Als je elke week weer faalt

 

"Nu ga ik er echt voor!" Ik liep het gebouw uit waar ik zojuist therapie had gehad uit, met een schriftje vol doelen voor de komende week in mijn tas. "Ik wil dit toch gewoon, ik moet het gewoon gaan doen. Volgende week zal ik met trots kunnen vertellen dat mijn doelen deze week gelukt zijn." Helaas, de volgende week zat ik aan het bureau van mijn psycholoog, beteuterd naar de inhoud van het schriftje te kijken. Ik had mijn doelen niet gehaald. Natuurlijk is het niet zo makkelijk en kan je niet alles in één keer goed doen, maar wat zou je nu kunnen helpen om wel je doelen te behalen?

Het moment dat ik hierboven omschrijf zullen vast vele van jullie herkennen. Heb je net zulke goede voornemens gemaakt en doelen gesteld waar je echt waarde aan hecht, mislukt het weer. De moed kan je dan af en toe flink in de schoenen zakken. Geen zorgen, we hebben hier allemaal wel eens last van. Het betekent niet meteen dat je niks kan of dat je nooit iets zal lukken. Herstellen gaat met vallen, opstaan en weer doorgaan. Dat is lastig, maar belangrijk om te accepteren. Dit betekent echter niet dat we ons daar dan maar bij neer moeten leggen. Daarom heb ik voor jullie wat tips opgeschreven die je zouden kunnen helpen je doelen wat makkelijker vol te houden. Ik hoop dat je er iets aan hebt. 

♥ Duidelijke doelen stellen
Tijdens mijn groepstherapie hadden we een vast uur waarin we onze doelen van de afgelopen week bespraken en nieuwe doelen voor de komende week maakten. Toen ik voor de eerste keer mijn doelen op moest schrijven had ik eigenlijk geen idee waar ik moest beginnen. Ik schreef dingen als 'beter eten' en 'minder braken'. Oke, dat was uiteindelijk wel een doel natuurlijk, maar op deze manier een behoorlijk vage doelstelling.

Wanneer je niet precies weet wat je doel inhoudt, is het lastig meetbaar en daarom ook moeilijk om je eraan te houden. In plaats van 'beter eten' stelde ik een eetschema op waar ik me aan zou houden en in plaats van 'minder braken' bouwde ik dat langzaam af van 5, naar 3, naar 1, naar 0 dagen braken in de week. 

♥ Realistische doelen stellen
Zoals je zojuist hebt gelezen bouwde ik de dagen dat ik braakte en/of eetbuien had langzaam af. Ik ging niet meteen van 5 dagen braken naar 0 dagen braken, want dat is gewoon een veel te grote stap. De kans dat het niet lukt is dan best groot en dan stel je jezelf alleen maar teleur. Niet echt motiverend dus. In plaats daarvan probeerde ik het eerst te beperken tot bijvoorbeeld 3 dagen braken of maar 1 keer op een dag braken. Natuurlijk is dat ook niet goed, maar om een einddoel te bereiken moet je eerst, kleinere tussendoelen stellen. 

Het klinkt misschien gek, maar ik heb zelfs doelen gesteld om juist wel een eetbui te hebben. Een geplande eetbui op een bepaalde dag bood me toch een soort middenweg terwijl ik mezelf wel restricties oplegde. Ik kon dan makkelijk mijn eetbui uitstellen tot die verplichte dag, maar had er op de dag zelf soms al helemaal geen zin meer in. 

♥ Niet te veel doelen stellen
Veel mensen met een eetstoornis hebben weleens de neiging de lat enorm hoog te leggen voor zichzelf. Ik legde de lat ook weleens erg hoog tijdens mijn herstel en stelde dan wel 10 doelen die ik wilde behalen in een week tijd. Mijn behandelaren wezen me er dan op dat ik echt maar 3 doelen mocht stellen, omdat het wel realistisch en behapbaar moest blijven. Gun jezelf de tijd om te herstellen, het kan niet allemaal binnen een week. Wanneer je te veel hooi op je vork neemt en het lukt je niet alle ballen hoog te houden, kan dit juist averechts werken. 

♥ Eetstoornis gerelateerd?
Ik had altijd het idee dat mijn doelen per se direct met mijn eetstoornis te maken moesten hebben, maar na een tijdje ontdekte ik dat dit helemaal niet zo hoefde te zijn. "Je wilde toch je kamer opruimen?" Stelde m'n psycholoog voor. "Je wilde toch dat ene gesprek met die ene persoon hebben? Dat kan je ook best als doel stellen." Het lijkt misschien niet direct met je eetstoornis te maken te hebben, maar het waren absoluut dingen die ik lastig vond en waar ik misschien wel mijn eetstoornis voor in zou zetten om ze te ontlopen.

In die zin was het juist hartstikke goed doelen te stellen in andere dingen die ik lastig vond. Bijvoorbeeld een bepaald gevoel uitspreken, een bepaalde knoop door te hakken, bepaalde oefeningen die ik van therapie had meegekregen wél uit te voeren en goed voor mezelf te zorgen door te douchen, me aan te kleden of m'n huis schoon te maken. Het gaf toch een fijn gevoel wanneer ik deze doelen behaalde, ze gaven me een stukje extra zelfvertrouwen en hielpen me bij het niet nodig hebben van mijn eetstoornis.

