Dieettips in tijdschriften

 

Toen ik nog geen eetstoornis had, viel het mij allemaal niet zo op, maar sinds ik worstelde met anorexia, kon ik er niet meer naast kijken: haast alle populaire magazines voor vrouwen publiceren wel eens tips om te vermageren. Komt de zomer eraan? Dan schotelen ze ons sportadvies voor om een beach body te krijgen. Zijn kerst en nieuwjaar achter de rug? Dan lezen we voedingstips om die "helse feestkilo's" kwijt te spelen. Op zich goedbedoelde en onschuldige adviezen, maar behoorlijk lastig om lezen wanneer je juist tegen dwanggedachten rond eten en sporten moet vechten. Dan lijk je wel hypergevoelig voor dit soort onderwerpen.

meisje met rood haar

Excuus van je eetstoornis
Het feit dat zoveel tijdschriften tips om te vermageren uitgeven, maakt het maar al te makkelijk om je dieetgedrag goed te praten. "Natuurlijk mag ik calorieën tellen, dit weekblad raadt het zelfs aan", "Ik heb gelezen dat je elke dag moet bewegen", en zo van die dingen. Natuurlijk houd je jezelf hiermee alleen maar voor de gek. Het is een excuus van je eetstoornis. Wil je toch koppig de raad van het magazine opvolgen, dan moet je consequent zijn: een paar pagina's verder staat misschien wel een recept voor chocoladetaart, of een lijstje met de lekkerste cocktails of beste restaurants. Wil je leven volgens het boekje - letterlijk dan -, dan moet je die dingen er ook bij nemen. Bij deze gedachte merk je echter dat alles doen zoals een tijdschrift het opgeeft gekkenwerk is: laat je dus niet verleiden om toch per se de dieettips ter harte te nemen.

Belerend vingertje
Naast de overduidelijke tips en tricks die je kan lezen, staan er ook vaak zaken tussen de lijnen die voor mensen met een eetstoornis erg vervelend kunnen zijn. Zo hebben sommige vrouwenmagazines rubrieken waarin de ‘zondes' van lezeressen aan bod komen. Daarin wordt dan bijvoorbeeld opgebiecht dat ze in hun eentje een grote zak chips hebben opgesmikkeld - alsof daar iets fout mee zou zijn... Het belerend vingertje duikt helaas vaak genoeg op in artikels. Een avondje voor de buis doorgebracht in de plaats van te gaan fitnessen? Foei! Gezondigd met een dessertje? Hoe durf je!

Besef echter dat de redactrices en journalistes die deze artikels schrijven ook maar mensen zijn. Die spenderen heus wel eens een avond op de bank met een grote pot ijs, of ze doen zich al eens te goed aan junkfood in plaats van voor een magere salade te kiezen. Bovendien voelen ze zich hier niet zo schuldig over als mensen mét een eetstoornis: voor ons wordt alles op dat vlak heel erg uitvergroot, en daarom kunnen zulke dingen over ‘zondigen' en dergelijke tamelijk hard aankomen terwijl ze veel speelser en losser bedoeld zijn. Mijn gezonde vriendinnen kunnen ook al wel eens opmerken dat ze ‘toch zulke freetzakken' zijn wanneer ze voor een derde avond op rij een pizza verorberen, maar een minuut later zitten ze hier al niet meer over in en leven ze gewoon verder. Probeer die opmerkingen in tijdschriften ook op deze manier te zien: je leest ze, je voélt ze, en dan gaan ze weer weg. Toch ‘gezondigd'? Life goes on.

magazines

Niet voor jou bedoeld
Wanneer je nog in het diepst van een eetstoornis zit, is het misschien wijs om artikels over vermageren over te slaan en niet te lezen. Er staan nog genoeg andere fijne dingen in magazines, roddel, mode-advies of filmnieuws. Wanneer je deze artikels toch wil lezen, vraag je dan af voor wie deze eigenlijk bedoeld zijn. Er zijn nu eenmaal mensen met overgewicht die niet goed weten hoe ze een gezond eetpatroon kunnen opbouwen, en zij hebben wel baat bij dit advies. Maar behoor jij wel effectief tot die groep? Vergelijk het hier mee: wanneer je erg droog haar hebt, ga je ook geen zaken lezen zoals "Hoe krijg ik mijn vettig haar wat droger?".

Wanneer je die dingen toch zou lezen, uit verveling of nieuwsgierigheid, besef je goed genoeg dat jij zelf aan dit advies niet veel hebt, aangezien je een ander haartype hebt. Het is net hetzelfde met tips over gewicht: het slaat nergens op droog haar nog droger te willen maken, en evenmin om een gezond lichaam magerder te willen maken. De tips rond gezondheid die voor eender welk gewicht gelden, kunnen natuurlijk geen kwaad: voldoende water drinken, regelmatig een tussendoortje nemen, stevig ontbijten, ... En heb je toch eens ‘gezondigd'? Goed zo, dat maakt je alleen maar meer ‘mens'.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xxxm - Zondag 17 augustus 2014 10:16
Bedankt voor dit blog. Fijn om te lezen!
Diede - Zondag 17 augustus 2014 10:26
Fijne blog! Erg herkenbaar!
hopexfaithxlove - Zondag 17 augustus 2014 10:40
Wat een mooie blog! Super herkenbaar!
LB - Zondag 17 augustus 2014 11:24
Mooi verwoord!
Marijke - Zondag 17 augustus 2014 13:17
Hé, leuk onderwerp, leuk geschreven en zo informatief! Zeer interessant en kritisch geschreven. Met plezier gelezen!
N - Zondag 17 augustus 2014 14:36
Zeer goede blog!
Suus - Zondag 17 augustus 2014 17:47
Thank you! Precies mijn gevoelens waardoor ik altijd zo in de war ben.
In therapie roepen ze dat bepaalde producten goed voor me zijn en in de tijdschriften/op tv en in mijn omgeving hoor ik het tegenovergestelde. Daardoor denk ik dan, als ik de richtlijnen van de kliniek volg, dat ik fout bezig ben. Brengt me altijd zo in de war al die informatie!
Star* - Zondag 17 augustus 2014 21:25
Idd best lastig, anderen mogen dieeten.. ik niet, anderen eten gezond en geen mac.. voor mij zou dat juist een keer goed zijn. Ik vind het ook zo lastig, bewegen is gezond maar tegelijkertijd moet ik rustig aan doen voor mijn lichaam. Best ingewikkeld vind ik het. Ook als anderen praten over eten of dieeten of andere opmerkingen maken vind ik dat echt niet fijn, zeker als ik aan het eten ben.
Line - Maandag 18 augustus 2014 11:04
Super blog, ook heel herkenbaar.
En wat schrijf jij op een fijne manier! Aan een stuk doorgelezen
Lisa - Maandag 18 augustus 2014 18:17
Handig :D
Roos - Maandag 18 augustus 2014 23:59
Super goede blog!
Goed dat er eindelijk aandacht is besteed aan dit onderwerp.