5 lekkere gerechten met bloemkool

 

Net als dat veel mensen niet van spruitjes houden, is bloemkool over het algemeen geen favoriet. De meeste mensen hebben het weleens gegeten en een groot gedeelte loopt er in de supermarkt zo snel mogelijk voorbij. Zonde, want deze groente is super gezond door de voedingsstoffen als mineralen, vitamine en fytonutriënten. In bloemkool zit vooral veel calcium. In mijn jeugd aten wij weleens bloemkool en ik vond het eigenlijk best lekker. Naast dat je het prima kunt eten bij een Hollandse maaltijd, zijn er nog heel veel andere dingen die je met bloemkool kunt doen en waar je het in kunt verwerken. Dit is de mogelijkheid om deze groente nog een kans te geven en als je het wel al eet: om hiermee te variëren.

Wij aten dit thuis vroeger regelmatig met tagliatelle, een tartaartje en kaassaus en ik vond het heerlijk. Of bloemkool goed smaakt, is overigens ook afhankelijk van de manier waarop het gemaakt wordt. Veel mensen vinden bloemkool het lekkerste als het niet te lang gekookt is. Later ging mijn moeder het ook als snack aan ons geven. Rauwe bloemkool vind ik misschien nog wel lekkerder dan wanneer het gekookt is. Ze maakte er dan een sausje bij van wat mayonaise, water en kruiden. Helaas weet ik niet meer precies wat voor kruiden het waren, maar ik ga het weer eens proberen want het was heel lekker.

bloemkool

1. Romige bloemkoolsoep
Een heerlijk en makkelijk recept met bloemkool is bloemkoolsoep. Het vult goed en het zit vol met vitamines en mineralen. De soep is overigens extra lekker als je er soepstengels bij eet die je kunt omwikkelen met rauwe ham.

Wat heb je nodig?
- 800 gram bloemkool
- 200 ml slagroom
- 2 teentjes knoflook
- 1 middelgrote ui
- 1,5 liter groente bouillon
- 1 handje verse peterselie
- 1 tl nootmuskaat
- Olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 100 gram spekjes
- 40 gram geraspte kaas

Hoe maak je het?
Breng ongeveer 1,5 liter water aan de kook en maak hier bouillon van met een bouillon blokje. Snijd ondertussen de bloemkool in kleine roosjes en snijd de ui en knoflook. Doe wat olie in een andere pan en bak hier de ui en knoflook in en voeg dan de bloemkool roosjes toe. Voeg daarna de bouillon toe en breng het aan de kook. Bak in de tussentijd de spekjes. Wanneer de bloemkool zacht is, kun je het pureren met de staafmixer totdat je een glad mengsel hebt. Voeg dan de slagroom toe, de nootmuskaat, peper en wat peterselie. Proef tussendoor en breng het eventueel nog wat meer op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de spekjes, geraspte kaas en de overige peterselie.

bloemkool
Bron

2. Bloemkool pizza met mozzarella, tomaat en basilicum
Ik hoor steeds meer over de pizza met bloemkool bodem in plaats van met een deeg bodem. Het is extra gezond en schijnt heel lekker en knapperig te zijn. Ik heb het zelf nog nooit gemaakt maar daar gaat snel verandering in komen want ik ben heel benieuwd. De onderstaande ingrediënten zijn voor één pizza. Je kunt er natuurlijk allerlei toppings op doen, maar deze leek mij lekker.

Wat heb je nodig?
Voor de bodem
- een halve bloemkool
- 50 gram geraspte kaas
- peper en zout
- een ei

Voor de topping
- een paar lepels tomatensaus
- een halve bol mozzarella
- een tomaat
- wat oregano
- verse basilicum

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd de bloemkool in stukjes en was het. Rasp de bloemkool of doe het even in de keukenmachine. Doe het dan in een bakje in de magnetron en laat het ongeveer in 5 minuten gaar worden. Laat vervolgens de bloemkool goed uitlekken en dep het droog met een schone theedoek. Kluts het ei en meng dit samen met de geraspte kaas door de bloemkool. Doe hier wat zout en peper bij en bekleed een bakplaat met bakpapier. Vergeel het mengsel over de bakplaat en zorg dat er een dunne egale bodem ontstaat. Druk het tegen elkaar plat met de bolle kant van een lepel. Bak de bodem in ongeveer 15-20 minuten gaar. Verdeel dan de tomatensaus over de bodem en strooi hier wat oregano overheen. Snijd de tomaat en mozzarella in plakjes en verdeel dit over de pizza bodem. Bak het ongeveer 5-10 minuten en garneer het met verse basilicum.

pizza
Bron

3. Bloemkoolburger met yoghurtsaus
Ik ben gek op hamburgers en ook op de burgers die je met groente kun maken. Zo kun je ook heerlijke bloemkool burgers maken. Hieronder lees je wat je nodig hebt en hoe je het maakt.

