10 tips als angst wakker houdt

 

Op het forum lees ik weleens dat mensen in de nacht niet durven of kunnen slapen. Angst en zorgen houden hen dan wakker. Het lijkt wel alsof de angst wacht totdat je in bed ligt en dat dan alles ineens naar boven komt. Ineens ga je je zorgen maken over allerlei dingen of blijven bepaalde gebeurtenissen zich maar afspelen in je hoofd. Rust om te slapen vind je hierdoor niet terwijl dit zo belangrijk voor je is. Ik heb zelf altijd dat ik me vervolgens weer zorgen ga maken over het feit dat ik te weinig slaap waardoor het slapen al helemaal niet meer lukt. In deze blog zal ik tips geven wat je kan doen als je 's nachts door zorgen en angsten niet kan slapen.

Als je 's nachts wakker ligt en niet (meer) kan slapen, komt dat waarschijnlijk omdat je ergens bang voor bent. Je voelt je dan niet veilig genoeg om te gaan slapen. Dit is iets wat wij vanuit de evolutie hebben meegekregen. In de oertijd was het namelijk heel handig dat je niet kon slapen als je je niet veilig voelde. Je kon dan namelijk meteen het gevaar gaan bestrijden. Toen dus heel functioneel, maar nu vooral heel vervelend.

angst in nacht

We liggen nu 's nachts wakker door ons gepieker. Dit komt voort uit angsten en onzekerheden die we hebben. Door te piekeren probeer je hier controle op uit te oefenen, maar dit is eigenlijk heel nutteloos. Zo gebeurt 50 procent van de dingen waar we over piekeren nooit. We maken ons dus zorgen om niets. Verder piekeren we 30 procent van de tijd over dingen die al zijn gebeurd. We piekeren dus over iets wat niet eens veranderd kan worden. 12 procent van de dingen waar we over piekeren gaat over wat iemand anders van jou zou vinden. Dat is ook zinloos, want je hebt geen invloed op hoe de ander over jou denkt. Op 4 procent van de dingen waar we over piekeren hebben we geen controle. Het gaat hierbij om dingen als overlijden, een natuurramp, gezondheid of een ongeluk. Tot slot hebben we slechts op 4 procent van de dingen waar we over piekeren enige invloed op de uitkomst. Dus alleen voor die 4 procent zou het piekeren zin hebben. De rest is dus eigenlijk heel nutteloos, maar toch doen we het. Hieronder staan de tips die je kan doen als je 's nachts niet kan slapen door angsten en zorgen.

♥ Denk aan dingen waar je je veilig bij voelt
Veel mensen blinken uit in het opsommen van wat er allemaal verkeerd gaat of verkeerd kan gaan. Om echter goed en onbezorgd te kunnen gaan slapen, is het belangrijk voor jezelf om een gevoel van veiligheid te creëren. Je moet ervoor zorgen dat je je veilig genoeg voelt om de hele nacht lekker te kunnen slapen.
Probeer daarom wanneer je gaat slapen te denken aan de dingen waar jij je veilig bij voelt. Misschien voel je je bijvoorbeeld veilig in je relatie of veilig bij je studie. Misschien voel je je veilig bij je gezondheid of bij je familie. Hieraan denken geeft rust.

♥ Maak een lijstje met alle dingen waar je blij mee bent
Om nog even door te gaan op het eerste puntje, maar net vanuit een andere invalshoek kan het ook helpend zijn om te denken aan de dingen waar je blij mee bent. Denk aan de dingen die jou gelukkig maken en waar je dankbaar voor bent in het leven. Voel die blijdschap en dankbaarheid door je heengaan terwijl je daaraan denkt. Bedenk hoe je dit een gevoel van veiligheid geeft. Hopelijk kan je dan de zorgen iets makkelijker van je afzetten en val je sneller in slaap.

Muziek
Luister naar muziek waar jij je lekker bij voelt en waar je wat vrolijker van wordt. Luister ernaar, richt je op het gevoel dat het bij je opwekt en laat je angsten langzaam naar de achtergrond verdwijnen. Er bestaat natuurlijk ook speciale muziek om te ontspannen. Ik vind het zelf fijn om een soort oceaanmuziek te luisteren als ik in bed lig. Ik word er rustig van, ik visualiseer me dat ik op vakantie ben en op die manier word ik vanzelf wat rustiger.

Slapen met de tv aan
Muziek is niet voor iedereen de oplossing, omdat muziek natuurlijk ook gepaard kan gaan met veel emoties. Omdat de stilte ook weer lastig kan zijn, omdat je dan 'alleen' bent met je eigen gedachtes, kan het wel fijn zijn om wat geluiden om je heen te hebben. Sommige mensen vinden het daarom fijn om met de tv (op laag volume) aan te gaan slapen. Je focust je dan op wat er op de tv is en het roept verder geen negatieve emoties op, waardoor de angst even geen aandacht krijgt. Aan de andere kant verstoort de straling van de tv wel de aanmaak van melatonine waardoor je nachtrust uiteindelijk verstoord kan worden, dus houd hier wel rekening mee. 

(Baby) dierenfilmpjes kijken
Voor sommige mensen werkt het om filmpjes te gaan kijken van schattige kleine dieren. Ik vond dit zelf eigenlijk wel een goede. Ik word persoonlijk heel blij als ik een filmpje kijk van bijvoorbeeld een puppy. Het zien van zulke beelden kan ervoor zorgen dat je rustiger wordt en dat je aandacht op iets veel leukers wordt gelegd, waardoor de angsten even verdwijnen en je lekkerder kan gaan slapen. Denk hierbij ook aan de straling net als bij het vorige punt.

