Wat is een normale portie?

 

Regelmatig krijgen wij op de website de vraag wat nou een normale portie is. Hoeveel aardappels of pasta schep je op? Hoeveel muesli of cruesli mik je 's ochtends in je yoghurt? Hoeveel yoghurt schenk je dan uit het pak? Hoe doet de redactie dat eigenlijk? Dat laten we je zien in deze blog.

Bij veel eetlijsten staat een bepaald aantal gram of opscheplepels waar je je per voedingsmiddel aan kan houden. Toch hoor ik ook met regelmaat terug dat mensen krampachtig vasthouden aan het getal op de keukenweegschaal. Misschien wordt er wel voldoende gegeten, maar als het zo rigide gaat, is het dan gezond? Is dat dan op een normale manier met eten omgaan? Voelt dat oké? Wat nou als je een keer in een situatie terecht komt waar je je voedsel niet af kan wegen? Lukt het je dan om toch voldoende te eten?

Voor deze blog heeft de redactie de afgelopen week foto's gemaakt van een soortgelijk ontbijt en avondeten. De porties kunnen best wat verschillen. De ene persoon eet meer dan de andere persoon en het kan ook nog eens variëren per eetmoment. We hebben allemaal verschillende doelen en energiebehoeftes, dus jezelf heel exact met iemand anders vergelijken heeft geen zin. Toch hopen we dat we je met deze blog wat meer zelfvertrouwen kunnen geven en kunnen inspireren om die keukenweegschaal en afgetelde opscheplepels voor een keertje links te laten liggen. Probeer zelf eens een inschatting te maken van een goede portie.

Het kan best dat je eetstoornis dat beeld een beetje in de war heeft geschopt, maar dat kan je echt weer herstellen door het te proberen en te oefenen. Bekijk eens onze foto's of vraag het na bij iemand in je omgeving wanneer je iets hebt opgeschept. Stukje bij beetje kan je hier echt weer vertrouwen in winnen. Ook jij verdient deze vrijheid.

De porties van Daphne

♥ Ontbijt
Vroeger at ik als ontbijt vooral vaak hetzelfde. Ik wist precies welke producten het moesten zijn en wat erin zat. 'Als ik mijn dag maar zo gecontroleerd mogelijk kon beginnen, kon ik dat vast makkelijker volhouden,' dacht ik. Nu ga ik daar veel losser mee om en kan ik ontzettend uitkijken naar het ontbijt. Ik varieer graag en de hoeveelheid bepaal ik eigenlijk volledig op gevoel.

Daphne ontbijt portie

♥ Avondeten
Tijdens het avondeten betrap ik mijzelf er regelmatig op dat ik meer opschep van wat ik lekker vind en als mijn bord leeg is, ga ik nog even opzoek naar de lekkerste aardappelpartjes die nog in de pan zijn overbleven. Tijdens mijn eetstoornis vond ik het vooral tijdens het avondeten lastig om de juiste porties in te schatten. Ik nam daardoor altijd wat minder dan de rest, want dat voelde veel veiliger. Nu kan ik op sommige avonden aan één bord genoeg hebben en andere avonden eet ik wat meer omdat ik daar dan behoefte aan heb.

Daphne avondeten portie

De porties van Lotte...

♥ Ontbijt
Waar ik vandaag zonder al te veel nadenken wat cruesli door mijn yoghurt mik, was ik vroeger druk in de weer met een keukenweegschaaltje om alles tot de gram af perfect af te wegen. Ik ben heel blij dat ik dat nu niet meer nodig heb. Ik eet op gevoel en bepaal de grootte van mijn porties op het oog. Ik hoef niet precies te weten hoeveel ik eet, maar vind het belangrijker dat de verhouding yoghurt-cruesli klopt; niet te veel, niet te weinig.

♥ Avondeten
Als ik Chinees eet schep ik meestal gewoon maar wat op, totdat mijn bord vol ligt. In dit geval at ik uit een diep bord, omdat de saus van de boontjes nogal jus-achtig was en ik anders ga knoeien. Als je Chinees afhaalt krijg je altijd zo veel, dat de kans groot is dat het niet allemaal in één keer op gaat. vaak eet ik dan ‘s avonds laat nog een bordje of ik eet de leftovers de dag erop met de lunch.

De porties van Scarlet...

