Dikke mensen zijn ongezond

 

Dikke mensen zijn ongezond. Ze zijn lui, sloom, dom, ongedisciplineerd, vies, laks en zwak. Dit is het stigma dat op mensen met overgewicht lijkt te rusten. Niet een heel erg fijne associatie, dus ook geen wonder dat veel mensen met overgewicht niet lekker in hun vel zitten. Het is een feit dat overgewicht niet goed is voor je lijf. Dat is wel te merken aan de lichamelijke klachten die het met zich mee brengt, maar zijn mensen met overgewicht per definitie ongezonder dan mensen zonder overgewicht? Dat durf ik in twijfel te trekken.

Overgewicht is ongezond

Dat overgewicht ongezond is is een feit. Ik denk dat we ons daar allemaal wel van bewust zijn. Wanneer je meer weegt dan gezond voor je is loop je een verhoogt risico op hart- en vaatziekten, en hoge bloeddruk, suikerziekte, artrose, slaapstoornissen en spier- en gewrichtspijn. Niet een heel fijn lijstje. Dit zijn enkel de lichamelijke gevolgen, maar het brengt ook psychische gevolgen met zich mee. Gevoelens van schaamte, onzekerheid en zelfhaat kunnen er door versterkt worden.

Dit komt voornamelijk omdat de maatschappij er niet goed op is ingericht en omdat er een hoop vooroordelen heersen rondom overgewicht. Denk aan te kleine stoelen in het vliegtuig of de bios, maar ook leuke kleding die lastiger te vinden is. Op scholen zie je, helaas, dat kinderen met overgewicht vaak gepest worden. Ook op de werkvloer vindt discriminatie rondom overgewicht plaats. Hoe graag we het ook zouden ontkennen en hoe ruimdenkend we ook willen zijn, in de praktijk valt het helaas vies tegen.

Niet zo gek dus dat een hoop mensen zich hier hard voor maken. Je bent toch geen minder mens als je overgewicht hebt? Nee, zeker niet. Daar ben ik het helemaal mee eens. Je bent evenveel waard als ieder ander mens. Tegenhangers zullen zeggen dat het niet goed is om overgewicht onder het mom van #bodypositivity te promoten. Het is immers niet gezond. Echter ligt het naar mijn mening wel iets genuanceerder. Niemand zegt dat overgewicht gezond is. Ik denk dat het goed is om te streven naar een gezond lijf en een gezonde geest. Niet voor de ander, maar voor jezelf. Dat betekent alleen niet dat wanneer dat niet lukt of niet zo is je minder waard bent. Dat is wat mij betreft een heel ander verhaal.

Daarnaast kan je je afvragen of dat is waar bodypositivity om gaat. Nee, dat denk ik niet. Het gaat toch juist om elk gewicht? Elk persoon? Elke huidskleur? Elk type lijf? Nu goed, dat is weer een ander verhaal. "Dikke mensen zijn ongezond." Dat is het statement en ik denk dat het idee dat dikke mensen ongezond zijn en niet goed voor zichzelf zouden zorgen enorm bijdraagt aan het stigma dat erop zit. Dik lijkt automatisch verbonden te zijn met de woorden: Lui, sloom, dom, ongedisciplineerd, vies, laks en zwak. Zo iemand neem je natuurlijk niet aan bij een sollicitatiegesprek, om maar wat te noemen. Je kan je echter afvragen of dat terecht is.

Wat is ongezond?

Overgewicht is een ongezonde factor, maar het is niet allesbepalend. Er zijn nog ontzettend veel andere factoren die een negatief effect kunnen hebben op je gezondheid. Zo kan iemand met een gezond gewicht bijvoorbeeld veel ongezonder zijn dan iemand met overgewicht, terwijl die daar veel minder op afgerekend wordt. Overgewicht is iets zichtbaars. Iets dat meteen opvalt. Terwijl veel andere dingen helemaal niet zo zichtbaar zijn, maar misschien nog wel veel ongezonder.

Dit alles gaat over veel meer dan slecht eten en gewicht, maar laten we toch eerst beginnen over voeding. Kan het zijn dat iemand met een ongezond gewicht wel gezonder eet dan iemand met een gezond gewicht? Het is moeilijk om daar een eenduidig antwoord op te geven, want het heeft met verschillende factoren te maken, maar als je kijkt naar iemand met een gezond gewicht die heel eenzijdig eet (alleen niet zo veel) en iemand met overgewicht die een heel uitgebalanceerd dieet heeft qua voedingsstoffen (alleen wel te veel) is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Daarnaast zijn er veel meer factoren die ongezond zijn voor de mens. Denk aan roken, overmatig alcoholgebruik, te weinig beweging, te veel stress, chronisch slaaptekort, te weinig eten en ga zo maar door. Het zou best kunnen dat jij wat overgewicht hebt, maar verder nergens last van hebt, terwijl het ook kan zijn dat je geen overgewicht hebt, maar van veel andere dingen wel last hebt. Dit is natuurlijk heel zwart wit, maar het laat wel zien je enkel aan iemand gewicht niet alles over diegene z'n gezondheid kan zien. 

