoe je dit wilt vormgeven en wat voor jou belangrijk is. Je hoeft niet aan verwachtingen te voldoen, het gaat erom dat je gelukkig bent.

Anders willen zijn dan je bent
Ik ben zelf ook lange tijd niet blij geweest met hoe ik ben. Ik wilde altijd anders zijn, mezelf veranderen en aanpassen. Ik wilde niet zijn wie ik was, die persoon vond ik niet leuk, niet mooi en niet slim genoeg. Toch weet ik nu dat het in gevecht blijven met mezelf mij echt totaal niets oplevert. Ik ga namelijk niet veranderen, dat kan niet. Ik ben wie ik ben, of ik het nu leuk vind of niet. Ik kan het maar beter accepteren. En die acceptatie heeft geleid tot heel veel tevredenheid over wie ik ben en hoe ik eruit zie. Stop dus met anders willen zijn.

change

Te veel willen doen in te korte tijd
Heel veel mensen willen ontzettend veel dingen ondernemen, meemaken, doen en bereiken. Heel goed en leuk allemaal hoor, maar teveel kan ervoor zorgen dat je eigenlijk helemaal nergens komt. Misschien doe je wel veel, maar geniet je er helemaal niet van omdat het allemaal in zo'n sneltreinvaart moet gebeuren. Of je hebt eindelijk iets bereikt wat je graag wilde, maar bent nu helemaal kapot en overspannen. Stop dus met teveel hooi op je vork nemen.

Pas aan jezelf denken als iedereen jouw energie al heeft gehad
In therapie heb ik geleerd dat ik zelf de aller belangrijkste persoon ben in mijn leven. En ja, dat klinkt echt super egocentrisch en arrogant, maar dat is het niet. Als ik zelf niet gelukkig, gezond en uitgerust ben, heeft namelijk niemand iets aan me. Mijn werk gaat slechter, mijn huis wordt een rotzooi, mijn vriendinnen vinden me minder gezellig en mijn ouders vragen zich af hoe het nu echt met me gaat. Als het niet goed met mij gaat, heeft echt helemaal niemand daar iets aan en daarom is het belangrijk mezelf voorop te stellen. Eerst ik en dan pas een vriendin, vader, moeder, collega of kennis. Ik ben degene met wie ik oud moet worden, dus moet ik goed voor mezelf zorgen, zodat ik dat ook voor anderen kan doen.

Controle willen hebben over eten, gewicht, je leven of anderen
Je kunt er voor kiezen om in je eetstoornis te blijven hangen, controle vast te houden en jezelf vast te klampen aan regeltjes die je jezelf hebt opgelegd. Dat kan. Maar controle willen houden op allerlei dingen in je leven is zinloos en zonde van je leven. Je loopt er van alles door mis en het aller belangrijkste; Controle bestaat helemaal niet. Geluk komt en gaat. Het leven doet pijn en daarom is het zo belangrijk om die controle los te laten en met armen open te kijken wat er op je pad komt. Stop met het zoeken naar grip, want het bestaat niet en dat is helemaal niet erg.

Energie verspillen aan vrienden die geen vrienden zijn
Soms zijn er mensen in je leven waar je vrienden mee bent, maar waarbij de vriendschap meer energie kost dan dat het je energie geeft. Dit soort vriendschappen zijn vaak niet gelijkwaardig. Je hebt geen eerlijke of gezonde relatie met elkaar, maar toch blijf je de vriendschap aanhouden. Stop met dit soort vriendschappen te onderhouden of praat er eerlijk over en werk er aan.

ugly

Luisteren naar negativiteit van anderen
Mensen om je heen hebben die erg negatief zijn, is niet goed voor je. Probeer deze mensen niet teveel in je dagelijks leven toe te laten of maak het bespreekbaar. Zorg dat je niet mee gaat in het geklaag, gezeur of afkraken. Negativiteit en pessimisme is niet gezond en maakt je zeker niet gelukkiger.

