10 onbekende fobieen

 

Bang zijn voor je spiegelbeeld, voor bloemen of voor water? Dit zijn angsten die niet iedereen zal begrijpen, maar die voor sommige mensen hun leven sterk beïnvloeden. Het zijn fobieën die misschien wat onbekender zijn dan bijvoorbeeld een spinnenfobie of angst om naar buiten te gaan, maar ook deze angsten komen voor. Bang zijn is heel menselijk en in sommige gevallen ook een heel zinvolle emotie. Het beschermt ons bijvoorbeeld tegen gevaar. Tegelijkertijd kan angst ons leven ook erg verstoren en kan het ons ervan weerhouden om ons leven te leven zoals we dat het liefste willen. We laten ons soms onbewust tegenhouden door de angsten die wij hebben en beperken onszelf daardoor in onze vrijheid.

Helaas weet ik heel goed hoe het is om te leven met bepaalde angsten en heb ik mijn leven er ook door laten beïnvloeden. Ik heb dingen niet gedaan terwijl ik het eigenlijk wel wilde en verloor zelf hierdoor de controle. Iets wat voor mij beangstigend is, kan voor een ander iets zijn waarover hij/zij niet eens nadenkt. Zo kunnen mensen dus angsten hebben die heel veel invloed hebben, terwijl het voor ons doodnormale dingen zijn. In deze blog deel ik een verzameling van 10 onbekende fobieën.

meisje

1. Spectrofobie: angst voor spiegels en spiegelbeeld
Spectrofobie is een angst voor spiegels en je eigen spiegelbeeld. Dit hangt vaak samen met de angst voor geesten en spoken en komt weleens voor bij mensen die denken een keer een geest te hebben gezien.

2. Gymnofobie: angst voor naaktheid
Gymnofobie is de angst voor naaktheid. Het gaat dieper dan een gevoel van schaamte of het niet fijn vinden om naakt te zijn waar andere mensen bij zijn. De ene persoon heeft daar gewoon wat meer moeite mee dan de ander en dan is er niet direct sprake van gymnofobie. Wanneer je last hebt van deze fobie, ervaar je grote spanning of angst als je andere mensen naakt ziet en roept zelf naakt zijn ook angst op. Ook beelden op TV, gesprekken over naturisme en gedachten en dromen kunnen angstreacties oproepen. Het kan een uiting zijn van een angst voor seksualiteit maar het kan ook samenhangen met onzekerheid over het eigen lichaam.

3. Ablutofobie: de angst jezelf te wassen
Als je angst hebt om in bad te gaan en jezelf te wassen, lijdt je aan ablutofobie. Het is iets wat vaak al begint op jonge leeftijd en komt bij vrouwen en kinderen vaker voor dan bij mannen. Het kan samenhangen met de angst om te verdrinken, maar het kan ook te maken hebben met ingrijpende en traumatische ervaringen in het verleden. De angst om door anderen gewassen te worden is hierbij ook vaak aanwezig. Deze angst kan grote impact hebben op de persoonlijke hygiene en kan hierdoor ook leiden tot een sociaal isolement.

4. Alektrofobie: Angst voor kippen
Alektrofobie komt niet heel veel voor en is een heel specifieke fobie. Het is een angst voor kippen of ander pluimvee. Het kan zich ook uitbreiden naar de angst voor dode kippen en eieren of kan algemener worden en een angst zijn voor vogels. In veel gevallen is deze fobie veroorzaakt door een traumatische ervaring in het verleden waarbij kippen een rol speelde. Bijvoorbeeld door agressief of onvoorspelbaar gedrag van kippen.

5. Heliofobie: Angst voor de zon
Heliofobie is de angst voor zonlicht. Dit kan te maken hebben met dat teveel blootstelling aan de zon het risico op huidkanker kan veroorzaken.

meisje

6. Nomofobie: Angst niet altijd telefonisch bereikbaar te zijn
Nomofobie is een angst die in deze tijd steeds meer voorkomt. Het is namelijk een angst om niet continu bereikbaar te zijn via je mobiele telefoon. Dit kan versterkt worden op het moment dat je geen bereik hebt, je batterij uitvalt of als je je telefoon vergeet.

7. Panfobie: Angst voor alles
Terwijl heel veel angsten fobieën je leven behoorlijk kunnen beinvloeden, is dit een fobie die echt alles op z'n kop zet. Als je aan panfobie lijdt, betekent dit dat je van heel veel bang kunt worden en dat alles tot een angst of paniekreactie kan leiden. Het kan een angst zijn voor andere mensen, dieren maar ook voor levenloze objecten.

8. Emetofobie: Angst voor overgeven
Misschien is deze angst wat bekender dan sommige anderen omdat er ook meer mensen zijn die hier aan lijden. Emetofobie is de angst voor overgeven. Dit komt voornamelijk bij vrouwen voor en kan allerlei oorzaken hebben. Het kan zich ook op allerlei manieren uiten. Bij sommige mensen heeft dit straatvrees, ook wel bekend als agorafobie, tot gevolg en ook smetvrees kan hiermee samen hangen omdat mensen die hieraan lijden veelal bang zijn om ziek te worden. Emetofobie kan ernstige vormen aannemen waarbij iemand zich constant misselijk voelt van angst en deze angst alleen maar versterkt wordt. Het vermijden van situaties waarin dit versterkt kan worden, kan er voor zorgen dat iemand uiteindelijk niet meer naar buiten durft.

9. Paraskavedekatriafobie: Angst voor vrijdag de 13e
Een woord wat ik niet probeer uit te spreken is Paraskavedekatriafobie en dit betekent de angst voor vrijdag de 13e. In veel landen wordt vrijdag de 13e gezien als ongeluksdag, net als dat zwarte katten ongeluk zouden brengen. Veel mensen zien dit als bijgeloof, maar voor anderen is dit een echte fobie en roept het naderen van deze dag veel spanning op. Waar de ene persoon niet eens in de gaten heeft welke dag het is, ziet de ander hier al weken tegen op en kan het zorgen voor angstreacties als hyperventileren, misselijkheid en hartkloppingen.

10. Taphofobie: Angst om levend begraven te worden
Dit is misschien ook wel mijn grootste angst en ik denk dat veel mensen dit gevoel met mij delen, het is alleen niet zo dat mijn leven er door beïnvloed wordt. Wanneer de angst om levend begraven te worden te veel uit de hand loopt, heet dit taphofobie. Deze mensen vermijden naar aanleiding van hun angst soms situaties waarvan ze denken dat ze levend begraven worden en zijn extreem bang om onterecht dood verklaard te worden. Vaak kunnen zij ook niet inschatten dat de kans dat dit gebeurt zeer onwaarschijnlijk is.

Dit waren tien fobieën die niet zo bekend zijn, maar waar je behoorlijk veel last van kan hebben. Wat voor fobieën ken jij nog meer of waar heb jij mee te maken gehad bij jezelf of bij iemand uit je omgeving?

Fotografie: Romain Toornier

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Qwerty - Vrijdag 9 maart 2018 19:17
Jep, de eerste. Spiegels. Way too much horrorfilms gezien op mijn 11e/ 12e. 10 jaar later nog steeds last van...
LeRose - Vrijdag 9 maart 2018 19:31
Hahaha inderdaad. En vroeger werd je bang gemaakt met verhalen als bloody Mary. Dit helpt niet. Ik doe iedere avond een kleed over de spiegel. Het is vooral in het donker. Ik wist niet dat er een naam voor was.
Noortje - Vrijdag 9 maart 2018 19:32
Let even op spelling: (o.a.) er is een verschil tussen lijden en leiden...
Je lijdt aan een fobie, het leidt tot paniek.
Alsjeblieft, gratis les, gratis redactiewerk ;)
Redactie Proud2bme - Vrijdag 9 maart 2018 20:28
Hi Noortje,

Bedankt. We hebben het uiteraard even aangepast. :-)

Liefs
Ikea - Vrijdag 9 maart 2018 19:35
hippopotemonstrosequipedaliofobie - Angst voor lange woorden

Zelf geen last van hoor, maar ik vind het wel heel bijzonder dat deze naam zo lang is... haha
Miekio - Vrijdag 9 maart 2018 19:59
Ik had vroeger wel een angst voor spiegels (en winkelruiten, en meer) niet vanwege spoken maar omdat ik gewoon niet naar mezelf kon kijken. Niet omdat ik mezelf zo lelijk vond, maar ik dacht gewoon dat ik gek werd. Ik ging het wel eens proberen maar mezelf in de ogen aankijken was na een paar seconden al hyperventileren en zeker weten dat ik dat niet was. En als ik het volhield hoorde ik een soort geschreeuw in mijn hoofd, niet echt woorden maar gewoon geschreeuw.
Ik was niet bang om een ander te zien, maar gewoon die wie ik zag was ik niet.
Is dat het zelfde? Ik heb er veel paniekaanvallen door gehad. Kleding winkelen vermeed ik erdoor.