Is zwaar overgewicht jouw schuld?

Het is een gevoelig onderwerp. Eigenlijk is deze hele blog al een gevoelig onderwerp, maar juist daarom is het denk ik extra belangrijk om erover te schrijven en te praten. Eerder al schreef Daphne de blog 'Je bent dik en het is jouw schuld'. Hierin bespreekt ze het idee dat overgewicht iemands eigen schuld is. Kan je daar altijd zelf iets aan doen? We weten intussen toch allemaal wel wat wel en niet gezond is? Dan zouden we toch allemaal in staat moeten zijn om de juiste keuzes daarin te maken?

Helaas is dat niet altijd het geval. Uit onderzoek is gebleken dat je er een gen is om te dik te worden dat je met je geboorte wel of niet meekrijgt. Dat je dit gen hebt wil niet zeggen dat je ook daadwerkelijk dik gaat worden, maar de kans dat je dik word is wel groter wanneer je in een ongezonde omgeving zit. Dat je dit gen hebt, daar kan je niks aan doen, maar aan je ongezonde omgeving kan je natuurlijk wel iets doen. Het is dus niet slechts een kwestie van gezonder eten, maar ook een kwestie van goed voor jezelf zorgen op andere gebieden. Goed voor jezelf zorgen kan dus ook betekenen dat je een gezonde leefsituatie voor jezelf moet creëren of aan bepaalde trauma's moet werken. Oorzaken waar je in de eerste instantie misschien niet iets aan hebt kunnen doen. Dingen die je overkomen zijn.

Ook kan een ziekte of bepaalde medicatie de oorzaak zijn van overgewicht. Heel vervelend, maar niet iets wat heel direct aan jouw karakter is aan te meten. Bovendien zegt BMI niet alles. In deze blog heb ik het voornamelijk over zwaar overgewicht, maar een beetje overgewicht hoeft niet per se slecht te zijn. Daar schreef ik als eens over in deze blog.

Je mag er zijn

Helaas zal enkel door het schrijven van deze blog het stigma rondom overgewicht niet zomaar voorbij zijn, maar ik hoop wel dat, mocht jij last hebben van overgewicht, na het lezen van deze blog ietsje milder naar jezelf kan zijn. Laat je niet gek maken door wat anderen wel of niet denken. Daarmee wil ik niet zeggen dat overgewicht wel gezond is. Natuurlijk is het goed om te streven naar een gezond gewicht. Ik kan me heel goed voorstellen dat je je veel fijner voelt als je geen overgewicht zou hebben, maar als je daar (nog) niet bent, ben je ook de moeite waard.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

juliatje. - Zaterdag 13 april 2019 19:02
gbeen= geen
S* - Zaterdag 13 april 2019 19:13
Dik en overgewicht staat niet gelijk aan elkaar. Dik is een mening. Overgewicht een feit. En ja, het laatste vind ik in eerste instantie ongezond, echter is lichaamssamentelling daarin wel essentieel
Floor - Zaterdag 13 april 2019 19:24
Mooi foto's!
G. - Zaterdag 13 april 2019 19:33
Wat schrijf je fijne blogs Irene: merci! En, idd - mooie foto's hoor :D
Angel - Zaterdag 13 april 2019 19:50
Ik ben te dik enorm overgewicht, uit bloed onderzoek blijkt dat dat ik gezond ben
Ik heb periodes dat ik in drie maanden 30 kilo kwijt raak door te compenseren beweegdrang bijna niets eten
Dan weer moet ik alles eten wat los en vast zit en kom ik 35 kilo aan
Beide keren om gevoel uit te schakelen
Mensen zeggen wat zonde dat je weet bent aangekomen
Wat knap dat je zo streng kunt lijnen etc etc
Er wordt gezegd je kiest ervoor
Ja ik kies er misschien voor om zo met mijn gevoelens om te gaan
Ik heb het op vele manieren geprobeerd
Drugs alcohol gevaarlijke relaties
Het is omdat ik mezelf in de kern niets waard vind. Daar ben ik inmiddels wel achter
Maar de andere keuze is minder fraai en kan ik mijn gezin niet aan doen
Ik voel de schaamte omhoog komen zodra ik deze blog lees
Want ja ik vind mezelf walgelijk en ik weet dat veel mensen dik zijn walgelijk vinden
Ik hoop ooit dat ik goed genoeg mag zijn van mezelf
En ik hoop vooral dat er een dag komt dat iedereen goed genoeg is zoals diegene is
Dragonfly1991 - Zaterdag 13 april 2019 20:00
Mooie blog, prachtige foto's.

Ik heb ook vaak gedacht.. Dikke mensen zijn vies Enz, niet netjes van mij en dat weet ik best..
En waarom? Dat vind ik heel lastig om uit te leggen.
Black Pearl - Zondag 14 april 2019 08:59
Weet je, het is hoe wij mensen zijn gesocialiseerd. Het is een beeld wat in de maatschappij bestaat. Je bent je er niet eens (altijd) bewust van, omdat het zo erin sluipt en het er is.
Hetzelfde met het schoonheidsideaal. Wij vinden bepaalde mensen mooi, maar waarom?
Simpelweg omdat dat zo bepaald is! Stel dat heb hebben van een grote wijnvlek in je gezicht het schoonheidsideaal zou zijn. Dan zou automatisch iedereen mensen die dit hebben als mooi ervaren.

Dat dat er is, daar kan je niks aan doen. Hoe je ermee om gaat en of je mensen zo wilt blijven benaderen (niet enkel mensen met overgewicht maar in het algemeen) daar heb je wel een keuze in.
Dragonfly1991 - Zondag 14 april 2019 15:14
Nou, ik heb niet zo'n last van ' hoe het hoort' hoor. In dat geval kan ik prima voor mezelf denken, en niet hoe het bepaald is. Zowel m'n moeder als m'n zus hebben gekapt met obesitas, wie ik beiden begeleid heb in een afval traject. Daarvoor waren ze niet minder mooi, maar de risico's waren er zeker..
Black Pearl - Maandag 15 april 2019 18:22
Ik bedoelde ook niet te insenueren dat het voortkomt uit een houding van 'hoe het hoort'.
Het is hoe we zijn gesocialiseerd, oftewel: het gaat onbewust.
Het zijn vaste patronen & kaders, waardoor we onbewust beïnvloed zijn en worden. Ik weet even niet hoe ik het uit moet leggen.
Dragonfly1991 - Maandag 15 april 2019 18:25
Ohh zo!! Dan heb ik het totaal verkeerd gelezen. Snap nu wel beter hoe je het bedoeld..
G - Zaterdag 13 april 2019 20:01
Toch voelt deze blog ook als een afwijzing, aldus iemand met overgewicht.

Bij mij komt het voort uit mijn jeugd en een ongezonde leefomgeving. Maar als kind en tiener had ik niet echt de gelegenheid om een gezonde omgeving te creëren voor mezelf. Later in een jarenlange depressie gezeten. Medicatie die mijn gewicht deden toenemen. Het uitgekotst worden door de maatschappij. Het geen vrienden hebben. Familie die me laat stikken. En daardoor voornamelijk NIET eten. En toch aankomen. Ligt dat aan mijn karakter? Ben ik daardoor lui, dom, vies, laks, zwak etc?? Ikzelf weet beter, de maatschappij veroordeeld. Zo'n heerlijk gevoel, altijd maar vol walging aangekeken te worden. Het leven is niets, maar dan ook niets waard.
jo - Zaterdag 13 april 2019 20:07
irene je kijkt anders uit je ogen komt dat door medicatie lijkt wel helderder ?
Amber - Zaterdag 13 april 2019 20:52
Toch denk ik dat ondergewicht uiteindelijk ongezonder is dan overgewicht.
Em - Zondag 14 april 2019 14:46
Overgewicht is natuurlijk niet gezond maar ondergewicht daarin tegen ook niet.

Beide zijn ongezond maar het gaat niet om het "gewicht" meer over hoe die persoon zich voelt.
Manu - Zaterdag 13 april 2019 21:08
Goede bedoelde blog denk ik.. Maar het komt op mij heel erg over alsof je probeert mensen niet voor het hoofd te stoten door toch nog even extra te benoemen dat je niet bedoelt dat overgewicht wel gezond is etc.. wat (voor mij) toch juist het stigma een beetje sterker maakt..
Anoniem - Zaterdag 13 april 2019 23:51
Iemand bij de ggz die ik wel eens zag lopen heeft flink overgewicht. Ik keurde haar meteen af. "Ik zou nooit door haar behandeld willen worden."
Nu vervangt zij mijn behandelaar voor een tijd. En ik ben tevreden met haar. Zo raar dat ik haar veroordeelde o.b.v. haar uiterlijk. Ik vind het zelfs beschamend van mezelf.

Tara - Zondag 14 april 2019 06:43
Wat mooi dat je dit deelt!
--- - Zaterdag 13 april 2019 23:53
Even advocaat van de duivel; mag ik er met een beetje ondergewicht ook gewoon zijn? Of is het dan toch niet beter om hulp gaan zoeken bij een psycholoog, dietiste, kliniek of welke hulpvorm dan ook...? Dat 'beetje ondergewicht' bagatelliseren we op deze site toch ook niet op deze manier weg, toch? Dat beetje overgewicht is net zo ongezond (tenzij je uiteraard een bodybuilder bent) als dat beetje ondergewicht. Met beiden mag je er uiteraard gewoon zijn, maar ik zou dat niet ondersteunen en hard maken met niet helemaal juiste medische feiten over overgewicht. Daar help je deze groep gewoon niet mee, ze horen en lezen immers overal dat overgewicht niet gezond is. Het versterken van je psychische gezondheid en het goed in je vel zitten bij overgewicht (of wel gewicht dan ook) is een, het werken aan je lichamelijke gezondheid en daarmee aan je overgewicht is echter minstens zo belangrijk, net als we dat zeggen bij mensen met ondergewicht. Ik denk dat juist deze groep veel behoefte heeft aan een rauwe, eerlijke blog in plaats van een quasi aai over de bol waar ze stiekem toch doorheen prikken....
Hermione - Zondag 14 april 2019 01:05
Ik ben het hier niet helemaal mee eens. Ondergewicht heeft vanuit biologie veel meer effect op je psyche dan overgewicht en ondergewicht is op korte termijn schadelijker dan overgewicht. Is overgewicht gezond? Nee, niet optimaal nee en er zijn gevolgen op lange termijn; uiteindelijk is streven naar een gezond gewicht beter. Maar met een klein beetje overgewicht kun je prima aan je mentale gezondheid werken en bij een klein beetje ondergewicht is dat een veel groter probleem.

Gezond zijn is meer dan gewicht alleen; BMI is niet heilig.

Feit is dat er een stigma op overgewicht ligt en dat moet eraf. En ja, je mag er zijn met een beetje ondergewicht. Mag je er van jezelf ook zijn met een gezond gewicht..?
Ik vind je reactie een beetje pijnlijk ook. Alsof iedereen met overgewicht per definitie ongezond leeft (of is), en dat vooral moet horen. Er zijn nuances en, zeker ook gezien de achtergrond van de bezoekers van proud, vind ik het meer dan terecht dat voor deze invalshoek gekozen wordt. Dit is niet een site tegen overgewicht maar een site voor zelfacceptatie toch?
Black Pearl - Zondag 14 april 2019 09:04
Ik denk dat het niet zozeer gaat om het hebben van dat 'beetje ondergewicht' wat maakt dat mensen je adviseren om hulp te zoeken. Maar juist om de gedachten die spelen. Waarom je vast houdt aan de ondergewicht, hoe je eetpatroon is, leef je gezond etc.

En ik denk dat dat ook de voornaamste boodschap is die hierin wordt weergeven.
Je schrijft over dat er niet helemaal juiste medische feiten staan in de blog, natuurlijk is het geen wetenschappelijk artikel, kan ook ik wel bedenken dat er meer wetenschappelijke invloeden zijn, maar ik ben wel benieuwd f je dit wil toelichten?
- - Zondag 14 april 2019 09:31
Als jij van nature op het randje van ondergewicht zit, tuurlijk valt er dan wat voor te zeggen dat ook jij niet gestigmatiseerd hoeft te worden. Maar van nature licht ondergewicht hebben maar heel weinig mensen. Het lichaam is simpelweg gemaakt om voedsel op te slaan om te overleven!! Vandaar ook dat mensen sneller overgewicht zullen krijgen dan ondergewicht. Een klein beetje reserve is waarschijnlijk zelfs ook gezonder dan een klein beetje tekort. Wil ik daarmee zeggen dat als het je niet lukt om op een gezond gewicht te komen omdat je als persoon erg slank bent je jezelf niet mag accepteren? Zeker niet. Maar ik zou wel kritisch zijn of je daadwerkelijk van nature zo slank bent of dat er een eetstoornis speelt die nastreeft onder de grens te blijven. Dat accepteren zou namelijk zonde zijn. Ik denk dat je jezelf daarmee onwijs tekort doet.
--- - Zondag 14 april 2019 10:47
Wie heeft er gezegd dat ik een bezoeker ben met ondergewicht? Het was een bij wijze van spreken, om het onderscheid te laten zien op deze website. Ik ben een van de bezoekers met overgewicht, die het zat is om niet gezien te worden als iemand met een echt lichamelijk als psychisch probleem. Ook met licht overgewicht ben ik ongezond, ik ben me meer dan bewust van de lichamelijke gevolgen op lange termijn (die even erg zijn als de gevolgen van ondergewicht op korte termijn). Ik heb er geen behoefte aan dat mijn probleem gebagatelliseerd wordt, dat mensen zeggen dat ik er niets aan kan doen, dat mensen me geruststellen terwijl er niets geruststellends aan is (dat doen jullie bij mensen met ondergewicht toch ook niet?). Ik wil ook dezelfde hulp krijgen als mensen met ondergewicht, dezelfde eerlijke medische adviezen, lezen over de echte medische gevolgen in plaats van lezen dat ik mezelf maar accepteren moet. Ik vraag niet om veroordeling, maar wel om eerlijkheid in plaats van betutteling die het stigma alleen maar erger maakt (want wij dikkerds houden er niet van om aangesproken te worden op ons gedrag)...Nee sorry.
- - Zondag 14 april 2019 13:01
Excuus, dan heb ik je verkeerd begrepen. Kan me vinden in wat je zegt verder en euhh ik veroordeel niemand hoor
Lost girl - Zondag 14 april 2019 01:25
Fijn Irene. Dankjewel💛
Black Pearl - Zondag 14 april 2019 09:10
Mooie blog!