Tegen jezelf zeggen dat je niet goed bent of iets niet kunt
Ook negatief praten over jezelf is iets waar je mee moet stoppen. Negatief zijn over jezelf heeft namelijk totaal geen zin en helpt jezelf er echt niet meer. Soms denken mensen dat ze streng en hard voor zichzelf moeten zijn, om zo zichzelf te motiveren iets te doen of te veranderen. Het tegendeel gebeurt vaak en ze belanden in een negatieve spiraal. Probeer dit te voorkomen door juist te letten op wat je wel goed, leuk, slim of grappig hebt gedaan. Het heeft echt geen zin om je te richten op wat er allemaal niet leuk is aan jou dus stop daarmee.

Teveel bezig zijn met het verleden
Natuurlijk zal jouw verleden altijd een rol spelen in wie jij bent geworden, maar het is niet meer iets wat in je dagelijks leven steeds voorbij hoeft te komen. Overlijden, scheiding, verdriet, mishandeling, ruzies of andere verdrietige gebeurtenissen zijn geweest en dus verleden tijd. Haal eruit wat je er uit kunt halen en ga verder met je toekomst. What doesn't kill you can only make you a better person.

Je geluk ophangen aan liefde, carrière of studie
Geluk vind je niet door heel hard te werken voor je cariere, studie of heel graag een relatie te willen. Geluk vind je bij jezelf, in het nu en in het hebben van vrede met hoe jouw leven op dit moment is. Of je nu wel of geen carrière, studie of liefde hebt op dit moment. Geluk zit hem in veel kleinere dingen en is niet iets wat je kunt bereiken maar wat af en toe voorbij komt waaien en waar je dan heel blij van kunt worden.

Meteen opgeven of negatief zijn over jezelf als iets niet lukt
Als iets meerdere keren niet wil lukken, kun je misschien het vertrouwen in jezelf een beetje verliezen. Toch is het belangrijk in jezelf te blijven geloven en dus echt door te zetten. Wil je van een bepaald probleem af zoals een eetstoornis, dan is opgeven juist iets wat je niet moet doen. Stop dus met denken dat je het niet kunt en geef niet steeds op. Ook jij kunt herstellen!

Jezelf vergelijken met anderen
Vergelijken is een van de stomste dingen die ik heb gedaan in mijn leven. En soms doe ik het per ongeluk nog wel eens, maar het heeft echt totaal geen zin. Het enige wat er gebeurt is dat ik me er minder goed door ga voelen. Vergelijken is onzinnig, want we zijn juist allemaal anders en dat maakt de wereld ook juist zo leuk. Stop dus met vergelijken. Wil je weten hoe je daar aan kunt werken, lees dan dit.

happy

Je tegen laten houden door angsten om te falen
Het is helemaal niet gek om soms bang te zijn of te twijfelen aan je kans van slagen, maar je moet je er niet door laten tegenhouden. Je leeft nu en je leeft maar een keer. Haal er dus uit wat erin zit en ga je angsten aan. Angsten zijn er om je alert te maken, maar niet om er voor te zorgen dat je blijft zitten waar je zit en niet verder komt. Sluit jezelf niet op, maar bevrijd jezelf en zet je over je angsten heen.

Liegen, roddelen en grote geheimen bewaren
Als je zelf stopt met liegen, roddelen en geheimen bewaren die belangrijk zijn om te delen, zul je zien dat je ook meer vertrouwen krijgt in anderen. Als jij zelf liegt, ga je er ook sneller vanuit dat een ander niet eerlijk tegen jou is. Stop dus met negatief doen over anderen en ook met het achterhouden van grote geheimen. Praat er over, wees eerlijk en oprecht.

Je druk maken over wat anderen van je denken
We doen het allemaal wel eens, maar het is echt iets waar we beter mee kunnen stoppen. Je druk maken om wat anderen van je vinden, over je zeggen of van je denken is nutteloos. Je gaat je er niet fijn door voelen en buiten dat is het totaal niet belangrijk. Het gaat er om wat jij van jezelf vindt en of jij daar blij mee bent. Er zullen altijd mensen zijn die iets niet leuk aan jou vinden, maar gelukkig zijn de mensen die jou wel leuk vinden veel belangrijker.

Stoppen met het doen van dingen die niet goed voor je zijn en je tegenhouden volop van het leven te genieten is niet zo simpel als dat ik het hier boven heb beschreven, maar het kan wel. Wees je er in ieder geval bewust van dat je bepaalde dingen doet en dat ze je niet helpen. OP die manier kun je er zelf kleine stappen in maken.

