Lijf: een podcast over lichaam en voeding

Omdat er elke dag nieuwe podcasts bijkomen en we hierdoor soms zelf het overzicht een beetje verliezen, wil ik vandaag een podcast uitlichten die voor jou wellicht de moeite waard is om te luisteren. Het gaat om de podcast ‘Lijf’, gepresenteerd door Layla El-Dekmak en is een initiatief van de Belgische Radio 1. In de podcast worden thema’s besproken als ‘body positivity‘ en ‘body neutrality’, de normen en idealen die hierin door de maatschappij worden gesteld en onze relatie tot eten. Deze thema’s bespreekt Layla niet alleen. Elke week schuiven er verschillende deskundigen bij haar aan tafel.

In deze podcast reeks onderzoekt Layla El-Dekmak waarom het lichaam voor sommigen een bron van frustratie en zelfs pijn kan zijn terwijl anderen het kunnen vieren. De titels van de eerste aflevering luiden ‘(Ab)normaal ideaal?’, ‘Klonen van patronen?’ en ‘Eten, vreten en diëten?’. De gesprekken worden begeleid door rustige muziek die ik zelf heel prettig en sfeerverrijkend vind.


Layla El-Dekmak, bron foto

(Ab)normaal ideaal?

In de eerste aflevering haakt hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht Liesbeth Woertman aan. Zij deed meer dan 30 jaar onderzoek naar ‘mooi’ zijn. In 2019 schreef ze hierover het boek ‘Je bent al mooi’, nadat ze eerder al de boeken ‘Moeders mooiste’ en ‘Psychologie van het uiterlijk’ uitbracht.

“Een deel van jezelf mooi vinden, is ook jezelf accepteren zoals je bent.”

Vragen als wat is dat ‘de norm’ en hoe gaan wij ermee om? staan in deze aflevering centraal. Hiernaast komen ook vijf andere vrouwen aan het woord die allen hun eigen ervaring delen met hun zoektocht hierin.

Klonen van patronen?

In deze tweede aflevering gaat Layla in gesprek met verschillende moeders, dochters en moeders en hun dochters samen. Om te ontdekken waar het goed gaat en wat er anders had gekund. De vraag hoe zorgen we ervoor dat ouders bijdragen tot een gezond lichaamsbeeld van hun kind? beantwoordt ze in de deze aflevering samen met professor klinische ontwikkelingspsychologie Lien Goossen. Hoe tekenend kunnen bijvoorbeeld bepaalde opmerkingen zijn? Kunnen die jouw beeld op jouw lichaam hierin sturen?

“Nu ik ouder ben, besef ik dat mijn gewicht niets te maken heeft met wie ik ben.”

Eten, vreten en diëten?

De derde aflevering richt zich op onze relatie tot eten. Hoe verstoord deze relatie is en kan zijn. Wat is gezond eetgedrag en hoe beïnvloedt dat ons lichaam? De antwoorden op deze vragen komen dit keer van An Vandeputte, klinisch psycholoog en oprichter van kenniscentrum Eetexpert.be.

“We hebben het gevoel dat we ons lichaam kunnen maken zoals we het willen, als we het maar genoeg willen. Maar dat is niet zo. En zo doen we ook onrecht aan ons lichaam, want ieder lichaam is anders en ontwikkelt zich anders.”

Vandeputte is van mening dat we als mens terug moeten naar de ‘basics’. Ze haalt hierbij de 4 G’s aan: Gezellig (eten mag leuk zijn, je hoeft je niet schuldig te voelen), Gevarieerd (je hebt verschillende voedingsstoffen nodig, hierdoor is het belangrijk om gevarieerd te eten), Genoeg (luisteren naar je lichaam, heeft het genoeg gehad?) en Gestructureerd (om goed te functioneren is het belangrijk dat je regelmatig iets eet, het liefst om de drie uur).

Vandeputte: “Gezond leven is iets wat je kan leren. Het is eigenlijk A.L.L.E.S.: Afwisselend eten, Leuk bewegen, Lief zijn voor jezelf en je lichaam, Emoties toelaten en Slapen.” 

Ben je nieuwsgierig geworden? De afleveringen zijn te beluisteren in het programma ‘Zandman’ via de app van Radio 1, op radio1.be of via jouw favoriete podcast-app. 

Bronnen: 1, 2


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

Lonneke

Geschreven door Lonneke

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *