10x tips tegen slechte dag

 

De zogenaamde 'Bad days'.. we kennen ze helaas allemaal. Van die dagen die al moeizaam beginnen en waarop van alles tegen zit en mis lijkt te gaan. Van die dagen waar dan geen einde aan lijkt te komen terwijl je het liefste wil dat hij zo snel mogelijk voorbij is. Gelukkig gaan die dagen ook voorbij en is het helemaal niet zo gek om zo'n dag weleens te hebben, maar sommige mensen hebben hier veel vaker last van. Wanneer je depressief bent, angstig, een eetstoornis hebt of andere psychische problemen, zijn bad days vaak geen uitzonderingsdagen.

Het is dan soms zelfs eerder een uitzondering als je een keer een goede dag hebt. Je kunt je er behoorlijk machteloos en verdrietig door voelen en het kan lijken dat deze dagen eeuwig duren. Wat kun je nou doen om door slechte dagen heen te komen? Wat als alles fout lijkt te gaan of als je gewoon een dag niet lekker in je vel zit? In deze blog deel ik wat tips met jullie die mij en veel anderen helpen op dit soort dagen.

 meisje
Bron

1. Besef dat er andere dagen komen
Wanneer ik een slechte dag heb en niet lekker in mijn vel zit, helpt het mij te bedenken dat ook deze dag voorbij gaat en dat er weer dagen komen waarop ik mij wel goed voel. Het geeft mij kracht dat deze dagen altijd weer zijn gekomen.. ondanks dat ik veel dingen in mijn leven heb meegemaakt waardoor ik mij heel slecht heb gevoeld. Dat je je vandaag zo voelt, betekent niet dat het morgen ook zo is. Ook als het uit eerdere ervaringen bleek dat het wel langer duurde. Probeer wat vertrouwen te hebben.

2. Powernap en goede nachtrust
Slecht slapen is funest voor een goede stemming. Vermoeidheid leidt vaak tot prikkelbaarheid en het kan er voor zorgen dat je minder kunt hebben waardoor je je sneller rot en verdrietig voelt. Op tijd naar bed gaan kan helpen om een wat betere nachtrust te krijgen en om je sneller weer beter te voelen, maar ook een powernap gedurende de dag kan wonderen verrichten. Neem even een momentje tussendoor om even 20 minuten bij te slapen. Zorg erna wel dat je weer op staat want te lang liggen of slapen kan averechts effect hebben.

3. Eet en drink!
Goed en voldoende eten en drinken is altijd belangrijk, maar zeker wanneer je een bad day hebt. Je stemming wordt hier namelijk door beïnvloed en wanneer je niet goed eet en drinkt, is de kans groter dat je ook mentaal niet lekker in je vel zit. Je beter voelen begint dus al bij de eerste levensbehoeftes; eten en drinken.

4. Bewegen
Ondanks dat ik echt niet van sporten houd, weet ik dat beweging mij kan helpen op het moment dat ik een slechte dag heb en mij niet goed voel. Niet alleen voor mij, maar voor veel meer mensen is bewegen wel het laatste wat je wil doen als je je zo rot voelt. Soms is het zo erg, dat je het liefste de hele dag in bed ligt. Probeer toch wat meer te bewegen, al is het alleen een klein rondje dat je buiten loopt.

5. Ga naar buiten
Dan kom ik direct bij het volgende punt. Naar buiten gaan. Toen ik nog bij de psychiatrische thuiszorg werkte, kwam ik bij veel mensen thuis die het liefste de hele dag binnen zaten met de gordijnen dicht. Soms lijkt dat inderdaad heel verleidelijk, ik ken dat gevoel.. het is makkelijk en je hoeft er eigenlijk niks extra's voor te doen als je eenmaal wakker bent. Het gaat je alleen niet helpen. De kans is veel groter dat je je wat beter gaat voelen als je op staat, naar buiten gaat of in ieder geval de gordijnen open doet. En ja.. ook dan kun je een slechte dag hebben... maar waarschijnlijk voel je je wel iets beter dan wanneer je de hele dag in het donker zit, geen afleiding hebt, geen buitenlucht, etc. Buitenlucht is bewezen heel goed en gezond voor ons... dus het is belangrijk dat je jezelf dit ook gunt en geeft. Voor sommige mensen is buiten rondlopen, gewoon om buiten te zijn, heel doelloos waardoor ze dit niet doen. Probeer in dat geval een ander doel te bedenken. Neem je camera mee en ga mooie natuurfoto's maken. Ga een stuk skeeleren of neem een omweg naar de supermarkt. Loop naar een kennis of vriendin of ga even de stad in.

meisje op bed 
Bron 

6. Schrijf van je af
Wanneer je een slechte dag hebt en je niet lekker in je vel zit, kan het helpen om alles even van je af te schrijven. Gooien met borden of tegen de deur aan slaan kan ook helpen, maar schrijven zorgt voor minder schade. Je kunt je gevoelens en gedachten op papier zetten, schrijven over wat je frustreert en bezig houdt. Het kan enorm opluchten en zorgen voor ruimte in je hoofd.

