10 x goede en slechte vriendschap

 

Op momenten dat het slecht met mij ging, had ik veel aan de mensen om mij heen zoals familie, mijn vriend en vriendinnen. Ik sprak niet altijd met iedereen over de dingen waar ik mee worstelde, maar het idee dat ik niet alleen was en dat zij er waren om fijne dingen mee te doen of om steun bij te zoeken, hielp mij enorm. Ik vind mijn sociaal netwerk, mijn vrienden en vriendinnen, enorm belangrijk en ik weet niet wat ik zonder ze zou moeten. Ik denk dat het voor veel mensen geldt dat moeilijke periodes in het leven dragelijker worden als je dit niet helemaal alleen hoeft te doorstaan. Als je mensen om je heen hebt die van je houden en waarbij je terecht kunt als het even niet meer gaat... Soms is het wel moeilijk om te bepalen welke vriendschappen nou echt waardevol zijn, en welke vriendschappen misschien ooit werkten, maar inmiddels je meer kwaad dan goed doen.

Vriendschappen kunnen zowel gezond als ongezond zijn en heel vaak zijn ongezonde vriendschappen ook onbewust. We leggen de oorzaak van het rotgevoel wat je soms overhoudt na een afspraak vaak ergens anders, terwijl het heel goed kan zijn dat een bepaalde vriendschap voor jou -op dat moment- niet goed is. Het onderscheid maken in gezonde en ongezonde vriendschappen klinkt misschien extreem.. het is niet direct zo dat één keer niet de waarheid vertellen of liegen tegen een vriendin er direct voor zorgt dat je een ongezonde vriendschap hebt, maar het is goed om voor jezelf na te gaan hoe dit bij jou is.

meisjes
Bron

Het betekent ook niet dat die vriendin waar jij een vriendschap mee hebt die niet goed voor je is, een slecht mens is. Net als dat het jou geen slecht mens maakt als jij je weleens als geen goede vriendin gedraagt. Dat heeft iedereen weleens en een ongezonde vriendschap komt vaak van twee kanten. Het kan een teken zijn dat het op dat moment even niet zo goed werkt om elkaar veel op te zoeken, maar soms kan er wel een goede vriendschap geweest zijn. Soms is het tijdelijk nemen van afstand of het er over in gesprek gaan al voldoende. Er ligt vaak zoveel meer onder dan onwil. Vaak heeft dit ook te maken met onzekerheid, dingen die je eerder hebt meegemaakt en je bijvoorbeeld geïntimideerd voelen.

1. Gezonde vriendschap: je wordt gerespecteerd zoals je bent
Iedereen heeft zo zijn/haar eigen gebruiksaanwijzing, leuke en ook minder leuke eigenschappen. Dat hoort bij ons en dat maakt ons ook wie we zijn. In een gezonde vriendschap respecteer je elkaar voor wie je bent, ook de minder leuke dingen. Dat betekent niet dat je al het gedrag moet accepteren, jij hebt ook je eigen grenzen in wat je wel en niet fijn vindt en dat mag je aangeven. Het is alleen belangrijk dat je anderen hiermee wel in hun waarden laat. Wanneer je niet met respect behandeld wordt, is dit geen goede basis voor een vriendschap. Dit uit zich bijvoorbeeld in dat jouw vriend/vriendin je wil veranderen, beïnvloeden en controleren.

2. Ongezonde vriendschap: ze bellen je alleen als ze je nodig hebben
Ik ben er zelf helaas ook meerdere keren achter gekomen dat sommige vriendschappen niet goed voor mij waren. Dit herkende ik bijvoorbeeld aan dat ik met een vriendin bijna geen contact meer had, dat ik zelf nog wel initiatief nam om iets af te spreken maar dat dit nooit echt lukte. Als het goed met haar ging hoorde ik niks... en als er iets aan de hand was en ze iemand nodig had, was ik de eerste die ze belde. Ik was haar vriendin en wilde er voor haar zijn, maar toen het echt een patroon werd, werd voor mij wel duidelijk dat dit niet goed voor mij was en ik niet wilde dat ze er alleen maar was als zij mij nodig had.

3. Gezonde vriendschap: ze gaan geen concurrentiestrijd met je aan
Met af en toe een beetje concurreren is niks mis, maar er zijn ook mensen die altijd een concurrentiestrijd aangaan. Dat kan gaan om cijfers op school, ergens zo goed mogelijk in zijn of er het leukste uit willen zien maar er zijn nog veel meer dingen waar mensen een concurrentiestrijd in voeren. Altijd beter willen zijn dan een ander maakt je niet perse een leuker mens en al helemaal geen leukere vriendin. Elkaar wat gunnen en oprecht blij kunnen zijn als iets een keer uitpakt in het voordeel van een ander, kan een vriendschap enorm versterken.

