Brief: als je opziet tegen de feestdagen

 

Misschien worstel je met psychische problemen, geldzorgen, is er een conflict in je familie of voel je je eenzaam; de feestdagen die in het verschiet liggen, zijn lang niet voor iedereen iets om naar uit te kijken. Mocht je opzien tegen de feestdagen: deze brief is voor jou.

Wanneer de eerste reclamecommercials hun intrede doen, voel jij de weerstand over jouw schouders dalen. Stress. Angst. Hoe ga je deze dagen doorkomen? Wat staat er op het menu? Tranen zijn er nu al, voor een feest dat nog moet komen. Weet dat je niet de enige bent, lief mens. Schaam je niet. Het is oké. Ik weet dat je niet zit te wachten op familieverplichtingen, (online) werkborrels en de stress die daarbij komt kijken. Je hebt misschien het gevoel niet jezelf te mogen zijn, je anders voor te moeten doen en vooral jezelf groot te moeten houden. Doen alsof alles goed is, terwijl dat niet zo is.


bron foto

Mocht je worstelen met een eetstoornis, dan kan dat de feestdagen extra uitdagend maken. De feestdagen lijken voor jou enkel te draaien om eten, het overleven ervan en alle gedachten die vooraf, tijdens en na de maaltijden door je hoofd razen. Het kan helpen om van tevoren met mensen in jouw omgeving afspraken te maken op het gebied van eten, zodat jij wat meer rust ervaart en die mensen weten wat er in jouw gedachten omgaat. Een eetstoornis is al moeilijk en al helemaal in december, en dit hoef je absoluut niet alleen te dragen.

December is de maand die van oudsher in het teken staan van bezinning en reflectie. De tevreden verhalen die je misschien van anderen hoort, komen niet overeen met het gevoel dat jij hebt over dit jaar. Weer een jaar voorbij, een jaar waar je misschien niet met een voldaan hart op terugkijkt. Dat kan ervoor zorgen dat de sombere gevoelens nog eens extra worden versterkt - ook door de huidige lockdown. Je voelt je eenzaam, zelfs wanneer je omringd bent door dierbaren. Lieve jij, prik alsjeblieft door het ideaalbeeld heen. (Sociale) media schetsen vaak een stereotype beeld van de feestdagen. Een vrolijk, hecht gezin in een prachtig versierd huis, vol cadeaus en heerlijk eten waar zorgen geen plek lijken te hebben. Het kan voelen alsof je aan dat beeld moet voldoen. Alsof je leven niet 'gelukt' is wanneer jij datzelfde gevoel niet ervaart. Maar weet dat achter iedere voordeur het filter wordt afgeschud: ieder huisje heeft zijn kruisje. Wees echt, lief mens. Laat dit jaar het ideaalbeeld eens los. Hoe kun jij een oprechte Kerstmis hebben? Het kan fijn zijn om te kijken naar hoe je deze periode op een prettige manier door kunt komen. Waxinelichtjes aansteken, een warme douche, een zacht plaid om je schouders... Maar net waar jij behoefte aan hebt.

Lief mens, ik zie de pijn die in iedere vezel van je lichaam huist wanneer je een dierbare bent verloren - misschien voor het eerst, misschien al een paar jaar. En misschien zijn jouw naasten nog wel op deze aarde, maar voel je een gemis omdat jullie om wat voor reden dan ook niet samen kunnen zijn. Juist op betekenisvolle dagen zoals Kerstmis en Oudjaarsavond, kunnen er gevoelens van rouw en eenzaamheid in je opwellen. Het verlies van een persoon, (ongeboren) kind of huisdier dringt zich op omdat je geen volledige vreugde kunt voelen op een moment dat dat volgens de conventies wel de bedoeling is. Of omdat het gemis in een gezelschap waar iemand altijd deel van uitmaakte, zo scherp op de voorgrond treedt. Je hoeft deze gevoelens niet uit de weg te gaan, lieverd. Het mag en kan naast elkaar bestaan. Het verdriet behapbaar maken in aanloop naar de feestdagen kan echt. Met aandacht voor degene die rouwt, hulp en creativiteit zijn er lichtpuntjes te creëren in deze voor veel mensen zo’n moeilijke tijd.

