5x herkenbaar bij angst voor afwijzing

 

Van tijd tot tijd zal iedereen weleens bang zijn om afgewezen te worden. Hierdoor kan het eng zijn om iemand mee uit te vragen of om te solliciteren op die leuke vacature. Stel dat de ander jou immers helemaal niet op die manier leuk vindt of dat je helemaal niet geschikt blijkt te zijn voor die baan: dat zou echt een nederlaag zijn.Aan de andere: stel dat de ander jou ook leuk vindt en dat jij wel de perfecte werknemer zou zijn binnen die organisatie maar er niet voor ging vanwege angst? Dan zou je een hoop mislopen.

Angst voor afwijzing is misschien wel een van de grootste obstakels die tussen wat we kunnen en wat we uiteindelijk willen bereiken in staat. Deze angst is zo groot dat het je op verschillende manieren kunt belemmeren. Als je hier last van hebt dan zul je de volgende punten waarschijnlijk ook herkennen.


Bron

Je vermijdt nieuwe kansen
Als je bang bent, is de kans groot dat je nieuwe dingen vermijdt. De emotie angst is immers bedoeld om je veilig te houden. Hierdoor loop je echter ook een hoop nieuwe dingen mis. De kans is groot dat je vaak in comfortzone blijft en gaat voor wat veilig is in plaats voor wat nieuw is en misschien wel heel erg leuk kan zijn. Op de korte termijn kan dit heel goed voelen maar de vraag is of je dit op de lange termijn ook gaat brengen wat je wil. 

Je bent een pleaser
De kans om afgewezen te worden wordt wellicht kleiner als je altijd aardig bent en alles maar goed vindt. Anderen zullen je dan wellicht aardiger vinden, in ieder geval tijdelijk. Op de lange termijn kan het pleasen echter ook tegen je werken. Je kunt nu eenmaal niet iedereen blij maken en je bent niet verantwoordelijk voor wat de ander voelt. Het anderen altijd maar naar 't zin willen maken zorgt er op lange termijn voor dat je uitgeput raakt en je eigen normen en waarden uit het oog verliest.

Je komt niet voor jezelf op
Het kan soms eng zijn om een voorstel te doen of ergens je mening over te geven. Het is makkelijker om te zeggen dat de ander mag beslissen waar jullie gaan eten zodat jij de keuze niet hoeft te maken. Dit zorgt er op lange termijn wel voor dat mensen steeds vaker de keuze voor jou gaan maken omdat het jou toch niet uitmaakt. Je zult voor jezelf op moeten komen om te krijgen wat je wil in het leven en dat begint bij kleine dingen.


Bron

Je bent passief agressief
Misschien ben je iemand die in plaats van vraagt of een vriend je kan helpen met verhuizen, constant klaagt over hoeveel werk het verhuizen is en dat je familie geen tijd heeft om je te helpen in de hoop dat die vriend zelf aanbiedt je te helpen. Dit is een passieve manier om af te dwingen dat je geholpen wordt. Vaak doen mensen dit omdat ze eigenlijk geen hulp durven te vragen en bang zijn afgewezen te worden. Hoewel je dit misschien niet zo bedoelt, kan het erg beklemmend overkomen. Mensen kunnen het gevoel hebben zichzelf wel aan te moeten bieden door de manier waarop jij de situatie vertelt terwijl je ze gewoon een normale keuze voorlegt als je het zou vragen.

Je doet je anders voor in het openbaar
De angst voor afwijzing kan ertoe leiden dat je je in het openbaar anders voordoet dan je eigenlijk bent. Misschien doe je alsof je altijd vrolijk bent en probeer je heel hard erbij te horen terwijl de mensen met wie je omgaat helemaal niet bij je passen. Toch kun je zover gaan uit angst om afgewezen te worden voor wie je echt bent. Dit masker kan in sociale situaties misschien helpen maar uiteindelijk zullen mensen daar doorheen gaan prikken. Kwetsbaarheid zorgt er echter juist voor dat je authentiek bent en mensen je meer kunnen waarderen. Wel leidt het ertoe dat je pijn gedaan kunt worden en dat kan eng zijn. Tegelijkertijd zorgen de relaties waarin beide partijen kwetsbaar mogen zijn voor de meeste diepgang.

♦ Korte en lange termijn
Op korte termijn doet afwijzing veel pijn en kan het fijn zijn om enge dingen te vermijden. Op lange termijn kom je echter in de problemen als je altijd maar vermijdt. Afwijzen is nu eenmaal onderdeel van het leven en niet het einde van de wereld. Het leren verdragen van afwijzen kan je uiteindelijk zelfs zelfvertrouwen geven. Als je eenmaal ziet dat het geen ramp is zoals je van tevoren had bedacht, zul je merken dat je misschien niets gewonnen, maar ook zeker niets verloren hebt. Vanaf dat moment ben je steeds vaker in staat meer risico's te nemen. Het leven wordt hierdoor namelijk een stuk leuker en uitdagender.


Bron

Herken jij de angst voor afwijzing?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

xGirl - Woensdag 16 maart 2016 13:48
Fijn blog!! :)
Sassiegirl - Woensdag 16 maart 2016 14:06
Vooral dat stukje over passief agressief gedrag geeft me een goed inzicht. Zo had ik er nog nooit naar gekeken!
Diana - Woensdag 16 maart 2016 15:47
Hoe stom het voor mij klinkt. Maar ik herken het helemaal. Voor sociaal een masker dragen. Maar eerder beide richtingen zowel sociaal vlak als thuis. Ik haal de masker af zodra ik alleen ben of samen met mijn dochter. Ik ben nooit echt meezelf geweest bij mijn vriend en als ik wil. Dan denk ik ojee dadelijk denkt hij dat ik dom doe ofzo. En op mijn werk heb het idee een 2 persoon te zijn.
MissE - Donderdag 17 maart 2016 09:18
mooie blog! Knap geschreven. Ik zou her ook wel intressant vinden te weten hoe je hierin kunt veranderen..
kim300808 - Donderdag 17 maart 2016 11:38
Ik denk dat onbewust veel mensen deze patronen wel inzetten.
Proudie1 - Vrijdag 18 maart 2016 06:26
Mooie blog maar helaas erg herkenbaar. Vooral door dat passief agressieve gedrag kom ik juist vaak in de problemen wat ik nou net probeer te voorkomen altijd.
sarah - Vrijdag 18 maart 2016 15:38

OMG, this is me @ all!!!!

But I'm working on it!

Anxiety is difficult, especially because I've been disappointed several times already... :/
Richard - Dinsdag 12 september 2017 13:43
Wat doe je met mensen die JOU hebben afgewezen en nu terug contact proberen te maken? Vlg mij is dan juist diegene die afwijst de persoon met angst voor afwijzing. Moet iemand zich kwetsbaar opstellen tov de afwijzer of zal je moeten zeggen sorry, maar verklaar eerst maar eens waarom ik eerder ben afgewezen!