Wel of niet helpende muziek

 

Muziek kan in moeilijke tijden heel veel troost bieden. Een melodie kan rust bieden, een tekst zorgt vaak voor herkenning en geeft daardoor troost en biedt steun. Muziek kan je raken en met muziek kun je je soms uitdrukken op een wijze zoals je dat met eigen woorden nooit zou kunnen. Ook voor mij is muziek altijd heel belangrijk geweest. Nu, maar ook zeker toen ik depressief was en last had van mijn eetstoornis. De kracht van muziek is wat dat betreft heel bijzonder.

De keerzijde van muziek is echter ook dat je volledig mee kunt gaan in het gevoel dat muziek met zich meebrengt. Je kunt zo geraakt worden door de melodieën of sombere teksten van nummers dat je je ter plekke ook zo gaat voelen. Als het verder goed met je gaat is dit niet zo'n probleem. Je denkt misschien even aan iets verdrietigs dat je hebt meegemaakt, laat wellicht zelfs een traan en pakt daarna weer op waar je mee bezig was.


Bron

Als je echter al niet lekker in je vel zit, kun je je afvragen in hoeverre het helpend is om naar deze muziek te luisteren. Het is fijn om herkenning te vinden in songteksten om je wat minder alleen te voelen maar het kan er ook voor zorgen dat je je nog meer somber gaat voelen en volledig mee gaat in dit slechte gevoel. Dit is niet het effect dat muziek zou moeten hebben.

Betekent dit dan dat je enkel vrolijke muziek moet luisteren als je je slecht voelt? Nee, zeker niet. Toen ik depressief was kreeg ik weleens als tip dat ik naar hele vrolijke muziek moest gaan luisteren. Nou, als je je rot voelt en ineens naar de Vengaboys gaat luisteren, dan wordt je daar echt niet vrolijk van, hoe leuk die nummers normaal gesproken ook zijn.

Er is gelukkig ook een middenweg. Er is veel muziek dat door middel van de tekst erkent hoe zwaar het leven kan zijn maar daarnaast ook aangeeft dat het beter kan worden. Ik ken intussen genoeg nummers die een stuk bemoedigender zijn dan alle nummers die ik vaak luisterde toen ik zo somber was. Hoe mooi sommige van die nummers ook waren, ze hielpen me niet vooruit.

Hieronder zal ik vijf voorbeeld van nummers geven die ik persoonlijk erg mooi en helpend vind. Dit zijn dus niet per se hele vrolijke nummers, maar wel liedjes die je naar mijn mening beter kunt luisteren als je somber bent dan al die depressieve muziek. Onthoud dat muziek iets heel persoonlijks is. Sommige nummers hebben voor mij bepaalde herinneringen waardoor ze belangrijk voor mij zijn. Het kan dus zijn dat jij deze nummers niets vindt, dat mag. 

♥ Jason Mraz ft. James Morrison- Details in The Fabric
''Everything will be fine
Everything in no time at all
Everything''

Eigenlijk zegt de tekst van dit nummer alles al. Het komt weer goed, of je nu een pot, arm of hart gebroken hebt, het komt goed. Voor mij een hele geruststellende gedachte. Ik luister dit nummer nog steeds vaak.

♥ Ludovico Einaudi - Una Mattina
Dit is enkel een muziekstuk dat te horen is in de film Intouchables. Het heeft geen tekst maar de muziek vind ik ontzettend mooi. Een aantal jaar geleden maakte ik iets naars mee waardoor ik een tijdje veel last had van paniekaanvallen. Op dat moment wist ik nog niet hoe ik daarmee om moest gaan waardoor ik op sommige momenten bijna geen adem meer kon halen. Altijd als ik hiernaar luisterde werd ik weer helemaal rustig.

♥ Amarante - Don't Look Back
Dit nummer heb ik vrij recent ontdekt en vind ik heel mooi. De tekst zegt enerzijds dat je niet moet opgeven en anderzijds dat je zelf hard moet werken om vooruit te komen. Het leven is jouw niets verschuldigd, je zult zelf je best moeten doen als je iets wil bereiken en je bent daar echt sterk genoeg voor.

♥ Lissie - Pursuit of Happiness
Dit is een cover van Kid Cudi, maar ik vind eigenlijk alleen deze versie mooi. De tekst beschrijft goed dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is en dat het leven vol met hobbels en tegenslagen zit, maar dat je desondanks op de goede weg kunt zitten en het allemaal wel goed komt. Daarnaast is het een heel krachtig nummer wat je lekker mee kunt zingen. 

♥ Christina Perri - I Believe
Christina Perri schreef dit nummer voor To Write Love On Her Arms, een organisatie die zich inzet voor iedereen die kampt met depressie, verslaving, automutilatie, suïcide en andere psychische problemen. Het is een heel hoopvol nummer waar je veel kracht uit kunt halen.

