Wat is een Lactose intolerantie

 

Veel mensen hebben een lactose intolerantie. Maar wat is dat precies? Als je lactose intolerant ben betekent dit dat je melksuiker (lactose) niet goed kan verteren. Deze vertering wordt gedaan door het enzym lactase welke wordt gemaakt in je darmwand.

lactose intolerant

Er zijn verschillende oorzaken van lactose intolerantie. Na het 3e levensjaar kan de aanmaak van lactase afnemen. Dan spreek je van een primaire lactose intolerantie. Maar er bestaat ook een secundaire lactose intolerantie. Die kan je krijgen na beschadiging van je darmwand door een infectie, bestraling of operatie van je darm. Maar ook na een periode van ondervoeding kan dit voorkomen. Deze secundaire lactose intolerantie is meestal tijdelijk. Een derde oorzaak is de aangeboren lactose intolerantie, dan maak je vanaf je geboorte geen of zeer weinig lactose aan. Dit is een vrij zeldzame vorm.

patroonWat zijn de klachten van een lactose intolerantie?
Als lactose niet goed verteerd kan worden komt deze onverteerd in de darm terecht. In de darm wordt de melksuiker door bacteriën afgebroken. Klachten zijn bijvoorbeeld winderigheid, diaree, darmkrampen en een opgeblazen gevoel.

patroonIs dit hetzelfde als een allergie voor melk?
Nee, bij een allergie voor melk ben je allergisch voor de melkeiwitten. Hierbij is ook het afweersysteem actief. Bij een intolerantie voor melksuiker ben je niet allergisch maar kan je de melksuiker niet goed verteren.

patroonDiagnose van lactose-intolerantie
Er zijn verschillende manier om te kijken of iemand last heeft van lactose intolerantie. Zo is er een waterstof-ademtest waar op verschillende momenten wordt gekeken naar de hoeveelheid waterstof die iemand uitademt. Darmbacteriën die lactose vergisten produceren waterstof. Veel waterstof na het drinken van een oplossing waar lactose inzit kan een indicatie zijn voor een intolerantie voor lactose.

Bij een eliminatie-provocatietest wordt een periode alle lactose bevattende voedingsmiddelen weggelaten. Na een bepaalde tijd wordt er weer een voedingsmiddel geïntroduceerd met lactose en gekeken of de klachten terugkomen.

Bij een lactose tolerantietest (LTT) wordt gekeken of na het drinken van een drankje met lactose de bloedsuikerspiegel stijgt. Bij iemand met een intolerantie voor lactose zal de bloedsuikerspiegel niet stijgen omdat deze niet in het bloed terecht komt maar in de darm.

patroonWelke voedingsmiddelen kan ik niet eten
Lactose komt met name voor in zuivelproducten. Dus denk aan melk, yoghurt en vla. In zure melkproducten komt minder melksuiker voor dus dat wordt vaak beter verdragen. In geitenmelk komt ook lactose voor. Maar ook smeerkaas, roomboter en ijs op basis van melk of room bevat lactose. In harde kaassoorten komt eigenlijk bijna geen melksuiker in voor. In gewone broodsoorten kan ook lactose voorkomen. Belangrijk om dit na te vragen bij je bakker.

Maar wat je misschien niet verwacht is dat ook in frisdranken op basis van wei lactose kan voorkomen. Maar ook in hele andere producten zoals voedingssupplementen, soepen, sauzen kunnen ingrediënten op basis van melk in zijn verwerkt. Bij een primaire lactose intolerantie of als je bij de geboorte geen lactase aanmaakt moet je altijd lactose vrij of lactosebeperkt eten. Bij een secundaire intolerantie is het meestal dat je tijdelijk een lactose beperkte of lactosevrije voeding moet gebruiken.

patroonWelke voedingsmiddelen kan ik wel eten
Sojamelk, rijstemelk of amandelmelk bevat geen melk en dus ook geen melksuiker en kan prima als alternatief van melkproducten gebruikt worden. Let er wel op dat er calcium is toegevoegd als je het als vervanging gaat gebruiken voor gewone melk of yoghurt. Verder noten, eieren, fruit, groente, peulvruchten, aardappelen, brood (wel navragen bij de bakker of er geen lactose in voorkomt). Er bestaan bepaalde tabletten of capsules die het enzym lactase bevatten en die je kan toevoegen aan bijvoorbeeld melkproducten zodat je die toch kan gebruiken.

patroonLactose intolerant en een eetstoornis
Een eetstoornis hebben en een lactose intolerantie is lastig. Je bent hierdoor nog meer bezig met je voeding. Bijvoorbeeld doordat je van verpakkingen de ingrediëntenlijsten gaat controleren of er iets van lactose in voor kan komen en dit voor je eetstoornis een trigger kan zijn om iets niet te nemen. Bedenk dat als je een lactose intolerantie hebt dat er prima alternatieven te vinden zijn. Zorg dan ook dat je voeding wel volwaardig blijft als je geen zuivel kan verdragen. Kijk naar goede alternatieven of maak gebruik van bijvoorbeeld capsules met lactase. Geef je eetstoornis niet de ruimte door je intolerantie.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Sophie - Maandag 16 september 2013 21:29
Nu ik dit lees, weet ik het zeker: ik had secundaire lactose intolerantie! Het werd alleen niet serieus genomen en ik werd gedwongen om melk te drinken. Ik had na het drinken van melk altijd onwijze buikpijn. Ik ben zo blij dat het over is!
Anoniem - Maandag 16 september 2013 21:56
Mooi artikel. Misschien ook leuk om eens te schrijven over een glutenintolerantie, of is zo'n artikel er al en heb ik deze over de kop gezien?