♥ Ontbijt
Gelukkig ben ik nooit druk in de weer geweest met een keukenweegschaal. Als ik hier aan begonnen was, was mijn eetstoornis echt extra helemaal los gegaan. Dat zorgt voor zoveel extra dwang en wat het ook is qua gewicht, het is nooit goed. Ik heb altijd gewoon wat muesli, granola of cruesli in de yoghurt of melk geschut. Toen ik vol in de eetstoornis zat, wel 'bewust' te weinig. Daarna weer gewoon een 'normale portie', waar ik trek in had en wat goed voor me was. Ik wil ook helemaal niet precies weten hoeveel gram dat is. Ik eet langzaam weer naar behoefte en als ik na mijn ontbijt nog trek heb, neem ik nog wat. Ik eet als ontbijt ook altijd een kiwi, voor de vitamines en de vezels.

ontbijt

♥ Avondeten
Tijdens mijn eetstoornis was de verhouding tussen groente en de rest flink zoek. Ik at dan 80% groentes, had mijn hele bord ermee volgestouwd en een klein beetje vegetarisch vlees en aardappelen of rijst. Gelukkig woon ik niet alleen en zie ik iedere dag weer wat vrij normaal is. Daar heb ik me ook best aan kunnen optrekken. Ik weet dat wat mijn partner eet oké is. Heb ik erna toch nog trek, dan neem ik nog iets wat over is óf een wat groter of extra avond tussendoortje. Tussen de drie maaltijden door eet ik de afgelopen tijd sowieso vaak wat extra.

avoneten normale portie

De porties van Irene...

♥ Ontbijt
Ik heb tijden gekend waarin in heel dwangmatig mijn yoghurt en cruesli afwoog. Het liefst zat ik dan nog even net onder het getal dat ik had bedacht, gewoon voor 'de zekerheid'. Vaak was dit gewoon te weinig voor mij en had ik naderhand al snelweer honger. Het is niet met alles zo, maar met cruesli of havermout merk ik toch vaak dat de aanbevolen porties voor mij niet genoeg zijn. Nu doe ik het veel meer op gevoel. 

♥ Avondeten
Wanneer ik bij mijn vader ga eten en een bord avondeten opschep roept hij vaak: "HO neem je zo veel?!" Ik kijk hem dan een beetje lachend aan. Ik vind juist dat hij wat te weinig voor mij in gedachte had. Soms vraag ik me af of ik werkelijk zoveel eet of dat mijn vader gewoon veel snoept en daarom minder trek heeft haha. Het maakt ook allemaal niet uit, als je maar doet wat goed voor jou voelt. Wat ik hier op de foto heb gezet is voor mij een prima bordje, maar mijn vriend eet vaak nog wel meer! We hebben allemaal verschillend energiebehoeftes en het is belangrijk om daarnaar te luisteren. 

De porties van Phoi Cai...

♥ Ontbijt
Voor een hele lange tijd heb ik het ontbijten overgeslagen. Ik vond het moeilijk om mijn dag al meteen te moeten beginnen met het eten. Het gaf mij meer rust om het maar over te slaan. Tegenwoordig zou ik de ochtend niet meer door kunnen komen zonder een ontbijtje. Echter hou ik echt van variatie dus combineer ik een kommetje muesli altijd met brood. Een boterham met pindakaas en hagelslag mag bij deze zoetekauw niet ontbreken. Vandaar dat het niet veel lijkt, maar ik bepaal elke dag hoeveel trek ik heb nadat ik mijn boterham heb gegeten.

ontbijt

♥ Avondeten
Ik probeer elke avond iets anders te eten. De ene dag is het aardappel, vlees en groente. Een andere dag is het een ovenschotel, pasta of rijst. Ik merk dat de hoeveelheid afhangt van wat ik eet. Op deze foto zie je een voorbeeld van mijn gemiddelde avondmaal. Ik probeer altijd op portie te koken, maar vaak schiet ik toch uit als het gaat om aardappels of groentes. Als we nog honger hebben, eten we dit gerust op. Als we een ovenschotel of pasta eten, scheppen we vaak nog een keertje op omdat het zo lekker is. Ik heb dan ook minder zicht op hoeveel het uiteindelijk is, maar ik eet dan totdat ik vol zit. Ik luister naar mijn eigen lichaam. 

