Afvallen was presteren

 

dunner afvallen slimmer beter knapperTegenwoordig kom je regelmatig berichten in de media tegen over hoe de modellenwereld en bepaalde advertenties het ideale lichaamsbeeld bij vrouwen kunnen veranderen. Hier bestaan verschillende visies over. In mijn ogen is het sowieso geen oorzaak-gevolgrelatie. Er speelt veel meer bij het hebben van een eetstoornis. Zo sprak ik een aantal maanden geleden met een ervaringsdeskundige van Centrum Eetstoornissen Ursula en door haar kwam ik ik tot een waardevol inzicht met betrekking tot mijn eigen waarden over een vrouwelijk lichaam.

Ik wist dat mijn eetproblemen onder andere getriggerd waren doordat ik ondergewicht oprecht mooi vond. Ik zag een erg dun model op de catwalk lopen en ik vond dat gewoon mooi. Pas toen ik sprak met de ervaringsdeskundige over dit fenomeen, besefte ik dat het niet louter de connectie "dun model -> mooi" was, maar dat er onbewust in mijn hoofd de connectie "dun model -> het zien van bijvoorbeeld ribben -> dit betekent gepresteerd hebben -> mooi" gevormd werd.

Sinds ik dit besef een plaats heb kunnen geven, ben ik verder gaan nadenken over de link tussen willen presteren en het hebben van een eetstoornis. De blog van Nouska "Trots op mijn ondergewicht" onderschrijft mooi bovenstaand voorbeeld en ook de relatie tussen willen afvallen en presteren.

Ik besprak pas ook met mijn moeder hoe ik anorexia als slagen zag, en het hongergevoel niet kunnen weerstaan als falen. Want ondanks dat ik niet dagelijks zo weinig at als de anorexia zou willen, ik bleef toelaten dat mijn eetstoornis elke dag opnieuw een doel stelde, of ik die nou ging halen of niet. Mij moeder vroeg mij tijdens dat gesprek: "Maar wat als je afvallen niet meer als doel zou hebben, wat gebeurt er dan?" Ja, wat dan? Waar ben ik bang voor? Hoe ziet een leven zonder anorectische doeleinden er uit?

doelen preseteren morgenIk denk dat ik vooral bang ben voor een doelloos bestaan. En met name een bestaan zonder doelen waarvan ik verwacht dat ik ze kan halen. Van afvallen weet ik tenslotte dat ik het kan; maar van andere werkelijk wezenlijke doelen niet. Dus daarom is het veilig om mijn eetstoornis als doel te hebben en te behouden. Eigenlijk zou je het ook kunnen zien als een middel dat een doel geworden is. Was eerst het afvallen wellicht een middel om bepaalde emoties te vermijden; is het nu een doel op zich omdat andere levensaspecten triviaal (onbelangrijk) voelen.

De dag dat ik mijn veilige doelgerichte bestaan zal moeten gaan opgeven komt steeds dichterbij.

De wachttijd zit er op; het moment is daar. En oh wat is het eng en geeft het me een onveilig gevoel. Ik zal komende weken het doel om af te komen van mijn eetstoornis werkelijk als ‘mijn' doel moeten gaan zien en er vanaf dan naar gaan streven om het doel te behalen. Dit zal hard werken en vechten worden, maar ik wil het, omdat ik weet dat als dat doel bereikt is, ik weer nieuwe doelen kan stellen. Doelen die er werkelijk toe doen, zoals een baan vinden of verhuizen. Terwijl ik dit schrijf, besef ik hoe klaar ik eigenlijk ben met het woord "doel".....

Dus, even opnieuw: "...............Dit zal hard werken en vechten worden, maar ik wil het, omdat ik weet dat als dat bereikt is, ik weer kan gaan leven. Echt kan gaan leven, zonder maar altijd te moeten presteren."

Want met moeten presteren, schiet ik toch alleen maar in mijn eigen ****?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Black Rose - Zaterdag 16 maart 2013 13:20
Motiverend, en mooi geschreven.
Joo17 - Zaterdag 16 maart 2013 13:56
Mooi geschreven! Super goed stuk!
Fayee - Zaterdag 16 maart 2013 14:13
Heel mooi beschreven!
Shira86 - Zaterdag 16 maart 2013 14:54
Knap geschreven!

Ik herken er wat van mezelf in maar ik sta helaas nog niet zo ver. Ik wens je al het geluk/succes van de wereld toe om te slagen!
m - Zaterdag 16 maart 2013 15:03
Ik had ook wel even model willen zijn, dat mag toch, als ik daarvoor dun moet zijn, dat mag toch en je kunt toch ook dun zijn zonder anorexia, maar als een uitdagend streven. En als ik niet mooi of ok zou zijn, had ik het gehoord en had ik dat opgegeven, maar iig geprobeerd.
Misschien had ik daarna juist verder gekund. Je mag toch in je leven dun willen zijn, of het mooi vinden,
het is jouw leven. Het straalt iets ontastbaars uit, en macht, dat is toch een mooi gevoel, want heel veel draait om macht in dit leven, macht uitstralen met een mooi lichaam moet machtig voelen, in deze wereld iig.
Waarom hebben we niet over veel meer andere dagelijkse dingen in het leven niet een machtig mooi gevoel, vraag ik me dan af. In de gewone maatschappij is het ook winnen of verliezen, daar is het ook alles of niets, ik vind het niet gek dat zoveel mensen een eetprobleem krijgen en in alles of niets denken.