En wil graag nog toevoegen dat gewicht eigenlijk nietszeggend is.
Gewicht is zo overrated. Er zijn veel te veel dingen van invloed op het gewicht op de weegschaal. Maar dat gewicht staat niet voor hoe gezond je lichaamssamenstelling (ook) is.

Iemand met ondergewicht kan meer vetmassa hebben dan iemand met overgewicht (bijvoorbeeld). En uiteindelijk gaat het erom dat juist het hebben van te veel vetmassa de oorzaak is van de ziekten die hier worden benoemd. Niet hoe zwaar je weegt.
Dat wordt behoorlijk vaak verward. Maar gewicht is niet gelijk aan gezondheid. Nooit niet. (los van de extreme gevallen van zowel onder- als overgewicht)


Daarbij heeft elk lichaam een eigen gewicht/lichaamssamenstelling wat voor dat lichaam zelf ideaal én GEZOND is.
Vind het altijd zo zonde dat alles in tabelletjes en maatjes en cijfertjes veralgemeniseerd moet worden.
Naar mijn mening is dat niet hoe het werkt, maar is de enige algemene meting of oplossing: dat wat jouw lijf aangeeft nodig te hebben.
en ja, dat is onwijs lastig en kost megaveel tijd. Stilstaan bij, iets wat we al jaren (zo niet eeuwen) niet meer doen.

Het lichaam is te complex om het te meten aan een gewicht.
Het lichaam is te individueel om het in een algemeen plaatje te proppen.

Anna - Zondag 14 april 2019 09:50
Fijn dat je dit bespreekbaar maakt. Ik heb zelf jarenlang een gewicht gehad wat aan de bovenkant van een gezond BMI was. Ik had dus helemaal geen overgewicht en was gezond. Maar toch vanuit mensen om mij heen het oordeel dat ik wel aan de dikke kant was en dat ik daar wat mee moest .... Toen ik was afgevallen en net geen ondergewicht had, kreeg ik van alle kanten complimenten en zeiden mensen tegen me nu houden zo. Terwijl ik heel moe was, mijn lichaam was slap en ik was veel ziek. De artsen zeiden tegen me dat ik moest aankomen.... Toen dat lukte ging ik me weer beter voelen. Ik weet dat dit anders is dan de blog, maar ik schrijf het om even aan te geven dat het beeld soms zo verkeerd en onnodig veroordelend is....
juliatje. - Zondag 14 april 2019 14:40
Voor heel veel mensen is overgewicht ongezond op lange of korte termijn er zijn maar weinig mensen dat nooit ergens last van krijgen.Gezond dik zijn is zeer moeilijk. Dikke mensen met een gezonde leefstijl lopen nog steeds meer risico dan mensen met gezond gewicht en een gewoon gezond voedingspatroon. Toch is er ook zonder af te vallen veel winst te behalen op het gebied van gezondheid bij overgewicht.Overgewicht levert altijd een extra risico op. Gezond dik zijn is in dat opzicht dus een groot fabeltje.
Soof - Maandag 15 april 2019 10:08
Klopt. En dat je nu gezond bent, zegt niks over de toekomst. Idem dito met mensen die nu roken en nu nog geen heftige gevolgen daarvan ondervinden: feit is dat het ongezond is en dat het belangrijk is om het aan te pakken, maar mensen vinden dat vaak lastig te accepteren, want dat betekent dat er bepaalde gewoontes radicaal moeten worden aangepakt.
Het is in die zin vergelijkbaar met ondergewicht, alleen omdat meer dan de helft van de mensen anno 2019 overgewicht heeft, wordt er toch "anders" mee omgegaan.
Black pearl - Zondag 14 april 2019 14:52
Maar er worden hier 2 hele verschillende dingen steeds door elkaar gehaald.

