Wat is een gezond ontbijt?

 

Begin iedere dag met een goed ontbijt. Die zin hebben we meer gehoord. Maar waarom is een ontbijt nou zo belangrijk? En wat is eigenlijk een goed ontbijt? Door iedere dag te ontbijten zorg je dat je weer energie binnen krijgt na een nacht slapen. Tijdens het slapen gaat je stofwisseling ook door maar je slaapt dus wordt er geen energie aangevoerd. Je bloedsuikerspiegel zal na een nacht slapen ook lager zijn en kan daarom wel een goed ontbijt gebruiken.

Dat is meteen een reden waarom ontbijten zo belangrijk is. Je zorgt ervoor dat je stofwisseling energie krijgt om er weer tegenaan te gaan. Je kan het zien als een auto waar weer benzine ingaat zodat die weer verder kan rijden. Maar ook voor je bloedsuikerspiegel is het goed om te ontbijten.

ontbijt

Als je het ontbijt zou overslaan zie je vaak dat iemand tussendoor meer gaat eten of juist weer tijdens de andere maaltijden dubbele porties neemt. Het lichaam haalt op die manier de schade weer in. Maar voor je bloedsuikerspiegel is het juist beter om, om de 2-3 uur iets te eten waardoor je pieken en dalen helpt voorkomen. En wist je dat het ook invloed heeft op je concentratievermogen als je te laat gaat eten of te weinig eet?

Maar dan komen we nu bij onze volgende vraag:

Wat is nou precies een goed ontbijt?
Ik geef vaak als voorbeeld dat een appel eten als ontbijt echt te weinig is om de dag mee te starten. Maar stel dat je voorheen helemaal niets at of dronk, dan is een appel al wel een stap in de goede richting. Maar je bent er dus niet met een appel. Ik zou minimaal kiezen voor 2 boterhammen met boter en beleg en een glas melk. Maar ook yoghurt met muesli of cruesli kan prima als ontbijt. Maar laten we dan ook eens kijken naar de hoeveelheden. Is 1 eetlepel muesli in een klein schaaltje dan ook voldoende voor een ontbijt? Als we uitgaan van een gemiddeld ontbijt van 2 belegde boterhammen en een glas melk dan kan je dit prima vervangen door een schaaltje yoghurt met muesli. Maar bedenk wel: Dan heb je ongeveer 250 ml yoghurt nodig en 60 gram muesli of cruesli. Dus 1 eetlepel muesli is dus echt te weinig.

En hoe zit het dan met ontbijtgranen zoals havermout of brinta?
Dit zijn ook prima keuzes voor een goed ontbijt. Op de verpakking staat vaak al aangegeven hoeveel gram je hiervan kan nemen. Gemiddeld is het 200 ml melk met 40 gram havermout. Volg je een eetlijst dan is het wel goed om uit te rekenen of dit dan voldoende is. Anders kan je altijd nog iets van suiker of banaan toevoegen. Of je kan naast havermout of brinta nog een cracker of een boterham ernaast nemen.

ontbijt

Hoe zit het met drinkontbijt?
Drinkontbijt is natuurlijk een makkelijk ontbijt omdat het minder tijd kost om klaar te maken en voor sommige mensen is drinken makkelijker dan eten vroeg in de morgen. Hier geldt wel hetzelfde als je een eetlijst volgt moet je oppassen dat je niet te weinig energie binnen krijgt. Een gemiddeld glas drinkontbijt is te vergelijken met een boterham met boter en beleg. Dit is voor een gemiddeld ontbijt dus best weinig.
Maar ben je niet gewend te ontbijten dan is een drinkontbijt een makkelijke manier om te gaan wennen aan een ontbijt. En je kan altijd beginnen met een drinkontbijt en later nog iets van een boterham erbij nemen.

Moet je eigenlijk iedere dag op dezelfde manier ontbijten?
Dat hoeft zeker niet. Juist door te varieren hou je het voor jezelf lekker en afwisselend. Door tijdgebrek in de ochtend zie je vaak dat er doordeweeks toch vaak hetzelfde wordt gegeten. Ook dat geeft niet. Maar in het weekend is het dan leuk om er iets speciaals van te maken. Kook er een lekker eitje bij of neem er een glas verse sinaasappelsap bij. En heb je geen zin in gewone boterhammen neem dan lekkere luxe broodjes of een keer een snee krentenbrood in plaats van een gewone boterham.