Wat heb je nodig?
Voor 4 burgers

- een bloemkool
- 3 eieren
- 50 gram paneermeel
- scheutje melk
- peterselie en koriander
- zout en peper
- een paar lepels yoghurt
- komkommer
- 2 tenen knoflook
- bieslook
- olijfolie
- zout en peper
- broodjes
- tomaat
- ijsbergsla

Hoe maak je het?
Ik vind het vaak handig om eerst het sausje te maken zodat de smaak er goed in kan trekken in de koelkast. Dit doe je door ongeveer 4-5 eetlepels yoghurt in een kommetje te doen. Snijd de knoflook en bieslook fijn en doe dit erbij. Snijd ook de komkommer (je kunt eventueel ook een halve gebruiken) in kleine stukjes en doe dit bij de yoghurt. Roer het goed door elkaar en breng het op smaak met zout en peper. Je kunt het daarna afgedekt in de koelkast zetten.

Kook ondertussen de bloemkool gaar en klop de eieren, een klein beetje melk en het paneermeel totdat je een glad mengsel hebt. Doe de koriander, peterselie en wat zout en peper bij dit mengsel. Doe de bloemkool in de keukenmachine en maal het fijn. Voeg dit vervolgens bij het ei mengsel en meng alles goed door elkaar. Maak van het mengsel de burgers en bak ze vervolgens in een beetje olijfolie aan beide kanten bruin. Bedek het broodje met sla en tomaat en leg hier de bloemkoolburger op. Garneer het met de yoghurt saus en wat verse koriander, peterselie en bieslook.

bloemkool
Bron

4. Bloemkool ovenschotel met gehakt en aardappel
Wat ook een heerlijk gerecht is, is de bloemkool ovenschotel. De bloemkool overheerst niet qua smaak in dit gerecht, maar geeft toch een goede toevoeging.

Wat heb je nodig?
- 600 gram aardappelschijfjes
- 250 gram gehakt
- 500 gram bloemkoolroosjes
- 1 middelgrote ui
- een half bosje lente ui
- 1 teentje knoflook
- 300 ml melk
- 1 bouillonblokje
- 50 gram bloem
- 50 gram boter
- 125 gram geraspte kaas
- olijfolie

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Kook de bloemkoolroosjes in ongeveer 6-7 minuten en giet het daarna af. Vang ongeveer 250 ml kookvocht op. Laat de bloemkool goed uitlekken en dep het eventueel droog met een schone theedoek. Bak de ui en knoflook even in een koekenpan en voeg dan het gehakt toe. Breng het op smaak met zout en peper en doe er dan de helft van de lente ui bij. Verhit de boter in een steelpannetje en laat het smelten. Voeg dan de bloem toe en roer het goed door met een garde. Verkruimel dan het bouillon blokje erboven en voeg de melk en het opgevangen kookvocht toe. Roer het goed door totdat je een gladde maar gebonden saus hebt. Roer dan de helft van de geraspte kaas erdoor en de lente ui. Bedek dan de ovenschaal met aardappelschijfjes, de bloemkool en het gehakt. Verdeel dan een deel van de saus erover en herhaal dit. Eigenlijk net als bij lasagne. Garneer de ovenschotel met de overgebleven geraspte kaas en bak het ongeveer 40 minuten in de oven.

ovenschotel
Bron

5. Geroosterde bloemkool met tijm en parmezaanse kaas
Je hoeft bloemkool natuurlijk niet perse in een gerecht verwerken want het is en blijft natuurlijk gewoon een groente die je als bijgerecht kunt eten. Bloemkool is bijvoorbeeld heerlijk als je het roostert in de oven en kun je bij veel verschillende gerechten eten. Hieronder het recept van geroosterde bloemkool met tijm en parmezaanse kaas.