Wat *S ook schrijft. Dik en overgewicht is niet gelijk aan elkaar.
Dik is een mening. Een beeld

Overgewicht is feitelijk en zelfs dan nog zegt dat niet alles. En al helemaal niet over of iemand gezond is of niet. (Behalve bij (morbide) obese en (levensgevaarlijk) ondergewicht)

Vind het jammer dat mensen dit gelijk aan elkaar stellen. De rest heb ik hierboven. Geschreven.
--- - Zondag 14 april 2019 15:11
Het ligt er maar aan op welk moment je gezondheid meet; ik kan nu met overgewicht gezond zijn (in de zin van meetbare zaken als bloeddruk, glucose, cholesterol). Maar op lange termijn weten we dat overgewicht ongezond is, sterker nog, mensen met overgewicht komen gemiddeld ongeveer 1 kg per jaar aan. Ik kan je zeggen dat dat 'beetje overgewicht' van nu over 10 jaar fors schadelijk is. Overigens niet alleen over 10 jaar, nu ook al. Mensen met overgewicht hebben veel meer kans op gerwrichtsklachten, depressie, auto-immuunziekten en ga zo maar door. Dat zijn dingen die niet altijd meetbaar en voorspelbaar zijn (of in ieder geval niet met standaard bloedonderzoek) , totdat ze zich presenteren.
Black Pearl - Zondag 14 april 2019 17:07
Ik citeer mezelf:

"En wil graag nog toevoegen dat gewicht eigenlijk nietszeggend is.
Gewicht is zo overrated. Er zijn veel te veel dingen van invloed op het gewicht op de weegschaal. Maar dat gewicht staat niet voor hoe gezond je lichaamssamenstelling (ook) is.

Iemand met ondergewicht kan meer vetmassa hebben dan iemand met overgewicht (bijvoorbeeld). En uiteindelijk gaat het erom dat juist het hebben van te veel vetmassa de oorzaak is van de ziekten die hier worden benoemd. Niet hoe zwaar je weegt.
Dat wordt behoorlijk vaak verward. Maar gewicht is niet gelijk aan gezondheid. Nooit niet. (los van de extreme gevallen van zowel onder- als overgewicht)


Daarbij heeft elk lichaam een eigen gewicht/lichaamssamenstelling wat voor dat lichaam zelf ideaal én GEZOND is.
Vind het altijd zo zonde dat alles in tabelletjes en maatjes en cijfertjes veralgemeniseerd moet worden.
Naar mijn mening is dat niet hoe het werkt, maar is de enige algemene meting of oplossing: dat wat jouw lijf aangeeft nodig te hebben.
en ja, dat is onwijs lastig en kost megaveel tijd. Stilstaan bij, iets wat we al jaren (zo niet eeuwen) niet meer doen.

Het lichaam is te complex om het te meten aan een gewicht.
Het lichaam is te individueel om het in een algemeen plaatje te proppen"

Oftewel: wat je zegt klopt wel maar het is NIET het cijfertje op de weegschaal, maar je lichaamssamenstelling.
Het is NIET gewicht, maar WEL een te hoog vetmassa en een te hoog cholesterol wat de oorzaak is van allerlei aandoeningen.
Niks niet betuttelend bedoeld -> feiten
Miku - Maandag 15 april 2019 09:07
Ik denk toch dat het zal helpen om mensen met overgewicht een positiever gevoel te helpen krijgen over zichzelf. De meeste mensen met overgewicht hebben al een laag zelfbeeld met veel schaamte rondom hun lichaam. Een rake opmerking van een random persoon over hun gewicht en het "feest" is compleet; wederom de bevestiging dat je mislukt bent en dat "het toch niet meer uitmaakt". Of: je leert dat je er mag zijn; er met al je gewicht gewoon mag staan en gezien mag worden en dat mensen je talenten wel eens mogen zien achter je uiterlijk; je bent immers meer dan alleen maar iemand met overgewicht.
Welke van de 2 zal herstel meer helpen denk je? Ik denk toch dat iemand met een positiever zelfbeeld meer kans maakt om gezond te worden/blijven dan iemand die zich continue minderwaardig voelt.
Golden - Maandag 15 april 2019 10:38
Er is veel discussie over wat nou gezonder is en wat niet en dat lijkt ook om de zoveel jaar te veranderen. Misschien is er geen ultieme waarheid, omdat gezondheid altijd relatief is en voor ieder persoon iets anders betekent.