7. Praat en zoek steun
Soms is schrijven niet genoeg en heb je eigenlijk iemand nodig als klankbord of om even mee te praten, om steun van te ontvangen. Dit is iets wat mij vaak ook wel helpt. Als ik een slechte dag heb, zeg ik dit meestal wel tegen mijn vriend. Soms is het feit dat hij het dan weet alleen al genoeg en geef ik ook aan dat ik het er verder niet over hoef te hebben. Op andere momenten vind ik het juist fijn om er nog even over te praten. Het kan helpen als iemand anders wat objectiever naar jouw situatie kijkt en daarnaast kan hij/zij jou vast helpen met relativeren. Als je liever niet direct steun zoekt of iemand opzoekt om mee te praten, kun je er ook voor kiezen om gewoon even iemand te bellen of te appen. Je hoeft helemaal niet per se te zeggen dat je met diegene wil praten of steun nodig hebt, je kunt ook praten over iets heel anders. Ook dat kan een fijn gevoel geven en zorgen dat die bad day iets minder vervelend is.

8. Draag kleding waar je je fijn in voelt
Op zo'n dag vind ik het vaak wel fijn om lekker op de bank te kruipen met een joggingbroek aan en een dikke trui. Super verleidelijk en ook fijn, maar het kan ook juist helpen om je juist heel mooi te kleden.

9. Kijk een leuke feelgood film of serie
Wanneer je je niet goed voelt, kan het heel verleidelijk zijn om zielige liedjes te luisteren of films te kijken waar je non-stop bij kunt huilen. Helpt dit jou? Dan is dat misschien wel de manier om jouw moeilijke dagen door te komen. Wel is het zo dat het vaker werkt als je wat opbeurendere dingen gaat kijken. Kijk bijvoorbeeld naar een flauwe comedy, een cabaret show, bloopers of hilarische kattenfilmpjes. Je gaat er vanzelf van lachen en dit zorgt er over het algemeen vaak voor dat mensen zich beter gaan voelen. Al is het soms maar een klein beetje.

10. Wees lief voor jezelf
Misschien vind je het onzin dat je je zo voelt en vind je dat je er het beste van moet maken. Baal je van jezelf dat je je zo voelt en niet gewoon normaal of gezellig kunt doen. Juist op deze momenten is het belangrijk dat je lief voor jezelf bent in plaats van streng. Sta iets meer toe, gun jezelf wat lekkers extra, stel jezelf gerust, etc.

Wat is jouw tip om een slechte dag door te komen?

 

Gerelateerde blogposts

09
MEI
Een baaldag
6

Reacties

Rachna - Zaterdag 14 mei 2016 13:38
Kickboksen is voor mij een goede uitlaatklep & films kijken (Karate kid deel 1,2 &3 ) zijn filmen van de jaren 80. So good ❤
Yesterday - Zaterdag 14 mei 2016 14:12
Ik bedenk me vaak dat een dag een lege bladzijde is en ik zelf bepaal hoe ik deze invul en kleur. En dat ik er niet voor wil kiezen om een grauwe saaie bladzijde te hebben. Ik laat het wel toe hoor, maar wel tot op een bepaald punt.
Nelle - Zaterdag 14 mei 2016 15:13
goede tips, bij mij help het om te douche en dan een mooie kleedje aantrekken om daarna even te gaan wandelen.
Wolfgirl - Zaterdag 14 mei 2016 16:31
Mijn moeder zegt altijd: "ieder leven heeft dagen om door het toilet te spoelen en die zijn ook niet erg want morgen is er een nieuwe dag en dat ziet alles er alweer beter uit
naamloos - Zaterdag 14 mei 2016 16:46
@Yesterday
goede tip!
anoniem - Zaterdag 14 mei 2016 18:04
Hardlopen en zonnen wandelen fietsen
Anoniem - Zaterdag 14 mei 2016 19:51
Ik slaap 's nachts slecht waardoor ik overdag heel moe en prikkelbaar ben, maar ik mag van mezelf niet overdag slapen omdat ik dat niet verdien en het niet nodig is. Maar ik zou het ergens wel graag willen een keer, hoe kan ik het toestaan?
MissPineapple - Zondag 15 mei 2016 13:31
Komt precies op het goede moment :)
@Yesterday Goede tip inderdaad!
Dorothe - Maandag 16 mei 2016 00:15
@Anoniem, Sta het jezelf alsjeblieft toe. Tegen een vriendin in dezelfde situatie zeg je ook niet: "Nee meid, je mag niet slapen nu! Dat heb je niet verdiend". Dan zou die vriendin zich alleen maar rotter voelen. Dus waarom zou je dat wel tegen jezelf zeggen?! Ik snap dat het heel moeilijk is, maar probeer wat liever te zijn voor jezelf. Je lichaam geeft namelijk aan dat het rust nodig heeft! En is slapen een stapje te ver? Sta jezelf dan toe om even op de bank te zitten/liggen en een boek te lezen, filmpje te kijken of muziek te luisteren. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!