Nu twijfel ik nog soms of ik het wel ben. Alsof het niet aankomtin mijn hersenen....
marleen - Vrijdag 9 maart 2018 22:10
1,2 en 3 waren bij mij gevolgen van mijn eetstoornis...
starchild - Zaterdag 10 maart 2018 02:26
nr 8. Mijn therapeut vertelde dat ze iemand in behandeling heeft gehad die eetbuien kon weerstaan omdat ze te bang was om over te geven en te stikken in haar braaksel.
F - Zaterdag 10 maart 2018 10:12
Angst om te stikken.Angst voor geluiden.
Als er eenmaal iets is waat de angst zich in kan vestigen wrdt dat een fobie voor mij.
X - Zaterdag 10 maart 2018 11:08
Ik heb als kind veel last gehad van 1, 2, 3 en 10.

Zeker nr. 10 was een ramp. Als er iemand overleden was, vroeg ik me altijd af hoe ze wisten dat iemand wel echt dood was en écht niks meer voelde of gewoonweg niet meer in staat was om te uiten dat ze nog wel iets voelden. Ik vroeg mij af of de geest van iemand nog door zou leven, omdat dingen die je in gedachten bedenkt, ook onzichtbaar zijn voor mensen. Het leek mij een beangstigend en verstikkend gevoel om begraven te worden.

Toen ik veel zelfmoordgedachtes had en niet meer wilde leven tijdens mijn puberteit heb ik dan ook heel lang getwijfeld of ik begraven of gecremeerd wilde worden. Het heeft mij jaren bezig gehouden. Deze angst heeft er dan ook voor gezorgd dat ik geen zelfmoord heb durven plegen - want wat nou als je geest wel verder leeft en je nog steeds niet gelukkig bent? Wat nou als het echt heel verstikkend voelt om begraven te worden of dat het echt voelt alsof je verbrand wordt, zonder dat ooit iemand het heeft geweten en zal weten?

Nu kijk ik er wel anders naar, maar ik krijg nog steeds een benauwd gevoel als ik eraan denk dat ik in een donkere kist zou liggen met veel zand erover heen.

Verder andere angsten: angst om medicijnen door te slikken
Isa - Dinsdag 12 mei 2020 21:50
Het idee om levend begraven te worden ligt mij ook niet lekker maar ik heb er geen fobie voor. Ondanks die gedachte wel de reden is geworden dat ik sowieso gecremeerd wil worden!
Eenzaam-bloempje - Zaterdag 10 maart 2018 13:02
Ik heb last van angst voor in voortuigen te zitten en angst voor bruggen bang voor verdrinkingsdood
Anoniem - Zaterdag 10 maart 2018 13:08
Ik heb echt enorm veel angst voor clowns
Beemo - Zaterdag 10 maart 2018 23:14
Ben zelf in behandeling voor emetofobie. Heel lastig in combinatie met een eetstoornis
Smurfieee - Dinsdag 13 maart 2018 15:37
Ik heb een enorme angst voor vlinders, al vanaf dat ik heel klein ben maar de meeste mensen lachen me keihard uit als ik dat vertel
Isa - Dinsdag 12 mei 2020 21:45
Ik heb de eerste en ik ben al bang als ik naar een video kijk van iemand die eventjes de spiegel filmt! Ik heb nooit iets gezien in de spiegel of horrorfilms gekeken maar ik heb ook altijd het gevoel dat iemand me aankijken dus misschien kan het daar vandaan komen. Nu kunnen mensen zich afvragen hoe doe je je haar enz dan? Nou ik kan wel in de spiegel kijken als ik ergens op gefocust ben of dat ik ergens mee bezig ben maar gewoon even in de spiegel kijken durf ik echt niet!❥