Als liefde ontvangen moeilijk is

 

Ik voelde me leeg en eenzaam. Ik had wel wat vrienden en aardige contacten, maar écht wezenlijk contact had ik niet. Ik vond het moeilijk om me open te stellen voor mensen. Ik schaamde me voor mijzelf, voor de dingen waar ik bang voor was, voor dat waar ik naar verlangde. Het liefst wilde ik gewoon tegen iemand aan kunnen zitten en al mijn gevoelens en gedachtes de vrije loop geven, maar zoiemand had ik niet. Misschien was die er wel, maar ik was helemaal niet in staat om tot een dergelijk contact te komen. Ik hield afstand, was altijd vrolijk, maakte overal een grapje van en baggetaliseerde ieder probleem. Ik hunkerde naar liefde, maar tegelijkertijd was liefde ontvangen moeilijk voor mij.

Ik wilde heel graag dat iemand zag hoe slecht het me me ging en een arm om me heen sloeg of zich over mij ontfermde. Tussen willen en kunnen zit soms helaas een groot gat. Ik wilde het wel, maar kon het simpelweg niet. Mijn lichaam verstijfde als iemand me een knuffel gaf en mijn mondhoeken vlogen de lucht in als iemand vroeg hoe het echt met me ging. Ik kon alleen maar lachen en me ongemakkelijk voelen. Ik kan geen een duidelijke oorzaak noemen voor het ontstaan van dit alles, maar weet wel dat het een grote invloed op mijn leven heeft gehad. Niet alleen omdat ik hierdoor nauwelijks open kon staan voor steun en hulp die me werd aangeboden op de momenten waarop ik het 't hardst nodig had, maar ook omdat de werkelijke liefde en warmte voor mij hierdoor pas vrij laat in mijn leven kwam. 

meisje masker liefde

Ik denk dat veel van mijn problemen mede ontstaan zijn door een gevoel van eenzaamheid en een hunkering naar liefde, warme en aandacht. Diezelfde liefde heeft er uiteindelijk ook voor gezorgd dat het door de jaren heen steeds wat beter met mij ging. Liefde zorgde voor vertrouwen, hoop, rust en zelfwaardering. Liefde ontvangen bleef door de jaren heen wel moeilijk voor me. Dit had met een aantal dingen te maken. Hieronder deel ik een paar punten die belangrijk zijn om liefde te kunnen ontvangen.

♥ Liefde voor jezelf
Ik kon vroeger nauwelijks liefde ontvangen omdat ik mezelf niet positief zag. Dat klinkt misschien wat overdreven, maar achteraf terugkijkend is het wel heel erg de waardheid. Ik dacht zo negatief en minderwaardig over mezelf, dat ik me schaamde voor alles en iedereen. Niet eens altijd bewust, maar wel zo hevig dat ik niet kon geloven dat iemand mij leuk vond. Als je vroeger een jongen interesse in mij toonde dacht ik bijvoorbeeld dat hij dit deed als geintje richting zijn vrienden. 

Om liefde te kunnen ontvangen van iemand anders, is het belangrijk dat je jezelf dit waard gaan vinden. Hiervoor is dus liefde voor jezelf nodig. Je moet jezelf het gunnen om aandacht en warmte van een ander mens te krijgen en je hiervoor ook durven openstellen. Als je totaal geen liefde voor jezelf hebt, dan zal de liefde van de ander in jouw verdwijnen als in een bodemloze put. Je zal steeds meer van die persoon nodig hebben om hetzelfde gevoel van geliefd worden te ervaren. Dat zorgt voor een nare vorm van afhankelijkheid en zorgt voor uitputting bij de ander. 

♥ Liefde is vertrouwen
Ik dacht altijd dat er iets achter alle positieve acties van andere mensen zat en was constant op mijn hoede. Mensen hadden vast een geheime agenda en deden alles uit eigenbelang en zo niet, dan zou ik later wel weer afgedankt worden omdat ik niet aan alle verwachtingen voldeed. Ik moest mezelf niet gaan hechten aan iemand, want wat als die persoon dan toch ineens niet te vertrouwen bleek, dan zou ik heel erg gekwetst worden. Met wantrouwen creëer je geen liefde, enkel afstand. 

