Blote, platte buiken in eetvideo's

 

"Dit is wat ik op een dag eet!" Ik scroll al eventjes door TikTok en stuit op een 'what i eat in a day'-video van een jongedame met een hoop likes en volgers. Het eerste beeld dat ik te zien krijg in de video, is van het meisje zelf. Bij wijze van een korte introductie, denk ik. Ze heeft een heel kort topje aan en draait heen en weer om haar platte buik met gespierde lijntjes te laten zien. Ik vraag me af welke boodschap ze mee wil geven met haar eetvideo. Ik denk aan de doelgroep die ik op Proud2Bme bedien en alle mensen op TikTok die gevoelig zijn voor eetstoornissen, eetproblemen en last hebben van een laag zelfbeeld. Voor wie is deze video gemaakt? Dit kan nooit goed zijn, toch?

'What I Eat In A Day'-video's komen in alle soorten en maten. Letterlijk en figuurlijk. Voor mijn gevoel is er steeds meer diversiteit te zien binnen dit soort video's en zijn zelfliefde, een positief lichaamsbeeld en een realistische kijk op het lichaam onderwerpen die steeds meer aan bod komen. Dat is mooi! Toch zijn er nog ontzettend veel 'wieiad'-video's die als triggerend kunnen worden ervaren of simpelweg triggerend zijn. Video's waarin calorieën worden geteld, waarin veel te weinig of niet volwaardig wordt gegeten en waarin de focus te veel op het uiterlijke lichaam ligt. Zelfs een "dit is wat ik eet om te herstellen van mijn eetstoornis" waarbij het eerste shot twee dunne benen zijn. Ongeacht wat ze daarna eet, vraag ik me af of dat eerste shot wel helpend is voor zowel de maker als de kijker.

Je hoeft jezelf niet te verstoppen, het is niet verboden om dun te zijn, het is niet slecht om een sixpack te hebben en iedereen heeft een andere smaak en energiebehoefte. Maar als je je bewust bent van onze door dun geobsedeerde maatschappij en het feit dat veel mensen op sociale media geconfronteerd worden met onzekerheid over hun lichaam en dit hier ook wordt versterkt, zouden we hierin dan niet bewustere keuzes kunnen maken? Als je weet dat een video met focus op dunne benen terecht gaat komen in het algoritme van iemand met een eetstoornis, wat voor punt wil je dan maken? Zelfs al weten we allemaal verstandelijk wel dat je geen platte buik hoeft te hebben om een waardig mens te zijn (of dat je niet heel dun hoeft te zijn voordat je eetstoornis erg genoeg is) toch is dit een boodschap die we vanuit de dieet-industrie en het schoonheidsideaal wel continu naar ons hoofd geslingerd krijgen.

Die extreem platte buiken die we zien als introshot voor zo'n wieiad-video, geven je het gevoel dat dat is hoe je moet zijn. Dat je op de manier zou moeten eten die daarna wordt getoond. Dan kan jij er ook zo uitzien! En dat wil je toch?! En als jij al zo eet en je lichaam ziet er niet zo uit, doe je waarschijnlijk iets niet goed of ben je niet goed. Dat is geen fijne of gezonde boodschap om mee te geven of mee te krijgen.  Toch scoort het, kunnen we niet stoppen ernaar te kijken, blijft het als een magneet onze aandacht trekken. Omdat we allemaal - de één meer dan de ander - steeds de boodschap krijgen dat het goed is om zo dun te zijn of op een bepaalde manier te eten. Dat je dan goed bent, beter bent, waardig bent. Omdat dat ongezonde verlangen keer op keer in ons wordt aangewakkerd. Zeker als je gevoelig bent voor eetstoornissen of een laag zelfbeeld hebt, komt deze 'stiekeme' boodschap keihard binnen. Vroeger had dit heilig voor me gevoeld en me zo extreem onzeker gemaakt.

Maar iemand kan toch gewoon dun zijn? Mag je dan geen crop top dragen? Dat is niet wat ik wil zeggen, je hoeft je zeker niet te verstoppen met welk lichaam ook. Maar wanneer ben je 'gewoon dun' en wanneer maak je video's die voortkomen uit een dieetcultuur? Wat is de meerwaarde van body checking voordat je laat zien wat je op een dag eet? Want dat is in mijn ogen wat het is. Iets anders dan een filmpje waarin je een crop top draagt en toevallig ook dun bent. Het gaat om de context.

Omdat we allemaal maar blijven kijken en dromen, omdat we onzeker zijn en het gevoel hebben dat we ook zo moeten zijn. Maar weet je, dat hoeft niet! Je kan ook wieiad-video's kijken die leuk en inspirerend zijn. Zonder dat je uiterlijke lichaam daar een rol in hoeft te spelen. Eten mag leuk en lekker zijn. Eten mag een manier zijn om voor jezelf te zorgen, om jezelf te verwennen, om elkaar te inspireren. Maar eten hoeft geen manier te zijn om je lichaam te manipuleren. En hoe jouw lichaam eruitziet, zegt niets over hoe waardevol jij bent of hoe gelukkig je mag zijn. Jij bent goed zoals jij bent en jij hebt jouw eigen behoeftes. Je bent zo veel meer dan wat je eet, zo veel meer dan het uiterlijk van jouw lichaam.

Wieiad- en andere eetvideo's zijn nog altijd heel populair. Dat begrijp ik wel. Zelf kijk ik ook wel eens eetvideo's of video's met recepten van andere mensen. Het is vermakelijk, het brengt weer op nieuwe ideeën en soms is het ook superinspirerend op het gebied van zelfzorg en zelfliefde. Maar het kan zeker ook triggeren. Dus als je merkt dat jij getriggerd wordt door een eetvideo op sociale media, dan kunnen de volgende tips misschien helpen:

De ander is misschien ook niet op een gezonde en gelukkige manier met eten en het eigen lichaam bezig

Je ziet maar een heel heel heel klein stukje van iemands leven, dat ook nog eens is samengesteld en bewerkt door die persoon zelf. Plak er een sprankelend filter overheen en het ziet er al snel heel mooi uit. Maar verder weet je zo weinig van iemand. Je weet niet of iemand niet eerst 100 andere filmpjes had gemaakt, voordat deze is gekozen. Je weet niet of iemand zich wel echt zo gezond en gelukkig voelt als diegene beweert. Je weet niet hoeveel stress iemand heeft van het denken over eten, het tellen van calorieën en het checken en vergelijken van het eigen lichaam. Blijkbaar speelt het een grote rol in iemands leven. Je weet niet eens zeker of iemand wel echt zo eet!

Wat je ook eet, je zal nooit hetzelfde lichaam krijgen als de ander

Wanneer je zo'n video ziet, voelt het allemaal heel maakbaar. Een maakbaar lichaam en een maakbaar leven. Als je zo eet, zal je er zo uitzien en je zo voelen. Helaas werkt dat niet zo. Elk lichaam is anders. Al at je precies hetzelfde als iemand anders, je zal er nooit hetzelfde uitzien, want jouw lichaam is anders. Als je er wel hetzelfde uit wilt zien, zal je altijd teleurgesteld worden. Laat staan als het voor jou iets gigantisch belangrijks is, dan kan het voelen alsof je almaar faalt in het leven. En dat is zonde, want dat hoeft niet, dat is niet zo. Ook weet je helemaal niet of het voedingspatroon of gewicht van een ander wel bij jouw lichaam past. Voel je je nog gezond, energiek, levenslustig? Blind vergelijken heeft geen zin. Geïnspireerd raken kan en mag, maar bovenal is het belangrijk om te luisteren naar jouw eigen behoeftes en jouw lichaam te respecteren.

Praat erover met iemand in je omgeving en/of een hulpverlener

Als je merkt dat eetvideo's je onzeker, angstig en neerslachtig maken en als je merkt dat je geregeld in je maag zit over angsten en schuldgevoelens rondom eten en negatieve gedachtes over je lichaam, praat er eens over met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Je hoeft je namelijk niet zo te voelen en je mag hier steun bij vragen. Ook als je al contact hebt met de hulpverlening en een behandeling volgt, zijn sociale media en wat het met jou doet, een relevant onderwerp binnen eetstoornisherstel. Het kan best lastig zijn om je weg te vinden in het Instagram- en TikToklandschap zonder veel getriggerd te worden. Het is niet gek, nee, juist goed, om hier ook hulp en steun bij te vragen. 

Wieiad video's hoeven niet slecht te zijn, maar wees je er heel bewust van hoe iets of iemand je laat voelen

Eetvideo's komen in alle vormen en maten. Het is niet allemaal triggerend, het kan ook zeker inspirerend of vermakelijk zijn. Zelf kijk ik graag naar de grappige eetvideo's van Naomi Jon, die de show steelt met zowel haar creatieve make-up-looks als eerlijke ochtendhoofden, waarin ze op geheel eigen wijze TikTok-foodtrends uitprobeert. Augurken met cheetos proeft, spicy noodles, jelly en recepten met lekker veel parmezaanse kaas. Of Linda Sun, die wel heel bewust bezig is met haar lichaam en het lichaam van haar volgers. Ze neemt je mee op reis naar food freedom door middel van de heerlijkste recepten en gerechten. Ook deelt ze over haar struggles met het accepteren van haar lichaam en het herstellen van haar eetstoornis op uiterst menselijke en liefdevolle wijze. De stijl van haar video's is druk, maar heerlijk dromerig om naar te kijken. 

Een YouTuber en TikTokker die alle video's een beetje relativeert is diëtiste Abbey Sharp. Ik ben erg fan van Abbey en haar manier om de wereld te helpen realistischer en gezonder te kijken naar hun lichaam en eetpatroon. Ook wij op Proud2Bme maken natuurlijk onze dagjes mee-eten. Hiermee hopen we te inspireren en motiveren om voor eetstoornisherstel te gaan. Elke video is weer een beetje anders. Elke eetdag kan er anders uitzien, maar ook wat we daaromheen laten zien. Soms worden bepaalde onderwerpen besproken of laten we juist zien wat we behalve eten nog doen op een dag, juist omdat we zo veel meer zijn dan ons lichaam en onze voeding. Welke YouTubers of TikTokkers vind jij heel fijne content maken op dit gebied?

Voor als ik je trigger

We krijgen altijd veel positieve reacties op onze 'dagjes mee-eten' video's. Dat motiveert om ze te blijven maken. We horen terug dat ze gezellig zijn om te kijken en dat ze hoop geven ten aanzien van eetstoornisherstel. Dat ze inspireren en motiveren. Een kijkje geven in een eetstoornisvrij leven en een vrije manier van omgaan met eten. Toch kan ik me voorstellen dat ook dit als vergelijkingsmateriaal kan worden opgevat. Uiteindelijk kan namelijk alles als vergelijkingsmateriaal worden opgevat, want zo zit een eetstoornis nu eenmaal in elkaar. Als eten zo letterlijk in beeld wordt gebracht, kan het inspirerend zijn, maar kan je je ook onbedoeld gaan vergelijken. 

Merk je dat het jou eigenlijk niet echt goed doet en dat het je vooral aan het twijfelen brengt? Laat het dan even links liggen of ga onderzoeken waarom het jou op die manier raakt. Het kan je misschien ook een hoop vertellen over waar jij op dit moment mee worstelt en waar je behoefte aan hebt. In blogs als 'What I Eat In A day: inspirerend of triggerend?', '5 x denken bij triggers', 'Triggers; je eigen verantwoordelijkheid?' en 'Wat als je getriggerd wordt?'

Neem een pauze van sociale media 

En tot slot kan ik erg aanraden om een pauze te nemen van sociale media als je merkt dat het je meer kwaad dan goed doet. Dit hoeft niet te betekenen dat je sociale media voor altijd af moet zweren (mag wel) en het kan op verschillende manieren. Misschien even een weekje niet, om weer met je eigen gevoelens en behoeftes in touch te komen. Of misschien per dag minderen, bepaalde onderwerpen vermijden of triggerende accounts ontvolgen en je algoritme beïnvloeden door bewust te zoeken naar leuke kattenfilmpjes - of wat dan ook. Ja, er wordt zo hard aan ons getrokken en het is zo verslavend. Ik vind dat - op mijn manier - ook iets lastigs, maar we kunnen keuzes maken en acties ondernemen die goed zijn voor onszelf. Die keuzes mag je maken, voor jezelf.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Jud - Donderdag 7 april 2022 13:36
Goede blog! Bijv die *..t zou verboden moeten worden.

