12 tekenen dat je destructief bezig bent

 

In de jaren dat ik slecht in mijn vel zat, had ik veelal niet door waar ik precies mee bezig was. Pas in therapie leerde ik meer over bepaalde patronen en kwam ik erachter dat ik behoorlijk destructief bezig pas. Zo isoleerde ik mezelf van andere mensen, beschadigde ik mezelf, was ik erg negatief en liep ik weg van mijn emoties. Aan de hand van de volgende twaalf punten kun je zelf een inschatting maken van in hoeverre jij zelfdestructief bezig bent. 


Bron

1. Destructief gedachtepatroon
Mensen die kampen met een depressie of angstklachten, zijn er veelal van overtuigd dat zij niets goed kunnen doen. Iemand die hier last van heeft en bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek verknalt, kan weken nodig hebben om moed te verzamelen om opnieuw een sollicitatiebrief te versturen. Mensen met een destructief gedachtepatroon focussen zich voornamelijk op de dingen die niet goed gaan in het leven, in plaats van de zaken die wel goed gaan.

2. Weinig actie ondernemen
Destructieve mensen hebben vaak de neiging om maar weinig actie te ondernemen. Na dat slechte sollicitatiegesprek is het voor hen vaak lastig om hierop terug te kijken en te reflecteren zodat het een volgende keer beter gaat. Ze stoppen het weg omdat het waarschijnlijk toch nooit goed gaat komen. Dit wordt dan ook waarheid, omdat er niets verandert als je niet leert van je fouten. Juist door te proberen is er een kans dat je slaagt. Uiteraard ook een kans dat je faalt, maar dit geeft je enkel ervaring voor een volgende keer. Als je het niet probeert, lukt het sowieso niet.

3. Zeggen geregeld ergens niet goed in te zijn
Een voorbeeld hiervan zijn mensen die zeggen ''ik ben niet zo'n wiskundepersoon'' of ''ik ben niet echt muzikaal''. Natuurlijk is het zo dat er mensen zijn die van nature beschikken over bepaalde talenten. Als ze hier echter niets mee zouden doen, dan zouden deze talenten maar weinig voorstellen. Als je niet echt muzikaal bent, betekent dit niet dat je nooit in staat bent om hierin te leren. Het zal misschien lastiger zijn dan voor iemand die van zichzelf al over muzikaal talent beschikt, maar het is zeker niet onmogelijk. Bovendien kun je extra trots op jezelf zijn als het je vervolgens wel lukt om het te leren, voor jou was het immers extra moeilijk.

4. Slachtofferrol
Als je slecht in je vel zit, kun je soms in een negatieve spiraal terechtkomen waarbij je het gevoel hebt dat alles je overkomt. Met deze houding, alsof je nergens iets aan kunt doen, kom je echter niet veel verder, het zorgt juist veelal voor self-fulfilling prophecy. Medelijden hebben met jezelf helpt je niet. Natuurlijk mag je je rot voelen over je eigen situatie, maar hierin verdrinken zorgt er alleen maar voor dat je je naderhand nog slechter voelt. In plaats daarvan is het nuttiger om aan de negatieve kanten in het leven te werken.

5. Negatief naar anderen
Destructieve mensen zijn over het algemeen niet alleen negatief naar zichzelf maar ook naar anderen. Hoewel het al niet aardig is om zo naar jezelf te doen, is het zeker niet oke om je op die manier te gedragen naar anderen. Juist door vriendelijk te zijn naar de mensen om je heen, ga je je zelf ook beter voelen. Hoe rot je leven op dit moment ook is, je hebt geen idee over wat er bij anderen allemaal speelt. Wees daarom altijd aardig, misschien kan iemand het wel heel goed gebruiken zonder dat je het weet.

6. Drugs en alcohol
Destructieve mensen hebben een verhoogd risico op een alcohol- of drugsverslaving. Als je slecht in je vel zit, is het verleidelijk om te gaan drinken of drugs te gebruiken. Dit kan je emoties tijdelijk wegstoppen. Als dit echter uitwerkt, komen deze emoties vaak nog sterker terug, wat ervoor zorgt dat iemand opnieuw gaat gebruiken. Hierdoor kom je al snel in een negatieve spiraal dat kan leiden tot een verslaving.


Bron

7. Vermijden emoties
Destructieve mensen vinden het moeilijk hun emoties onder ogen te zien. Vaak is het verleidelijk om een blij gezicht op te zetten en te zeggen dat alles goed gaat, ondanks dat het misschien heel slecht gaat. Dit zorgt ervoor dat de emoties opgekropt worden wat uiteindelijk zal leiden tot een soort explosie. Niet alleen negatieve emoties kunnen lastig zijn om te voelen, er zijn ook mensen die het moeilijk vinden om zich goed te voelen, omdat zij denken dat ze dit niet verdienen of bang zijn dat het gevoel voorbij zal gaan. Zij gaan daarom, vaak onbewust, op zoek naar dingen die niet goed gaan.

8. Sociaal isolement
Zelfdestructieve mensen zijn geneigd zichzelf te isoleren van anderen, of dit nu bewust of onbewust is. Sommige mensen zullen dit doen door veel ruzie te maken waardoor er een afstand wordt gecreëerd, anderen negeren telefoontjes, gaan niet in op berichten op uitnodigingen en zeggen afspraken af. Na verloop van tijd zullen zij vanzelf steeds meer geïsoleerd raken, wat ieder mens meer kwaad dan goed doet. We hebben immers allemaal in meer of mindere mate behoefte aan mensen om ons in heen.