4. Ongezonde vriendschap: ze eisen al je tijd op
Als je een goede vriend of vriendin hebt, is het leuk om elkaar regelmatig te zien en leuke dingen te doen samen. Het is alleen gezond om ook tijd voor jezelf te hebben en ook dingen te kunnen afspreken met andere mensen. Er bestaan vriendschappen waarin de ene persoon erg veeleisend is als het gaat om jouw tijdsindeling en met wie je wel en niet afspreekt. Sommige mensen vinden dat je heel veel tijd aan hun moet besteden en vinden het niet leuk op het moment jij voor iets anders kiest. Dit soort vriendschappen zijn niet goed voor je. Je voelt je misschien verplicht of bezwaard als je iets gaat doen waardoor je je vriendin teleurstelt, terwijl het jouw leven is en je zelf mag beslissen met wie je om wil gaan en wanneer. Een goed gesprek en je grens aangeven kan soms al heel erg helpen om dit te veranderen.

meisjes
Bron

5. Gezonde vriendschap: er is meer ruimte voor gunnen dan voor jaloezie
Er wordt anderen vaak geluk gewenst, maar de vraag is of we dit echt menen. Kunnen we een ander succes en geluk gunnen als we dat zelf niet hebben? Heel vaak slaat dit om naar jaloezie en dit is helaas ook vaak in vriendschappen het geval. Gezonde vriendschappen kenmerken zich naar mijn idee onder andere door het beste voor de ander te willen. Ook als je dat zelf niet hebt... Dat is soms heel moeilijk en jaloezie is ook niet perse erg, maar het moet geen afgunst worden.

6. Ongezonde vriendschap: ze zijn er niet als jij hen nodig hebt
Ongezonde vriendschappen komen vaak voor als ze jou alleen maar bellen/aanspreken als ze jou nodig hebben, maar andersom is het ook zeker het geval. Voor mij is een vriendschap snel klaar op het moment dat ik merk dat mijn vrienden er niet zijn als ik ze nodig heb, terwijl ik er andersom alles aan doe om er te zijn voor mijn vrienden. Het gaat dan niet om beschikbare tijd of dat ze direct voor mijn deur moeten staan, maar ik verwacht wel dat je er in moeilijke tijden voor elkaar bent, een luisterend oor biedt, helpt waar je kunt, etc. Helaas heb ik ervaren dat dit lang niet het geval is. Ik ben enorm teleurgesteld door sommige 'vrienden' nadat ik mijn moeder verloor. Mensen van wie ik het nooit had verwacht en dat maakt het nog pijnlijker. Gelukkig heb ik ook gevoeld dat anderen er juist voor mij waren, ook na maanden en jaren en dat ik niet te horen kreeg dat mijn verdriet nu maar een keer over moest zijn.

7. Gezonde vriendschap: ze zijn er ook als je elkaar langere tijd niet spreekt
Iets waaraan ik merk dat een vriendschap goed is, is aan hoe het voelt op het moment dat ik iemand langere tijd niet gezien of gesproken heb. Ik heb een aantal vrienden die ik niet vaak zie en ook niet elke week, twee weken of maand spreek, maar als we elkaar zien is het altijd goed. Dit is de vriendschap die op dit moment bij ons past en daar hebben we allebei vrede mee. Daarnaast heb ik ook vrienden (gehad) waarbij dit anders is en waarbij het heel onwennig voelt als je elkaar na een hele tijd weer ziet.

8. Ongezonde vriendschap: ze zijn niet eerlijk
Eerlijkheid vinden veel mensen belangrijk in vriendschappen en toch komt liegen, dingen verzwijgen, etc. best regelmatig voor. Een vriend of vriendin hoeft echt niet alles tegen mij te zeggen, dat doe ik zelf ook niet. Sommige dingen wil je gewoon voor jezelf houden of bespreek je liever met iemand anders, daar heb ik alle respect voor. Wel vind ik eerlijkheid op momenten dat dat nodig is belangrijk en kan ik heel slecht tegen liegen. Ik heb een vriendin gehad die heel veel tegen mij gelogen heeft over de meest vreselijke dingen. Dit heeft onze vriendschap maar ook heel veel in mij en mijn vertrouwen in anderen kapot gemaakt. Eerlijk zijn kan ook te maken hebben met juist dingen zeggen die je misschien niet leuk vind. Ik heb veel meer aan mijn vrienden die soms ook iets durven te zeggen wat ik niet leuk vind of een afwijkende mening kunnen hebben als ik daar naar vraag. Om op die manier eerlijk te durven zijn, is wel wat vertrouwen nodig maar ik vind het heel fijn en het zorgt er ook echt voor dat ik weet wat ik aan hun heb.

9. Gezonde vriendschap: je voelt dat het goed zit
Soms voel je ook gewoon dat een vriendschap goed is en dat het wel tegen een stootje kan. Een misstap van een van beide of een ruzie zorgt er niet direct voor dat je elkaar nooit meer wil zien of spreken. Er is genoeg wat jullie verbindt en dat geef je niet zomaar op.

vrienden
Bron 

10. Ongezonde vriendschap: de vriendschap komt van één kant
Deze vriendschappen komen heel vaak voor. We vinden het allemaal fijn als je merkt dat iemand je aardig vindt en je als vriend/vriendin ziet, het is alleen niet zo dat het betekent dat jij onderuitgezakt kan gaan zitten en elke keer wacht tot het initiatief van de ander komt. Een vriendschap werkt alleen goed wanneer het van twee kanten komt.

