5x goedkope recepten van Lonneke

 

Nog niet heel lang geleden zat ik in de Wajong. Dit is de wet voor jongeren met een beperking. Vanwege mijn reuma was het voor mij lastig om een geschikte baan te vinden. Ik leefde van een schamele uitkering en moest dus opzoek naar goedkope manieren om gevarieerd te blijven eten. Dit vond ik een hele uitdaging, zeker omdat ik in deze tijd ook last had van een eetstoornis. Toch is er een aantal recepten bijgebleven die ik nog steeds wel eens maak. Ik deel ze graag met jullie! 

De recepten die ik hier deel zijn niet alleen hoofdgerechten. Ik vond het, zeker tijdens mijn eetstoornis, onzin om veel geld aan eten uit te geven. Deels omdat ik het niet verdiende, maar gek genoeg gaf ik dus wel veel geld uit aan eten. Ik koos voor dure producten waarvan ik dacht dat ze gezonder waren dan bijvoorbeeld b-producten. Op dit moment eet ik alles weer en lukt het mij gek genoeg wat beter om iets goedkoper te eten. Mijn grootste tip is vooral om ingrediënten te kopen die je later in de week kunt hergebruiken. Ik heb hier recepten gedeeld van meerdere weken dus in deze blog komt dat niet zo duidelijk naar voren. 

Spaghetti met rauwe tomatensaus

Dit is echt mijn lievelingsrecept en het is ook nog eens heel simpel. Je hebt alleen wat pasta en tomaten nodig. Terwijl ik het water vast laat koken, was ik een aantal tomaten en snijd ik ze doormidden. Omdat de saus uit voornamelijk tomaten bestaat, heb je er echter wel een aantal van nodig. Meestal houd ik rekening met zo'n 6 tot 8 tomaten per persoon. De halve tomaten rasp ik, zodat je uiteindelijk alleen een lege schil overhoud. Deze gooi ik weg. Het vruchtvlees bij elkaar is best dun en nog een beetje smakeloos. Hier voeg ik een aantal lepels olijfolie, zout en peper aan toe. Eigenlijk is dit het al. Omdat het vrij dun en snel verteerbaar is, voeg ik er meestal nog een stuk mozzarella toe (iets minder low-budget) of ik gril een paar stukken courgette en aubergines. 

Banaan met chocola uit de oven

Dit is een recept dat ik vooral van ken van gezellige avonden BBQ-en. Ik heb zelf een kleine BBQ op het balkon staan, maar een oven werkt ook prima! Ik verwarm de oven voor op 200 graden en snij ondertussen de banaan in de lengte. Hier stop ik stukken chocola in. Ik vind zelf melkchocolade met hazelnoten erin het lekkerst. Op de BBQ stop ik er vaak ook een paar stukjes marshmallows in. Daarna kunnen de bananen op de BBQ. Meestal zijn ze na 10 tot 15 minuten wel klaar. In de oven kan je ze het beste in aluminiumfolie wikkelen. Ook dan moet je ongeveer rekening houden met 10 tot 15 minuten. 

Vlierbloesem limonade + vlierbloesem champagne

Dit klinkt heel fancy en dat is het ook! Vorige maand heb ik met een vriendin samen voor het eerst zelf vlierbloesemchampagne gemaakt. We hebben een uur lang buiten vlierbloesems geplukt en daarna alle takjes er goed afgeknipt. Ook hebben we limonade gemaakt, wat iets makkelijker is dan de champagne. Ik zal beide receptjes hieronder delen. Was voordat je begint de bloesems niet, want dan verlies je redelijk wat smaak. 

Dit heb je nodig voor de champagne:
- 100 gr vlierbloesemschermen
- 2 (biologische) citroenen, in schijfjes gesneden
- 750 gram rietsuiker
- 4 liter water
- 1 dl milde witte wijnazijn of appelazijn
- schone, lege flessen (met kurk/schroefdop of beugeldop)
- trechter

Zodra je de takjes eraf hebt geknipt en de bloemen zelf overhoudt, leg je ze even op een aantal keukenpapiertjes gelegd. Mochten er beestjes tussen zitten, kruipen die er vanzelf uit. 

