Daten tijdens herstel

 

Herstellen en daten zijn al twee uitdagingen op zichzelf. Je kunt je afvragen of je dit wel zou moeten willen combineren. Er zijn namelijk genoeg redenen te bedenken waarom het slim zou zijn om die uitdagingen één voor één aan te pakken. Alleen weten we ook allemaal dat het leven soms verrassende wendingen kan nemen... Omdat daten al zo veel ongemak en spanning met zich mee kan brengen, kan het voelen als een onmogelijke opgave om je hier tijdens je herstel in te storten. Een eetstoornis - of welke andere stoornis dan ook - maakt jou echter niet minder 'dateable' dan een ander die daar misschien geen last van heeft. 

Ook jij verdient liefde, genegenheid en de fijne spanning die bij het daten kan komen kijken. Het is een aspect dat bij het leven hoort en als jij daar behoefte aan hebt, geldt dat ook voor jouw leven. Daarnaast speelt een eetstoornis ook een grote rol in jouw leven en zal het ook het leven van je naasten beïnvloeden. Wanneer je met iemand date zal dat niet anders zijn, maar dat betekent niet dat het een probleem hoeft te zijn.

Een eetstoornis kan jouw leven, de relatie met jezelf en de relatie met anderen heel erg beïnvloeden en in de weg staan; daar kun je niet omheen. Daarentegen hoeft jouw herstel jouw geluk ook niet in de weg te staan. Het is niet iets dat er niet mag zijn. Jouw strijd hoeft er niet voor te zorgen dat iets gedoemd is te mislukken en het hoeft jou niet tegen te houden in het aangaan van nieuwe contacten. Contacten die juist belangrijk kunnen zijn in het leven dat je wilt opbouwen, zónder eetstoornis.  

Natuurlijk is het heel belangrijk om je hier goed bij te voelen. Wanneer jij behoefte hebt om die nieuwe contacten aan te gaan, is dat iets wat je zeker mag gaan verkennen. Of je er nu voor het eerst aan begint, of dat het door de eetstoornis al een lange tijd geleden is; de kans is groot dat je er door je eetstoornis anders in kunt staan. Het gaat veel verder dan iemand anders leren kennen, het gaat ook over jezelf opnieuw leren kennen. Jezelf leren kennen in dit soort nieuwe situaties. Hoe verhoud je je tot iemand die je nog niet kent, maar die misschien wel interessant is? Wat geef je prijs en wat laat je nog even voor jezelf? Tijdens dit proces kun je veel leren over jezelf. Los van het feit of de date een succes wordt, kan dit avontuur jou persoonlijk al veel opleveren. 

Als je het gevoel hebt hier nog niet klaar voor te zijn, is het natuurlijk geen schande. Het kan helemaal geen kwaad om hier nog even mee te wachten. Ook daar is veel voor te zeggen. Ondanks dat het soms lijkt alsof er voor elke leeftijd wel een handboek is opgesteld waar je allemaal aan mee zou moeten doen, zijn er wat daten betreft eigenlijk helemaal geen regels. De enige regel is dat je er zin in moet hebben. 

♥ Alle reden om nog even te wachten

Het klinkt cliché, maar wanneer de relatie met jezelf op losse schroeven staat, zal het altijd moeilijk zijn een stabiele en gelijkwaardige relatie met iemand anders op te bouwen. Hoe serieus of oppervlakkig mijn relaties ook waren; wanneer ik niet goed in mijn vel zat, was ik onbewust op zoek naar iets of iemand die dat op de één of andere manier kon verhelpen. Als ik mij somber en leeg voelde, was ik geneigd om contact te zoeken met mensen die de leegte voor mij konden vullen. Op dat moment was dat heel fijn, maar op de lange termijn was dat totaal niet wat ik nodig had. Ik zocht bevestiging, maar dat was nooit het juiste uitgangspunt om iemand te leren kennen. 

Dat verlangen naar bevestiging en het gevoel geliefd te moeten worden, zorgde er bij mij voor dat ik heel veel stappen oversloeg. Stappen die eigenlijk heel goed zijn om te doorlopen op het moment dat je begint met daten. Ik was zo bezig met mijzelf goed genoeg te laten zijn voor anderen, dat ik vergat wie eigenlijk goed voor mij zou zijn. Het is heel logisch om ook daar een soort selectie aan vooraf te laten gaan, maar ook heel verleidelijk om daaraan voorbij te gaan op het moment dat ik mij niet zeker voelde over mijzelf.

Goed genoeg zijn voor iemand anders is iets heel waardevols om te voelen, maar wie is eigenlijk goed genoeg voor jou? Wie kan jou aanvullen in jouw leven en wat heeft die persoon jou echt te bieden? Je bent vaak opzoek naar iets totaal anders als je niet lekker in je vel zit, dan wanneer je je stabiel en zeker voelt over jezelf. 

Wanneer je een laag zelfbeeld hebt en niet diep van binnen voelt wat jij waard bent, is het moeilijk om dicht bij jezelf te blijven als een andere persoon belangrijk wordt. De valkuil is dan dat je je steeds meer zult schikken naar de ander. Hoewel dat in het begin niet zo voelt en je daar geen last van zult ondervinden, zal dat wegcijferen op den duur wel veel van je vragen en je eigen ontwikkeling belemmeren

Door die zoektocht nog even uit te stellen, geef je jezelf de ruimte om eerst jezelf te ontwikkelen. Om eerst met jezelf door één deur te kunnen en die liefde eerst aan jezelf te geven. Wanneer jij echt voelt dat je een leuk en goed persoon bent, heb je die bevestiging al minder nodig van iemand anders. Jij bent namelijk al zo veel waard in je eentje. Wanneer jij sterker in je schoenen staat en je leven al compleet voelt, kun je pas echt goed oordelen over wat die andere persoon aan jouw leven kan toevoegen. Wat maakt hem of haar eigenlijk zo leuk dat hij erbij mag? Dan moet diegene wel van verdomd goede huize komen!

♥ Genoeg redenen om het wél te proberen

De afleiding van het contact zoeken met anderen, kan op sommige momenten ontzettend welkom zijn. De aandacht van iemand anders kon mijn zelfvertrouwen echt een boost geven. Alleen al door te voelen dat ik mezelf kon redden in zo’n onwennige situatie. Door die uitdaging aan te gaan, kon ik er steeds meer op vertrouwen dat ik mij door nog veel meer ongemakkelijke situaties heen kon slaan. 

Soms was het juist fijn om met iemand af te spreken die even uit een andere wereld kwam. Niet met als doel om te vluchten uit de mijne, maar om een nieuwe verfrissende blik tegenover mij te hebben. Daarnaast wist die andere persoon niets van mijn eetstoornis en van het beeld dat ik van mijn lichaam had. Het kan een verademing zijn om contact te hebben met iemand die alleen jou ziet en misschien nog niets afweet van jouw verhaal. 

Wanneer ik mij mooi maakte en bewust bezig was met hoe ik over wilde komen, had dit ook effect op hoe ik mij voelde. Door na te denken over wat ik van mijzelf wilde laten zien, werd ik gedwongen om over mijn goede kanten na te denken. Zowel over mijn uiterlijk als in mijn innerlijk. Ik merkte bij mijzelf dat het fijn was om iemand te ontmoeten die ik nog niet goed kende, omdat het dan wat minder uitmaakte wat iemand van mij vond. Alsof ik op zo’n middag of avond niet alleen een date met een ander had, maar tegelijkertijd ook met mijzelf. Mijzelf opnieuw leren kennen. Het is niet zo dat je de ander dan zou moeten gebruiken voor je eigen ontwikkeling, maar door de hele dating-ervaring wat losser te benaderen, kun je er zelf echt veel van leren. 

♥ Toch gedaan en nu?