Vriendschappen in therapie
Wanneer je bijvoorbeeld onder behandeling bent van een eetstoornis en groepstherapie krijgt, kun je enorm veel hebben aan groepstherapie en lotgenotencontact. Het is fijn om mensen te kennen en met mensen om te gaan die precies weten wat jij doormaakt en met dezelfde problemen kampen. Je kunt daar heel veel steun uit halen en ik kan me goed voorstellen dat hieruit waardevolle vriendschappen ontstaan. Wel denk ik dat het goed is om bij jezelf na te gaan in hoeverre deze vriendschappen helpend zijn. Het kan namelijk ook zo zijn dat je elkaar juist triggert en in dat geval is een vriendschap niet helpend. Wees hierin eerlijk naar jezelf.

Wat is jouw ervaring met goede en slechte vriendschappen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

eline - Dinsdag 27 augustus 2019 14:23
Na een vriendschap van 27 jaar nam mijn beste vriendin afstand.. We kenden elkaar al op 4 jarige leeftijd en hebben vanaf die tijd lief en leed gedeeld. Waarom ze zo deed is me nooit verteld, ook niet wanneer ik ernaar vroeg. Het had niets met mijn eetstoornis te maken zei ze.
Na negen jaar zag ik op Facebook dat ze wel contact had met mijn nichtje en met elkaar uitgingen enzo. Was wel even pijnlijk.....
Na het overlijden van een familielid, vorig jaar, nam ze weer contact met me op, na 11 jaar!
We spraken weer af en het leek weer als vanouds.
Ze had moeilijke tijden gehad en daar vertelde ze me alles over. Ze had het contact met mij gemist en was heel blij dat het weer was hersteld.
Of toch niet?
De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Het lijkt wel alsof ze weer afstand neemt.
Ik heb haar al een paar keer gebeld geappt, geen antwoord. Haar vriend zou het doorgeven en ze zou me terug bellen. Dit is al 5 maanden geleden.



S - Dinsdag 27 augustus 2019 18:18
Heftig verhaal. Van mij zou het niet meer hoeven. Is geen echte vriendin.
MissBeta - Dinsdag 27 augustus 2019 21:14
Ik vind het een groot verschil of je iets een goede/slechte vriendschap of een gezonde/ongezonde vriendschap noemt. Je hebt goede en slechte periodes in vriendschappen en je hebt gezonde en ongezonde vriendschappen… Ik hoop niet dat mensen denken dat slechte vrienden ook slechte mensen zijn, dat lees ik helaas regelmatig.

Zelf ben ik namelijk zo'n 'slechte vriendin' als waar over wordt gepraat. Ik heb heel veel vriendschappen stuk laten lopen, mensen van me af geduwd en zelfs mensen gekwetst in de hoop dat ze mij alleen zouden laten. Ik wilde alleen maar vergeten worden. Bij mij komt het voort uit o.a. een (vermijdende) persoonlijkheidsstoornis, maar dat is geen excuus, ik ben er ook niet trots op en het maakt me verdrietig.

Ik ben inderdaad een slechte vriendin, maar ik heb dan vaak wel een tijd heel erg hard mijn best gedaan om een echte vriendin te zijn, want ik wilde het wel graag kunnen. Zo vaak geprobeerd en zo vaak gefaald. Ik ben zo iemand over wie mensen zeggen 'dat was dan geen echte vriendin'. De waarheid ligt genuanceerder…
w - Dinsdag 27 augustus 2019 21:38
mooi geschreven, idd. het ligt meestal wat genuanceerder waarom vriendschappen stuklopen.
MC2 - Maandag 4 oktober 2021 03:23
Ja kan nooit de goede of slechte vriendin zijn. Een vriendschap komt van 2 kanten, Dus de bond tussen 2 vrienden kunnen sterker of zwakker worden. Als je niet op een goede veilige plek ben, dan kunnen der problemen veroorzaken. Blijf vooral bezig aan eigen verbetering en zorg voor de rust van later. Misschien een beter begin of een nieuwe vriendschap, der zijn genoeg mensen in de wereld. U never know.
Cindy - Woensdag 28 augustus 2019 23:42
Concurrentiestrijd o ja zo had ik er ook eentje..tviel langs geen kanten nog te verdragen
Saskia - Vrijdag 30 augustus 2019 16:29
Ik denk dat iedereen in zijn of haar leven vriendschappen aangaat die op een gegeven moment toch niet zo fijn bleken te zijn en stuk lopen.

Maar soms verlies je elkaar “gewoon” uit t oog, dat gebeurd, maar je kunt altijd een poging doen dat contact te herstellen. Sommige vriendschappen zijn voor even, andere voor je hele leven.