Lichaam proberen te laten ontspannen
Probeer eens vanuit het puntje van je tenen tot aan de top van je hoofd elke spier aan te spannen, om het vervolgens allemaal te ontspannen. Doe dit een aantal keer. Terwijl je dit doet ligt de focus dus niet op je gedachtes, maar op je lichaam. Op internet zijn er verder verschillende ontspanningsoefeningen te vinden die je zou kunnen doen.

Kalmerende geuren
Het kan fijn zijn om kalmerende geuren te gebruiken om te ontspannen. Je kan een geurolie bijvoorbeeld op je kussen druppelen om wat beter te ontspannen. Een voorbeeld hiervan is lavendelolie of kamille. Beide geuren werken heel ontspannend en kalmerend waardoor je wat rustiger kan worden om in slaap te vallen.

Onbelangrijke lijstjes maken
De zorgen en angsten waar je in de nacht mee kampt, gaan altijd over dingen die voor jou heel zwaar wegen en heel belangrijk voor je zijn. Anders zou je je er natuurlijk niet zo druk om maken en zou je gewoon lekker kunnen slapen. Om je gedachtes te verzetten, kan het fijn zijn om eens een lijstje te maken met onbelangrijke dingen. Je focust dan dus op totaal iets onbelangrijks waardoor je gevoel van angst mogelijk af zal nemen.

angst in nacht

Schrijf de zorgen van je af
Het kan fijn zijn om een boekje op je nachtkastje te leggen waarin je je zorgen van je af kan schrijven. Door op te schrijven waar je mee zit, maak je je zorgen voor jezelf wat overzichtelijker en kan je ook makkelijker oplossingen vinden voor de zorgen. Door te schrijven worden je gedachtes bovendien wat afgeremd waardoor je wat relaxter wordt zodat je kan gaan slapen.

Zorg ervoor dat je omringd bent met dingen die je een veilig gevoel geven
Misschien voel je je veilig met een knuffeldier of een kledingstuk van iemand van wie je houdt en bij wie je je veilig voelt. Zoek dingen die jou een veilig gevoel geven en zorg dat je ze bij de hand hebt, zodat het jou weer een veilig gevoel kan geven en de angst en zorgen verdwijnen.

Wat doe jij als je 's nachts aan het piekeren bent?

Fotografie: Alyssa L. Miller

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Birdy - Maandag 27 maart 2017 19:14
Fijne blog is dit, dankjewel Danique.
Anoniempje - Dinsdag 28 maart 2017 15:15
Bedankt voor de goede tips en herkenning
kiang - Dinsdag 28 maart 2017 16:46
ik ga soms wandelen; warm een kersenpitje op; neurie (maar dat lukt niet zo vaak); soms ga ik op het tapijt liggen in de hoop dat een andere omgeving me rustiger maakt (zetel kan ook maar ik wil zetel en slaap niet linken); ik richt me op vijf dingen die ik hoor/voel, dan vier dingen, dan drie, twee,één - soms gebruik ik dit als ik in bed kruip en dan benoem ik ook wat ik zie (midden in de nacht probeer ik mijn ogen niet open te doen als het kan). Denken aan veilige en goede dingen kan ik wel wat meer proberen!
M. - Dinsdag 28 maart 2017 20:49
Ik doe vooral ademhalingsoefeningen en positieve self-talk. Rationele gedachten tegenover bange ideeën. Soms even radio aan om mijn eigen gedachten te onderbreken. En natuurlijk zijn er altijd knuffels bij me.
Rebekka vV - Dinsdag 28 maart 2017 21:06
Gelukkig ben ik sinds november gezegend met mijn psychiatrische hulphond Emma, zij maakt mij wakker bij herbelevingen en dat geeft rust. Ben niet alleen er is iemand die 24/7 voor mij zorgt.
Kim - Dinsdag 28 maart 2017 21:21
Radio en tv zou ik juist afraden, dat houdt je hersenen alert. Daarnaast ook geen licht of andere geluiden, tenzij je dat een veilig gevoel geeft. Persoonlijk vind ik de beste tip om pen en papier bij je te hebben. Om je zorgen van je af te schrijven of om de positieve dingen van de dag op te sommen. Om je to-do's voor morgen op te schrijven, zodat je niet wakker blijft uit angst om deze te vergeten of om gewoon wat te tekenen. Ik slaap zelf goed op een warme kersenpitkussen met de geur van lavendel. En dan heb je nog speciale theëen voor het slapengaan en medicatie (valeriaan, kamille, melatonine, etc.). Er zijn oneindig veel hulpmiddelen en trucjes te bedenken! Zeegeluiden kan ik beter niet luisteren, want daar moet ik altijd van plassen, haha.
Geoffrey - Dinsdag 28 maart 2017 23:24
Bij helpt het wel om de tv op een zacht geluid te zetten en te slapen maar het moet wel een documentaire zijn . Maar in de zetel slapen is ook niet ideaal en tv op de kamer dat is ook niet zo best want dan ga snel weer films kijken . Het is voor iedereen anders denk ik . Allemaal bedankt voor de tips die ik kreeg van jullie.
Braina - Dinsdag 10 september 2019 21:57
Revolutie bestaat niet.
God heeft ons gemaakt in Zijn beeld en gelijkenis.
Bid aan Hem. Hij wacht tot jij bij Hem komt in gebed. Geloof en slaap.

God heeft de mens gemaakt. Lees de bijbel.
Braina - Dinsdag 10 september 2019 22:01
Besteed je tijd niet aan dingen van de wereld. Neem de tijd o. God woord te bestuderen. Je zal wijs worden. Jezus komt spoedig. Zorg dat jullie klaar zijn . Hou Zijn 10 geboden. Exodus 20.
We geloven alles van iedereen minder dat van God ons maker.

Gr ,Braina