Welke muziek helpt jou als je je rot voelt?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

feel like flying - Dinsdag 18 augustus 2015 19:12
The Handler van Muse :3 Maar je moet maar net van die muziek houden haha :p Mij geeft het in ieder geval kracht om weer door te gaan
sterke_ik - Dinsdag 18 augustus 2015 19:43
Hele fijne blog! Bedankt.
Ik vind aanbiddingsmuziek mooi om je af te leiden, bijv. Jesus Culture.
Maanmeisje - Dinsdag 18 augustus 2015 19:50
Eigenlijk van alles. O.a. liedjes van Sia, Scott Matthew, Adele, The Beatles, Ray LaMontagne, Dido en Michael Jackson, Eric Clapton, José González en Skye Edwards hebben mij erg geholpen.
Anne - Dinsdag 18 augustus 2015 20:06
Ehm het nummer van Leonie Meijer: luister maar. Persoonlijk vind ik dit een heel mooi nummer...
malika - Dinsdag 18 augustus 2015 22:09
Sufjan Stevens, "Should Have Known Better"
malika - Dinsdag 18 augustus 2015 22:11
ChildsPlay - Bobbel ft. Jayh

Dit is een vrolijk liedje :D !
malika - Dinsdag 18 augustus 2015 22:12
ChildsPlay & Chuckie - Bruk Out
malika - Dinsdag 18 augustus 2015 22:13
Yann Tiersen - Comptine d`un autre ete - l`apres-midi
malika - Dinsdag 18 augustus 2015 22:16
Ludovico Einaudi - Nuvole Bianche
Anne-Maria - Dinsdag 18 augustus 2015 23:32
Dat is leuk, al die ideetjes. Ik besef ineens dat ik bijna geen muziek meer draai, terwijl ik een echte fan ben en ik nooit zonder muziek was...
Tessa - Dinsdag 18 augustus 2015 23:40
Lemon tree
S. - Woensdag 19 augustus 2015 07:25
Ik heb een heel zwaar leven ~ Brigitte Kaandorp
Liadan - Woensdag 19 augustus 2015 09:19
Ik word wel vaak vrolijk van melancholische en 'depri' muziek. Ik kan echt enorm blij worden van black metal, door de energie die er in kan zitten. Als ik te lang naar een radiozender als 3FM luister kan ik ook echt oprecht chagrijnig worden. Het heeft bij mij meer te maken met hoe goed de muziek in elkaar zit en de tonen die er gebruikt worden en de harmonie daartussen. Nummers die me altijd blij maken is Trains van Porcupine Tree en No Rain van Blind Melon.
yoyootje - Woensdag 19 augustus 2015 10:00
Laatst kwam ik het nummer Fight song van Rachel Platten tegen, die vind ik voor dit moment erg mooi en fijn om te luisteren.
Maar muziek keuze varieert heel erg bij mij. Soms hard, soms een fijn instrumentaal nummer.
Naomi - Woensdag 19 augustus 2015 10:26
Fly- Ludovico Einaudi
Kiss the rain en river flows in you- Yiruma
En een aantal nummer van Sia en nog een paar piano stukken
Tass - Woensdag 19 augustus 2015 11:14
Inna - Crazy sexy wild

Ik word gewoon zo vrolijk van dit nummer! De melodie is super vrolijk en de tekst is lekker luchtig, onmogelijk om er verdrietig van te worden.

Inna - Spre mare

De tekst is volledig in het Roemeens dus daar versta je niks van (dan kan het dus nooit emoties oproepen) en de melodie is super vrolijk. Eigenlijk word ik vrolijk van al haar muziek :)
follow.your.dreams - Donderdag 20 augustus 2015 13:46
Ik luister veel Marco Borsato.
Het nummer 'terwijl jullie nog bij me zijn' van Ali B heeft me ook echt geraakt!

Flashlight, get away, who you are, etc. van Jessie J vind ik ook heel mooi!!
JustAsBrokenAsMe - Vrijdag 21 augustus 2015 00:14
Ik luister erg veel rock muziek met teksten die me echt raken. Dit heeft mij het afgelopen jaar zo ontzettend veel geholpen. Terwijl de mensen om mij heen (niet iedereen) het verschrikkelijke of depressieve muziek vinden.
Maar bijvoorbeeld het nieuwe album van mn fav band heet f.e.a.r. wat staat voor > face everything and rise. Klinkt voor mij wel positief in ieder geval. ;)
Ariel - Vrijdag 21 augustus 2015 01:58
Detail in the fabric is echt een van mijn favorieten! Gewoon zo fijn om naar te luisteren! Ik word er rustig van. x