avondeten

We hopen dat je dit wat steun en inspiratie kan bieden

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

/ - Maandag 19 maart 2018 13:08
superblog !! helpt me enorm om te herkennen wat normaal is !! bedankt allen !
F - Maandag 19 maart 2018 13:25
Lunch dan?
Redactie Proud2Bme - Maandag 19 maart 2018 13:29
Hi! zoals je ziet hebben we voor deze blog gekozen voor een ontbijt en avondmaaltijd. Wil je lunches zien, neem dan eens een kijkje naar deze tientallen blogs: https://www.proud2bme.nl/tag/lunch
Jacky - Maandag 19 maart 2018 13:57
Wat mij betreft mag dit een (twee)wekelijkse rubriek worden! Dan kunnen we de variatie in dagen en 'soorten' eten nog meer zien. Dit geeft mij in elk geval inspiratie en motivatie
blub - Maandag 19 maart 2018 13:59
Klinkt misschien stom maar ik twijfel dan nog want hoe groot zijn jullie borden en kommetjes? Want misschien zijn mijn borden en kommetjes groter en eet ik nog teveel?
Day - Maandag 19 maart 2018 16:37
Zoals de redactie eet is ook geen maatstaf he? Het gaat er juist om te laten zien dat verschillende porties goed zijn, dat voor iedereen iets anders goed is en juist om duidelijk te maken dat er geen vaste norm is dus ook niet een juiste grootte van een bord met een juiste portie! :)
Stellar - Maandag 19 maart 2018 14:00
wat een leuke blog! ach, elke dag is anders, soms groot ontbijt, kleine avond maaltijd en soms andersom, het is maar net waar je zin in hebt
A. - Maandag 19 maart 2018 14:26
Fijne blog! Aan dwangmatig eten afwegen maak ik me nog steeds schuldig helaas. Waar ik altijd over twijfel is, wat is een normale portie voor een toetje?
Honeychild - Maandag 19 maart 2018 15:56
Ook goed dat er wordt aangegeven dat er eigenlijk geen goed of fout is. Nou ja, tenzij het structureel te weinig of te veel is natuurlijk, maar iedereen is anders en heeft andere behoeftes en voorkeuren.

De een zal meer eten bij het ontbijt terwijl de ander juist liever een uitgebreidere lunch neemt. En de een schept twee keer op bij het avondeten, terwijl de ander juist liever later op de avond nog wat extra's eet, en da's allemaal gewoon prima.

Wanneer ik voor mezelf kook weeg ik droge pasta en rijst vaak nog wel af zodat ik zeker weet dat ik niet te weinig neem, maar met gebakken aardappelen neem ik eigenlijk standaard een beetje extra omdat ik die zo lekker vind, haha!
Saarki - Maandag 19 maart 2018 16:03
Heel herkenbaar. Ik zit nog erg vast aan wegen & afmeten bij het bepalen van porties, toch zeker wanneer het gaat om zaken in bulkverpakking (bijv. granola, cornflakes, pot kwark). Het feit dat ik op mezelf woon, helpt daar zeker ook niet bij denk ik. Ik heb een tijdje co-housing gedaan en toen voelde ik me op zich wel 'vreemd' om 's morgens mijn ontbijtje klaar te maken en met mijn maatlepels en keukenweegschaal te jongleren. ... Misschien moet ik vanaf morgen (nieuwe dag, nieuw ontbijt) de knop proberen omdraaien en stappen zetten in het afwegen/-meten van mijn ontbijtjes ... JA! Ik ga ervoor! Bedankt!
joya - Maandag 19 maart 2018 16:34
Leuke blog. Ik snap de porties op producten uit de supermarkten trouwens echt nooit, steevast, naar mijn idee dan, te weinig!
Saarki - Maandag 19 maart 2018 16:46
Best Joya,

Dat is heel fijn om te lezen ... want die 'voorgeschreven/aangeraden porties' kwellen me ook best wel en daar dan over gaan ... tja, dat "mag niet" want is abnormaal. Ik ben heel blij om iets te lezen dat dit zo duidelijk en oprecht tegenspreekt, deze gedachte in mijn hoofd. Bedankt!
Ellie-x - Zaterdag 5 mei 2018 17:06
Ja idd! Ik denk dat ze dat ook doen, zodat het lijkt alsof er meer porties in een pak zitten. Dus zeg maar als zei een kleine hoeveelheid een portie noemen dan kunnen ze zeggen er zitten 10 porties in, maar als je een normale portie eet, heb je eigenlijk maar 7 porties ofzo, ik zeg maar wat..
Ellie-x - Zaterdag 5 mei 2018 17:06
Ik bedoel voor de prijs dan, dus dat het goedkoper lijkt.
ano - Maandag 19 maart 2018 17:15
ik vind deze blogs zo fijn! en de afgelopen dagen struggle ik juist heel erg met porties en niet meer afwegen.

ik hoop dat deze blogs vaker zullen komen net als vroeger de blogs met de lunches, ontbijt, tussendoortjes, etc van de redactie.
LYJ85 - Maandag 19 maart 2018 17:39
Thanks! Zeker helpend!
DragonFly - Maandag 19 maart 2018 18:19
Leuk leuk leuk :)
. - Maandag 19 maart 2018 19:36
Leuke blog. Voor mij zouden deze hoeveelheden bij lange na niet genoeg zijn, maar daar gaat het niet om. Ik vind het inspirerend om te zien dat jullie niet meer zo krampachtig met eten omgaan en gewoon kunnen luisteren naar jullie gevoel. Hopelijk kan ik dat over een poosje ook weer.
Anoniem - Maandag 19 maart 2018 19:47
Toch fijn dat je dit zegt, want dit geld ook voor mij en ik vind het dan ook altijd een beetje tricky om blogs als deze te openen. Maar wat ik me echt voor ogen hou, vergelijken heeft geen enkele zin. Iedereen eet wat voor hem/haar voldoende is (in gezonde situaties), zoals dit dus ook duidelijk maakt.
Dus kijk hier vooral naar als voorbeeld dat het voor iedereen anders is; niet dat deze porties dé maatstaf zijn.
britneyangel - Maandag 19 maart 2018 21:22
goeie en intressante blog
Girlll - Maandag 19 maart 2018 21:23
Goede blog, al moet ik zeggen dat ik dan wel begin te twijfelen aan mijn porties aangezien die veel groter zijn. Ik eet gemakkelijk 400g groente, 2 zoete aardappels en een blik bonen + sausje van hummus of pindakaas als avondeten. En dan zit ik vaak nog niet vol haha.
Aniek - Woensdag 21 maart 2018 01:29
Klinkt heerlijk, zo eet ik ook altijd. Een hele berg haha. Met gemak 3x de hoeveelheden van avondeten hier, maar daar zit dan voor het overgrote deel groente in.
R. - Woensdag 21 maart 2018 16:54
Zo eet ik ook hoor, niets mis mee! Je eet dan ook een heleboel vezels en water, veel volume dus. En ik vind ook dat dingen als groente en zoete aardappel heel anders vullen dan bijvoorbeeld een vega burger of patat. Bij een kleine hoeveelheid patat zou ik misschien hartstikke vol zitten terwijl ik 3x die hoeveelheid aan zoete aardappel zou kunnen opeten
F - Maandag 19 maart 2018 21:34
Oké, volgens mij zijn mijn porties, tenminste het avondmaal, echt drie keer groter dan dit...
Lau - Dinsdag 20 maart 2018 08:41
Mijne ook:p ik schap meestal 3 keer op. Maar jij bent gewoon jij he, niemand eet precies hetzelfde als iemand anders. BLijf doen wat voor jou goed is♥
wietje24! - Maandag 19 maart 2018 22:15
wat een fijne en goeie blog zeg, duidelijk ook !!
Lau - Dinsdag 20 maart 2018 08:40
weegschalen zijn stom en horen alleen thuis in een chemisch lab :p
Saarki - Dinsdag 20 maart 2018 11:28
:-) deze moet ik proberen onthouden
E - Dinsdag 20 maart 2018 09:27
Ik denk dat wij ervan mogen uitgaan dat het wegen en het tellen eigenlijk vanzelf minder wordt als je herstelt.Het lichaam leert jou ook net zo goed als jij je lichaam leert vertrouwen te hebben wat goed is en voelt.
Zolang je niet durft los te laten hoef je je ook niet superslecht daarover te voelen,hoe meer je je eraan stoort hoe erger het wordt,vind ik.Op een gegeven moment merk je ook dat je het echt kan,het loslaten en vertrouwen.
Ik heb goede tijden en slechte meegemaakt.Hoe minder ik eet hoe belangrijker elke hap en gram voelt; logisch,want je moet overleven op je rantsoen.Als je genoeg hebt ,voldoende ,en altijd,wordt het veel minder belangrijk om elke hap te tellen.

Petra - Vrijdag 23 maart 2018 16:53
Het zal wel weer aan mij liggen, maar ik vind dit enorm triggerend en voel me een veelvraat.... Het is vlgs mij belangrijk om je eigen gevoel van honger en verzadiging te leren kennen en vertrouwen. Dat wordt bepaald niet bevorderd door dit artikel.
Maar mss hebben anderen er wel wat aan.