Seksisme in videoclips: De rollen omgedraaid

 

In veel videoclips worden vrouwen neergezet als seksueel accessoire. Ze dragen sexy pakjes, liggen half naakt op een bed te poseren of staan als palmbomen rondom een zwembad in bikini. Jennifer Lopez maakte hier met een knipoog een statement over. Ze doet in haar nieuwste clip precies het tegenovergestelde; de mannen poseren half naakt en schudden met hun billen.

De clip begint met een brainstormsessie over de clip voor haar nieuwste single. De dames komen er met elkaar zogenaamd op om de rollen eens een keer om te draaien en een clip te maken die seksistisch is op een andere manier. Het resultaat vind je hier onder.

Ook in reclames en bij fotoshoots worden modellen vaak neergezet als accessoires. Toch zijn we dit eigenlijk heel gewoon gaan vinden. Vrouwen worden vaak gepresenteerd als lustobject, waar juist mannen kracht uitstralen op een poster. Op buzzfeed vonden we een filmpje waarin de rollen die in reclames worden gehandhaafd eens worden opgedraaid. Mannen spelen de rollen die vrouwen vaak op zich nemen.

Ook Lily Allen is bezig met dit onderwerp in haar clips. In haar meest recente video ''It's hard out here for a bitch'' zie je in de videoclip duidelijk naar voren komen hoe belachelijk het soms is dat vrouwen alsmaar sexy en aantrekkelijk moeten zijn en hun lichaam daarvoor op een niet altijd even waardevolle manier worden verwacht te presenteren. 

Wat vind jij van deze statement video's?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Happy - Maandag 17 maart 2014 21:30
Ik vind deze statement videos echt geweldig. Het is precies de juiste kritiek op de maatschappij. Waarom zou een man stoer moeten zijn terwijl een vrouw zoveel moeite moet doen en een minderwaardige positie heeft. In mijn leven ben ik de Jennifer Lopez
Arjen - Dinsdag 18 maart 2014 00:12
Ook jammer dit. Nu word het beeld geschetst dat mannen altijd zo gespierd moeten zijn. Het had pas echt een gave clip geweest als ze 'gewonnen' mannen met een normaal postuur hadden gebruikt. Een eetstoornis bij mannen kan beginnen door naar deze mannen in zo'n clip te kijken.
Hanna - Dinsdag 18 maart 2014 00:24
@arjen ze hebben toch ook geen vrouwen met een normaal postuur gebruikt? en dat had verder niet heel veel met de boodschap van het filmpje te maken.

Ik vind het tof gedaan!
Amber - Dinsdag 18 maart 2014 14:48
@ Hanna
Klopt, maar dat betekent niet dat je de mannen even veel moet kwellen. Dit stopt de onredelijke schoonheidseisen voor vrouwen niet, en benadrukt wel de onredelijke schoonheidseisen voor mannen.
Ik vind het een onprettig filmpje. Objectificatie van mensen is nooit oké.
*Anoniem* - Dinsdag 18 maart 2014 18:56
Yupp.. zo laag zijn we tegenwoordig gezakt! ;)
Hoe naakter, gespierder, verleidelijker, knapper beter dan... etc!!
Wat zou er mis zijn met kleding AAN en uhh verschillende maten,kleuren? en mensen die ECHT kunnen zingen..?
Jezelf waarderen en echt! kunnen zijn is toch echt wat er toe doet