Het klopt dat er veel mensen niet te vertrouwen zijn, maar gelukkig zijn er ook veel mensen wél te vertrouwen. Wie dat zijn, dat moet je ontdekken. Dat kan alleen door vallen en opstaan. Dat doet soms ontzettend veel pijn, maar op de lange termijn levert het ook heel veel op. Je verzamelt een groep mensen om je heen die te vertrouwen zijn en waar je op kunt bouwen. Waar je warmte en liefde mee kunt delen en de toekomst mee durft te bevechten. Iedereen wordt in zijn of haar leven wel een paar keer heel hard in zijn rug gestoken, maar dat betekent niet dat de hele wereld zo is. Om liefde te kunnen ontvangen, moet je mensen het vertrouwen durven te geven. Niet iedereen, maar de mensen die jij het waard vindt. 

♥ Liefde is een werkwoord
Liefde ontvangen kan moeilijk zijn, maar de liefde in stand houden is ook hard werken. Liefde ontvangen betekent ook liefde teruggeven. Er moet ergens wel een soort van evenwicht zijn. Om liefde terug te kunnen geven, moet je ruimte en energie hebben. Liefde is een werkwoord en dat betekent dat je hard moet werken om een waardevolle relatie goed te houden. Hiervoor is openheid, eerlijkheid en het gesprek blijven aangaan met elkaar belangrijk. 

♥ Liefde is niet perfect
Liefde heeft de afgelopen jaren een hoop voor mij gedaan, maar kon uiteraard niet alles in mijn leven oplossen. Liefde is fijn en mooi, maar het is geen sprookje, geen wonder dat alles perfect maakt. Geen liefde is perfect. Er is wederzijds veel geduld nodig, zeker als je moeite hebt met liefde ontvangen. Je zal allerlei hindernissen tegenkomen en angsten aan moeten gaan. Liefde kan je steunen in jouw gevecht met het leven, maar kan niet je problemen oplossen.   

meisje liefde

♥ Liefde is samenwerken en controle loslaten
Als je net als ik gewend bent om graag overal controle over te hebben, dan is de liefde sowieso en uitdaging voor je. Liefde aangaan, liefde ervaren heeft namelijk niets te maken met je verstand, maar alles met je gevoel. Juist in dat laatste was ik niet zo goed. Ik beredeneerde het liefst alles met mijn verstand en zorgde hiermee voor controle in mijn leven. De liefde vroeg me die controle los te laten om überhaupt te kunnen voelen. Bovendien betekent liefde samenwerken. Je staat niet meer alleen en hebt met meer mensen rekening te houden. Mensen die van je houden, maar ook hun eigen leven hebben en eigen weg bewandelen.

♥ Liefde is jezelf kwetsbaar opstellen
Eigenlijk hebben bijna alle bovenstaande punten wel iets te maken met jezelf kwetsbaar durven opstellen. Om liefde te kunnen ontvangen is het nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen. Je kunt geen echte liefde ontvangen als je een masker op hebt of een muur voor je hebt opgetrokken. Je kan pas liefde voelen als je je wapens neerlegt en je armen openhoudt en de ander een kans geeft. Je moet eerlijk zijn over jezelf, ookal schaam je je over bepaalde dingen. Hoe meer je jezelf kunt zijn bij iemand, hoe meer je de warmte en liefde van een ander persoon zal kunnen ervaren. Dit laatste betekent natuurlijk ook dat je op dat moment ook het meest hard pijn gedaan kan worden. Dat is zo, maar dat is helaas het risico van de liefde. Liefde doet soms vreselijk pijn, maar tegelijkertijd weet ik en beloof ik je, dat de liefde dat meer dan waard is.