Verwarm een deel van het water om de suiker op te lossen. Voeg het suikerwater bij de rest van het gewone water, samen met de rest van de ingrediënten. Laat 24 uur staan op een lauwwarme plaats. Zeef het mengsel en giet alles in schone flessen. Laat dit 2 weken ongekoeld staan, daarna kan het de koelkast in en gedronken worden. Met dat laatste moet je niet te lang wachten, de champagne is ongeveer een maand houdbaar.

Pas op bij het openmaken van de fles: door de gisting kan het een beetje explosief worden, schrik hier vooral niet van. Glazen flessen kunnen opeens knappen (is bij ons gelukkig niet gebeurd), plastic flessen gaan eerst bol staan waarna je een beetje lucht kan laten ontsnappen. Wat ook goed werkt is een kleine ballon over de mond van de fles trekken, deze blaast op van alle extra lucht. Na het rijpingsproces kun je gewoon de dop erop doen. 

En dit heb je nodig voor de siroop:
– 1 kleine plastic zak met vers geplukte rijpe vlierbloesem
– 3 citroenen
– 1 tot 1.5 kilogram suiker 
– 3 liter water

De vlierbloesems doe je in een pan met water, net zoveel totdat de bloemen ondergedompeld zijn. Dek de pan af en laat het geheel een dag of 2 trekken. Giet daarna alles door een zeef en doe het gezeefde water weer in een pan. Voeg de suiker en het sap van de citroenen toe (uiteindelijk hebben we ook een klein beetje gember rasp toegevoegd). Breng alles kort aan de kook totdat de suiker is opgelost (niet te lang koken, dan gaat de smaak verloren). En that's it! De siroop verdun je uiteindelijk met water.

Bananenbrood

Een favoriete snack die ik elke week wel een keer maak. Tegenwoordig maak ik hem met amandelmeel, maar voorheen gebruikte ik normaal, goedkoper meel. Omdat amandelmeel best wel prijzig is, vul ik het aan met havervlokken. De meeste recepten gaan uit van 150 gram amandelmeel. Ik pak meestal 100 gram en de overige 50 gram haal ik uit de havervlokken. Verder gebruik ik 3 eieren, 3 rijpe bananen, een beetje bakpoeder en zout. Dit is de basis die ik altijd gebruik en is verder uit te breiden naar hoe duur en luxe je het wil hebben. Meestal voeg ik er nog wat nootjes, chiazaad en lijnzaad bij, maar dat is al wel weer een stuk prijziger. Als alternatief kan je wat geraspte kokos en chocola gebruiken. Deze combinatie vind ik zelf altijd heel lekker. Ik varieer veel. Meestal gebruik ik het bananenbrood als alternatief voor brood. Het is er vullend en meestal doe ik vier dagen met een bananenbrood (als ik het invries nog langer).

Gepofte zoete aardappel

Als laatste deel ik met jullie een recept wat ik heel recent heb gemaakt, namelijk gepofte zoete aardappel. Het voordeel hiervan is dat je een zak kunt kopen waar je de rest van de week (of de week erna) ook nog van kunt eten. Het geld dat je uitgeeft is dus niet alleen voor die avond. Verder heb je crème fraîche nodig en wat bieslook. Ik vond het voorheen vaak onzin om verse kruiden te kopen. Ze gaan snel kapot en daarbij voegde het voor mijn gevoel niet veel toe. Tegenwoordig weet ik het vaak wel zo te plannen dat ik op een ander moment in die week iets kook waar ik diezelfde kruiden bij kan gebruiken. Het kan namelijk echt een gerecht maken. Omdat alleen een aardappel een beetje karig is, gelukkig vult het heel goed, maak ik hiernaast nog een klein gerechtje. Dit keer koos ik weer een erwtenpuree. Dit kan gewoon met erwtjes uit de vriezer.

Ik ben helaas vergeten op het moment zelf een foto te maken (ik had te veel honger, haha), maar op bovenstaande foto krijg je wel een beetje een idee hoe het eruit zal gaan zien. Ik heb trouwens niet echt een vulling gemaakt, maar een tomatensalsa met knoflook is ook erg lekker in de aardappel. Ik heb er wel een limoensausje bij gemaakt en avocado bij geserveerd.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 4 middelgrote zoete aardappelen (je kan ook normale aardappelen gebruiken)
  • 1 avocado
  • 125 ml zure room
  • koriander
  • diepvrieserwtjes

Als eerst verwarm je de oven voor op 200 graden en  maak je de aardappel schoon. Ik heb trouwens zelf gekozen voor redelijk grote aardappelen, zodat ze goed vullen. Hierna maak je met een mesje een inkeping in bovenste deel van de aardappels. Wrijf ze in met olijfolie en besprenkel ze met wat zout. Hierna heb ik ze een uur in de oven gehad in een ovenschaal. Ze moeten helemaal gaar en zacht zijn als ze uit de oven komen. Ondertussen meng je een sausje van de zure room, peper, zout en de limoenrasp. De ertwen heb ik ondertussen gaar laten koken, uit laten lekken en gepureerd met een staafmixer. Je kan een klein beetje zure room er nog door heen doen, maar alleen zout en peper vind ik zelf ook voldoende.

Wanneer de aardappelen klaar zijn, snijd je ze wat verder open en kunnen ze gevuld worden met plakjes avocado en de limoensaus.

Wat is jouw favoriete budget recept?

Bron: 1

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lindatje - Donderdag 19 september 2019 10:26
Leuk dat er n keer n blog is met eten wat niet heel duur is. Nog steeds vind ik t n beetje tegenvallen. Je schrijft er wel bij van oh normaal deed ik dit niet of dat niet maar op bijna alle plaatjes zitten duren producten: avocado, pecan noten, zelfs zoete aardappel is niet echt budget. Leuk zou zijn om dan ook echt de plaatjes met alleen de budget producten te laten zien. Het ziet er dan misschien niet zo mooi uit maar het is wel echt.
Lonneke - Team Proud2Bme - Donderdag 19 september 2019 10:33
Hey Lindatje,

ik snap wat je zegt hoor! Dit was inderdaad mijn eerste opzet en soms is het even terug te halen wat ik precies ook weer at. Ik wilde het vooral voor Proud ook interessant houden maar misschien heb ik me een beetje mee laten slepen ;) Ik heb wat receptjes gevonden die ik toen ook gebruikte, dus ik zal hier een vervolg op maken die wat meer budgetproof is. Natuurlijk is het woord goedkoop voor iedereen ook anders, maar ik begrijp wat je zegt. Bedankt voor je feedback!

Liefs,
Lonneke
Anoniem - Donderdag 19 september 2019 11:09
Ik zie champagne ook een beetje als extra luxe en niet als iets wat noodzakelijk is..
A. - Donderdag 19 september 2019 11:51
Ja, maar is dat de ES die zegt dat je niets leuks mag of wat niet het aller bitterste noodzakijkste is? of jezelf?
Anoniem - Donderdag 19 september 2019 12:14
Het gaat hier toch om iemand die een Wajong uitkering ontvangt? Ik heb met een uitkering voor zoiets geen ruimte over.
Lonneke - Team Proud2Bme - Donderdag 19 september 2019 12:28
Hey Anoniem,

dat begrijp ik heel goed hoor.
Ik had tijdens die periode heel wat truucjes om dit soort dingen toch te kunnen doen. Zo deed ik dit met een vriendin samen en dingen als suiker had een van ons vaak wel in huis. Ook dingen als azijn gebruikte ik als doucheontstopper omdat ik dit goedkoper was dan een chemische ontstopper. Zo had ik dus ook azijn in huis. Vlierbloesems plukte ik zelf en als ik citroenen haalde, zorgde ik dat ik zo ook allemaal opgebruikte door andere recepten op te zoeken die haalbaar waren.