♥ Fouten mogen maken
We kunnen het je niet vaak genoeg zeggen: Wees mild naar jezelf. Straf jezelf niet af wanneer je 1 doel niet hebt gehaald. Wanneer je 1 bord stuk hebt laten vallen, betekent dat niet dat je dan maar het hele servies op grond moet smijten. Dat zou ook een beetje raar zijn, vind je niet? Toch deed ik het zelf ook wel eens hoor. Wanneer er ook maar 1 dingetje niet ging zoals ik het me had voorsteld dacht ik: "Nu is alles toch al verpest" en deed ik ook niet meer m'n best de rest wel goed te laten gaan. Dat kwam die eetstoornis wel mooi uit ja. 

Denk liever: "Oke, jammer dat het niet gelukt is, maar ik zal laten zien dat de rest me wel gaat lukken en volgende week (of morgen al) lukt dit me wel!" Het is misschien even lastig, maar je zal zien hoe onwijs veel kracht je daar uithaalt. 

♥ Einddoel voor ogen houden
Het kan lastig zijn om gemotiveerd te blijven wanneer je het einddoel uit het zicht verliest. Niemand wil een eetstoornis, maar toch brengt het ook wel positieve dingen met zich mee. Toegeven aan je eetstoornis kan zorgen een directe, maar kortdurende opluchting. Al snel zal je spijt hebben en de negatieve gevolgen van deze keuze ondervinden. Deze negatieve gevolgen wegen uiteindelijk zwaarder dan de positieve kanten van de eetstoornis en tellen ook meer mee op lange termijn. Je hebt er dus in wezen niks aan, daarom wil je ook van je eetstoornis af. 

Wanneer je de drang voelt naar de stem van de eetstoornis te luisteren, kan het helpen om het lange termijn doel voor ogen te houden. Misschien lijkt het doel van vandaag verwaarloosbaar en niet de makkelijkste oplossing, maar het is wel de enige weg om tot dat uiteindelijke doel te komen. Stel jezelf de vraag waar je over een jaar wilt zijn en laat het je motiveren. 

♥ Valkuilen herkennen
Wanneer ik niet zo lekker in m'n vel zat kwam meteen die eetstoornis om de hoek kijken. "Ik zal je wel helpen." Zei de zogenaamd goedbedoelde stem in mijn hoofd, die me in werkelijkheid alleen maar slechter deed voelen. Er waren voor mij een paar duidelijke valkuilen en triggers waardoor de eetstoornis meer ruimte kreeg.

Wanneer ik bijvoorbeeld een nacht niet goed geslapen had en erg vermoeid was kon mijn lichaam soms om voedsel vragen, terwijl het eigenlijk slaap nodig had. Beide zouden kunnen zorgen voor meer energie. Mijn eetstoornis greep die kans dan meteen aan om een eetbui te mogen hebben. Iets waar ik goed voor moest waken. Vraag jezelf daarom eerst even af, heb ik nou honger of ben ik eigenlijk gewoon moe?

Ook wanneer ik een stressvolle dag op school of werk had, was de kans groter dat ik mijn doelen zou laten voor wat het was. Stress vraagt om comfort en je eetstoornis laat jou denken dat je het dan verdiend om te rommelen met eten, dat zorgt immers voor een bepaald soort ontspanning. Je dag is al lastig genoeg, waarom zou je dan ook nog eens aan die doelen moeten gaan werken? Wees je bewust dat je je aan het eind van de dag echt fijner zal voelen wanneer je ook je doelen hebt gehaald en het misschien zelfs een stukje stress uit de dag weg kan nemen. 

Ook verveling was altijd een enorme trigger voor mij. Om geen gaten in mijn dag te laten vallen maakte ik altijd een duidelijke, maar niet te volle planning voor mezelf. Dit konden ook heel simpele taakjes zijn als stofzuigen of even de afwas doen. Op deze manier hoefde ik me niet te vervelen en mocht dat plotseling wel gebeuren dan had ik altijd wat dingen achter de hand die als afleiding konden dienen zoals een blokje om gaan, even de deur uit en door kringloopwinkels neuzen. 

Ken jij jouw triggers en wat helpt jou om je doelen te behalen? 

 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maria - Dinsdag 10 oktober 2017 11:15
Ik doe dit constant, maakte grootse plannen over het stoppen met die eeuwige eetbuien. Ik ging natuurlijk constant hard op mijn gezicht. Nu probeer ik ook mijn doelen heel klein te houden, en elke dag tegen mijzelf te zeggen dat ik in ieder geval dèze dag succesvol ga maken. De dagen die nog komen gaan, zie ik dan wel. Dat vermindert de druk voor mij. (Mijn dagelijkse mantra:'' I might binge tomorrow, but I will not binge today)

Na jarenlang falen heb ik een hoop geleerd, nu moet ik nog leren geduldig te zijn en geloven in het feit dat ik er echt wel ga komen.