10 tips om minder streng te zijn voor jezelf

 

Ik ben eigenlijk mijn hele leven te streng voor mijzelf geweest. Ik ben heel perfectionistisch en ik heb mijzelf denk ik altijd onbewust heel veel regels opgelegd. Regels die alleen voor mij golden en niet voor anderen. Ik heb soms ook wel hoge verwachtingen ten opzichte van anderen hoor, maar die komen niet eens in de buurt bij de regels en eisen die ik mijzelf altijd oplegde. Het kon altijd beter, sneller en mooier. En daar moest ik dus naar streven.

De laatste jaren ben ik steeds meer gaan beseffen dat ik veel te streng was voor mijzelf en dat dit onnodig veel stress opleverde. Het is eigenlijk best raar als je zelf alles perfect moet doen, terwijl bij een ander goed genoeg is. Daarnaast merkte ik ook dat het te maken heeft met de manier waarop je jezelf waardeert. Ik weet inmiddels wel heel goed wat ik kan en waar ik minder goed in ben. Door dit te accepteren, lukt het mij ook om minder streng te zijn in bepaalde situaties. Het is zoveel fijner om niet iedere keer dat kritische stemmetje te hebben die je eigenlijk alleen maar onzeker maakt.

meisje
Bron

Aardiger voor jezelf zijn maakt je een leuker persoon en zorgt er ook voor dat je vrijer kunt leven. Leuke bijkomstigheid: dit zorgt vaak ook nog eens voor betere prestaties. In deze blog deel ik met jullie wat mij geholpen heeft om minder streng te zijn voor mijzelf.

1. Je hoeft jezelf niet te bewijzen
Vraag jezelf eens af waarom je zo streng bent voor jezelf. Waarom moet jij het perfect doen en is het niet snel goed genoeg? Het is belangrijk om te beseffen dat jij, net als ieder ander, waardevol bent. Je hoeft dat niet te bewijzen aan anderen. Stel je eens voor dat je dit wel al bewezen hebt; mensen zien jouw waarde en je hoeft dat dus niet meer te laten zien. Hoe ziet dat er uit? En hoe voelt dat?

2. Leer het kritische stemmetje in jezelf kennen
Probeer te ontdekken wanneer dat kritische stemmetje om de hoek komt kijken en volg het een hele dag. Het is handig om hierover wat dingen op te schrijven, omdat je het anders snel vergeet. Analyseer het en leer het stemmetje kennen. Hierdoor kun je er achter komen in hoeverre dit realistisch is en wat dit stemmetje allemaal zegt. Zegt het ook weleens aardige dingen? Of is het alleen maar kritiek? Is er ook iemand anders die dit tegen je zegt, of is dit alleen het stemmetje?

3. Je wordt een leuker persoon
Op een gegeven moment ben ik gaan nadenken over wat voor soort persoon ik was als perfectionist. Toen besefte ik mij dat ik eigenlijk leuker ben als ik bekend sta om het meisje die alles doet met passie en liefde, in plaats van het meisje die alles doet om perfect te zijn. Perfect zijn kan toch niet, dus waarom hopeloos streven naar perfectie, niet genieten van de weg naar een eindresultaat en alleen maar bezig zijn met presteren?

4. Fouten zorgen ervoor dat je leert
Door heel streng voor jezelf te zijn ontneem je jezelf vaak de kans om je verder te ontwikkelen. Je bent zo bezig met het goed doen en jezelf af te rekenen op dingen die niet goed gaan, dat je al snel vergeet dat er een positieve kant bestaat aan fouten maken. Je hoeft jezelf niet te straffen voor iets dat niet goed gaat, kijk er eens objectief naar en probeer er van te leren. Dit zijn juist mooie dingen, ook al voelt dat op dat moment misschien niet zo.

Meisje met draad
Bron

5. Je wordt er zelfverzekerder van
Als je heel streng bent voor jezelf, is het niet snel goed genoeg. Iedere keer weer leg je de lat hoger en je moet je dus steeds weer meer inspannen om aan je eigen eisen te voldoen. Vaak ligt de lat zo hoog, dat je deze eisen niet eens haalt. Daar kun je heel onzeker en ongelukkig van worden. Als je minder streng bent voor jezelf en eigenlijk alleen maar wil dat je het gewoon goed doet en er plezier in hebt, is het vaak veel leuker en krijg je ook meer zelfvertrouwen.

6. Je hebt later spijt
Ik heb mijzelf een tijd lang bij sommige dingen waar ik tegen aanliep afgevraagd wat ik zou denken als ik 80 jaar ben en terugkijk op mijn leven. Als ik hier over nadenk, kom ik tot de conclusie dat ik spijt zou hebben dat ik niet meer heb genoten van het leven en dat ik zo streng was voor mijzelf. Een beetje is niet zo erg, maar je kan ook overdrijven. Je mag best wel wat liever voor jezelf zijn en doen wat je leuk vindt. Als je dan ouder bent en terugkijkt op je leven, zul je dit met een grotere lach op je gezicht doen. Het maakt dan ook niet meer uit of je een 8 of een 6 hebt gehaald voor een proefwerk.

7. Gun jezelf wat je leuk vindt
Ik denk dat veel mensen, vooral vrouwen, zichzelf veel te weinig gunnen. Heb je zin in een stukje taart? Neem het! Koop je eigenlijk nooit iets voor jezelf maar wil je heel graag dat nieuwe jurkje die ook nog eens in de sale is? Je mag af en toe echt wel wat leuks voor jezelf kopen of jezelf iets extra lekkers gunnen. Misschien heb je echt een dagje vrij nodig of heb je er gewoon zin in maar denk je direct aan alle dingen die je nog in huis moet doen. Het is echt niet erg om dit te laten liggen en jezelf gewoon dat dagje vrij te gunnen. Wees lief voor jezelf.

8. Probeer zonder oordeel naar jezelf te kijken
Ik weet het, dit is heel moeilijk! Maar net als dat je eigenlijk zonder oordeel naar anderen moet kijken, moet je ook leren jezelf niet de hele tijd te beoordelen en te veroordelen. Je hoeft niet overal boos om te worden, keer op keer weer teleurgesteld te zijn in jezelf en hier allemaal oordelen als 'ik ben een mislukkeling' aan te hangen. Observeer jezelf, zie en ervaar dat iets niet lukt en kijk hoe je hiermee om kan gaan. Een oordeel is helemaal niet nodig.

9. Leef met de dag
Om wat liever en niet te streng te zijn voor jezelf, is het goed om zoveel mogelijk te leven in het hier en nu. Dan kan je echt genieten van het moment en je richten op waar je dan mee bezig bent. Het is niet nodig om jezelf nu allemaal eisen en regels op te leggen voor de toekomst. Hierdoor krijg je alleen maar stress en het zorgt er voor dat je in het heden minder goed functioneert. Zonde en onnodig dus.

Meisje lacht
Bron

10. Je hoeft niet altijd je best te doen
Natuurlijk is het belangrijk dat je je inspant en dat je je best doet op school of op je werk. Toch was dit iets wat op gegeven moment zo erg mijn leven beheerste dat ik er last van kreeg, waardoor dingen juist niet lukten. Soms is het goed te bedenken dat je niet altijd je best hoeft te doen. Je mag af en toe best een stapje terug doen en gewoon genieten van iets. Maak bijvoorbeeld een schilderij omdat het leuk is en niet omdat het mooi moet worden. We moeten zoveel van onszelf dat we eigenlijk altijd onder druk staan. Ga de uitdaging eens aan en beslis een keer om niet de focus te leggen op je best doen, maar op andere dingen zoals plezier hebben.

Wat helpt jou om minder streng te zijn voor jezelf?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bordercollie - Zaterdag 10 juni 2017 13:15
Een hele goede en herkenbare blog. Ik heb veel last van zelfkritiek welke me de grond in boort. Ik krijg er nu therapie voor. Dank voor al de tips die je geeft.
Linda - Zaterdag 10 juni 2017 13:55
die raad heb ik net van mijn psy gekregen maar vind het zo ongelooflijk moeilijk om te doen ! als ik mezelf niet voor de volle 100 % inzet voelt het al voor me aan alsof ik ben mislukt... ergens is er zo'n stemmetje dat me dan zegt ' je hebt er niet het mooiste van gemaakt... , het is niet het beste resultaat' ... vind het heel moeilijk om dat stemmetje te negeren.... waar moet je dan naar streven en wat is de beneden grens ? hoe slecht mag je jezelf veroorloven om het te doen ?
B. - Zaterdag 10 juni 2017 14:06
Wat leuk om nog een blog van jou te lezen ! En wederom heel erg helpend en verhelderend geschreven, bedankt daarvoor :)
Dit zijn zeker puntjes waar ik wat mee kan aanvangen.
... - Zaterdag 10 juni 2017 14:54
Wat ik nog mis in het artikel is dat streng zijn voor jezelf en niet tov anderen eigenlijk ook best arrogant is. Blijkbaar denk je dat als jij maar hard genoeg je best doet, dat je dan een kans van slagen hebt om perfectie te bereiken en dus blijf je jezelf daartoe uitdagen. Bij andere mensen verwacht je dit blijkbaar niet, waardoor je van hen ook makkelijker accepteert dat zij niet perfect zijn. Best arrogant om van jezelf te denken dat je perfectie wel zou kunnen behalen als je maar hard genoeg werkt en dat dat van anderen niet wordt verwacht.
lisanne - Maandag 12 juni 2017 22:59
Nee
Andere zijn in mn ogen sneller perfect zonder moeite
Om hetzelfde als hun te bereiken moet ik harder werkem
L. - Zaterdag 10 juni 2017 16:15
Ik zou bij 8 eerder zeggen geen negatief oordeel over jezelf, ipv wat er nu staat. Een positief oordeel is natuurlijk hartstikke okƩ!
HS - Zaterdag 10 juni 2017 19:00
Dankjewel. Dit had ik net nodig. Gaat zeker helpen.
Lost girl - Zondag 11 juni 2017 22:11
Helemaal met je eens ...! Prachtige manier van omdenken.
Erna - Woensdag 14 juni 2017 05:25


Als je voor jezelf heel streng bent ben je voor je omgeving meestal ook niet te genieten! šŸ˜‰
Compassie en begrip voor anderen kan je denk ik alleen hebben wanneer je het ook voor jezelf hebt.

Het helpt mij om eraan te denken dat "Niemand komt mij redden! Ik moet mijzelf helpen"
Als je op jezelf aangewezen bent dan MOET je wel je eigen beste vriendin zijn.