Juist daarom denk ik, hoewel ik het goed vind dat deze blog benadrukt dat gewicht niet alles zegt over je gezondheid, dat ook vaker benadrukt zou moeten worden dat je gezondheid niets verandert aan je waarde als mens. Ook al zou overgewicht ongezond zijn, het gaat erom waar iemand zich zelf gelukkig bij voelt. Te vaak wordt gezondheid door ons onbewust gekoppeld aan dat je een beter mens bent dan mensen die ongezond leven. Mensen met een handicap of chronische ziekte zijn ook niet 'gezond', maar zelfs als ze die ziekte hadden kunnen voorkomen, wordt er (meestal) niet gepraat over dat het hun eigen schuld is en worden hun problemen door de ziekte serieus genomen door de omgeving. Dat gebeurt helaas vaak niet bij mensen met overgewicht, die al snel een stempel als lui of ongedisciplineerd krijgen. Wij hoeven geen oordeel te vellen over de ongezonde levensstijl van een gelukkig persoon. Dat is hun eigen keuze en ze zijn daardoor niet minder interessante, lieve, waardige mensen.
fellow - Maandag 15 april 2019 11:49
Wat ik wel jammer vind is dat sommige leden van het body positivity movement ontkennen dat overgewicht ongezond is. Het is voor henzelf denk ik beter als ze accepteren dat hun gewicht wel risico's met zich meebrengt, afgezien van hun besluit om op dat gewicht te blijven of om te proberen om op een gezond gewicht te komen. Het hoeft in mijn mening niet per se slecht te zijn als iemand besluit wat overgewicht te behouden, voor sommige mensen afvallen denk ik moeilijker dan anderen.

Aan de andere kant vind ik het echt heel jammer dat nog steeds heel veel met mensen mensen met overgewicht zien als lui, sloom etc. Dat is gewoon niet waar en werkt averechts voor hun herstel en is slecht voor hun zelfbeeld.
Prue - Maandag 15 april 2019 16:22
Ik heb overgewicht, gecreeerd door extremen die ik tijdens mijn eetstoornistijd met mijn lichaam heb uitgehaald. Ik wil graag lichter zijn. Ik eet gezond (heb opleiding op het gebied van voeding dus weet genoeg om te kunnen beoordelen wat gezond is), beweeg genoeg. Wat ik wil zeggen: het gaat niet om slechts een besluit. Ik kan best besluiten dat ik x kg wil afvallen. Maar gebeurt dat dan ook, als ik me ervoor inzet? Mijn ervaring is van niet...
Anoniem - Maandag 15 april 2019 16:36
Ja, daar kan ik me in vinden. Je lichaam is niet op die manier te controleren en kan diverse redenen hebben om niet af te vallen.

Maar kijk eens even hoe dat in de eetstoorniswereld (klinieken enzo) gaat:
- Je heb je gewichtslijn niet gehaald of bent afgevallen (ongeacht of je goed gegeten had) --> te weinig gegeten/te veel gecompenseerd --> we gaan je eetlijst ophogen
- Je weegt een kilo meer dan de week ervoor --> ja, dat kan allerlei oorzaken hebben. Niet meteen minder gaan eten, niet in paniek raken.

Nee? En waarom moet dan direct mijn eetlijst opgehoogd worden als ik mijn lijn net niet heb gehaald? Werkt het maar één kant op? Mogen we bij mensen met anorexia afvallen of onvoldoende aankomen alleen toeschrijven aan eten? Maar aankomen niet? Krom... Zeker voor mensen die je willen leren dat gewicht niet in die mate te controleren is.

Even voor de goede orde: ik zit allang niet meer in die fase, dus daar zit zeker geen eetstoornis achter. Alleen een observatie.
Black pearl - Maandag 15 april 2019 18:20
Ik weet niet of je op mij doelt.
Maat even 2 dingen.

1. Ik ben niet van body possitive
2. Ik heb zelf geen overgewicht.

Oké 3 dan.
3. Het is een feit dat het niet gaat om gewicht maar om vetmassa, te hoog cholesterol en een te hoge bloeddruk

En JA vaak gaat dat gepaard met overgewicht. Of anders verwoord: het is vaak een gevolg van overgewicht dat die 3 dingen te hoog zijn.