Elisabeth - Zaterdag 16 maart 2013 15:06
Mooie geschreven, erg inspirerend! Veel warmte, gezondheid en geluk toegewenst meid! xx.
Adina - Zaterdag 16 maart 2013 15:14
Bedankt voor de reacties tot nu toe! :)

@m:
Ik herken wat je beschrijft rondom een machtsgevoel; je hebt een gevoel van controle, over jezelf en het leven. Dit geeft je een kick en hier word je rustig door.

Maar dit gevoel van macht, controle en rust is maar een schijngevoel in mijn ogen. Op de lange termijn geeft het niets van dit alles. Je bent eerder de controle kwijt, en rustig in je hoofd is het al helemaal niet.

Streven naar dun zijn mag, maar ik vind dat er veel mooiere levensaspecten zijn om naar te streven. Ik heb het, zoals jij aankaart, geprobeerd, maar ik ben nu op een punt aangekomen dat ik inzie dat de poging mislukt is. Niet het afvallen is mislukt (in tegendeel) maar wat ik dacht dat ik ervoor terug zou krijgen blijkt een al gehele leugen.

Zelf ben ik het niet met je punt eens over dat het in de huidige maatschappij over winnen of verliezen gaat. Juist de opkomende aandacht voor Mindfulness, zelfontplooiing, zelfacceptatie vind ik kenmerkend voor een maatschappij waar ook ruimte is om te ontdekken wie je bent, zonder in prestaties te denken.
KLM - Zaterdag 16 maart 2013 15:53
Supermooi Adien!
Sophia-Lauren - Zaterdag 16 maart 2013 17:05
Adina Zegt JA! tegen zichzelf en ik Ga mijn leven tegemoet zien! Super knap, en heel veel succes, plezier, kracht en Moed onderweg! Jij kan dit en jij alleen! ( en het Hoeft niet alleen ;) ) Trots ? Mag en kan jij zeker zijn.
m - Zaterdag 16 maart 2013 18:47
Nee klopt Adina, ik heb het ook extreem gebracht, ik vind wel dat je vaak, als je doet wat je hart je ingeeft, je verder komt en dun zijn mag, als je dan voelt, dat is het ook niet, kun je juist weer verder, zoals jij het ook schetst, omdat je hebt gevoeld, dat is ook niet alles of er is nog zoveel meer.
Juist doordat het mag of kon, hoef je er juist niet in te blijven hangen en hopelijk krijg je vooral geen eetstoornis er idd. door.
En we willen het allemaal wel mooier en fijner en zijn ook hard op weg, maar ik vind het dan nog te technisch klinken allemaal en zo gepland. MIndfullness, zelfontplooiing. in theorie willen we het wel laten kloppen, maar, vind ik:
Je moet zin hebben in volwassen worden, zin hebben in het leven, maar als ik hier de verhalen wel eens lees van alle stress over school en examen, alle testen die je moet doorstaan, het mag toch wel op een iets fijnere manier, denk ik dan, maar het is allemaal om te testen hoe weerbaar je bent en hoe je omgaat met stress en deadlines...voor straks, want daar zijn ook deadlines, anders word je weggeconcureerd.
Onderhuids spelen er zich nog heel veel oorlogen af in deze wereld, het is voor mij gewoon voelbaar. Van 8 uur achter een kassa zitten bij ah wordt niemand vrolijk, waarom doen we dat elkaar aan, ik voel nog veel teveel, alles wat je doet doe je zelf, ben je zelf bij en maakt je tot winnaar of dus verliezer.
Maar er zijn zoveel randfactoren die het zo maken of gemaakt hebben.
Ik mis het machtige, ja leuk!!! met z'n allen hebben we vooral het meestal leuk en gezellig en gaat het goed en daarom vooral ook nemen we vanzelfsprekend de zo best mogelijke verantwoordelijkheid en willen daar ook vanzelfsprekend aan meehelpen en meewerken.
ik zie nog vooral steeds, wat doe jij nou...om je geld te verdienen..en dat maakt me triest, dat scheidt ons teveel van elkaar, vind ik.
Hoezeer we ook heel goed op weg zijn, er zijn nog teveel mensen die buiten de boot vallen.
Evelien - Zaterdag 16 maart 2013 20:43
Prue - Zaterdag 16 maart 2013 21:05
En wellicht, voordat je dat bereikt hebt, zijn er onderweg naar genezing ook nog momenten waarop je kunt voelen dat je echt leeft en dat je kunt genieten.

Ik wens het je van harte toe.
hihi - Zaterdag 16 maart 2013 22:19
waaaaauw, wat is dit (pijnlijk genoeg) herkenbaar! Je hebt een deurtje voor me geopend, hier had ik nog nooit over nagedeacht..
Mooie blog!
xchanel - Zondag 17 maart 2013 09:09
Zo herkenbaar :( :(
Adina - Zondag 17 maart 2013 10:39
@Prue en @Sophia-Lauren: Dat is mooi gezegd! Thanks.

En aan iedereen (voor wie het herkenbaar is): take care en probeer je blikveld te vergroten door te bedenken wat er echt toe doet in het leven. Je hebt de mogelijkheid en grote en bijzondere kans gekregen om te bestaan, dus laten we proberen die kans ten volle te grijpen, met alle negatieve en positieve emoties die het met zich meebrengt. We're worth it! :)