Liefs,
Lonneke
A. - Donderdag 19 september 2019 14:12
Ik bedoel niet echte champagne,en dergelijke daar zou ik ook geen geld voor hebben, maar gewoon een recept als dit eens een keer proberen. Als je het echt leuk vindt natuurlijk!
E. - Donderdag 19 september 2019 12:20
Leuk dat je hierbij mee hebt gedacht Lonneke 🙂
Ik vind het fijn dat hier aandacht aan besteedt wordt.Ik heb ook sos. zon gevulde aardappel gegeten, maar ik maakte ze van een gewone aardappel en dat ging net zo goed.
(ik houd echt niet van zoete aardappelen)
Wat ook goed kan is ouderwetse kookboeken gebruiken. Daarin staan hele basic gerechten waar mensen vroeger ook goed op leefden toen ze ook op het geld moesten letten.
Ze zijn best ok.en het kan een verrassing zijn hoe goed die ook smaken.

Waar je wel op letten moet is dat je de ES niet gaat verwarren met je budget. Ik beb altijd van een uitkering moeten leven, maar ik heb ook altijd wel geld geld gehad om eten te kopen, ondanks extra medicijnkosten enz, enz. Het budget wat je krijgt is er wel op berekend dat je in ieder geval kunt eten!, al is het niet het hipste en het duurste eten.
Je kunt voor jezelf een bedrag vaststellen dat je MOET besteden aan eten en huishouden, kleding want je hebt het echt nodig, wat de eetstoornis je ook vertelt!
suzy - Donderdag 19 september 2019 12:26
als je op een relatief "ouderwetse" manier eet, is het best goedkoop. dus gewoon aardappelen, groente gerecht met proteine (voor mij veganistisch, zoiets als tofu of tempeh), tussen de middag gewoon brood eten etc. is niet duur en kan toch super lekker zijn als je varieert met hoe jet het bereid.. ook pasta en rijst is goedkoop en kun je heel lekker klaar maken met een goedkope tomatensaus, soja saus etc.
je moet soms ook niet teveel willen
Lonneke - Team Proud2Bme - Donderdag 19 september 2019 12:29
Hey Suzy,

dat is zeker waar! Ik had een aantal avgtjes eerst als optie, alleen ik bedacht me dat dat denk ik een beetje saai is, vandaar deze variaties. Ik zal de volgende keer wat realistischer zijn en juist die avgtjes opnemen ;)

Liefs,
Lonneke
Tiger-Lily - Donderdag 19 september 2019 12:37
Leuke tips!
Mijn budget is toch wel vissticks met aardappelen en groente uit de diepvries.
of pasta met een supersimpele saus.
Ook halen we meestal vlees in de aanbieding of grootverpakking en vriezen dat in porties in. Eten niet elke dag vlees, dus doen er dan ook lang mee.
A. - Donderdag 19 september 2019 12:48
Mijn beste bezuinigtip is eigenlijk om écht maar 1x per week boodschappen te doen, met een lijstje. Eerst naar de markt voor je groenten en fruit. Ga dus aan het eind vd dag, dan kun je lekker handelen en vervolgens door naar de (goedkope) supermarkt.

Verder op maat koken (en dus niet een heel pak rijst in een pan knikkeren als je met 2 personen bent, maar ff uitmeten met een beker oid hoeveel je altijd gebruikt), dan heb je gewoon geen restjes. Of meer maken (pasta, nasi, stamppot, prutje voor rijst), voor in de vriezer. Action heeft handige ronde plastic bakjes (eenpersoons) om in te vriezen.