Met welke dingen kun jij beter stoppen om gelukkiger te zijn?

Plaatjes: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Zaterdag 20 december 2014 13:49
Ik zou heel graag willen stoppen met het willen opvullen van een leegte die ik diep vanbinnen voel... Overdrachtsgevoelens, wel of niet eten: alles biedt afleiding en lijkt te helpen, maar uiteindelijk verandert het niks aan hoe ik me eigenlijk voel.
Darwin - Zaterdag 20 december 2014 13:53
Ik zit er erg mee dat ik een groot 'geheim' heb en het aan niemand van school durf te vertellen... Ik ben namelijk veganist geworden en ik ben bang dat iedereen heel anders tegen me aankijkt en raar tegen me gaat doen wanneer ik het vertel :( M'n hele familie weet het overigens wel, dus dat geeft wel wat steun...
miri - Zaterdag 20 december 2014 14:14
leven in het verleden en toekomst waardoor ik het NU vergeet...
Rosalie - Zaterdag 20 december 2014 14:27
@darwin gewoon DOEN! De meesten vatten dit soort dingen hartstikke goed op, dat zal bij jou ook zo zijn. En er zijn altijd mensen die hun mening klaar hebben, maar f*uck the world! Niet iedereen kan je aardig vinden. Sterkte! Xxx rosalie
Lot - Zaterdag 20 december 2014 15:54
Hm, ik ben het er niet mee eens dat je geluk niet moet laten afhangen van liefde, carriere en studie. Ik denk dat heel veel mensen dat doen. Je kunt veel vertrouwen krijgen door een leuke partner, familie, vrienden en een fijne carriere. Het kan je zingeving opleveren en positieve energie. Ik vind er niks mis mee dat zoiets heel belangrijk is en voor een groot deel bijdraagt aan een gevoel van geluk!
Ingrid - Zaterdag 20 december 2014 16:13
Fijn blog, herken er veel dingen in. Het is eng om het anders te doen, maar wel de moeite waard, als ik me rot en futloos voel gaat dat ten koste van mensen en dingen die belangrijk voor me zijn. Dan voel ik me nog rotter, niet fijn.
Je schrijft echt heel goed, thanks again xxx
Lizzy - Zaterdag 20 december 2014 16:26
Lieve Lot,

Ben het met je eens, maar voorwaarde is wel dat je er niet afhankelijk van bent. Want als je die leuke baan kwijtraakt, er iemand in je familie dood gaat of je vriend besluit om zonder jou verder te gaan....dan is je geluk gebouwd met de stenen van een ander. Xx
Maanmeisje - Zaterdag 20 december 2014 17:07
Ik herken me in wat Anoniem schrijft. Verder herken ik me ook in heel veel dingen die in deze blog staan. Het is allemaal makkelijk gezegd dan gedaan,maar ik weet wel dat het beter is om bepaalde dingen te stoppen en te veranderen, hoe moeilijk dat ook is.
Maanmeisje - Zaterdag 20 december 2014 17:07
*makkelijker
Lot - Zaterdag 20 december 2014 21:23
@Lizzy: daar heb je gelijk in. Hoewel ik me voor kan stellen dat een dusdanig nare gebeurtenis er in het begin wel voor kan zorgen dat je je heel ongelukkig voelt. Maar dat de tijd maakt dat je zo'n verlies kunt dragen en weer nieuw geluk vindt! :)
Meisje1990 - Zaterdag 20 december 2014 23:23
Erg erkenbaar! Bijna alle punten loop ik tegenaan. Vooral nu ik therapie zit. Pieker veel, ben vaak niet eerlijk, negatief, enz. Vind het erg lastig om er iets aan te doen. Het is ook een deel van jezelf (masker).

girl1992 - Zondag 21 december 2014 20:13
allemaal heel herkenbaar jammer genoeg maar hoe begin je eraan ? psychologen en dergelijke vind ik niet echt behulpzaam...
Inez - Zondag 21 december 2014 20:45
Hele goede blog, had ik echt nodig. Ik ga hem uitprinten en er regelmatig naar kijken. Ik herken vrijwel alle punten. Je schrijft echt heel goed Nouska, dankjewel! Xxx
Flux - Maandag 22 december 2014 20:07
Bedankt voor deze blog, herkenbare dingen