5 x makkelijke soeprecepten

 

I love soep. Als avondeten, maar ook de volgende dag als lunch. Daarom deel ik een 5 van mijn favoriete soepen met jullie. Bij alle soepen kan je uitgaan van ongeveer vier personen. Al moet ik zeggen dat ik het vaak in drie keer al opmaak. Het fijne van soep is dat je het makkelijk in kunt vriezen en later nog eens kunt eten. Handig als je in je eentje bent bijvoorbeeld. Voor alle soepen geldt dat je een grote pan nodig hebt waar zeker een liter soep in kan + een staafmixer.

1. Basis voor mexicaanse soep

Voor het gemak noem ik het maar even een basissoep, want vanuit hier kan je er nog alle kanten mee op. Zelf eet ik er graag nog een wrap naast, of nacho's met quacamole. Je kan ook helemaal los gaan met toppings als maïs, bonen, kiemen en avocado. Het is maar net waar jij trek in hebt. Zo kan je er dus meerdere keren van eten, maar er toch een andere maaltijd van maken!


bron foto

- 2 zoete aardappels
- 2 rode paprika's
- 1 ui
- 1 of 2 teentjes knoflook
- Taco kruidenmix
- Chilipoeder
- Olie

Het is een heel simpel gerecht. Om te beginnen snijd je alle groenten in blokjes, behalve de knoflook; die snijd je zo fijn mogelijk of je gebruikt een knoflookpers. Verhit wat olie in een soeppan en fruit eerst de paprika's, zodat de smaken goed vrijkomen. Daarna gooi je de uitjes en de knoflook erbij en vervolgens bak je de aardappels nog even mee. In plaats van een bouillonblokje gebruik je de taco kruidenmix en eventueel wat zout. Als je van pittig eten houdt, kan je er ook nog wat chilipoeder aan toevoegen. Dit kook je tot de groenten gaar zijn en dan pureer je de boel met een staafmixer. De hoeveelheid water en kruiden doe ik een beetje op gevoel. Hoe meer water, hoe dunner de soep natuurlijk. Van de kruidenmix voeg ik ongeveer een eetlepel toe. Serveer met bijgerechtje of toppings en je hebt echt een heerlijke soep!

2. Wortel-venkelsoep

Venkel heeft best een uitgesproken smaak, maar in deze soep komt hij wat milder naar voren en toch is hij daar perfect op z'n plek. Zeker vorig jaar heb ik deze soep heel veel gegeten. Misschien een beetje te veel, maar hij is langzaam weer een comeback aan het maken in mijn leven. Een groenteburger op een broodje eet ik hier graag naast.


bron foto

- 1 grote venkel of 2 kleine venkels
- 4 winterpenen
- 2 aardappels
- Kookroom of kokosmelk
- 1 liter groentebouillon
- Olie

Rasp de wortels en snijd het boven- en onderkantje van de venkel. Vervolgens snijd je alle groenten in blokjes of ringen; het is maar hoe je het wilt noemen. Zolang het maar stukjes zijn die je vervolgens met een staafmixer kan pureren. Fruit de uitjes met wat olie in de soeppan en bak daarna de rest van de groenten mee. Vervolgens breng je het geheel aan de kook in de groentebouillon. Als alles gaar is, pureer je de soep met de staafmixer. Om te kijken of het wel gaar is, kan je bijvoorbeeld een wortel of aardappel proeven. Nadat je de soep in je kom hebt gedaan, roer je wat kokosmelk of kookroom door je soep en klaar is kees!

3. Curry-kokossoep

Een all time favorite van mij is toch wel curry-kokossoep. Wat groente betreft kan je hier best een hoop in variëren. Kies je voor tomaat, zoete aardappel, pompoen, wortel of aubergine? Er zijn verschillende combinaties mogelijk, maar ik kies er nu eentje uit die ik het meest maak. Ik eet er graag wat rijst bij, of een linzenburger.


bron foto

- 2 kleine uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 1 grote zoete aardappel
- 1/2 pak pompoenblokjes uit de diepvries
- 3 of 4 wortels
- Groentebouillon
- Kruiden: koriander, gember, komijn, kurkuma, kardemom, chili, citroengras, laurierblad, zwarte peper