Een aantal ideeën;
-pasta: fusilli, diepvriespinazie, garlan, spekjes
-mexicaanse schotel: gehakt, gehaktkruiden, mexicaanse mix, chilikruiden, tomatenpuree, water, rijst
-fritata: gebakken aardappelschijfjes, 6 eieren, groenten die je maar (over) hebt in de koelkast, zout, peper
L:) - Donderdag 19 september 2019 13:24
Voor mij zijn vooral grote pannen allessoep goedkoop en voedzame oplossingen. Meestal spliterwten als basis, dus eigenlijk gewoon erwtensoep. En dan extra groente, iets van aardappels of rijst er in, en proteïne zoals een stukje vlees of vervanger, kikkererwt ofzo.
Vooral een heleboel maken en dan invriezen in eenpersoonsporties.
Ik vind het ook erg fijn omdat het zo lekker dik is, en kan goed variëren met de groente die ik er in doe. Als je dan deelt door aantal porties kost het heel weinig. Gezond en zo lekker!

Bedankt voor je goede tips! Ga ze zeker opslaan en probern. ik vroeg me wel af of die banaan echt met schil en al wordt opgegeten? Ik ben wel heel benieuwd hoe dat smaakt nadat het in de oven is geweest. Denk dat ik het niet lekker vind maar zeker wel een uitdaging die ik aanga om te proberen!
Kim - Donderdag 19 september 2019 15:06
hele leuke blog. Zou er weer eens een dagje mee eten met jou kunnen komen Lonneke? Of een plog van je tussendoortjes of lunches? Ik vind ze van jou altijd super helpend en fijn. Motiveert me echt enorm xxx
Laura - Donderdag 19 september 2019 15:11
Leuke ideetjes! Een "Goedkope" receptjes reeks zou een leuk idee zijn hier :)
marleen - Donderdag 19 september 2019 19:09
Dé tip is voor mij: broodpudding! Als alleenstaande heb ik vaak genoeg oud brood liggen :)

verder: ook heel herkenbaar , die dubbelheid tussen ' écht geen geld hebben' en 'dat beetje geld dat er dan wel is niet aan mijzelf willen besteden'
Nerdin - Donderdag 19 september 2019 23:39
Vind het eerlijk gezegd nogal tegenvallen hoe 'budget' deze recepten zijn. Het kan een stukje goedkoper nog denk ik.

Denk inderdaad aan gewoon havermout als ontbijt of brood met budget-beleg als lunch. Als goedkope eiwitbron gebruik ik vaak eiwitpoeder door de havermout, vaak heb je maar 15-20 gram nodig daarvan en als je het in grootverpakkingen koopt komt dat neer op max 15-20 cent, havermout is ook heel goedkoop (40 cent per 500 gram) dus voor
Nerdin - Donderdag 19 september 2019 23:40
50 cent een voedzaam ontbijtje. Rasp er nog een (winter)wortel door voor extra vitamines en bite (80 cent per kilo), wat kaneel erbij (Erica kruiderij is goed en niet duur)

Voor avondeten als basis groenten die je zelf snijd: opnieuw de winterwortel, voordeelzak uien, voordeelzak champigions, prei/courgette in seizoen of "buitenbeentjes". Daarbij rijst/pasta/aardappel en grootverpakkingen vlees/vis (diepvries voor de vis scheel veel geld!) of tofu/tempe. Ook als je voor 1 persoon kookt kan je voor 2-3 dagen maken en dat afwisselen, maar bijv. ook een kilo vlees in blokjes snijden en in porties invriezen scheelt veel geld en tijd. Voor pastas vind ik de blikken met tomatenblokjes superhandig. Als dieprviesgroenten en fruit ben ik zeer te spreken over de gehakte spinazie en de kilozakken "zomerfruit" (4-5 euro voor 1 kilo) vergeleken met verse bessen al zijn appels/peren veel goedkoper nog in het seizoen.