Ik zou wel erop letten dat als je ontbijt met bijvoorbeeld yoghurt of drinkontbijt dat je wel in de middag dan iets van boterhammen eet. Want in brood zit jodium wat vaak niet aan andere ontbijtgranen wordt toegevoegd. Zo zorg je ervoor dat je wel van alle belangrijke voedingsstoffen alles voldoende binnen krijgt.

ontbijt

Ontbijten en een eetstoornis
Voor iedereen is het belangrijk om te ontbijten en dus ook als je een eetstoornis hebt. Zeker als je last hebt van eetbuien is het belangrijk om een structuur aan te brengen in je eetpatroon. En dan begint je dag met een ontbijt al meteen goed.

Doordat je de dag goed begint is het vaak ook makkelijker om de rest van de dag deze regelmaat en structuur vast te houden. En ben je nog in de opbouw naar een gezond eetpatroon dan zijn er dus verschillende manieren om de dag te beginnen. Zo kan een glas drinkontbijt of een cracker met beleg al een goede stap zijn op weg naar een volwaardig ontbijt. Je kan dan je ontbijt met stappen steeds verder uitbreiden. Je kan bijvoorbeeld beginnen met 1 cracker en dit opbouwen naar 2 crackers of een boterham met boter en beleg.

Geniet van je ontbijt!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Rachel - Maandag 20 januari 2014 12:50
Fijn, een blog over wat er nou telt als voldoende / gezond ontbijt :)
Lotte - Maandag 20 januari 2014 12:55
EEN BOTERHAM MET AARDBEIEN. :O
HEBBEN XD
krol - Maandag 20 januari 2014 13:12
Bedankt voor dit artikel :)
Ik vroeg me af of al deze alternatieven ook even gezond zijn?
Vaak (zonder op te zoeken, maar bv gewoon op nieuwssites oid) kom je dingen tegen als 'Ontbijtgranen zijn echt not done!' (blijkbaar omdat er 'teveel suikers in zouden zitten'.) Dat brengt me dan wel even in de war en doet me twijfelen, aangezien mijn ontbijt altijd uit (voldoende) ontbijtgranen bestaat (nl. 'rice crispies') . Hetzelfde met drinkontbijt eigenlijk, daar heb ik ook meer negatieve dingen dan positieve van gehoord (maar misschien is het aanbod 'drinkontbijt' in NL anders dan hier in België)?
Jacqueline - Maandag 20 januari 2014 13:25
@ krol: Ontbtijtgranen als havermout en brinta zijn heel gezond. Maar op de nieuwssites die jij bedoelt, wordt vaak gerefereerd aan cruesli e.d. Zeker in cruesli zit veel suiker. Maar ook suiker heb je natuurlijk nodig.
doritos12 - Maandag 20 januari 2014 13:34
ontbijten is gewoon TE lekker om te skippen!!

Echt mijn favoriete maaltijd van de dag!
heerlijk!
kop thee, bak yoghurt met muesli, fruit, zaden en noten
krantje dr bij of instagra/facebook/bloglovin bijlezen!

ik baal dan ook echt als ik om 08:00 moet beginnen want dan neem ik saai 2 boterhammen in een zakje mee :(
Tralala - Maandag 20 januari 2014 13:39
Goede, informatieve stukken!

Misschien dat ik zeur, maar de stukken lezen niet altijd even lekker. Ik kan er niet precies een vinger op leggen, maar misschien kan iemand van het proud-team er naar kijken en misschien feedback op de leeslijn geven?

Maar nogmaals dank voor de informatieve stukken die je altijd schrijft!
Jes - Maandag 20 januari 2014 14:04
Fijn stuk. Ik haat ontbijten behalve als het uitgebreid is ;) maar daar heb ik meestal niet zoveel tijd voor :(
Anamaria - Maandag 20 januari 2014 14:22
Heel fijn artikel! Ik vind ontbijten altijd fijn, maar kan soms moeilijk kiezen wat ik moet nemen. Lig vaak 's avonds al wakker om te bedenken of ik kies voor yoghurt met muesli of boterhammen ofzo. Maar ik geniet vaak wel van het ontbijt, behalve als ik vroeg weg moet, dan schrok ik het maar snel naar binnen en ren ik naar de bus! :P
G. - Maandag 20 januari 2014 14:51
Goed stuk!
@Tralala - Maandag 20 januari 2014 15:16
Herkenbaar, vind de stukken van de diëtiste ook lastig lezen. Qua inhoud zijn ze zeker informatief en zinvol, maar het leest niet zo makkelijk/ snel.
Heb geprobeerd te ontdekken waar het aan ligt, maar weet het ook niet precies. Misschien dit (?):
Het lijkt alsof er getypt is wat je anders ook zou zeggen, dus vooral spreektaal zeg maar. Veel zinnen beginnen met 'maar', er zit niet echt een lijn in (beetje hak-op-de-tak).
EllaNola - Maandag 20 januari 2014 15:37
Ik ontbijt élke ochtend
J - Maandag 20 januari 2014 15:45
Oeps, vanochtend ontbeten met drie boterhammen en een bak kruidnoten.
josefine - Maandag 20 januari 2014 15:56
Fijn stuk! Denk dat het wel belangrijk is om te weten dat sommige mensen meer nodig hebben in de ochtend. Dit is een goede basis als je te weinig eet, maar je kunt je er ook teveel aan vasthouden terwijl het voor jou misschien te weinig is
Kimgaatervoor - Maandag 20 januari 2014 16:26
Mijn ontbijt is iedere dag wat anders, ik vind het zo saai om altijd het zelfde te eten, dan ga ik er tegen op zien en als ik afwissel vind ik het alleen maar leuk!
Onegirlll - Maandag 20 januari 2014 17:01
1 heel klein puntje dat ik een beetje raar vindt: op de variatielijst die ik heb van Rintveld, die ook hier op de site staat, staat dat 200 ml en 5 eetlepels havermout 1 boterham met beleg is. En het is ook niet echt heel veel.
Waarom staat hier dan dat het een goed ontbijt is (als je eetlijst het ook goed vindt)
Denisee.. - Maandag 20 januari 2014 17:17
Precies op het goede moment!
Ik zit de laatste paar dagen echt te bedenken wat een goed ontbijt zou zijn,
waar ook genoeg en voldoende voedingsstoffen in zitten,
thanks!
-Metaphor - Maandag 20 januari 2014 18:50
Ik ontbijt met een bakje yoghurt, Voor mijn studie moet ik soms met mijn ontbijt om 7:30 tot 1 uur door, dat ging niet. Toen ik echter probeerde 'meer' te ontbijten, dus toch cruesli en dergelijke door me yoghurt te gooien, merkte ik dat dat weinig verschil voor mij uitmaakte; om een uur of 10 MOET ik gewoon weer eten, anders wordt ik duizelig.
Lisa - Maandag 20 januari 2014 22:01
Heel leuk en goed, dit overzichtje maar niet zo fijn om te lezen voor mij :(.
Ik weet dat ik niet mag vergelijken maar wanneer je elke ochtend 5 boterhammen moet eten is het niet echt motiverend om te zien dat een 'gemiddeld' ontbijtje 2 boterhammen zijn...

Maar kop op, ik weet dat het goed is voor mij!
yessy - Maandag 20 januari 2014 22:21
@ tralala, klopt. Misschien zinsopbouw? Bijvoorbeeld:Ik zou wel erop letten dat als je ontbijt met -》 ik zou er wel op letten dat wanneer je ontbijt met?

Verder goed artikel, ik vind ontbijt lastig. Ik werk in de zorg met veel late diensten en nachtdiensten en heb dus een heel ander ritme. . Vijf van de zeven dagen is mijn ontbijt pas tussen elf en twaalf..
Jessy - Maandag 20 januari 2014 22:31
wat een gezeur om de spelling/zinsbouw, het is een dietist die dit schrijft, geen blogger of journalist. Wees gewoon blij met de teksten, het is prima te begrijpen. Vind het echt een beetje respectloos hoe hierop gereageerd wordt.

