Afscheid: tijd voor iets nieuws

 

Dag lieve, lieve lezers,

Je weet altijd, ook in het prille begin, dat iets niet voor altijd duurt. Dat aan alles een einde komt. En terwijl je dat beseft, word je er alsnog door verrast. Het hoort erbij en komt tegelijkertijd nooit gelegen. Nooit als het goed voelt en zelden als het perfect uitkomt. Zo ook dit einde. Het voelt lang niet altijd goed, komt niet perfect uit, maar is toch de juiste beslissing op dit moment. 

Nadat ik mijn werk op een lager pitje moest zetten, vanwege overspannenheid, kan ik zeggen (voor wie dat in mijn werk wellicht nog gemist heeft) dat ik mij weer mezelf voel. Ik voel me weer mezelf, maar niet hetzelfde. Zoals met elke vorm van herstel, word je gedwongen om aan jezelf te werken als je ineens thuis zit en je handen vrij hebt. Daarmee maak je - blijkbaar - een groei en ontwikkeling door die je van tevoren helemaal niet kunt inschatten. Je hebt eigenlijk geen idee hoe je daar uitkomt en dat is maar goed ook, want het had mij denk ik een hoop angst aangejaagd als ik dat van tevoren wist. 

Niet de oude, wel de nieuwe

Net zoals met eetstoornisherstel ga je er niet 'hetzelfde' uitkomen als je erin ging. En dat is maar goed ook, want als je hetzelfde blijft, verandert er niets. Het is denk ik een illusie om in herstel (welk herstel dan ook) te verwachten dat enkel de klachten zullen verdwijnen, maar je ondertussen alle andere aspecten van je dagelijks leven hetzelfde kunt houden. Dat je hetzelfde kun blijven doen en denken, maar dat waar je last van hebt gewoon van je af kunt schudden met de juiste therapie. Maar met de juiste therapie schud je eigenlijk vooral alles overhoop en herken je jezelf - als het goed is - even niet meer terug. Je wordt helemaal niet 'lekker de oude', je wordt meestal per ongeluk 'de nieuwe'. 

Dat nieuwe, die groei, merk ik nu bij mezelf. Ik voel dat ik verder wil. Dat ik andere dingen wil doen en daar hoort bij dat ik Proud2Bme ga loslaten. En omdat Proud2Bme meer is dan werk, omdat het zo intiem en persoonlijk is, doet dat eigenlijk ook best pijn. Het doet pijn in mijn buik, daar waar het ook pijn doet als je een relatie uit gaat maken. Je weet dat het beter is, dat je verder kunt groeien als je elkaar loslaat. Maar man, wat voelt het akelig. En eng, want je hebt er nog helemaal niets voor terug. Wederom vergelijkbaar met eetstoornisherstel: als je de eetstoornis los wilt laten voelt het eerst even heel leeg, en onwennig, en dat mag. Want ik heb gelukkig geleerd dat je best veel kunt leren en ontdekken in een situatie die in eerste instantie heel erg leeg en spannend voelt. Het hoeft niet comfortabel te zijn. 

Delen helpt

Wat heb ik mij geliefd en kwetsbaar gevoeld hier. Ironisch genoeg hebben jullie mij al liefdevol gewaarschuwd voor deze ontwikkeling, en deze uiteindelijke beslissing. Dat bewees mij maar weer eens hoe bijzonder dit platform is en hoeveel liefde en steun deze community uitstraalt. En dat openheid helpt. De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat wat ik schreef, een deurtje (of heel klein luikje) kon openen bij een ander. Niet door mij persoonlijk, of door wat ik vertelde, maar puur omdat herkenning simpelweg kan helen. Dat mocht ik lezen in jullie verhalen en dat werkt andersom bij mij natuurlijk precies hetzelfde. Ik heb genoten van die wisselwerking, dankjewel daarvoor. 

Elk verhaal van herkenning, elke vorm van bevestiging, kan een tegenbewijs zijn van de grootste overtuigingen die we soms jarenlang met ons meedragen. Door te praten en te delen, zijn we niet alleen minder 'gek' dan we dachten, we zijn ook minder alleen. Vooral minder alleen. We zijn godzijdank niet zo uniek. Hoe verschillend we ook zijn, toch lijken we meer op elkaar dan we ons voor kunnen stellen. Onze schaamte en onzekerheid is vaak het enige dat ons in de weg zit. Het enige dat ons opsluit. In onszelf. 

De cirkel is rond

Het was enorm fijn en waardevol om zoveel te mogen delen over mijn eigen proces. Weinig dingen zijn zo mooi en zo helend als van de meest donkere periodes in je leven iets betekenisvols te kunnen maken. De cirkel is dan rond en dat gun ik eigenlijk iedereen. Want met afstand over je proces vertellen, is ontzettend waardevol. Voor jezelf en voor een ander. Het geeft betekenis en je voegt een heel positief hoofdstuk toe aan een boek dat je nooit had willen schrijven. En de cirkel van dit hoofdstukje is voor mij op dit moment ook afgerond. 

Ik heb gelukkig ook bij veel lezers van Proud2Bme ontdekt dat die cirkel verlaten, echt een andere weg kiezen en dit platform loslaten, het laatste stukje kan zijn. Of eerder: een nieuw, belangrijk stukje. Want, een 'laatste stukje' bestaat misschien helemaal niet. Je hoeft helemaal niets vast te leggen of uit te sluiten, die cirkel verlaten kan namelijk gewoon nu - voor dit moment - het beste zijn. Je mag altijd weer instappen, ergens op terugkomen of die cirkel lekker herhalen als je dat wil. Laat dat duidelijk zijn.

Ik verlaat Proud2Bme om een nieuwe, eigen en vooral nog onbekende weg in te slaan. Om te ontdekken wat voor hoofdstuk er nu aan toe te voegen valt. Met een beetje pijn dus, maar ook met erg veel zin. Zin in wat voor nieuws er komen gaat. Maar man, wat ga ik Proud2Bme, mijn collega's en jullie missen.

Er is genoeg ruimte

Het liefst zou ik nu nog even opsommen wat ik allemaal geleerd heb de afgelopen tijd. Van jullie, van mezelf en van hoe je het leven (met of zonder psychische stoornissen) zo fijn mogelijk in kunt richten. Maar dat is niet te doen en bovendien is het belangrijkste dat ik geleerd heb misschien wel: dat dat helemaal niet zo veel zin heeft. Toen ik zelf vroeger stiekem Proud2Bme bezocht, las ik natuurlijk van alles; maar echt zelf iets veranderen, is gewoon andere koek. Dat weet ik, dat weten jullie ook. Iets weten is vaak niet genoeg, je moet het voelen. Dan pas kun je iets met wat je leest. 

Dus ga het vooral ervaren, zou ik willen zeggen. Ga ervoor! Voor alles wat jij wilt en doe ondertussen je voordeel met wat je van anderen ziet en leest. Of voeg er iets van jezelf aan toe. Want er is altijd, ik herhaal áltijd, genoeg ruimte voor jou. Genoeg ruimte voor wie jij bent, voor wat jij wilt leren en voor wat je allemaal te bieden hebt. 

Zo, met een dikke glimlach en even dikke tranen sluit ik deze blog af. En wens ik jullie al het goeds en al het moois dat je maar kunt wensen. 

Liefs,
Daphne


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Shelly - Zaterdag 18 juni 2022 13:10
Lieve Daphne, we gaan je missen..maar het is tijd..tijd voor iets nieuws..het onbekende..veel geluk en hopelijk kom je nog eens een kijkje nemen in de chat of bij een gastblog..het ga je goed..tot ziens..Liefs mij
britneyangel - Zaterdag 18 juni 2022 13:11
wat vervelend zeg dat je weg gaat bij proud , ik schrik van je blog en krijg er tranen van., wat vind ik het jammer dat je weg gaat wanneer is je laatste dienst bij proud ? succes verder lieve Daphne en ik zal je missen!
liefst en een knuffel van mij
xElvirax - Zaterdag 18 juni 2022 13:41
ahh we gaan je missen! bedankt voor alles, succes verder! ♥
A - Zaterdag 18 juni 2022 13:44
Lieve Daphne,

Ik wens je veel goeds. Je zal gemist worden, je sprankeling, glimlach, positiviteit en spontaniteit. Je bent een waardevolle toevoeging (geweest) voor Proud2Bme. Je energie zal hier een beetje blijven en doorwerken, want het heeft invloed wat je doet en hebt gedaan, ook als je er niet meer (fysiek en mentaal) mee bezig bent.

Maar het is tijd voor een nieuw pad. Het vraagt moed deze keuze te durven maken, te durven loslaten. Ik wens je veel plezier en bewondering op deze ontdekkingstocht. Dat je sprankeling nieuwe mensen en plekken mag inspireren zoals dat bij jou past op dit moment.

Veel geluk lieve Daphne.

Liefs,
A
Nerd - Zaterdag 18 juni 2022 13:56
Hoi lieve Daphne,

Dat klinkt als een goed en verstandig besluit voor je. Ik ga je wel missen. Als je reageerde in mijn (of andere) dagboekjes, vond ik vaak dat je een unieke kijk had op dingen. Je reacties waren niet voorspelbaar, maar juist vanuit een perspectief wat ik zelf nog niet had bedacht. Dank daarvoor! En ik heb vaak om je moeten lachen in jouw video's. In de reactie boven me las ik 'sprankelend', en ja: Zo kom je zeker over.

Het ga je goed. Ik hoop dat je je leven nu in kan vullen zoals het nu bij je past. ♥
Esther - Zaterdag 18 juni 2022 14:08
Hoi lieve Daphne,

Wat beschrijf je dit mooi. Wat een mooie, dappere keuze ook om dit platform los te laten en je eigen, nieuwe en onbekende weg in te slaan en je hart te volgen. Dank je wel voor al je bijdragen hier op Proud, ik heb altijd tegen je op gekeken en jij en je verhaal waren zeer inspirerend en helend. Dank je wel voor alles. En dat ik je op de valreep nog bij de WEDAD Social walk heb ontmoet, nog een extra bonus voor mij!

Het ga je goed, mooi mens!
MetalKreeft - Zaterdag 18 juni 2022 14:40
Hoi Daphne
Een paar dagen voor mijn verhuizing kwam jouw voorstelblog online.
Dat blijft bijzonder vind ik.
Ik begrijp dat je wat anders wilt, maar ik ga je wel missen.
Veel succes in de toekomst.
Liefs MetalKreeft
Anoniem - Zaterdag 18 juni 2022 14:42
Hey Daphne,

Wat een spannend besluit, maar zo herkenbaar. Vasthouden omdat iets veilig voelt, maar wat tegelijkertijd niet meer passend voelt.. zet de stap maar eens. Respect dat je de stap hebt gezet!! ;)

Zelf ook een tijd overspannen geweest, dingen los moeten laten en daarna 'een ander mens' geworden. Ik kan alleen maar zeggen dat dat mijn ontwikkeling toen in een stroomversnelling heeft gebracht. Sindsdien durf ik zoveel meer uit te gaan van wat voor mĆ­j goed voelt :) en daarvoor te staan.

Hoe dan ook, alle goeds voor de toekomst gewenst. En dank voor je fijne, sprankelende bijdragen hier! :)

Liefs
Abel - Zaterdag 18 juni 2022 15:04
Hey Daphne,

Wat een mooie blog! Ik vind het een dappere stap van je, ik ga je blogs zeker missen.

Het ga je goed! Heel veel succes met wat je in de toekomst allemaal nog gaat doen.

Liefs,

Abel
Odette - Zaterdag 18 juni 2022 15:06
Dankjewel voor alles, lieve Daphne, en veel geluk!
Tine - Zaterdag 18 juni 2022 15:12
Lieve Daphne,
Wauw, wat een mooie maar ook spannende stap! Natuurlijk ga ik je missen, je mooie, wijze woorden. Die zal ik nooit vergeten.
Het gaat je goed! Ik wens je een mooie toekomst en veel geluk.
Liefs Tine
Nicole1970 - Zaterdag 18 juni 2022 16:15
Hey Daphne,

Wat een dapper besluit, ook ik ga je missen hier.
Heel veel succes bij alles wat er nu op je weg komt.

Liefs Nicole
Isabella - Zaterdag 18 juni 2022 17:57
Heyy ik vind het echt heel jammer dat je weggaat bij proud, maar ik snap ook helemaal dat dit besluit goed is voor je! Ik vond je dagjes mee-eten en andere filmpjes altijd heel fijn om te kijken, het hielp me en het hielp me herinneren dat het leven heel fijn kan zijn en dat het zonder eetstoornis nog een stukje fijner is. Ook vond ik je filmpjes over andere onderwerpen altijd heel helpend, vooral 'Hoe voelt een eetstoornis?', je kon het gewoon heel goed omschrijven, ook in je blogs! Ik hoop dat je een mooie toekomst en veel geluk gaat hebben :)

Liefs Isabella
Lenty - Zaterdag 18 juni 2022 18:15
Bedankt voor al je moedige verhalen en inspirerende vlogs en blogs.
De Daphne koek blijft voor eeuwig in mijn geheugen, en ik wens je al het geluk toe met je nieuwe baan.

Veranderen en loslaten blijft regelmatig op ons pad komen en juist dat maakt het leven zo spannend maar ook wel leuk vernieuwend en leerrijk!

Ik geloof in je
Saar - Zaterdag 18 juni 2022 19:16
Wat spannend! Weet je al wat je hierna gaat doen?
Dolphin - Zaterdag 18 juni 2022 20:51
Hey lieve Daphne,

Met tranen in mijn ogen lees ik deze blog van jou. Ik ga je echt missen. Vanaf het begin dat ik hier weer terug was, was jij er ook al en ik heb je reacties echt als waardevol ervaren. Je was een fijne toevoeging op Proud en je gaat gemist worden.

Ik wens je alle goeds toe lieve Daphne en ik hoop dat je nog vele mooie dingen op je pad gaat tegenkomen ♥

Veel liefs!
britneyangel - Zaterdag 18 juni 2022 22:35
ik vond het altijd wel erg leuk om van jou reacties te krijgen in me dagboek! allemaal positieve reacties van ons voor jou Daphne, we zullen je missen!
Sewy - Zondag 19 juni 2022 10:56
Hi Daphne,

Ik vond je inbreng altijd zeer waardevol en oprecht. Dank je wel voor je onuitputtelijke inzet. Ook heb ik er veel aan gehad omdat je zo goed kan invoelen en meeleeft en met heldere inzichten kon komen. Ik vond je fotoblogs leuk waarin duidelijk te zien was hoe je geniet. Ik wens je het beste en goede tijden toe. Liefs, Sewy
Kikky - Zondag 19 juni 2022 13:48
Lieve Daphne,

Aan je eigen weg bouwen is spannend, avontuurlijk, belonend en zoveel meer.

Geniet van het leven.
Veel liefs.
Kikky
De-Muis - Zondag 19 juni 2022 13:59
Lieve Daphne,

Heel veel succes gewenst met alles wat er gaat komen. Ik wens je verder al het geluk van de wereld toe. Mij heb je in ieder geval geĆÆnspireerd met je blogs, plogs, vlogs en al het andere. Je bent een mooi mens!

Veel liefs Muis
Eef - Zondag 19 juni 2022 14:33
Ik wens jou ook al het goeds!

Wat ga je nu doen (qua werk)?
Veer - Zondag 19 juni 2022 15:19
Ahhh wat jammer! Maar wel ook super mooi beschreven zo je keuze! Heel erg bedankt voor al je lieve reacties in mn db, de fijne blogs, leuke videos en de gezellige lives op Instagram!
Heel veel succes met alles na proud ♥

Heel veel liefs, xx Veer
Wylma - Zondag 19 juni 2022 20:08
Super dank je wel voor alles Daphne; wat je voor Proud hebt betekend en ook voor mij persoonlijk en ik hoop dat er in de rust iets moois op je pad mag komen!
Mirjam - Maandag 20 juni 2022 09:12
Lieve Daphne,

heel veel geluk en liefde voor jouw eigen levenspad, alle goeds met een dikke brabantste kus xxx
Lien - Maandag 20 juni 2022 17:51
Heel erg bedankt voor alles Daphne! Ik vind het heel jammer dat je weggaat, want ik heb ook veel aan je reacties. Maar ik vind het vooral heel erg goed en fijn dat je je eigen gevoel volgt en een andere stap gaat nemen. Dankjewel ♥
Weer Mooi - Maandag 20 juni 2022 22:19
Dank je wel, lieve Daphne, voor je passie en liefde voor Proud. Je aanwezigheid was prettig. Je had een bijzondere kijk op situaties wat mij hoop gaf. Daar waar ik klem zat zag jij nog een uitweg.
Het ga je goed in de toekomst.
Sterregoesforit - Dinsdag 21 juni 2022 00:23
Heel veel succes Daphne, en wat gaan we je missen! ♥
Victory - Dinsdag 21 juni 2022 16:22
Hey lieve Daphne,

Wat jammer dat je weg gaat, maar ik wens je al het goeds! Ik heb je altijd als een hele fijne betrokken redactielid ervaren en ik gun je al het geluk en plezier van de wereld.

Liefs,
Victory
Lisasjourney - Dinsdag 21 juni 2022 18:28
Lieve Daphne,

Allereerst wil ik eventjes zeggen dat ik onwijs trots op je ben! Want hoe knap is het dat je hebt gewerkt aan je herstel, aan daarmee jezelf weer op een andere manier hebt gevonden. Ik vind het echt fijn om te horen dat het beter met je gaat!

En wauw meid, wat gaaf dat je een nieuwe uitdaging aangaat! Zoals je zelf al zegt, nieuwe dingen komen niet altijd op het perfecte moment. Misschien dat dat het juist ook extra leuk maakt. Ik ben heel benieuwd naar wat je allemaal gaat doen.

Dankjewel, voor al je blogs, vlogs en de lieve reacties die je achterliet in het forum. Ik ga je hier missen, maar ik weet ook zeker dat je ergens anders je plekje gaat vinden.

Heel veel succes met alles en veel liefs,
Lisa


Lentebloesem - Dinsdag 21 juni 2022 19:36
Dankjewel Daphne, voor al je blogs en vlogs. Ik vind dat je ontzettend mooi kan schrijven. Jouw blogs raakte bijna altijd iets in mij. En zoals al eerder genoemd: "Hoe voelt een eetstoornis; die kwam in de periode online dat ik aan mezelf mocht, moest en kon toegeven dat er echt iets aan de hand was. Ik kon niet langer zeggen: het valt wel mee. Die vlog kwam enorm binnen toen.

Ik gun jou mooie nieuwe avonturen en wens je het allerbeste!

Liefs
Daphne - Team Proud2Bme - Donderdag 23 juni 2022 10:56
Lieve allemaal!

Heel erg bedankt voor alle lieve, hartverwarmende reacties. Wat een liefde is er over me heen gestrooid!

Ik ga de komende tijd alles rustig op me in laten werken en jullie woorden vaak teruglezen. Dankjulliewel!

Heel veel liefs en geluk,
Daphne.
¡Luna! - Donderdag 23 juni 2022 19:00
Hi lieve Daphne,

Wat onzettend jammer dat je gaat stoppen bij Proud, maar wat dapper dat je voor je eigen weg kiest! Ik wens je ontzettend veel geluk en plezier met alles wat je nog gaat doen!

Veel liefs en een knuffel
Luna
Aine - Maandag 27 juni 2022 10:23
Hey lieve Daphne,

Was voor mij even schrikken want las je post pas vanmorgen. Hoop dat je dit nog leest. Ik ga je zo missen!!! Dank voor alles wat je voor mij gedaan hebt. Alle steun, lieve en wijze woorden. Was echt heel fijn. Heel veel succes met alles wat je gaat doen en dat je een gelukkig leven mag hebben. Wens je alle goeds en nogmaals ik ga je missen meis!

Liefs, Marleen.