Probeer misschien voor jezelf te bedenken wat je wel fijn vindt aan deze periode en probeer je daar ook op te richten. Wat is de impact van deze tijd op jou? Welke verwachtingen heb je? De feestdagen horen een gezellige tijd te zijn waarin je ook MAG genieten. De gezelligheid is ook voor jou weggelegd. Het zijn 'maar' een paar dagen. Die dagen duren net zo lang als dat normale dagen duren. Maak het daarom niet groter dan dat het is. Jij overleeft dit. Het komt goed. Ik hoop dat je er een heel klein beetje van kan genieten. Ik gun jou ook rustige, gezellige feestdagen waarin de eetstoornis je met rust laat. Je hebt de feestdagen al jaren overleefd en nu ga je het weer overleven. Gewoon adem blijven halen en het doen op jouw manier. Waar jij behoefte aan hebt. Er is geen goed of fout. Lief mens, verschuil je niet achter een masker. Praat over je gevoelens. Gedachten. Met je eigen omgeving, maar, mocht dat niet veilig voelen, wees met veel liefde welkom op het forum en in de chats van Proud2Bme. We zijn er voor je. We luisteren naar je. Zonder oordeel, zonder filter.

Wat doe jij om deze feestdagen zo aangenaam mogelijk door te komen? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Leonie - Donderdag 23 december 2021 19:45
Dit had ik heel erg nodig, en juist vanavond. Komt precies op het goede moment. Dankjewel! Het inspireert me echt heel erg en er zit zoveel positiviteit in, terwijl het geen gevoelens wegmaakt zeg maar. Echt enorm fijn en helpend!
Mila - Donderdag 23 december 2021 19:47
Wat een prachtige, waardevolle blog! Beetje ontroering hier, maar op n goede manier ♥ Want ik moet dit jaar voor het eerst zonder mijn beste vriend doen - hij leeft nog, maar door een ruzie is het lastig en hebben we geen contact meer. Gelukkig kan ik door deze blog wel weer een beetje de positieve kant zien en kijken hoe ik het voor MEZELF fijn kan maken, en dat het ook even rot mag zijn. Dankjewel Proud, jullie ook fijne kerstdagen!
Sunshine - Donderdag 23 december 2021 19:50
Stiekem moet ik een beetje huilen van deze blog.. bedankt dat jullie zoveel mensen hoop en kracht geven, goede blog.
Heel mooi! Fijne kerst en een nieuw jaar vol geluk gewenst
MissB - Donderdag 23 december 2021 19:54
Ik hoop van harte dat deze positiviteit heel veel mensen de feestdagen doorhelpt! Een oprechte mooie blog, Heel erg bedankt voor deze post! Ik heb het voor mezelf luidop gelezen en haal er echt motivatie en wat geruststelling uit. Helpt om de angst wat terug te dringen en Kerst als minder bedreigend te ervaren, angst rond het eten wat meer naar achteren te duwen en te verdrijven zodat er ook ruimte is om andere dingen te zien en niet alleen een donkere "eet-wolk" die alles in duisternis en dreiging hult en me ongelooflijk bang maakt en stress bezorgt.
Ik heb de blog uitgeprint en ga die zeker meenemen als ik met Kerstavond naar mijn ouders
britneyangel - Donderdag 23 december 2021 21:14
wat een fijne blog! bedankt.
Y. - Vrijdag 24 december 2021 08:04
Mooie blog! Jullie ook fijne feestdagen!!
Anoniem - Vrijdag 24 december 2021 10:54
Lief, maar zo voelt het niet
Anoniem - Vrijdag 24 december 2021 23:47
Dit moest ik even horen, dankjewel ♥
Tessa - Dinsdag 28 december 2021 15:01
Ook al is het na de kerst, voor mij nog steeds helpend om te lezen voor oud en nieuw! Heb er afgelopen dagen echt iets aan gehad, thanks!!