X
anoniem - Maandag 16 september 2013 22:18
Er bestaat nu ook melk zonder lactose. Arla Lactofree.
Dan kun je toch gewoon melk drinken of cappuccinos mee maken en ik vind het veel lekkerder dan soya melk. Volgens mij is er zelfs yoghurt zonder lactose.
l - Maandag 16 september 2013 23:19
Ik heb lactose intolerantie gehad toen ik een jaar of 4 was, maar daar ben ik overheen gegroeid. Daar staat hier niets over, maar kan dat ook bij lactose intolerantie door je eetstoornis?
@l - Dinsdag 17 september 2013 08:56
Er staat dat je als gevolg van ondervoeding, secundaire lactose intolerantie kunt krijgen en dat dat veelal van tijdelijke aard is, dus ik denk wel dat je daar ook weer van af kunt komen.
m - Dinsdag 17 september 2013 10:28
duidelijke informatie, wel handig om te weten!
Lonn87 - Dinsdag 17 september 2013 11:02
Ik heb sinds baby lactose-intolerantie, ik leek er een aantal jaren geleden overheen gegroeid te zijn, maar helaas lijkt het door mijn eetstoornis toch steeds weer de kop op te spelen. Zelf gebruik ik lactase enzymen wanneer ik voeding eet waar lactose in zit.
Wel vind ik het door mijn eetstoornis moeilijk om er mee om te gaan, doordat ik vaak verpakking moet lezen of er ingrediënten in het product zitten waar ik niet tegen kan, dit is er triggerend voor mijn eetstoornis. Maar, ik hou vol en geef de moed niet op!
- Dinsdag 17 september 2013 11:17
Ik heb een primaire lactose-intolerantie, is echt heeeel lastig in combinatie met een eetstoornis. Het is mijn masker geworden, niemand kijkt gek op als ik 'nee' zeg tegen koek, snoep, taart of ander eten. Omdat ze denken dat het komt door mijn lactose-intolerantie, terwijl ik soms gewoon weet dat ik het best mag eten maar het dan niet doe omdat ik het niet wil.
Ik moet ook altijd verpakkingen lezen. Het is een verdomd lastige combi.
Lisa-166 - Dinsdag 17 september 2013 13:43
Haha, dit artikel komt op tijd. Ik heb ongeveer anderhalve week geleden te horen gekregen dat ik een zware koemelkintolerantie heb (lactoseintolerantie dus). En nu moet ik echt helemaal opnieuw mijn weg zien te vinden in het eten. Gelukkig beginnen de bijwerkingen van het nieuwe 'dieet' wat af te nemen en gaat het steeds beter. Maar er mag wel gezegd worden dat je eigenlijk nauwelijks geloofd word met zo'n intollerantie en een eetstoornis. 2 jaar lang heb ik elke dag enorme pijn- en misselijkheidsklachten gehad, pas net hebben we een test laten doen en is dit eruit gekomen. Altijd hoorde ik dat het door de eetstoornis en kwam en het aan mij lag. Dat blijkt dus niet zo te zijn...
p. - Dinsdag 17 september 2013 17:23
ik heb lactose intolerantie, maar weet het pas sinds mn 13e.....
Melissa - Woensdag 18 september 2013 19:37
Volgens mij kan je ook verstopt raden van een intolerantie?! Werd mij verteld/heb ik gelezen. De irritatie van je darmen kan ervoor zorgen dat het juist vasthoud/mindert in werking?!
Lonn87 - Woensdag 18 september 2013 21:43
@Melissa: dat idee krijg ik de laatste tijd wel! Daarbij heb ik veel stress door mijn eetstoornis en lijken mijn darmen ook zeer gevoelig... Heb jij er ook last van?
H - Donderdag 31 oktober 2013 21:22
Toen ik te horen kreeg dat ik lactose-intolerant ben, dacht ik: dus ook geen kaas meer. MOOI, kan ik dat vette gedoe aan de kant zetten. 1-0 voor m'n eetstoornis. Dat was in 2009, Nu krijg ik eindelijk hulp bij m'n eetstoornis. en ik eet weer kaas!!!! maar geen yoghurt e.d. Nog steeds lactose-intolerant. Vervelend, maar toch ook wel beetje bescherming. Eetstoornis krijg ik een beetje onder controle, of beter, controle geef ik een beetje meer af. Ik eet wel weer lekkerder.
Speltbrood van AH: heerlijk!!!
Edward heussen - Woensdag 22 augustus 2018 08:26
Zolang je geen koe bent hoor je eigenlijk ook geen melk van een koe te drinken.
Dit is bedoeld voor kleine kalfjes om snel groot te worden en er zitten dus ook voedingstoffen en groeihormonen in die niet goed zijn voor een mens.
Dan kun je net zo goed olifanten melk of giraffen melk gaan drinken.
Melk bevordert zelfs botontkalking.
Helaas zit er in kaas,kwark en vele ander producten ook melk.
Maar dit alles is al lang bekend en al vele malen eerder uitgelegd door vele mensen.
Gelukkig zijn er heel veel goede natuurlijke alternatieve om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder gebruikmaking van dierlijke producten.
Irene - Dinsdag 15 juni 2021 10:19
Ik ben sinds een half jaar lactose intolerant, ik ben pas 52 jaar, heb heel lang aan getobd tot ik bij een mesoloog terecht kwam.
Mesoloog meet je door en kijkt welke vitamines en mineralen je tekort komt.
Heeft er iemand ook wel eens een aanval zodat je erge buikpijn krijgt en dan heel erg moet zweten en je moet blijven zitten op de wc, na ongeveer een kwartier is het dan weer over ?
Ik ben benieuwd.
Ik hoop dat dit geplaatst mag worden