Dik gezicht door hooikoorts

 

Lentekriebels... Ze zitten niet enkel in mijn maag, maar ook in mijn hoofd. Nee, ook dat bedoel ik niet spreekwoordelijk. Het is lente en mijn hele hoofd kriebelt van de hooikoorts. Mijn ogen, mijn neus, mijn gehemelte, mijn keel. De huid rondom mijn neus en mond raakt uitgedroogd en geïrriteerd. Mijn hele hoofd zit vol met snot en vocht. Met kleine, rode oogjes kijk ik naar de mensen op straat. Zullen ze het zien? Ik zie er niet uit. Dit is echt een dik gezicht. Ik heb een bol hoofd door de hooikoorts!

Ongeveer 1 op de 3 of 4 mensen heeft in meer of mindere mate last van hooikoorts (pollenallergie). Het is één van de meest voorkomende allergieën. Hooikoorts betekent dat je lichaam overgevoelig is voor pollen (stuifmeel). Dit stuifmeel van bloeiende grassen, bomen en planten wordt door de lucht verspreid en komt op deze manier in ons gezicht en onze luchtwegen terecht. Niet iedereen is voor dezelfde pollen allergisch, dus het kan zijn dat je buurman of buurvrouw die ook hooikoorts heeft er toch tijdens andere perioden last van heeft.

Wanneer je last hebt van hooikoorts merk je die aan neus- en oogklachten zoals: Een loopneus, niezen, verstopte neus, brandende ogen, jeukende ogen, jeuk in het algemeen, hoesten, benauwdheid of vervelende kriebels in je keel. Dit zijn de meest voorkomende en meest bekende symptomen, maar je kan ook last krijgen van slaapproblemen, hoofdpijn en een slechte concentratie. 

Zelf heb ik behoorlijk last van hooikoorts. Als kind had ik dit nooit, maar in de pubertijd was het ineens begonnen. Precies toen ik ook aan het worstelen was met mijn eetstoornis. Dat die twee dingen elkaar zouden versterken had ik niet gedacht, maar de hooikoorts had een enorme invloed op mijn gemoedstoestand en dus mijn eetstoornis!

Wanneer ik op sommige dagen heel erg veel last had van hooikoorts voelde mijn gezicht onwijs vies en opgezwollen. Al dat snot en dat nare gevoel zorgde ervoor dat ik letterlijk minder lekker in mijn vel zat en dit triggerde mijn eetstoornis enorm. De drang om af te vallen en de kans op een eetbui was op deze dagen extra groot. Het was voor mij heel belangrijk om hier bewust van te worden. Ben ik dik of voel ik me dik door de hooikoorts?

Mijn eetstoornis zou me niet verder brengen. Niet in het leven, niet met de hooikoorts. Ik moest me niet gek laten maken, maar hoe dan. Die eetstoornisstem was op dit soort dagen echt zo sterk. Het was moeilijk om hier weerstand aan te bieden. Wat mij op dit soort moment erg hielp was het maken van een G-schema. Het zwart op wit zetten en concreet maken van mijn gedachten en gevoelens hielp mij goed om in mijn hoofd weer zaken op orde te scheppen en mijn eetstoornis tegen te spreken.

Wat heb ik nu wel nodig? Positieve gedachten met betrekking tot de eetstoornis, maar ook iets tegen de hooikoorts. Er zijn verschillende dingen die je kan doen tegen hooikoorts. Zowel symptoom bestrijdend als preventief. Ik zet er een paar voor jullie op een rijtje, maar deel vooral ook jouw eigen tips in de reacties!

♥Vermijden
Wanneer je last hebt van een pollenallergie kan je het beste die pollen vermijden. 1 en 1 is 2, toch? Helaas is dat met pollen niet zo gemakkelijk, want deze zweven door de lucht. Ik raad je niet aan een kuil te graven en je onder de grond te verstoppen, maar ik kan je wel aanraden om op de eerste dagen een beetje rekening te houden met waar je je bevindt.