9. Geen hulp willen
Naast het isoleren ontkennen veel zelfdestructieve mensen dat zij hulp nodig hebben. Dit kan als reden hebben dat zij dit niet waard zijn of dat het allemaal wel meevalt en anderen meer recht hebben op hulp. Ook rust er voor veel mensen nog een behoorlijk taboe op therapie, terwijl je natuurlijk niet gek bent als je af en toe met een psycholoog praat.

10. Luisteren niet naar hun behoeften
Zelfdestructieve mensen vinden het lastig te luisteren naar hun eigen behoeften. Ze eten bijvoorbeeld niet gezond, eten bijvoorbeeld teveel of juist te weinig. Ook vinden zij het vaak lastig om goed voor zichzelf en hun lichaam te zorgen, terwijl lief zijn voor jezelf belangrijk is om je goed te kunnen voelen. Mooie kleren aantrekken en je opmaken kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je al een stuk beter voelt en je sneller uit huis gaat.

11. Zelfopoffering
Door constant bezig te zijn met anderen, hoef je niet bezig te zijn met jezelf. Mensen die slecht in hun vel zitten hebben daardoor weleens de neiging zichzelf helemaal weg te cijferen voor anderen. Ook kan het simpelweg fijn zijn om anderen een goed gevoel te geven door hen te helpen, als dit bij jezelf niet lukt. Zelf kom je dan pas op de vierde of vijfde plek terwijl je altijd op de eerste plek hoort te staan.

12. Zelfbeschadiging
Destructieve mensen zijn niet altijd enkel destructief in hun hoofd, maar soms ook naar hun lichaam. Zelfbeschadiging komt veel voor bij mensen die depressief zijn of slecht in hun vel zitten. Voor sommige mensen is dit een manier om om te gaan met spanningen, voor anderen is het een manier om zichzelf te straffen. In alle gevallen is het van belang om hier hulp bij te zoeken.

Mocht je na het lezen van deze blog veel herkennen in bovenstaande punten, dan is het belangrijk hier iets aan te gaan doen. Een eerste stap is altijd bewustwording, wellicht is het mogelijk om vervolgens hulp te zoeken voor de problemen waar je mee worstelt. Destructiviteit, in alle opzichten, zal je nooit verder helpen in het leven, het houdt je vooral tegen. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

B. - Donderdag 23 juni 2016 13:34
Jep... Herkenbaar... En ik ben me er momenteel wel bewust van, maar toch fijn om het zo eens te lezen, of zo. Klinkt raar misschien.
Ik was nu van plan dat uhm, preventieplan dat hier op de site staat in te gaan vullen voor mezelf enzo. Misschien helpt dat..
Larissa - Donderdag 23 juni 2016 14:29
Heel erg herkenbaar. Goed om te lezen dat ik niet 'gek' ben.
M. - Donderdag 23 juni 2016 16:36
Heel knap hoe je overal zo open over bent Sandra! Dankjewel, dat geeft steun!
Anne-Maria - Donderdag 23 juni 2016 16:59
Wauw.. juist de afgelopen week kwam ik mezelf op allerlei fronten van destructief gedrag tegen. Bedankt voor deze spiegel, Sandra.
afterglow - Donderdag 23 juni 2016 20:42
Herkenbaar. Voel me vooral heel rot over hoe ik tegen mijn ouders en zusje doe. Dat sluit echt aan bij punt 5. Ik zou dit graag willen veranderen! Is alleen knap lastig...
barbara - Donderdag 23 juni 2016 20:53
Mooie blog. Zo herkenbaar
Jillie - Donderdag 23 juni 2016 22:36
Oeh. Veel herkenning
Anomiens - Vrijdag 24 juni 2016 17:48
nu klinkt het alsof ik zo bezig ben... maar ik heb helemaal niet dat gevoel
Anne2 - Zaterdag 25 juni 2016 10:03
Ik herken hier veel in .
Heel verhelderend om de vele manieren van zelfdestructie op een rijtje te zien. Het klopt, ik wist ook niet goed dat deze dingen persen met zelfdestructie te maken hadden.
Fijn dat je na de vorige blog hierover verder erop ingegaan ,Sandra !
Raoul - Donderdag 27 september 2018 12:24
Dag Sandra ,

Hoe gaat het nu met u.

Groeten Raoul
Esther - Zondag 6 januari 2019 13:07
Oef ... Wat herkenbaar is dit voor mij: de zelfdestructie zit in nog veel meer dan ik me gewaar was. Confronterend, al zorgt het ook voor begrip: zó moeilijk is deze vijand (in mijn DNA, haarvaatjes en cytoplasma gekropen) dus te verslaan — om verdrietig van te worden, en misschien dat het me vooruithelpt als ik dát echt ga (door)voelen?
Leontine - Vrijdag 25 januari 2019 22:19
Bijna alle dingen zijn herkenbaar maar alcohol en drugs gebruik ik niet!

Maar alle andere dingen zijn herkenbaar voor mij. Zo dus met de zelfbeschadiging maar daar ben ik al bijna 4 jaar clean van de zelfbeschadiging, de overige dingen doe ik echter nog steeds

Ik heb al wat doelen gesteld dat bijna allemaal met dit te maken heeft, de vertrouwelijke persoon (volwassen) gaat mij erbij helpen!

Wel blij dat ik niet voor gek sta want ik dacht dat ik de enige was op de hele wereld die er met bijna alle symptomen last van heeft (gehad)
je dikke moeder - Maandag 6 mei 2019 17:31
ik heb er last van 2 want ik heb gewoon geen zin meer in school