Niet om mijn gelijk te willen halen maar omdat ik het zo zonde vind dat er zoveel misinformatie gegeven wordt (door wie dan ook, dus niet op Proud gericht)
--- - Maandag 15 april 2019 20:32
'En JA vaak gaat dat gepaard met overgewicht. Of anders verwoord: het is vaak een gevolg van overgewicht dat die 3 dingen te hoog zijn'

Zeg maar in 99% van de gevallen. Je hebt feitelijk gelijk, maar in de praktijk voldoet bijna iedereen aan bovenstaande (op bodybuilders en atleten na waarbij een te hoge BMI ontstaat door ontzettend veel zware spiermassa). En dus vind ik dat er best geconcludeerd mag worden dat voor die 99% overgewicht ongezond is.
Anoniem - Maandag 15 april 2019 22:06
En misschien ben ik dan die ene procent die overgewicht heeft, maar niet dik is. Ik sport, maar heb zeker geen bodybuilderslijf. Ik heb een hele normale kledingmaat. En toch.... Is mijn BMI>25. En dus lees ik overal dat ik voor mijn gezondheid moet afvallen. Want ik heb verhoogde risico's op vanalles. Ik ben zwaarder dan iemand die 12 cm langer is, 2-3 kledingmaten groter draagt en een BMI rond 25 heeft. Hoe dan?

Maar wat moet ik nu geloven? Moet ik afvallen omdat het gezonder zou zijn? Is mijn lijf prima zoals het is? Moet ik mijn weegschaal gewoon de deur uit doen? Ik raak ontzettend in de war van al die getallen en gewichten... Ik snap dat de grens ergens getrokken moet worden, maar voor iemand met een eetstoornisverleden is het behoorlijk confronterend om steeds te lezen dat je eigenlijk te zwaar bent. Ik ga steeds vaker denken dat die kledingmaat dus toch te groot is en ik misschien weer een maatje (of 2) kleiner moet. Dan ben ik kennelijk gezond en uit de risicozone...
Black Pearl - Dinsdag 16 april 2019 09:09
Bron?
Ik ben namelijk oprecht benieuwd daarnaar.
Juist omdat ik me afvraag of het feitelijk zo is, of dat het meer is dat dat de kennisgeving is.

(Ik wil zelf het wel goed weten, dus dit is als oprechte vraag bedoeld!)
--- - Dinsdag 16 april 2019 18:03
Ik wil je met alle plezier hier meer over uitleggen en onderbouwen hoe het kan dat ik zo stellig kan en durf te zijn. Ik vind echter dat ik ook rekening moet houden met de andere bezoekers hier en ik vrees dat sommigen daarmee aan de haal gaan (en misschien is dat door onze discussie al een beetje gebeurd). Ondanks dat ik vind dat de discussie er moet kunnen zijn, heb ik in deze discussie wel geleerd dat dit op een website voor mensen met een eetstoornis helaas niet altijd zo werkt, ondanks alle goede bedoelingen. Mocht je echt meer willen weten kunnen we het hier beter via het forum over hebben.
Anoniem - Dinsdag 16 april 2019 18:29
Zou het kunnen waarderen als er word gesproken over diabetes type 2 icm met een ongezonde levensstijl... aangezien type 1 gewoon een fout van het lichaam is en op eten letten en sporten niet werkt om het om te keren
Anoniem1 - Woensdag 17 april 2019 10:52
Als ik kijk naar de momenten dat ik aankom. Dan zijn dat toch de momenten dat ik bezig ben met nadenken over eten. En bezig ben met een voorgeschreven dieet. Ipv dat ik afgeleid ben en eet op gevoel.

Een persoon met overgewicht of ondergewicht is dom om zich zelf gezond te verklaren. Niemand wil ongezond zijn. Dus laten we er op houden dat 99% van het overgewicht er is doordat het niet lukt.
Als maatschappij moet je iemand gewoon accepteren hoe die is. Dat is de enige juiste aanpak bij alle problemen, gewicht.. handicap. Bij alles gewoon. Je hoeft er niet meteen vrienden mee te worden. Maar normaal tegen reageren en is een keer reageren tegen mensen met overgewicht is niet besmettelijk.
Laat het gedokter maar over aan de dokters. Gaan discussiëren over aanpak hoe iets te behandelen is, is niet voor de maatschappij.. daar moet je dan eerst in gestudeerd hebben.
Hope - Zaterdag 15 juni 2019 18:20
Jammer dat nu ook hier al wordt genoemd wie ongezond en dus fout is. Degene die nog worstelen met een eetprobleem help je er niet mee.