Als voorwerk snijd je alle groenten in blokjes. De knoflook snijd je zo fijn mogelijk, of je gebruikt een knoflookpers. Ik begin met het fruiten van de uitjes. Daarna bak ik de wortels en pompoenblokjes even mee, zodat die smaken ook goed vrij kunnen komen. Pas als laatste bak ik ook de knoflook mee, omdat die altijd zo snel verbrandt. Als ik het gevoel heb dat het goed is, breng ik het geheel met ruim water aan de kook. Ik voeg het bouillonblokje en alle genoemde kruiden toe. Dit doe ik altijd een beetje op gevoel en door het volgen van mijn neus. Ruikt het lekker? Dan smaakt het ook goed. Hierdoor is het wel elke keer een beetje anders. Mijn vriend vindt dat er absoluut geen laurierblad in hoort, maar ik vind dat wel lekker. Het is dus ook een beetje wat jij zelf graag wilt. Dit laat ik zo'n drie kwartier pruttelen. Het water mag best een beetje verdampen. Als dat niet is gebeurd, giet ik er wat uit, maar ik zorg dat er wel wat water in de pan blijft zitten. Vervolgens giet ik het blik kokosmelk erbij en mix ik alles met een staafmixer. Voilá! Wat taugé en pak soi erdoorheen en verse koriander als topping maken het voor mij wel helemaal af. Lekker met een schaaltje witte rijst ernaast.

4. Sla-soep met zalm

Als ik het heb over sla-soep staan veel mensen me altijd een beetje raar aan te kijken, maar het is écht heel lekker. Althans, dat vind ik. Het is een heerlijke romige, maar toch zomerse soep. Ik eet er graag wit brood naast en een wit wijntje misstaat ook zeker niet hierbij.


bron foto

- 1 krop ijsbergsla
- 2 sjalotten
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels bloem
- 1 theelepel kerriepoeder
- 100 ml melk
- 1 liter groentebouillon
- Crème fraîche
- Lente ui
- Gerookte zalm
- Olie

Snijd reepjes van de krop ijsbersla, pel en versnipper de sjalotjes en hak de knoflook fijn. Verhit wat olie in een pan en fruit daarin de sjalotjes en knoflook. Let op dat je het vuur niet te hoog zet, want vooral de knoflook brandt snel aan. Dit is dan ook de reden dat ik deze er soms wat later in doe, maar als je goed oplet gaat het wel goed. Voeg vervolgens de reepjes sla toe en bak dit ook een minuut of 5 zachtjes mee. Vervolgens voeg je de melk, bloem en kerriepoeder erbij en laat je dit nog 10 minuutjes doorkoken. Daarna voeg je de boullion toe en vrij direct kan je de soep al pureren met een staafmixer. Tot slot roer je er naar smaak wat creme fraîche doorheen. Als je de soep wilt invriezen, kan je dat het beste doen voordat je de creme fraîche toevoegt. Bij het opwarmen van de soep kan je het, als de soep warm is, weer toevoegen. Ook de blokjes/reepjes gerookte zalm en in ringetjes gesneden lente-ui voeg je op het einde toe.

5. Zoete aardappelsoep

Zoete aardappel is sowieso wel een ingrediënt dat ik vaak gebruik in soep. Nu heb ik ooit een zoete aardappel soep gemaakt die ik echt mega lekker vond. Ik weet niet zo goed wat ik anders deed dan anders. Misschien was het het moment, want dat kan ook heel erg uitmaken in je smaakbeleving. Hoe dan ook heb ik hem nooit meer zo lekker gekregen, maar toch is en blijft dit een favoriete soep van mij. Als jij nog een secret ingredient weet om hier aan toe te voegen, laat het dan gerust weten!


bron foto

- 2 grote zoete aardappels
- 2 winterpenen
- 1 rode paprika
- 2 rode uien
- 3 teentjes knoflook
- Kurkuma
- 1 liter groentebouillon
- Olie
- Eventueel crème fraîche, kookroom of kokosmelk en peper