Fotografie: Blanca

Hoe ben jij met liefde ontvangen? ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Los - Zaterdag 23 september 2017 13:30
Haptonomie gaat precies over dit, en helpt mij heel erg om voorzichtig dingen te kunnen toelaten. Zeker een aanrader.
M - Zaterdag 23 september 2017 17:32
Same here en mee eens!
H - Zondag 24 september 2017 12:36
Ja? Wat goed dit te lezen, fijn dat het je helpt ook! Het overwegen waard dus...
muus83 - Zaterdag 23 september 2017 14:04
Zó herkenbaar! Dank je, voel me even minder alleen!❤️
sas - Zaterdag 23 september 2017 15:23
mooie blog Scarlet! ♥ Herkenbaar! Dank je wel hiervoor :-)
LeRose - Zaterdag 23 september 2017 15:25
Slecht.
Maar liefde is geen werkwoord
E - Zondag 24 september 2017 11:14
Ik vind het heel moeilijk,maar omdat ik zag dat het de ander zo veel pijn deed heb ik alles gedaan wat ik kon om te leren en te veranderen.
Een relatie is een spiegel.Je moet je verantwoordelijkheid nemen.Iedereen heeft angsten,jij niet alleen.


Heidi - Zondag 24 september 2017 12:34
Zo rakend en het maakt me zo verdrietig. Ik wil zo ontzettend graag liefde durven ontvangen, het mezelf gunnen en ik had zo gehoopt dat het makkelijker zou worden naarmate de tijd verstrijkt... Het blijft zo intens moeilijk, zelfs nu ik behoorlijk ziek ben, mijn hele toekomstplaatje instort en steun zo fijn zou zijn. Ik durf steeds weer niet kwetsbaar te zijn en het breekt me zo op.
Dank voor de hoop die je blog ook uitstraalt Scarlet.
K - Zondag 19 augustus 2018 22:51
Een heel late reactie en misschien vreemd om hier een reactie van een man te vinden, maar dit is een heel duidelijke spiegel voor mij. Ik heb al regelmatig contact gehad met dames, maar iedere keer vind ik wel weer iets om niet door te zetten. Daarna ben ik uiteraard weer teleurgesteld, maar vooral in mezelf. Op dit moment bijvoorbeeld proberen vrienden me te koppelen aan een vriendin/collega van hen. Ik heb geantwoord dat appen en eventueel iets drinken altijd wel kan, alleen kan ik de stap blijkbaar maar niet zetten om een berichtje te sturen.
De dame in kwestie voldoet misschien niet aan het ideaalbeeld wat ik en velen met mij hebben, maar ze zal best ontzettend lief zijn. Ik hou mijzelf voor de gek dat ik daarom op haar zou afknappen, maar als ik heel eerlijk ben dan ben ik meer bezig met wat anderen ervan zouden vinden als het meer zou worden dan dat ik er zelf nou zo'n groot probleem mee heb. Dit is denk ik een van de grootste redenen dat ik me er niet voor kan openstellen, plus dat ik het mezelf wellicht inderdaad niet gun. Ik zou willen dat het makkelijker was, maar blijkbaar is het toch een hardnekkig probleem.
Ik hoef niet per se advies, reacties zijn natuurlijk altijd welkom, maar het is fijn dat er een plek is waar ik even mijn hart kan luchten.
Simone - Maandag 21 oktober 2019 07:22
HI K,
Ook late reactie aan mijn kant (eerste keer dat ik dit lees)
Het is helemaal niet vreemd reactie van een man.
Mogelijk kun je voor jezelf verder bewust worden welke overtuigingen je hebt die belemmering om je te verbinden. Door die te ontrafelen (te observeren en op te schrijven) kun je gericht stappen ondernemen middels zelfhulp of met een professional. Veel liefs!
Joker - Woensdag 9 september 2020 19:09
Bedankt voor het delen. Heel erg herkenbaar, het is bijna alsof ik het zelf geschreven heb. Durven voelen is moeilijk en durven toelaten al helemaal. Het wantrouwen zit diep..tot onder de grond van de diepste zee of oceaan.
Het heeft veel moed en lef nodig om jezelf kwetsbaar op te stellen en te durven vertrouwen.
Ik probeer het nu te bekijken als een avontuur, de beste manier om te leren.

Een warm hart naar eenieder maar vooral naar diegene die hier doorheen gaan, die leven zonder liefde. Wees dapper en moedig, dat ben je namelijk al en zul je des te meer zijn als je er je handen naar uitsteekt. Opdat de liefde dan naar binnen stroomt als de grootste waterval en je dan de liefde voelt die God geeft.

Het bos, de boomstammen, de takken, de bladeren..daar ligt het.