Fijne blog, bedankt!
- - Dinsdag 21 januari 2014 09:35
@Jessy, Nouska etc. zijn ook geen bloggers.
En ik denk ook zeker dat aan de spelling, grammatica en zinsopbouw wel gewerkt kan worden.
Proud schrijft altijd hele goede en interessante blogs.
Welke door veel mensen worden gelezen. Juist daarom, is het wel beter als teksten beter te lezen zijn bijv. (sowieso staan er ook vaak typfouten in).
Anders is het gewoon zonde van de inhoud!
Tralala - Dinsdag 21 januari 2014 13:33
@ Jessy

Bedoelde inderdaad niets negatiefs over de inhoud, en het is natuurlijk superfijn dat de diëtiste zulke informatieve stukken schrijft. Ik noemde alleen iets dat mij opviel en voor mij afdoet aan de verder super stukken (wat inderdaad zonde is van de inhoud).

Maar, als het zeuren is, excuses!

Prue - Dinsdag 21 januari 2014 13:48
Want in brood zit jodium wat vaak niet aan andere ontbijtgranen wordt toegevoegd.

In brood van de natuurvoedingswinkel wordt ook geen jodium toegevoegd hoor... Er zijn meer dingen dan brood (zeevis, zeegroenten, nori) om aan jodium te komen.

En mijn ontbijt, daar geniet ik zeker van!
Lisette - Dinsdag 21 januari 2014 23:12
Eindelijk een artikel waarin word vermeld wat een normale portie yoghurt +muesli/crusli is als ontbijt. Nu weet ik dat ik altijd te weinig at dus ga nu meer nemen voortaan.
Thanx!
M. - Woensdag 22 januari 2014 13:25
@Jessy; zo respectloos is dat toch niet? Proud2bme word volgens mij best wel gezien als een professionele site en lijkt het me alleen maar prettig om opbouwende kritiek te krijgen.
Inhoudelijk verder een leuk artikel! Ik ontbijt wel elke dag, maar vrijwel altijd met hetzelfde; yoghurt met meergranen cornflakes en rozijnen en gedroogd fruit. Soms wel saai, maar heb niet heel veel keus, omdat ik mijn medicijnen door de yoghurt moet doen. Soms wissel ik het af met cruesli.
En één puntje van kritiek dan; het was misschien idd wel handig geweest om er bij te vertellen dat het voor iedereen verschilt hoeveel je nodig hebt als ontbijt. Zeker als je een aankom lijst hebt, is het ontbijt vaak een stuk meer!
@m.- - Woensdag 22 januari 2014 17:32
gewoon een intresse vraag. maar waarom moet jij je medicijnen door de yoghurt doen? ik doe dat al sinds mn 6e met water of ander drinken. lukt het niet om te slikken anders of komt het door het medicijn zelf? gewoon intresse hihi
Star* - Donderdag 23 januari 2014 22:51
Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar een review van ontbijtgranen/cruesli/muesli/cornflakes etc! Er staan zoveel verschillende soorten dat ik wel benieuwd ben wat nu lekker is!
Iets om te testen scarlet of iemand? : D
.. als jullie dit lezen^^
Ellen - Maandag 18 augustus 2014 10:26
Ik snap de boodschap dat ontbijten belangrijk is maar de ingrediënten die je benoemt schrik ik wel een beetje van: melk???? Veel muesliproducten zitten bomvol suikers! Sinds ik de voedselzandloper heb gelezen, kijk ik heel anders tegen voeding aan en sinds ik mijn voedingspatroon heb aangepast op de voedselzandloper, ben ik echt 1000x fitter en gezonder! De vijf van schijf is echt achterhaald, heb pasgeleden een arts gesproken die beweerde dat al lang bewezen is dat lactose kalk aan botten onttrekt en dat melk dus verzuurd en niet verstrekt. Maar ja, moet je je eens voorstellen dat de hele melkindustrie onderuit gaat. Dus blijven ze maar hard roepen dat melk goed voor elk is! Wil je gezonde muesli, stel het zelf samen met veel superfoods als hennepzaad, gojibessen, noten maar geen suiker zoals in meest gekochte muesli 's zitten!