Bipolaire stoornis en eetstoornis

 

"Ben je manisch ofzo?" Het grapje is al snel gemaakt, maar een bipolaire stoornis, ook wel bekend als manisch-depressieve stoornis, is een serieuze aandoening. Deze stoornis wordt gekenmerkt door heftige stemmingswisselingen. Stemmingswisselingen hebben we allemaal wel eens en komen gedurende de dag voor. Echter gaat het bij een bipolaire stoornis niet om de normale stemmingswisselingen die we allemaal kennen, maar voelen deze mensen zich langere tijd extreem goed afgewisseld door erg depressief.

Oke, lastig, maar het is toch niet erg om je extreem goed te voelen? Je zou het denken, maar wanneer iemand in zo'n manische periode zit kan diegene zich overmoedig en buitensporig gedragen waar juist weer negatieve gevolgen aan zitten. Je hebt een vergroot gevoel van eigenwaarde en last van grootheidsideeën. Je slaapt veel minder, lijkt een onuitputtelijke bron van energie te zijn en voelt je ongeremd.

Je hebt het gevoel de hele wereld aan te kunnen en grijpt vanalles aan, veel meer dan je aankunt. Je omgeving merkt dit op, maar wanneer ze je erop wijzen voelt het alsof ze je proberen tegen te houden. Hier kan je dan erg prikkelbaar op reageren en zelfs ruzie om maken. Bovendien kan je meer geld uitgeven dan je denkt of veel te veel hooi op je vork nemen. Zelfs kan iemand in een manische periode psychotisch worden en last krijgen van waanideeën en hallucinaties. Extreem goed is dus eigenlijk helemaal niet zo goed.

Naast manische periodes heb je als je een bipolaire stoornis hebt ook last van depressieve periodes. In deze periodes heb je helemaal nergens zin in. Je hebt geen energie, geen eetlust, problemen met slapen, concentreren, besluiten maken en je hebt eigenlijk helemaal geen zin meer om te leven. Alles voelt waardeloos. Je voelt je depressief.

Naast deze periodes heb je ook nog een hypomane periode of gemengde periodes. Ook bestaan er verschillende subtypes van bipolaire stoornissen evenals een niet anders omschreven versie. Hierover kan je meer lezen in deze blog.

Het is bekend dat wanneer je een eetstoornis hebt je helaas ook gevoeliger bent voor depressies en angststoornissen, maar ook een bipolaire stoornis is iets dat zou kunnen voorkomen. Het gelijktijdig hebben van twee verschillende stoornissen kan erg lastig zijn en bij de behandeling in de weg zitten. Bij GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula in Leiden en de Universiteit van Sidney in Australië wordt onderzoek gedaan naar het verband tussen deze twee stoornissen. Het doel van dit onderzoek is om zowel mensen met eetstoornis als mensen met een bipolaire stoornis beter te begrijpen. Wanneer we elkaar beter begrijpen kunnen we elkaar namelijk beter helpen.

Voor dit onderzoek is een online vragenlijst opgesteld. Hierin worden vrijwillige deelnemers gevraagd om vragen in te vullen over hun diagnose, lichamelijke gezondheid, eetgewoontes en psychologische eigenschappen. Als je een eetstoornis hebt en 18 jaar of ouder bent kun je deelnemen aan dit onderzoek door de vragenlijst in te vullen. Een bipolaire stoornis hoeft niet bekend te zijn. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 60 minuten en de uitslagen blijven volledig anoniem. Jouw persoonlijke uitkomsten zijn dus niet beschikbaar voor andere mensen. Binnenkort kun je hier op Proud2Bme lezen wat de resultaten van het onderzoek zijn. Update: 12 juli 2018 - Je kunt nog steeds meedoen!

Klik hier om de vragenlijst te starten

Als je vragen hebt over dit onderzoek kan je contact opnemen met mevrouw Claire McAulay via cmca724@uni.sydney.edu.au of dr. Max de Leeuw via m.deleeuw@rivierduinen.nl 

fotografie: pexels

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

starchild - Maandag 5 maart 2018 00:21
Ik heb de vragenlijst ingevuld, maar ze mogen het eens controleren. Het zit vol spelfouten en verkeerde zinsopbouw.
D - Vrijdag 13 juli 2018 15:21
Het gelijktijdig hebben van twee verschillende stoornissen kan erg lastig zijn en bij de behandeling in de weg zitten.

Het is 2018.. kom op.
Vienna - Zaterdag 14 juli 2018 12:49
Het blijft lastiger dan wanneer er sprake is van één stoornis (hoewel dat denk ik zelfden het geval is). Onvoorspelbare stemmingswissellingen maken het allemaal nog gecompliceerder. Dat zak ook in 2030 zo zijn.
Lost girl - Zaterdag 14 juli 2018 14:16
Wat bedoel je hiermee? Het is toch algemeen bekend dat je met dubbele diagnoses vrijwel altijd meer problemen hebt een passende behandeling te vinden.
D - Zaterdag 14 juli 2018 18:17
Meestal hangt het één toch echt samen met het ander. Een 'holistische' benadering acht ik niet meer dan logisch. Zeker nu het al jaren bekend is dat, indien mensen geestelijk in disbalans zijn er vaak meerdere dingen spelen. In al die jaren is er tijd genoeg geweest hoe diverse 'stoornissen' in verband staan met elkaar. En ik vind het bijna 'kinderachtig' onderhand overkomen en erg onprofessioneel, indien bv. een kliniek zegt: 'We kunnen je behandelen voor je eetstoornis, maar voor je persoonlijke problemen moet je ergens anders naartoe. (Indien die problemen iets verder gaan dan de 'gemiddelde' problemen die achter een eetstoornis kunnen zitten)
stacy - Vrijdag 13 juli 2018 18:14
Nou ik ben bipolair en ik had een eetstoornis maar door mijn gebrekkige concentratie door mijn manie kon ik de vragenlijst niet afmaken (lol), ook omdat hij inderdaad boordevol fouten zit en slecht vertaald is, zoals starchild al zegt.
Eline - Zaterdag 14 juli 2018 13:02
Zelfde situatie als @Stacy: ik heb een bipolaire stoornis (schrijven dat je het bent.... dat wil ik zelf nooit, maar die keuze maakt ieder voor zich natuurlijk) en had een eetstoornis. Maar ik ga dus maar niet aan die lijst beginnen - dank voor de waarschuwingen hierboven!