[edit: naam verwijderd door redactie]
Patro - Donderdag 7 april 2022 13:53
he Jud, helemaal mee eens. Ik volg * ook en ontvolg haar af en toe. Wat stoort je precies bij haar? Ik voel me vaak schuldig als ik 'slecht' over haar denk. Maar vind haar soort van verkeerd voorbeeld geven. Zeggen dat je wilt aankomen en goed voor jezelf zorgen op een zetten en dan toch kerhard sporten bijna elke dag. Of zie ik het verkeerd?
Jud - Donderdag 7 april 2022 14:05
Het feit dat ze expliciete foto s van zichzelf plaatst waaruit duidelijk ondergewicht blijkt en vervolgens ook zeggen dat ze geen eetstoornis meer heeft. En ook dat ze een weegschaal heeft met overbodige dingen (zoals vocht meten). Ik vind haar een ontzettend gevaarlijk voorbeeld en zou willen dat dit niet zomaar kan.
Patro - Donderdag 7 april 2022 14:08
thanks!
Anne - Donderdag 7 april 2022 21:27
Ook helemaal eens. Gevaarlijk en storend.. Lastig om te lezen dat er verbazing is over niet aankomen, terwijl er onwijs veel gesport wordt (en dat deelt * ook). Soms werd wel de hashtag #edrecovery gebruikt en dan weer niet. Een vaag verhaal, nooit echte openheid, maar inderdaad wel een onjuist voorbeeld. Ergens denk ik ook dat ze zich dat realiseert. Jammer dat we daar niet iets mee kunnen, ik hoop dat ze beseft dat het geen gezonde voorbeeldfunctie is zo.
RosaV - Donderdag 7 april 2022 15:06
Ik vind eerlijk gezegd ook dat YouTube kanalen zoals ** verboden moeten worden, of dat er een trigger alarm komt. Het is iemand die pro ana wel heel erg promoot. Ze doet dan wel geen what I eat in a day. Maar het is constant body checking van iemand met wel heel extreem ondergewicht.

[edit: naam verwijderd door redactie]
Lize - Donderdag 7 april 2022 15:59
Compleet mee eens. En andersom houden bedrijven als YouTube, Twitch etc. door zulke content toe te staan eetstoornissen in stand. Het hebben van extreem ondergewicht is immers Eugenia’s verdienmodel.
Yenthe - Vrijdag 8 april 2022 10:42
Ik ging dus opzoeken wie ** is.. grote fout. Ik blijf weer even lekker weg van YouTube. Toch niet te geloven dit, en dan 1 miljoen views??
RosaV - Vrijdag 8 april 2022 14:31
Ik had er misschien bij moeten zetten: niet opzoeken als je er gevoelig voor bent. Maar inderdaad behoorlijk luguber als dit miljoenen views heeft maar gelukkig ook met een grote groep mensen die dit heeft gekeken en kritiek levert op haar video’s. Helaas reageren er ook jonge meisjes die er gevoelig voor zijn op en vieze oude mannen. Dat account zou er af gehaald moeten worden.
anoniem - Donderdag 7 april 2022 21:29
Ik word eigenlijk niet goed van die" wat ik eet op een dag.... "videos.
Of" maak schoon met mij "videos.. Of" get ready with me".." My morning routine" ....
Ik vraag mij af wat er met ons aan de hand is dat we naar dit soort dingen moeten kijken..?
En dan zie je na een poos :
Een video : Ik kocht mijn droomhuis! (mede betaald door de opbrengsten van mijn YouTube/... /... kanaal)
Dat is : door onder andere mijn eigen verspilde tijd! : (

Daniël -hoofredacteur Proud2Bme - Vrijdag 8 april 2022 14:56
Goed dat jullie reageren, mooie reacties ook - het is duidelijk een herkenbaar onderwerp.
Wel heb ik de namen die werden genoemd in de reacties weggehaald. De ene verwijst naar een account dat ronduit triggerend en pro-ana is, zoals jullie zelf ook al aangeven. De andere verwijst naar een Nederlandse vrouw die er op social media open over is dat ze een eetstoornis heeft gehad. Ik besef dat dit een grensgeval is, meestal grijpen we ook niet in bij reacties onder de blogs en ik weet dat jullie er niets slechts mee bedoelen, maar dit vind ik toch niet helemaal wenselijk.

Lieve groet, Daniël
Patro - Vrijdag 8 april 2022 15:47
ok, ik ben blij dat de naam van die pro ana dame is verwijderd, maar vond het toch fijn om te horen dat iemand ook haar twijfels had bij de posts van de 'andere' dame, want die maakten mij erg onzeker en dacht dat het aan mij lag dat ik zo over haar dacht.