Snijd alle ingredienten in blokjes en snijdt de teentjes knoflook in fijne stukjes. Verhit op middelmatige hitte wat olie in een soeppan. Fruit daarin de ui en de knoflook. Vervolgens bak de je rest van de groente een tijdje mee. Als je het idee hebt dat de smaken en geuren een beetje vrij zijn gekomen, breng je het geheel aan de kook met de groentebouillon. Naar smaak kan je ook wat kurkuma toevoegen. Dit laat je zachtjes koken totdat de groenten gaar zijn. Dat kan je checken door een stukje wortel of aardappel te proeven. Vervolgens pureer je het geheel met de staafmixer. Een kind kan de was doen! Wanneer je de soep in je bak hebt geschonken, kan je er nog wat crème fraîche, kookroom (al dan niet op plantaardige basis) of kokosmelk door kunnen roeren. Wat gemalen vierseizoenenpeper maakt dit gerecht voor mij ook wel af. Lekker met wat brood ernaast of wat jij maar wilt.

Welke soep lijkt jou het lekkerst? ♥

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

J.m - Dinsdag 2 juli 2019 20:30
Hoeveel boterhammen kun je voor een kom soep nemen als lunch?
Paula - Dinsdag 2 juli 2019 20:37
Waar moeten de 2 eetlepels bloem erin bij de sla-soep?
Ik1234 - Dinsdag 2 juli 2019 23:57
Dan bindt de soep en wordt hij dikker, anders blijft hij waterig.
Irene - Team Proud2Bme - Woensdag 3 juli 2019 08:21
Hey Paula,

Ik zie inderdaad dat ik vergeten ben om dat ertussen te zetten. Je doet de bloem erbij wanneer je ook de melk en de kerrie erbij doet. Daardoor wordt hij inderdaad wat dikker. Ik zal het ook nog even aanpassen in de blog zelf. :-)

Liefs
Aimee - Dinsdag 2 juli 2019 20:42
curry-kokossoep!
Anne2 - Woensdag 3 juli 2019 07:58
Ze lijken mij allemaal erg lekker,mar helaas niet mogelijk voor mij ;ik zou alle groenten moeten vervangen voor andere ?Ik vind dat zo moeilijk met allergie voor groente ,daar hebben ze het bijna nooit over .
En weet iemand toevallig hoe je zonder ui of knoflook een lekkere smaak kan geven aan soep of andere gerechten ?
Nadine - Woensdag 3 juli 2019 09:05
Italiaanse kruidenmix! Of een klein beetje zout.
Saskia - Woensdag 3 juli 2019 09:50
De Mexicaanse soep en de zoete aardappel soep lijken me echt super lekker!
Akkie - Woensdag 3 juli 2019 13:16
Hmm, klinkt allemaal heerlijk! Ik houd erg van soep, als lunch of avondmaaltijd. Ik vind het alleen erg lastig om te bedenken hoe veel ik er nog bij moet eten voor een volwaardige maaltijd, daarom durf ik het vaak niet aan :(

Is er een richtlijn voor bijv hoeveel boterhammen/broodjed naast 1 grote kom gebonden soep? Of neem je twee kommen bijv...
Anne - Donderdag 4 juli 2019 05:17
Als je met een boterham begint ..en als je nog meer lust ,dan neem je dat ook ! Idem dito met de soep.☺
Ik snap dat het eng is,maar er zijn geen vaste regels.Je mag nemen wat en hoeveel je wilt.De e.s. wilt dat je in een harnas blijft zitten.
Maar doe in ieder geval niet minder dan 1 -2 sneden /broodjes.
E n als je later nog honger hebt dan kan je toch altijd een(extra) tussendoortje nemen.☺
Echt je eigen lichaam is de specialist voor jou .
Ga niet minder eten dan je wilt omdat je bang bent dat je dan regels overtreedt !




j - Vrijdag 5 juli 2019 13:36
Hangt ook echt af van wat voor soort gebonden soep je maakt. Mijn vriend en ik maken wel eens stampotboerenkool soep met spekjes in de winter en dan ben je met een grote kom soep (of twee kleine koppen) klaar :), daar hoeft geen eens brood bij!
Prue - Woensdag 3 juli 2019 17:19
Ow dit zijn fijne ideeen!
Lost girl - Woensdag 3 juli 2019 20:48
Had niet verwacht dat er geen enkele heldere soep tussen zou staan. Op de een of andere manier denk ik daar toch altijd als eerste aan. Maar klinkt als lekkere soepen. Vooral met kokos.