8 quotes als je suicidale gedachtes hebt

 

Het aantal zelfdodingen in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Onder twintigers en dertigers is zelfmoord doodsoorzaak nummer 1. Gelukkig kunnen we in Nederland op een laagdrempelige manier hulp zoeken als we last hebben van suïcidale gedachtes. Naast het zoeken van professionele hulp, zijn er ook nog andere, kleine dingen die je zou kunnen doen om jouw dag een klein beetje beter te maken als je last hebt van suïcidale gedachtes.

Ik heb zelf ook een tijd met het idee rondgelopen dat ik niet meer wilde leven. Alle hoop leek verloren en ik voelde me diep ellendig. Gelukkig heb ik uiteindelijk op het juiste moment hulp gekregen. Achteraf gezien ben ik daar ontzettend dankbaar voor. Ik heb de afgelopen jaren zoveel mooie en leuke momenten meegemaakt. Het leven is zoveel beter geworden voor mij. Na die hulp had ik af en toe nog steeds last van sombere gedachtes, maar ik hield me vast aan alle positieve dingen die in de tussentijd al waren gebeurd. Ik hield mijn hoofd boven water en ging door. Het leven is de moeite waard. 

quotes zelfmoord

Toen ik onderstaande quotes las, vond ik ze heel krachtig. Mocht je last hebben van suïcidale gedachtes, dan zijn hier wat quotes die jou misschien een klein beetje moed kunnen geven om toch door te gaan met het leven.

♥ "Mensen wenden zich vaak tot zelfmoord, omdat ze opzoek zijn naar verlichting van pijn. Vergeet niet dat opluchting een gevoel is. Om dit gevoel te voelen, zal je levend moeten zijn. Je zal niet de opluchting voelen als je dood bent".

♥ "Het kan nu buiten je bereik voelen, maar je zal je weer oké gaan voelen. De wereld kan jou niet verliezen. Jij doet er toe en je bent hier voor een reden. Je komt hier doorheen".

♥ "Je kan niet voorspellen wanneer er nieuwe mogelijkheden verschijnen. Het is onmogelijk om te weten wat er gebeurt als je nog twee dagen zal wachten. Als je nu naar jouw gedachten handelt, dan kom je ook nooit te weten wat het had kunnen zijn".

♥ "Je bent geliefd, meer dan dat jij jezelf toestaat te geloven. Je bent meer teleurgesteld in jezelf dan dat andere mensen dat in jou zijn. Je ziet niet meer wat jou zo uniek en bijzonder maakt in andermans ogen. Werk hard om dit weer opnieuw te gaan geloven. Fake it untill you make it. Je bent nooit, maar dan ook nooit alleen. Er zijn goede mensen op deze wereld die jou hierbij kunnen helpen".

♥ "Ik geloof dat het leven altijd redenen biedt om niet dood te willen gaan als we hier maar hard genoeg naar luisteren. Die redenen kunnen voortvloeien uit het verleden, mensen die ons op hebben gevoed, vrienden en geliefden. Die redenen kunnen ook voortvloeien uit de toekomst: de mogelijkheden en kansen die we nog krijgen".

♥ "Suïcidaal zijn is het ergste dat je je ooit zal gaan voelen. Dit is het. Dit is het dieptepunt. Dingen kunnen op geen enkele manier nog erger voelen dan dit; je alleen, depressief en suïcidaal voelen. Het zal alleen maar beter kunnen worden".

quotes zelfmoord

♥ "Op een dag zal je vreugde ervaren die overeenkomt met deze pijn. Je zal huilen van blijdschap, je zal staren naar een pasgeboren baby die op jouw schoot ligt, je zal goede vrienden maken, je zal eten gaan proeven dat je nog nooit eerder hebt geproefd. Er zijn boeken die je nog nooit hebt gelezen, er zijn films die je nog nooit hebt gezien, je zal gaan wandelen door gebieden waar je nog nooit bent geweest, je zal goede gesprekken met mensen gaan voeren en lachen tot het pijn doet. Het leven wacht op jou. Je zal misschien nog een tijdje vastzitten in deze rotperiode, maar het leven gaat nergens naartoe. Als je er klaar voor bent, dan kan je weer meedoen. Het leven is altijd de moeite waard".

♥ "Het zal zwaarder worden voordat het makkelijker wordt. Maar het wordt beter. Je zal alleen eerst door de moeilijke momenten heen moeten".

Fotografie: Romain Toornier

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

angela-been1992 - Donderdag 5 april 2018 13:43
Mooi geschreven. Gelukkig weet ik dat er een tijd komt dat ik me beter voel maar gelukkig kan ik nu ook al positieve momenten beleven! šŸ˜Š
Nienke - Donderdag 5 april 2018 14:31
Roosje-45 - Donderdag 5 april 2018 14:40
Wauw. Zo mooi. Zo raak. Het wordt beter!
Soesje - Donderdag 5 april 2018 15:29
vooral de eerste is heel sterk, dankjewel hiervoor
Anoniem - Donderdag 5 april 2018 16:09
Zo dankbaar hiervoor
Anoniem - Donderdag 5 april 2018 16:28
Ben ik de enige die bij bijvoorbeeld de derde (of de eerste) quote denkt: "Wat maakt het mij uit of ik dat te weten kom? Dan ben ik toch dood, dus dat weet ik dan ook niet."

En bij de zesde en de achtste:
"SuĆÆcidaal zijn is het ergste dat je je ooit zal gaan voelen. Dit is het. Dit is het dieptepunt. Dingen kunnen op geen enkele manier nog erger voelen dan dit" versus "Het zal zwaarder worden voordat het makkelijker wordt."
Zit ik nou op het dieptepunt qua gevoel, of wordt het nog zwaarder?
Julia - Donderdag 5 april 2018 17:09
Hoi anoniem,

Ik herken heel erg wat je schrijft van de periode dat ik moest dealen met mijn suĆÆcide gedachten/wens.
Ik vind het niet gek dat je dit denkt. Het is voor mij een teken dat je heel diep zit en dat het heel zwart voor je is op het moment.

Uit ervaring weet ik dat het wel iets is waar je doorheen kunt, maar het is wel hartstikke zwaar. Ik hoop dat je de moed niet opgeeft en dat je ergens een (klein) lichtje in jezelf voelt branden.

Liefs Julia
Gigi - Donderdag 5 april 2018 17:12
Lieve Anoniem,

Dat gevoel ken ik maar al te goed. Dat heb ik ook zooooo vaak gedacht....Ik vind het heel rot om te horen dat jij ook zo denkt/voelt.

Geef het leven ajb nog 1 kans....

Je bent het waard

xxxxx
Viefke - Donderdag 5 april 2018 17:02
Dankjewel voor deze blog!! Op dit moment wordt alleen alles in mijn hoofd omgedraaid naar het negatievešŸ˜” Hopelijk komt er een moment dat ik dit echt binnen kan laten komen en het ook zo kan voelenšŸ’ŖšŸ¼
Zeemeermin - Donderdag 5 april 2018 18:28
Heel erg bedankt!
cindy - Donderdag 5 april 2018 19:22
Bedankt komt hier ook op tjuiste moment aan!
Fighter - Donderdag 5 april 2018 21:05
Wauw heel mooi geschreven! Vond het alleen jammer hierboven in de reacties weer de negatieve tegenovergestelden te horen.. nu is het meteen weer ontkracht... šŸ˜• maar ik ga ze zeker opslaan voor later!
Christine - Donderdag 5 april 2018 21:40
Als je al vanaf je 18de eenzaam bent,
Als je je al jaren depressief voelt en ongelukkig en het leven niet aankan,
Als je last hebt van autisme,
Als je je heel slecht voelt op je werk en
als je met je laatste moed probeert te solliciteren en dan na de zoveelste brief weer eens een antwoord krijgt "uw profiel voldoet niet",
dan wordt het wel heel moeilijk om te geloven dat het ooit beter wordt...
Elizabeth4 - Vrijdag 6 april 2018 07:37
Wauw, ze komen precies op het juiste moment! Dankjewel
brigit - Zaterdag 7 april 2018 18:36
Heel herkenbaar Christine, wat je schrijft.
Who cares - Zondag 23 juni 2019 21:15
Mooi hoor die power quotes.... maar zelfmoord is geen optie, het is een gebrek aan opties! Dood zijn is in mijn beleving vaak minder erg dan het ā€œlevenā€. En ja ik wandel al ruim 30 jaar rond met deze gedachten en ben er nog steeds. Gebrek aan wilskracht waarschijnlijk. Iets in mij wil het beter krijgen, maar krijg geen vat op mijn gedachten en emoties. Al 30 jaar zit ik in die achtbaan, en wil graag uitstappen. Ik verdoof mezelf met opgaan in niets, volg de stroom. Maar voel niets. En als ik voel, brengt het alleen maar meer verwarring en chaos.