Deel 2: Extreme hunger

 

Floor is 15 jaar oud en heeft een eetstoornis gehad. Inmiddels is ze hersteld. Tijdens haar herstel heeft ze veel geschreven. Gedachtes die ze had, gevoelens die ze ervoer... De komende weken kan je via een aantal blogs meekijken in haar hoofd en hoe zij herstellen van een eetstoornis op zo'n jonge leeftijd aanpakte en waar ze tegen aanliep. Dit is deel 2. De andere blogs vind je via de tag 'Floor blogt'. 

Extreme hunger, het klinkt zo beangstigend.

Hoe zal mijn lichaam hierop reageren, hoe zal ik dit ervaren en waar is de controle die ik heb over mijn eetgedrag?

Toen ik koos voor herstel, begon ik met het challengen van eten. Ik maakte een lijstje met alles wat ik eng vond. De enige manier om deze punten minder eng te maken is om ze recht aan te kijken en te beleven. Gedachten op nul en gewoon doen. Dit was een gevecht tussen mij en mijn stem.

Het telkens maar weer uitstellen naar morgen ging mij niet helpen. Die momenten dat ik mezelf ga uitdagen gaan niet opeens komen als ik zelf geen actie onderneem. Ik wist dat op deze manier leven geen optie was en dat ik naar vrijheid zocht. Vrijheid rondom eten, maar vooral weer terug wilde naar de spontane ik. Het meisje dat zo gek en vrolijk was, het meisje dat ik terugzie op foto's en dan denk: wat mis ik haar... Dat betekende dat het klaar was, klaar met wachten en weer terug gaan komen in mijn krachten.

Ik kon niet vertrouwen op mijn lichaam, omdat mijn lichaam niet meer aangaf wat het nodig had.
Het was op en leeg van binnen; ik moest dat vertrouwen eerst terug gaan winnen. Elke dag at ik wat van mijn lijstje en knoopte in mijn oren dat geen enkel eten mij ooit meer pijn gaat doen dan deze eetstoornis. Veel van deze dingen die op mijn lijstje stonden, werden na een tijdje een stuk minder eng. Die eerste stapjes zijn zwaar, ik weet dat jij dat ook voelt, ik weet dat je gek wordt van de sirenes in je hoofd, ik weet dat je dit allemaal weer liever uitstelt naar morgen,
omdat je geen zin hebt in het constante gevecht tussen jou en die stem, maar begin met de stap dat jouw knop om moet.

Nadat ik al die stapjes had gezet, ging mijn motor weer langzaamaan aan. Maar het vroeg om meer meer meer meer. Het had al die tijd niet genoeg gehad en wilde het liefst een voorraad hebben voor de komende week. Het is ontzettend eng om hieraan toe te geven.
Om toe te geven aan die honger. Probeer deze honger ook te zien als iets natuurlijks, jouw lichaam begint met terugvechten voor JOU. Hoe eerder jij zal toegeven aan deze honger, hoe eerder het weer verdwijnt en je weer richting een normale gezonde leefstijl kan. Geef jouw lichaam de tijd en werk het niet tegen. Leer samenwerken; deze honger is jouw stap om te leren luisteren naar jouw lichaam en weer één te worden.

Zie jezelf als meer dan een gewicht: jij bent uniek en mooi zoals je bent, je hoeft niet te veranderen en je bent het waard. Je zal jezelf zien groeien en zien dat jij al die stapjes echt aankan! Je zult zien dat het leven te kort is om constant in gevecht te zijn met jezelf, dat het te kort is om al die leuke herinneringen en spontane momenten te missen, dat het leven te kort is om je druk te maken om die calorieën.

Jouw lichaam weet wat het wil. Heb je zin in een pizza? Eet die pizza. Wanneer je spontaan met je vriendinnen een ijsje gaat halen en je denkt dat je maar 1 bol zou mogen... Pak er 2! Vertrouw op jouw lichaam, je leven zal zich met zoveel meer plezier en geluk vullen.

Je zal ook zien dat je moet vechten en dat dit moeilijk is. Een slechte dag betekent niet meteen een slechte week. Leer om te praten over jouw gevoelens, spreek ze uit. Jouw emmertje is niet eindeloos. Knoop in je oren dat vallen oké is, als je maar weer opstaat. Ooit heb je even rust nodig om weer met de volle 100 procent te strijden. Als jij dit ziet of leest is dit jouw teken, jouw teken dat jij dit kan, dat jij hier klaar voor bent, dat jij niet alleen bent en dat je jouw leven weer terug gaat krijgen. Herstellen is mogelijk en jij bent het waard.
Dus onthoud: begin met die kleine stapjes. Ik geloof in je dat jij dit kan, zet hem op en klim tot aan die top.

You can do this.
Floor


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts