Hoe muziek mij helpt

 

Hallo, wij zijn Anne & Janneke, sinds 2008 elkaars beste vriendinnen. In 2013 begon Janneke een eetstoornis te ontwikkelen, anorexia. Dit heeft zowel ons leven als onze vriendschap beïnvloed. Janneke is nog in het midden van haar herstel proces, maar het gaat inmiddels gelukkig een stuk beter met haar. Omdat onze gesprekken vaak over onderwerpen gaan die betrekking hebben op het onderwerp eetstoornis, die wellicht ook relevant zijn voor anderen, besloten wij dit met jullie te delen.

In de volgende blogs zullen wij elkaar vragen stellen over verschillende onderwerpen. Zo wordt dit onderwerp van twee verschillende kanten belicht. We hopen dat jullie het interessant vinden om te lezen. In dit deel hebben wij algemene vragen opgesteld over het onderwerp muziek. Deze zullen wij beiden beantwoorden.

meisjes

Naar welke muziek luister je?
Anne:
Ik houd het meest van pop, country en singer-songwriter muziek. De muziek waarnaar ik luister verschilt per periode maar ik ben groot fan van Taylor Swift en Nick & Simon dus hun muziek is altijd aanwezig. In deze tijd van het jaar luister ik veel kerstmuziek (met name de kerst CD van Nick & Simon) maar vanaf Eerste Kerstdag begint de Top2000 weer dus maakt vrijwel alle muziek plaats voor de muziek uit de lijst der lijstenǃ Ik vind het super leuk om de Top2000 lijst uit te printen en samen met mijn zusje de leuke nummers te markeren. Dat geeft voor mij echt een gezellig gevoel :)

Janneke: Ik luister heel veel naar popmuziek en soms ook naar country. Net zoals Anne luister ik veel naar Taylor Swift en Nick & Simon. In 2013 was ik echt een hele grote Nick & Simon-fan en ben ik maar liefst 13x naar een concert van hen geweest. In 1 jaar ☺!! Nu is dit niet meer zo en luister ik nog af en toe naar hen. Verder houd ik erg van kerstmuziek en staat bij mij vanaf eerste kerstdag ook bijna altijd de Top 2000 op! Artiesten waar ik naar uitkijk in deze lijst zijn bijvoorbeeld Ilse de Lange, The Common Linnets, Ed Sheeran, Michael Jackson, Queen, Simon & Garfunkel, Racoon etc.

Maak je zelf muziek?
Anne: Ja absoluutǃ Ik zing en ik speel piano. Samen met Janneke maak ik ook veel muziek en we spelen onze eigen nummers. Ik vind het super leuk om met anderen muziek te maken, zeker als het meerstemmig is. Sinds een aantal jaar organiseren mijn ouders op kerstavond bij ons thuis een zangavond voor een aantal vrienden. Dan zingen we Christmas Carols met zijn allen. Mijn liefde voor kerstmuziek en voor samen muziek maken komen dan bij elkaarǃ Daar kijk ik altijd naar uit.

Janneke: Zeker! Ik speel nu een paar jaar gitaar en ik heb op mijn 18e verjaardag mijn eerste gitaar gekregen. Het is nu twee jaar later maar ik geniet nog steeds van gitaar spelen en ik doe het heel graag, als ik er tijd voor kan vinden... Op dit moment heb ik het erg druk waardoor ik niet echt tijd heb om muziek te maken... Heel jammer want ik geniet er erg van. Samen met Anne heb ik een aantal keer opgetreden, dit vind ik super leuk.

meisjes

Wat betekent muziek voor jou?
Anne: Muziek heeft in verschillende situaties voor mij verschillende betekenissen. Muziek kan erg gezellig zijn om met meerdere mensen te luisteren of als het op de achtergrond aan staat. Maar het kan ook zorgen voor allerlei emoties. Sommige nummers hebben een speciale betekenis die daarmee een gevoel opwekken. Ik word bijvoorbeeld altijd geraakt door I still cry en When we don't talk van Ilse DeLange. Muziek is iets heel sterks. Een heel mooi voorbeeld van wat muziek kan betekenen vind ik het feit dat Imagine van John Lennon dit jaar 38 plaatsen is gestegen in de Top2000 en daarmee op nummer 1 staat. Na de aanslagen in Parijs heeft een pianist dit nummer daar gespeeld en dat is waarschijnlijk de reden dat het nummer dit jaar in de lijst op 1 staat. Voor mij geeft dit de hoop en verbondenheid onder de mensen weer en dat vind ik heel mooi om te zien.

Janneke: Muziek betekent heel veel voor mij. Naast dat ik heel veel muziek luister, schrijf ik zelf ook nummers. Ik heb nummers geschreven over mijn eetstoornis wat mij erg hielp. Hierdoor kon ik het gevoel wat in mij omging onder woorden brengen. Van Anne en mij staan ook twee eigen nummers op YouTube: Laat Me Los en De Dag van Morgen. Stiekem hopen wij nog eens een CD te kunnen maken, dat lijkt ons echt super gaaf!

meisjes

Hoe kan muziek helpend zijn?
Anne: Muziek kan op ontzettend veel manieren helpend zijn. Het kan kracht geven op momenten dat je het moeilijk hebt. Het kan gevoelens raken die met woorden niet uit te leggen zijn, omdat de melodie van een lied zoveel gevoel geeft aan de tekst. Maar ook in de kleine dingen kan het helpend zijn, bijvoorbeeld als je ergens op de fiets naartoe moet en je hebt behoefte aan wat ‘gezelschap'. Muziek kan de fietstocht dan een stuk fijner maken. Daarnaast kan muziek ook verbinden; het hebben van dezelfde muzieksmaak en samen muziek maken zorgt toch voor een soort connectie.

Janneke: Muziek kan mij helpen als ik mij somber voel. Soms is het heerlijk om dan juist muziek op te zetten waar je geraakt door wordt zodat je goed bij je verdriet kunt komen. Nummers die ik dan opzet zijn: I'm only human - Maria Mena, Ronan - Taylor Swift, I Still Cry - Ilse DeLange, Love Goes On - The Common Linnets. Maar vrolijke muziek is ook heerlijk om op te dansen en keihard bij mee te zingen. Wanneer ik vrolijk ben zet ik de volgende nummers vaak op: Shake it Off - Taylor Swift, Who Says - Selena Gomez, Blanc Space - Taylor Swift, Rude - MAGIC, Je Weet Toch - Nick & Simon.

Waar luister jij graag naar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Fire - Zaterdag 9 januari 2016 17:31
Weer leuk om te lezen! Een mooie foto's van jullie samen :)

Ik ben het helemaal met jullie eens dat muziek helpend kan zijn. Nummers die bij jezelf of een bepaalde gemoedstoestand passen kunnen echt een manier zijn om dingen een plekje te geven of juist even helemaal los te laten.

Wat ik zelf wel merk, is dat je soms moet oppassen met droevige muziek. Zoals Janneke zegt kan het ervoor zorgen dat je goed bij je verdriet kan komen, wat op momenten heel goed en helend is, maar waar je ook in kunt blijven hangen. Ik heb bijvoorbeeld wel eens de neiging om, als ik mijn ex mis, juist bepaalde muziek te luisteren die me aan hem herinnert, waardoor ik er alleen maar dieper in kom te zitten en het helemaal niet meer los kan laten. Voor mij werkt het beter om op zo'n moment iets totaal anders op te zetten.

Maar in het algemeen is muziek één van mijn beste (zo niet mijn allerbeste) vrienden :)
M.L. - Zaterdag 9 januari 2016 22:54
Leuke nieuwe blog :)!!!