Als je dat dating avontuur aangaat, kan het natuurlijk zo uitpakken dat het uiteindelijk serieuzer wordt. Je bent steeds vaker met elkaar en je wilt elkaar steeds beter leren kennen. Gaandeweg wil je steeds meer over de ander weten en andersom geldt dat waarschijnlijk ook. Dat laatste kan best voelen als een grote stap. Wil je al volledig open zijn over je eetstoornis en je herstel? Misschien ben je bang om de ander af te schrikken en per ongeluk van je af te duwen met jouw verhaal? Misschien ben je bang voor de oordelen van iemand wiens mening jij inmiddels wel belangrijk vindt? Of ben je bang om niet begrepen te worden? 

Wanneer iemand jou veroordeelt of jouw verleden en lichaam niet accepteert, is de kans heel groot dat dit niet iemand is die iets bij gaat dragen aan jouw leven. Dan is iemand misschien niet de persoon om je aandacht en energie in te steken. Herstellen van een eetstoornis is al moeilijk genoeg. Wanneer iemand jou daar niet in kan steunen, geloof ik echt dat het beter is om iemand los te laten. 

Wanneer je écht verder met iemand wilt, kan het juist heel fijn zijn om iemand te vertellen over dit deel van jouw leven. Het heeft een grote rol gespeeld en misschien doet het dat nog steeds wel; de steun van de ander zou je daarbij juist goed kunnen gebruiken. Iets wat zo belangrijk is geweest in jouw leven, zal nog steeds zijn sporen nalaten. Het voelt misschien helemaal niet fijn om dat stukje van jou verborgen te moeten houden. 

Ook hiervoor geldt weer; doe waar jij je goed bij voelt. Er bestaat geen goed of fout als het op daten aankomt. Als jij dicht bij jezelf blijft, zou het nog weleens leuker uit kunnen pakken dan je denkt. Zie het als een experiment. Probeer eens iets uit en als de uitkomst niet bevalt, probeer je gewoon wat anders.

Hoe kijk jij aan tegen daten?

Fotografie: bruce mars


Vandaag is het Valentijnsdag. Ben je, of voel je je alleen vandaag? Vanavond tussen 20:00-21:00 uur begeleidt Phoi Cai de themachat 'Alleen op Valentijnsdag'. Je bent welkom!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Annetk - Zaterdag 15 februari 2020 10:22
Mooi geschreven Daphne, ik zie dat je veel geleerd hebt over relaties en jezelf daarin. Toen ik midden in m'n eetstoornis zat én een relatie had, kon ik niet goed mijn grenzen aangeven en trok ik niet het soort man aan dat voor een stabiele, gelijkwaardige en liefdevolle relatie kon zorgen. Ik gaf mezelf totaal weg en paste me steeds meer aan naarmate de tijd vorderde. Dat neemt niet weg dat ik toch liefde ontving en er zeker goede kanten zaten aan die relatie. Maar ik kies er nu voor om eerst goed te herstellen van al dat eetgedoe in m'n leven zodat ik me niet steeds verlies en kwijtraak in een relatie.
Mar - Zaterdag 15 februari 2020 14:24
Een liefdesrelatie krijgen is voor mij een gevoelig punt: het is iets dat ik zó graag wil. Inmiddels ben ik al 32 en vervliegt de hoop omdat ik hem maar niet tegenkom. Daten vind ik leuk en spannend: samen dingen buitenshuis ondernemen, elkaar voorzichtig beter leren kennen. Helaas is het voorstadium 'hoe/waar kom ik een leuke man tegen met wie ik kan daten?' nogal een heet hangijzer (prins op t regenboogkleurig unicornpaard...). Online is niet mijn medium. Iemands uitstraling/energie voel ik vooral in het werkelijke leven....De badmeester, de psychiater, de cashier bij de Albert Heijn: stuk voor stuk aardige mensen maar allemaal 'in functie' helaas. Dus een liefdesrelatie is meer dromen dan de realiteit.
Salekendbajaodneb - Zondag 16 februari 2020 12:31
Heb je wel eens aan een singlesreis gedacht? Ik heb dat zelf een keer gedaan en ook als je niemand tegen het lijf loopt kan het een hele leuke ervaring zijn! En meer ruimte om elkaar ‘in het echt’ te leren kennen