4 tips bij een slechte relatie met bewegen

 

Als je een moeilijke relatie met je lichaam hebt, kan sporten echt iets vervelends zijn. Je kan het gevoel hebben dat je weer iets moet, omdat je anders niet goed genoeg bent, maar je doet het eigenlijk helemaal niet met plezier. Je rent jezelf er steeds in voorbij of je kan jezelf er juist niet toe zetten, omdat je zo met je eigen lichaam wordt geconfronteerd. Sport en beweging zou leuk en gezond moeten zijn, maar met een eetstoornis kan die balans totaal zoek zijn. Hoe kan je toch op een fijne en gezonde manier sporten als je er eigenlijk een hekel aan hebt? In deze blog deel ik vier tips.

Twijfel jij of de sport die je wilt doen goed/gezond voor je is, zowel op lichamelijk als mentaal vlak? Raadpleeg dan eerst een arts of psycholoog!

Sport en beweging is zeker een onderdeel in mijn leven. Ik vind dat ik daar nu een heel goede relatie mee heb. Ik merk dat het me goed doet en dat ik er energie van krijg, al moet ik me er soms wel even toe zetten. Dat is niet altijd zo geweest. Toen ik een eetstoornis had, was sporten dwangmatig en putte het me juist ontzettend uit. Hoe meer ik sportte, hoe meer ik gek genoeg ook het gevoel kreeg dat het niet genoeg was. De grens schoof steeds weer een stukje op. Het was hetzelfde blijven doen of meer doen. Dus elke dag dat ik meer deed, kon ik voor mijn gevoel niet meer terug.


bron foto

Ik ken ook tijden waarin ik juist niet vooruit te branden ben. Ik noem mezelf ook wel eens 'liever lui dan moe'. Ik moet mezelf soms best motiveren om iets te doen. Om in beweging te komen, niet alleen met sport, maar ook met het beginnen aan een tekening of met vrienden afspreken. Dat is oké en ik ken mezelf inmiddels goed genoeg om te weten wanneer ik mijn grenzen overga of wanneer ik juist een positief steuntje in de rug nodig heb. Vroeger kon ik mezelf dat steuntje in de rug niet geven. Ik bleef passief, wilde het liefst niet iets doen waarbij ik mijn lichaam zou voelen of waarbij anderen me konden zien. Alles voelde als te veel en te confronterend. Thuis, in comfortabele kleding; wat geen comfort meer was, maar een vlucht.

En welke kant het ook opging - van te veel tot niet in beweging kunnen komen - het ging altijd gepaard met schaamte en schuldgevoelens. Ik zorgde weer niet goed voor mezelf. Ik kon me weer niet inhouden of me ergens toe zetten. Ik deed het weer allemaal verkeerd. Het was alles of niets. Ook wanhoop speelde een grote rol. Hoe moest het ooit goed komen met mij? Hoe kon ik me ooit beter gaan voelen in mijn lichaam en leven? Het leek een onmogelijke opgave. Toch sta ik er nu heel anders in. En jij kan dat ook. De volgende tips kunnen je helpen om je relatie met sport en bewegen te verbeteren.

1. Koppel het los van gewicht

Dit is voor mij echt het allerbelangrijkste punt geweest. Het was ook een moeilijk punt. Iets 'loskoppelen' is een werkwoord, letterlijk én figuurlijk. Daar moet je iets voor doen, het gaat niet vanzelf. Jezelf bewust maken van je gedachten en beweegredenen. Jezelf vragen blijven stellen en dingen relativeren. Ruimte maken voor een ander geluid. Bewijzen zoeken daarvoor. Het kostte ook tijd om dit los te koppelen, maar wat je voedt, dat groeit. Dus ga op zoek naar voordelen van bewegen die helemaal niks met je gewicht te maken hebben. Dat het je meer energie kan geven, dat het goed is voor je hoofd, dat je beter kan slapen, dat je stress verwerkt en dat het goed is voor je lichaam ongeacht het gewicht dat je wel of niet hebt. Wat zijn voor jou nog meer voordelen van sport die niks met gewicht te maken hebben?

2. Maak het leuk

Het klinkt zo simpel, maar toch ging ik hier altijd heel makkelijk aan voorbij. En hoe doe je dat dan? Hoe maak je sport leuk of houd je het leuk? Dat kan voor iedereen heel anders zijn. Voor mij betekende het dat ik me meer ging focussen op andere aspecten van de sport dan het bewegen zelf. Zoals bij roller derby; meer op het sociale aspect van een teamsport. En bij yoga; meer focus op het mentale aspect of het spirituele. Of bij wandelen; meer op het weer dat elke keer weer anders was of de omgeving die ik in me op kon nemen. Gedag zeggen tegen de mensen die ik tegen kwam. Lekker foto's maken en af en toe ergens stil blijven staan. Dat soort dingen.

Maar beweging is ook meer dan sport. Bewegen kan op zoveel verschillende manieren. Denk aan lekker meedansen en -zingen met je favoriete muziek. Of helemaal opleven van je schoonmaak- en opruimresultaten, waar je vervolgens ook lekker van kan nagenieten. Van lekker klussen aan je huis of je kamer een make-over geven. Dat is ook in beweging komen. Het hoeft heus niet te betekenen dat je moet zwoegen in de sportschool of rondjes moet rennen als dat totaal niet bij je past

Samen bewegen, iets gezelligs ervan maken en misschien nog een 'chillmomentje' achteraf, kunnen ook weer een heel fijn ritueel van een sportmoment in de week maken! Lees ook eens de blog 'Waarom Irene sport'. Hierin vertel ik meer over mijn motivatie om te sporten en bewegen.

3. Houd het super laagdrempelig

Als ik ging sporten of bewegen had ik vaak van tevoren al bedacht wat ik móest doen. Ik had een plan en me daar niet aan houden, voelde als falen. Hierdoor luisterde ik niet meer naar de signalen van mijn lichaam. Of legde ik de lat zo hoog dat de motivatie om te beginnen al ver te zoeken was. Wat mij hierbij heeft geholpen, is om het super laagdrempelig te houden. Bijvoorbeeld door gewoon te beginnen met de deur uitgaan en te kijken hoe ik me voelde. Hoe is mijn energielevel? Hoe voelt mijn lichaam? Waar heb ik mentaal behoefte aan? Zolang het goed voelt, voelt het goed, maar als je na vijf minuten er al klaar mee bent, is het ook goed. 

Ook qua intensiteit hoeft de lat niet altijd maar op z'n hoogst te liggen. Je hoeft niet altijd de zwaarste work-out te doen, maar kan ook gewoon lekker gaan stretchen, een klein blokje om lopen of gewoon bewust wat makkelijkere oefeningen doen. Dat is ook helemaal goed. Het gaat erom dat je even hebt bewogen. Niet dat je continu je grenzen verlegt. Het hoeft niet alles of niets te zijn. 

4. Laat het rusten

Als het allemaal maar niet wil voelen zoals je het graag wilt, is het ook oké - en misschien zelfs beter - om het even te laten rusten. Als sporten en bewegen elke keer zo'n gevecht is en je er maar geen balans in kan vinden, is het ook prima om het even niet te doen. Daarmee is er heus geen man overboord. Het komt wel weer. Dan zijn andere zaken nu prioriteit en hoef je je daar zeker niet schuldig over te voelen.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts