7 soorten slaap problemen

 

Iedereen heeft denk ik wel nachten die je liever over wilt doen. Bijvoorbeeld zo'n nacht waarop je heel slecht in slaap valt, constant wakker wordt of allerlei nare dromen hebt. Dit is heel vervelend, maar niet altijd erg. We kunnen over het algemeen best goed functioneren als we een nacht minder goed slapen. Het wordt echter een probleem als dit langere periode aanhoudt en als het het functioneren van iemand gedurende de dag beïnvloed. Er zijn verschillende slaapstoornissen waar je aan kunt lijden. In deze blog kun je lezen over de meest voorkomende slaapstoornissen.

Hoe kun je nou weten of je spreekt van een slaapstoornis en wanneer je een periode gewoon wat minder goed slaapt? Volgens het kenniscentrum voor slaapaandoeningen kun je spreken van een slaapstoornis als de klacht van het slecht slapen langer dan een maand aanhoudt en iemand daardoor overdag niet meer functioneert. Een slaapstoornis gaat meestal vanzelf weer over maar het kan ook zo zijn dat de klachten aanhouden. Ongeveer een derde van de mensen heeft weleens last van een slaapstoornis.

meisje in bed
Bron

Insomnia
Als we het hebben over slaapstoornissen, denken we al snel aan insomnia. Deze naam is bij veel mensen wel bekend en betekent 'slapeloosheid'. Ongeveer een derde van de volwassenen in Nederland heeft wel eens last van slapeloosheid. Hierbij kun je denken aan moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden en te vroeg wakker worden. De oorzaken kunnen liggen bij bijvoorbeeld stress, angst, depressie en medicijngebruik. Zeker wanneer dit meerdere dagen achter elkaar voorkomt, kan dit nadelige gevolgen hebben voor voor het functioneren. Deze gevolgen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je je minder goed kunt concentreren, veel moe bent, je dingen slechter herinnert en dat je prikkelbaar bent. Over langere periode kan het ook zo zijn dat je lichamelijke klachten ontwikkelt. Slapeloosheid kan in stand gehouden worden door bijvoorbeeld overdag te slapen.

Slaap apneu
Bij het slaap-apneu symdroom is er sprake van ademstilstanden in de slaap. Wanneer ademstilstand weleens voorkomt, is dit niet direct gek of afwijkend. Wanneer de ademhaling 's nachts meer dan vijf keer per uur stopt en dit minimaal tien seconden duurt, is er sprake van slaap apneu. Doordat de ademhaling bij slaap apneu regelmarig stopt, kan er een gebrek aan zuurstof ontstaan waardoor de desbetreffende persoon tijdens de slaap wakker wordt. Vaak merkt diegene hier niet zoveel van, maar het zorgt er wel voor dat de diepe slaap niet bereikt wordt en dit is juist erg belangrijk voor een goede nachtrust. Hierdoor kan het zijn dat er sprake is van slaaptekort waardoor je overdag erg moe kunt zijn. Om slaap apneu te kunnen vaststellen wordt er vaak een slaaponderzoek gedaan. Volgens onderzoek hebben 2% tot 4% van de volwassenen vanaf middelbare leeftijd slaap apneu maar er is waarschijnlijk ook een grote groep mensen bij wie de diagnose nooit gesteld is. Mensen met slaap apneu kunnen wakker worden met hoofdpijn en heel slaperig zijn overdag.

Narcolepsie
Bij narcolepsie is er sprake van oncontroleerbare slaapaanvallen overdag. Dit komt niet alleen voor bij onvoldoende nachtrust, maar ook als er wel genoeg geslapen is. Dit heeft grote invloed op het dagelijkse functioneren. Dingen als werken, studeren het sociaal leven en sporten worden hierdoor belemmerd. Bij narcolepsie is sprake van onbedwingbare slaapaanvallen overdag die op elk willekeurig moment kunnen voorkomen. Bijvoorbeeld tijdens een gesprek of onderweg. Deelnemen aan het verkeer kan daardoor gevaarlijk worden. Zo'n slaapaanval duurt meestal 10 - 30 minuten. Narcolepsie heeft naast deze slaapaanvallen vaak ook andere symptomen, zoals kataplexie, dat is verlies van spierfuncties, hallucinaties tijdens het in slaap vallen, een verstoorde nachtrust, slaapverlamming, veel eten, angsten en depressie.

meisje op bed
Bron

Restless legs syndroom (RLS)
Bij het Restless legs syndroom hebben mensen een branderig en vervelend gevoel in de benen. Dit komt meestal voor in de kuiten. Het gevoel is vaak het ergste als je in bed gaat liggen. Je kunt dan moeilijk stil zitten of liggen. Het vervelende gevoel gaat tijdelijk weg door de benen te bewegen. Dit kan dan weer zorgen voor problemen met in- en doorslapen. De benen kunnen 's nachts ook schokkende bewegingen maken waardoor mensen wakker worden. De oorzaak van het RLS syndroom zit waarschijnlijk in de hersenen en het heeft te maken met een verstoorde dopamine-huishouding. Het is dus geen spierziekte. De aandoening komt het meeste voor bij mensen boven de 50 jaar. Regelmatig sporten en het verminderen van het gebruik van cafeïne en alcohol kan helpen dit te verminderen. In ergere gevallen kunnen er ook medicijnen voorgeschreven worden.

REM-slaap gedragsstoornis
De normale slaap kent twee stadia. De radid eye movement (REM) en de non-rapid eye movement (NREM). De NREM bestaat uit 4 stadia en beslaat zo'n 75 tot 80% van de totale tijd dat wij slapen. De andere tijd zit je lichaam in REM-slaap. Je lichaam is dan een soort van verlamd, behalve je ogen want die bewegen dan snel heen en weer. Je hersenen zijn tijdens de REM slaap juist heel actief. Wanneer je droomt, zit je ook in de REM slaap. Bij mensen die de REM-slaap gedragsstoornis hebben, ontbreekt de verlamming van het lichaam deels of volledig. Dit kan er voor zorgen dat je plotselinge en heftige bewegingen maakt in je slaap, dat je gaat praten, slaan of schoppen. Voor deze slaapstoornis wordt vaak medicatie gegeven.

Slaapwandelen
Mensen die slaapwandelen lijden aan een slaapstoornis waarbij ze hun bed verlaten, rondlopen en soms zelfs handelingen verrichten. Het komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Voor een buitenstaander kan het lijken alsof hij / zij wakker is terwijl diegene toch in diepe slaap is. Het kan een paar minuten tot een uur duren voordat de slaapwandelaar weer in bed ligt. Het kan meerdere keren per nacht voorkomen. Contact maken tijdens het slaapwandelen is erg lastig en hij/zij weet 's morgens ook vaak niet meer wat er is gebeurd. Stress, slaaptekort en vermoeidheid kunnen er voor zorgen dat iemand sneller gaat slaapwandelen. Het aannemen van een regelmatiger slaappatroon en ontspanningsoefeningen kunnen er voor zorgen dit te beperken.

Tandenknarsen
Tandenknarsen is het krachtig over elkaar heen schuiven van de tanden of de kiezen stevig op elkaar klemmen. Dit zorgt voor een vervelend en schurend geluid. Het gaat meestal vanzelf over. De klachten kunnen wel zijn dat de tanden en kiezen los gaan zitten of afslijten. Je kunt er ook pijn van krijgen in de kaken en kauwspieren. De oorzaak van tandenknarsen staat niet vast, maar het centrale zenuwstelsel zou een rol kunnen spelen hierbij. Stress, roken en drugs en alcohol gebruik zou dit ook kunnen stimuleren. Ook zou erfelijkheid mogelijk een rol spelen.

Het lijkt wel dat je slaapstoornissen op verschillende manieren kunt aanpakken. Het is sowieso belangrijk om een regelmatig slaappatroon aan te houden. Hierdoor kan je lichaam een gezond dag en nachtritme ontwikkelen. Verder is het belangrijk niet overdag te gaan slapen als je een slechte nacht hebt gehad. Rustig aan doen is dan een beter idee zodat je die avond weer goed kunt slapen. Verder is het belangrijk om zo min mogelijk cafeine en alcohol binnen te krijgen en niet te roken en geen drugs te gebruiken. Slapen met een lege of te volle maag is niet verstandig als je problemen hebt met slapen, dus hier kun je ook rekening mee houden. Als je aanhoudende klachten hebt, kun je het beste even naar de huisarts.

Bron: Huffingtonpost

Heb jij weleens last van slaapproblemen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Maxime6 - Zondag 23 oktober 2016 19:55
Ik heb erg last van tandenknarsen, mijn papa heeft dit ook. Wist dit eerst zelf niet tot mijn vriend me hierover aansprak, het was zo erg dat hij niet kon slapen en stak daarom maar zijn vinger in mijn mond terwijl ik sliep :')
Overdag heb ik ook continu de drang om te knarsen, vooral wanneer ik stress heb.
Ben uiteindelijk naar de tandarts gegaan en hij heeft me een soort nachtbeugel gemaakt tegen het knarsen, beetje duur maar beter dat dan mijn glazuur kwijtraken (dat al serieus het geval is door m'n eetstoornis..).
nynesxx - Zondag 23 oktober 2016 20:21
Slaapwandelde vroeger heel veel, nu niet meer (denk ik) hoop ik
memari - Zondag 23 oktober 2016 20:44
Ik mis eigenlijk iets over nachtmerries.
als je ze vaak/regelmatig heb is dat dan geen slaap probleem ?
Tine - Zondag 23 oktober 2016 21:49
Ik heb al mijn hele leven slaap problemen. Ik slaap momenteel zo'n anderhalf uut per nacht en sinds ik mijn hondje heb in de avond nog eens een uurtje. Ben er inmiddels zo aan gewend dat ik redelijk functioneer, maar een te volle dag kost me heel wat dagen om van bij te komen. Ik ben gestopt met medicatie omdat dat niet hielp, behalve de topiramaat, omdat dat in ieder geval zorgt voor iets minder herbelevingen en nachtmerries.
Miku - Zondag 23 oktober 2016 22:15
@ memari klopt. Nachtmerries heb je ook in "gradaties". Mijn ex zwager had night terrors. Heel vervelend en een groot probleem.
memari - Zondag 23 oktober 2016 22:38
Ik mag ook blij zijn als ik de 2 uur haal.
En bijna altijd een nachtmerrie vd ergste soort.
De topiramaat hielp bij mij niet tegen nachtmerries.
20 mg oxazepam en 2 mg lormetazapam wel.
maar die mag ik om gewenning te voorkomen 2 nachten niet waarop 1 nacht wel.

Erna - Maandag 24 oktober 2016 02:09
Ja !
Sinds ik allergisch ben slaap ik slecht !Daarvoor sliep ik overal en altijd prima.
Ook door prikkelbare darmen word ik elke keer wakker en is het moeilijk om weer in slaap te komen (,of zo wie zo om in slaap te komen) vanwege de pijn.
Tegen de onrust kijk ik naar ASMR videos op you tube ;dat zou ik iedereen willen aanraden om in ieder geval te proberen ! Sinds ik dat heb ontdekt slaap ik makkelijker in en ben ik ook minder angstig 's nachts ☺
Nadine - Maandag 24 oktober 2016 08:01
Ik praat & schop, sla & gil & slaapwandel & heb nachtmerries
diana - Maandag 24 oktober 2016 09:37
ik word vaak wakker 1 tot 2 keer per nacht. bijna elke dag. vooral als ik in de rem droom gedeelte zit. zo vervelend. tja ik word niet slecht wakker van erna de laatste tijd. voor nog geen 2 maanden terug heb ik wel er last van dat ik moe wakker werd.
Cherryblossom1984 - Maandag 24 oktober 2016 12:05
Hallo, ik heb sinds ik me kan herinneren last van slaapverlamming, vooral als ik stress heb of dingen niet verwerk. Hebben jullie daar misschien informatie over?
Misja - Zaterdag 6 juni 2020 21:00
Hallo,

Kan iemand mij vertellen hoe je erachter kan komen of je slaapwandeld? Ik denk namelijk dat ik dat doe, maar van mijn partner krujg ik dit niet bevestigd


Met vriendelijke groet,

Misja