Als er erg veel pollen in de lucht zijn is het voor mij niet zo handig om een wandeling te maken door een in bloei staand bos, maar in de stad of op het strand is het bijvoorbeeld een stuk beter uit te houden. Toen ik nog bij m'n moeder woonde en we regelmatig bij de paarden waren spraken we af dat zij bijvoorbeeld het uitmesten deed, omdat ik niet goed tegen al dat rondvliegende hooi kon. Kijk zelf een beetje wat nou jou triggers zijn en welke dingen beter gaan.

♥ Zonnebril
Als je veel last hebt van prikkende, jeukende, brandende of tranende ogen kan het helpen om een goede afsluitende zonnebril te dragen. Ook is het belangrijk om goed je handen te blijven wassen zodat je niet per ongeluk meer pollen in je ogen wrijft.

♥ Huis schoon houden
Pollen zitten in je lucht en wanneer je je huis in en uit loopt of de ramen open zet kunnen die pollen ook binnen in je huis komen. Het beste kan je tijdens het hooikoortsseizoen de ramen dicht houden, maar ik kan me voorstellen dat je met dat lekkere weer toch graag een raampje open zet.Doe in dat geval een raam open waar niet zo veel wind op staat, dan komen te minste pollen naar binnen. Ook 's ochtends en 's avonds is een goed moment om het raam open te zetten, dan is de pollen-concentratie in de lucht vaak het laagst.

Het is haast onvermijdelijk dat pollen naar binnen komen, daarom doe je er goed aan om regelmatig te stofzuigen en schoon te maken. Dit geldt overigens ook voor jezelf! Douche bij voorkeur voor het slapen gaan zodat je de pollen niet mee je bed in neemt.

♥ Medicatie
Tenslotte kan je ook medicatie voor hooikoorts nemen. De twee bekendste middelen tegen hooikoorts zijn anti-histamine en cromonen. Hooikoorts-medicatie kan je gewoon kopen bij de drogist, maar je kan er ook voor langs de huisarts gaan. Als je erg veel last hebt van hooikoorts raadt ik dat laatste aan. De ene medicatie werkt voor het één beter dan voor het andere en soms werkt een combinatie van medicijnen het best. Het verschilt een beetje per persoon, daarom is het goed om het te onderzoeken.

Meer informatie over en tips tegen hooikoorts vind je in deze blogs

Heb jij ook last van hooikoorts?

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Gabriella - Zaterdag 26 mei 2018 01:51
Ja, al van jongs af aan. Ik ben er in de puberteit een paar keer voor op de eerste hulp beland. Nu is het wel wat minder heftig, zolang ik maar op tijd en structureel medicatie neem.
Anne - Zaterdag 26 mei 2018 10:21
Ja,ik heb er ook veel last van !
Het kan soms echt te veel worden met de e.s erbij.En het begint al in de winter en het is pas over ergens in oktober ! Gelukkig zijn er ook tussendoor weken waarin ik minder last heb,maar het is een handicap, de allergie.
Ik heb moeten leren om er niet tegen te vechten maar luisteren naar mijn lichaam en om mij rustig te houden . Ik heb ook wel paniekaanvallen en enorme angst gehad doordat ik het zo benauwd kreeg van de pollen.,gelukkig gaat dat nu wel iets beter,maar ik slik bijna altijd meerdere medicijnen .Was het maar altijd winter !

Maria - Zaterdag 26 mei 2018 17:23
Ze kunnen elkaar misschien versterken maar ik denk dat er vooral gemeenschappelijke oorzaken zijn. Zoals candida, minder gezonde darmflora, overbelasting door histamine en exorfinen, tekorten aan bepaalde enzymen en voedingsstoffen enz. Mensen met een eetstoornis hebben vaak tekorten, onder andere aan zink.
Zelf mede door een biogene-aminearm voedingspatroon plus wat supplementen van mijn vreetbuien en andere klachten afgekomen. Biogene aminen zijn stofjes als histamine, tyramine en cadaverine, die zitten in allerlei voedingsmiddelen, vooral in gefermenteerde producten.
Bij hooikoorts kan het ook zinvol zijn om ook te kijken naar dat soort oorzaken. Minder histamine zal het niet oplossen maar kan wel schelen.