Wat heb je nodig?
- een bloemkool
- grote tomaat
- een ui
- teentje knoflook
- 1 tl paprikapoeder
- 1 - 1,5 tl tijm
- 25 gram parmezaanse kaas
- 3 el olijfolie
- 2 el citroensap
- zout en peper

Hoe maak je het?
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in met wat olie. Was de bloemkool en snijd het in roosjes. Snijd de ui en tomaat in stukjes en pers de knoflook. Doe de bloemkool samen met de ui en tomaat in een ovenschaal, en kruid het met paprikapoeder en tijm. Besprenkel het met olijfolie en hussel het goed door elkaar zodat het wat gelijkmatiger verdeeld wordt. Bak het ongeveer 25 minuten en strooi dan de parmezaanse kaas eroverheen. Bak daarna de bloemkool nog eens 5 minuten en besprenkel het daarna met citroensap.

bloemkool
Bron

Hoe eet jij het liefste bloemkool en wat zou je nog weleens willen proberen?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Floor* - Vrijdag 24 juni 2016 19:20
Ik heb een gruwelijke hekel aan bloemkool, maar ik ben nu stiekem best wel benieuwd geworden naar de pizza.
Laura, als je die hebt gemaakt: laat je dan weten hoe hij was?
Jansje - Vrijdag 24 juni 2016 19:45
Top! Bedankt Laura, ik heb net een bloemkool gekocht vanmiddag!
En ik ga ter ere van het weekend denk ik de bloemkoolpizza maken.
Ik zal wel even laten weten morgen of tie gelukt is.
Wat ik zelf ook heel lekker vind is bloemkool even kort koken en dan roerbakken met spekjes, knoflook (gesnipperd), beetje gember(poeder of vers) en ketjap.

Goed weekend iedereen!
Briok - Vrijdag 24 juni 2016 19:57
Me - Vrijdag 24 juni 2016 20:13
Bloemkool is mijn favoriete groente.
joyce - Vrijdag 24 juni 2016 20:56
bloemkool gewoon bakken is ook heel erg lekker! gewoon eerst een beetje koken zodat het een klein beetje gaar is. dan Door de ei en paneermeel en even aanbakken in de pan. echt om te smullen!
vanAnaarB - Vrijdag 24 juni 2016 22:24
Ik ben fan van deze super simpele bloemkoolsoep:
Fruit een gesnipperd uitje en 1,5cm gesnipperde verse gember in een beetje olie in een pan. Voeg (kokend) water en een groentebouillonblokje toe. Kook in de bouillon de bloemkool gaar. Pureer het geheel met de staafmixer... Klaar! Heerlijk romig zonder room.
vanAnaarB - Vrijdag 24 juni 2016 22:25
@Joyce: dat lijkt me heerlijk, moet ik onthouden!
*** - Vrijdag 24 juni 2016 22:33
Mmmm leuke ideeƫn! Ik hou van bloemkool. Alleen koop ik niet zo vaak kolen omdat je dan als student, alleen op kot, met een hele kool vaak veel te veel hebt. Maar met deze receptjes wil ik best wel meerdere keren per week bloemkool eten :)
Erna - Zaterdag 25 juni 2016 09:40
Ik vond en vind bloemkool altijd heel lekker, maar ik word nu telkens misselijk als ik het eet.Hoe dat komt weet ik niet .
Ik wil toch bijvoorbeeld de geroosterde bloemkool eens proberen of zo'n pizza.
Misschien dat het met de kruiden en zo erbij beter gaat.
Didi - Zaterdag 25 juni 2016 12:41
Wat een leuke ideetjes!
IHP2010 - Zaterdag 25 juni 2016 21:24
Ik vind bij bloemkool heel erg belangrijk uit welk land die komt qua smaak. De echte Nederlandse bloemkool is echt heerlijk! Samen met jus en groente saus šŸ˜€
Ingrid - Zaterdag 25 juni 2016 23:26
Maar bloemkool staat altijd hoog bij de populairste en meest gekochte groenten toch..... Ik vind het heerlijk, vooral lekker met wat jus, aardappeltjes en gebakken kabeljauwfilet van de appie, heerlijk!
UnknownAngel - Zondag 26 juni 2016 19:22
Ik vind bloemkool super lekker :D rauw, geroosterd of in een romige bloemkool-cashewsaus voor pasta, en bloemkoolpizza is ook lekker!