Ik zie trouwens dat er niet altijd wordt gereageerd op vragen onder blogs? Hoe kan dat? Bijv. ook mijn vragen onder het dagje van Irene.
Daniël -hoofdredacteur Proud2Bme - Zaterdag 9 april 2022 18:28
Hoi Patro,
We zijn een klein team en we doen veel, we willen veel, en kampen met chronische tijdnood. Onze kerntaken zijn het forum en de chats. We zijn blij met alle reacties op blogs en op social media maar het beantwoorden van álle vragen die daarin worden gesteld, is niet te doen. Helaas!
Patro - Zondag 10 april 2022 15:06
alle begrip hoor. Het was meer een open vraag. ik heb idd het idee dat jullie een beetje overvraagd worden door al die post en dagboekjes. Sterkte dus en hoop dat er gauw vrijwilligers bij komen voor jullie of vaste krachten als daar geld voor is. Ik mis alleen de laatste tijd wat meer positiviteit/herstelblogs/vooruitkijken. Hoop dat er ook weer aanmeldingen komen voor Mateloos Moedig
RosaV - Zaterdag 9 april 2022 09:10
Van mij mag je haar YouTube kanaal zou een soort van melding moeten krijgen zoals bij die websites. Het is ook beschamend dat YouTube het niet allemaal verwijderd zoals jullie bijvoorbeeld nu doen bij de account namen. Gelukkig is ze al wel van andere social media eraf gehaald door de bedrijven zelf. Zou overal moeten gebeuren.

Wel fijn dat dit bevestigd dat mijn gedachtegoed waar is en dat ze inderdaad pro ana verspreid indirect of direct.
Michiel - Vrijdag 8 april 2022 21:56
Vind de hele dieet cultuur vervelend en lastig. Daardoor twijfel ik regelmatig of ik wel echt een eetstoornis heb en of het echt zo erg is.


Als je die filmpjes ziet dan denk je onbewust toch altijd dat de personen in kwestie minder eten dan wat jij eet
Tessa - Zaterdag 9 april 2022 14:08
Persoonlijk heb ik gemerkt dat What I eat in a day video's aantrekkelijk zijn voor je mentale honger. Door dit soort dingen te kijken voed het op een of andere manier toch je eetstoornis. Het kan zijn dat je het oprecht leuk en interessant vind en t is misschien ook helpend om een basis voor jezelf te leggen, als je die niet hebt. Maar net als bij de Minnesota starvation experiment ook werd gedeeld, wordt je door honger obsessief met eten en ook het kijken naar video's hierover. Als ik honger heb (mentaal of lichamelijk), merk ik ook hoe snel ik daar naartoe grijp. Maar als ik vol zit, boeit het me niet. Ik was zelf ook behoorlijk obsessief hiermee, maar nu heb ik door dat dit echt mijn lichaam is die roept naar eten. Dus hou het in de gaten lieverds!
Anoniem - Maandag 11 april 2022 06:31
Dit is helemaal waar.
Het is je eigen eetstoornis die je trekt naar deze videos.
Als je geen honger hebt of niet meer restricief omgaat met je eten kan het je echt niets schelen wat ze allemaal wel of niet voor videos posten en wat zij wel en niet eten. .
Dan heb je wel interessantere, leukere dingen om aan te denken. Dus kijk ook echt naar jezelf en neem je eigen maatregeen als je veel last hebt van andermans eetgedrag.
Iedereen : Lees het over Minnesota onderzoek als je bet nog niet hebt gedaan. Je gaat jezelf en je eetstoornis anders bekijken en je beseft dat je niet gestoord bent,dat alle tics en dwangmatighden etc gewoon komt doordat je niet genoeg eet. Praten helpt daar niet tegen, alleen eten!

Michiel - Zaterdag 9 april 2022 20:23
Reddit is ook heel gevaarlijk. Je hebt nu meerdere ***isplenty subreddits.

Nou kunnen die gebruikt worden om af te vallen maar het creërt ook eetstoornissen. Veel van de mensen die daar posten hebben overduidelijk een eetstoornis
A. - Maandag 11 april 2022 06:36
Kijk daar dan toch niet naar! Het is niet verplicht om dit soort dingen op te sporen.
Zoek een ander onderwerp, bijvoorbeeld natuur, dieren, hobbys....
S* - Woensdag 13 april 2022 20:53
Het is zo makkelijk om de “schuld” bij anderen meer te leggen. Neem je eigen verantwoordelijkheid voor je herstel. Wordt je vettigere, klik of kijk dan weg. Het internet is niet anders dan een supermarkt waarin je ook niet voorbij kunt aan de nutri-scores, powerfoods, noem maar op. Je kiest niet voor een eetstoornis, je kunt wel kiezen voor herstel.
S* - Woensdag 13 april 2022 20:53
Vettigere =getriggerd