(Magere) kwark is een gezonde en goedkope snack, wat fruit of muesli erbij, voor gezonde vetten (ongezouten) pindas of pindakaas.



Anne - Vrijdag 20 september 2019 05:42
Ik vind het wel moeilijk om met voedselallergie goedkoop te eten! Zo kan ik vaak geen seizoensfruit en - groente kopen en de andere soorten zijn meestal heel duur. Ik ben ook heel blij met de grote zakken diepvries bessen 🙂 Zuivelvervangers zijn ook veel duurder dan de normale varianten enz.Zeker als soja ook geen optie is.
Je gaat heel eenzijdig eten , ik wel tenminste en dat is natuurlijk niet goed.
Ik heb wel geprobeerd om zelf kokosyoghurt te maken en dat ging best aardig.

Je doet een blik kokosmelk in een schalltje waarin je een probiotica capsule of wat poeder doorheen roert en dat laat je met een theedoek afgedekt 48 uur staan. Klaar 🙂
Je moet wel volle kokosmelk nemen, met een light variant werkt het niet! En dus ook niet met kokosmelk uit de drinkpakken.









Anoniem - Vrijdag 20 september 2019 13:06
Klopt, dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn! Het hangt natuurlijk helemaal van je allergie af, maar het kan hard oplopen. Vroeger deed ik boodschappen voor 25 euro per week (soms zelfs 20). Nu met mijn allergieën mag ik blij zijn als ik onder de 80 blijf. Ik maak ook wel iets luxere keuzes dan toen, maar alsnog zijn mijn producten echt flink duur. En ik koop geen speciale dieetproducten. Ik maak ook veel zelf. Maar ik ben blij dat ik het te besteden heb, want anders was het lastig geworden.
C - Vrijdag 20 september 2019 10:48
Geen budget recept, wel een budget schoonmaak tip: schoonmaakazijn. 50 cent voor een liter en ideaal om kranen te ontkalken en wat al niet meer.
Anoniem - Vrijdag 20 september 2019 13:08
Mee eens! En baking soda en soda zijn ook prima schoonmakers! Als je toch zeep wilt: een potje zachte zeep kost veel minder dan dure spuitflessen.
Marjolein - Maandag 23 september 2019 13:57
Klopt, je kunt er je hele huis mee schoonmaken. Daarna wel even de ramen tegen elkaar open zetten, want zo'n azijnlucht in je huis is nou niet bepaald lekker..
Anoniem - Vrijdag 20 september 2019 13:13
Mijn budgetrecepten:

1. Kitchari. Is een Indiase maaltijd van rijst, bonen/linzen en kruiden. Je kunt het aanvullen met groente als je wilt.

2. Ei als vleesvervanger, tussendoortje of broodbeleg

3. Yoghurt met kaneel en appel als lunch/ontbijt/tussendoortje (of als je van zoet houdt: met siroop of jam)

4. Geroosterde boterhammen met goedkoop beleg (jam, pindakaas, goedkope kaas, etc.)
Marjolein - Maandag 23 september 2019 13:55
Tip: verse kruiden kun je prima invriezen. Dan hoef je niet in één week de zelfde kruiden bij elk diner te eten.
sjampie - Maandag 23 september 2019 18:45
Hoi Lonneke,
Ik mis eigenlijk bij de bananenbrood het letterlijke recept, vooral de baktijd en de stappen die je doet...
Zou je dat nog kunnen geven? Het lijkt me een lekker recept
Monique - Dinsdag 22 oktober 2019 10:56
Hoi Lonneke,

Net als Sjampie mis ik het recept voor het bananenbrood en de bijbehorende stappen. Kun je het nog plaatsen? Alvast bedankt.

Groet Monique
Monarosa - Vrijdag 6 maart 2020 14:35
Super!