Waarom is brood nodig

 

dietistJe ziet steeds vaker nieuwe broodsoorten liggen bij de bakker of in de supermarkt. De bekendste van de afgelopen periode is toch wel het speltbrood. Ik krijg op het forum vaak vragen over brood en over welke soorten brood nou goed voor je zijn. Kun je nu het beste volkoren, meergranen, spelt, rogge of zuurdesem eten? In deze blog geef ik jullie antwoord op deze vragen rondom brood. 

Wat zijn de voordelen van brood?
Misschien herken je het wel dat je na een vakantie in het buitenland je echt weer kan verlangen naar een snee bruin brood met een plak kaas. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van brood, behalve dat het lekker is? Een groot voordeel is dat je brood overal kan kopen en het makkelijk mee te nemen is naar school of je werk. Omdat brood veel belangrijke bouwstoffen levert is het ook een basis voedingsmiddel voor iedereen. Om die reden staat brood ook in de schijf van vijf. Gemiddeld genomen hebben we 6 sneetjes brood op een dag nodig, afhankelijk van je leeftijd en je activiteitenpatroon.

Wat zijn belangrijke bouwstoffen in brood?
Brood is een belangrijke leverancier van de B vitamines. Vooral de vitamines B2, B3, B6 en B11. Maar brood ook levert ook een belangrijke bijdrage aan je dagelijkse behoefte aan jodium. En dan levert het ook nog ijzer, vezels en natuurlijk levert een boterham je ook nog een hoop energie. B Vitamines zijn verantwoordeijk voor een gezonde spijsvertering, bloedsuikerspiegel, huid, haar, zuurstoftransport en nog veel meer. 

Is speltbrood gezonder?
Spelt is een graansoort net als tarwe. Of speltbrood gezonder is, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt vaak gedacht dat spelt glutenvrij is maar dat is niet zo, spelt bevat net als tarwe gluten. Volkorenbrood wil zeggen dat de hele graankorrel wordt gebruikt. Hierdoor levert een sneetje volkorenbrood meer vezels en meer ijzer. Hetzelfde geldt als er volkorenspeltmeel wordt gebruikt. Maar niet ieder speltbrood is dus volkoren. Wel goed om hier alert op te zijn. Spelt wordt door sommige mensen lekkerder gevonden, omdat het zacht brood is.

Is verrijkt witbrood ook gezond?
Tegenwoordig bestaat er wit brood waar vezels aan toegevoegd zijn. Vaak wordt hier inuline aan toegevoegd. Dit is een oplosbare vezel. In bruin en volkorenbrood zitten onoplosbare vezels. Deze vezels nemen veel water op en verlaten je lichaam ongewijzigd terwijl oplosbare vezels met behulp van bacteriën uit je dikke darm worden afgebroken. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels zijn allebei belangrijk voor een goede stoelgang. Dus verrijkt wit brood is zeker een goede leverancier van vezels.

brood
Bron

Hoe zit het met roggebrood, crackers en beschuit?
Roggebrood, met name de donkere variant bevat veel vezels en ijzer. Een snee donker roggebrood levert 1 mg ijzer, hetzelfde als een snee volkorenbrood en 4 gram vezels waar een snee volkorenbrood 2 gram vezels levert. Wit brood levert ter vergelijking 0 mg ijzer en 0.8 gram vezels. De hoeveelheid energie van donker roggebrood, volkorenbrood en wit brood is gelijk.

Crackers en beschuit zijn er in veel verschillende soorten. Om in de buurt van bruin brood te komen is het aan te raden om wel een meergranen of volkoren variant te kiezen. Afgezien van cracottes is de gemiddelde energie van 2/3 crackers of 2/3 beschuiten gelijk aan 1 boterham. Waar je wel op moet letten is of er ook jodium aan toegevoegd is. Dat is niet bij alle crackers, roggebrood of beschuit het geval. Dit kan je terugvinden op de ingrediëntenlijst. Dan staat er jodiumhoudend zout of bakkerszout. Ook leveren niet alle soorten crackers en beschuiten ijzer.

Conclusie
Als we kijken naar de verschillende functies van brood kunnen we eigenlijk wel concluderen dat brood een belangrijke functie heeft in ons dagelijkse voedingspatroon. Behalve dat het lekker is, levert het vezels, B-vitamines en ijzer. En natuurlijk kan je brood prima afwisselen met andere broodvervangers maar wel goed om alert te zijn wat je kiest.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Kim300808 - Zaterdag 24 januari 2015 14:25
Ik houd helemaal niet van Brood... Doe mij maar een bak Yoghurt met Muesli of een schaaltje Brinta! En tussen de middag een lekkere Salade. Helaas zit mijn AN mij hierbij nogal in de weg :')... :'(
sterke_ik - Zaterdag 24 januari 2015 15:09
Wat vinden jullie van het boek broodbuik? Hij zegt dat tarwe DE dikmaker van deze tijd is en dat je vooral GEEN brood crackers beschuiten enz zou moeten eten. Hij pleit voor weinig koolhydraten.
@sterkeik - Zaterdag 24 januari 2015 15:28
niet naar luisteren ;)
koolhydraten zijn helemaal NIET slecht! sterker nog
koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam.
denk maar eens aan de natuur, wat groeit het meest en snelst? juist fruit, groenten en granen, koolhydraten dus. het is de bedoeling dat we dit het meest eten, daarnaast groeien noten veel langzamer en in mindere mate, het is dus de bedoeling dat we dit in mindere mate eten. vlees en vis hebben we niet noodzakelijk nodig, maar ook in kleine hoeveelheden is het niet slecht. de natuur verteld ons hoe we het beste eten, luister niet naar die hypes en luister naar je lichaam en de natuur.
ms - Zaterdag 24 januari 2015 15:40
Ik heb tijden geen brood gegeten.. Wat erbij mij gebeurd is is dat ik daardoor te weinig jodium binnen kreeg, mijn schildklier langzamer is gaan werken.(wat dus in bakkerszout zit wat in brood gaat). Juist daarom kom je aan.. Juist daardoor worden je botten slecht.. en nog veel meer narigheid.
Miekio@sterke_ik - Zaterdag 24 januari 2015 15:45
Tarwe een dikmaker? Volgens mij niet, het vult, is goed voor je darmen en bevat belangrijke vitaminen.
Weinig koolhydraten, waar haal je dan je energie en voedingsstoffen vandaan? Dan zou je dus meer vet en eiwitten moeten consumeren, maar dan kom je weer op andere dingen waar weer een ander boek over is geschreven hoe slecht het wel niet is.

Ik denk dat brood met gluten zoals tarwe, echt alleen ongezond is voor mensen die daadwerkelijk coeliakie of een allergie hebben. En niet voor iedereen die zijn vage "ik voel me niet lekker/ben zo moe" klachten aan iets gezonds willen toeschrijven en daardoor gezonde voedingsmiddelen gaan schrappen ipv hun levensstijl aanpassen.

Ik ben gek op brood, vooral omdat je er zoveel mee kan. Zoet, hartig, warm, koud, je neemt het zo mee maar je kan er ook een heel uitgebreid iets mee.
anoniem - Zaterdag 24 januari 2015 17:05
De een zegt dat je van brood dik word de ander zegt dat je van brood gezond blijft
Ik eet geen brood alleen bambix\ brinta omdat brood moet je lang op kauwen en ikakn niet kauwen haast door mijn beugel

Als ik brood zou eten miss dan spelt maar als ik zie dat daar heel veel tarwe in zit en de reactie dat je daar dik van word weet ik het niet meer zeker dus ik blijf wel bij mijn pap :(
Vlinder - Zaterdag 24 januari 2015 18:12
Ik ben gek op brood eet het bij ontbijt en lunch... Kan er echt naar uitkijken heerlijk! Dus nu mijn 10 sneden brood per dag om nu aan te komen vind ik echt niet erg.
Liadan - Zaterdag 24 januari 2015 19:43
Ik werk in een bakkerij en ik wordt soms echt gek van al die mensen die alleen maar spelt willen omdat ze denken dat daar geen gluten in zitten en omdat er zo'n hype is dat gluten slecht zouden zijn. Of mensen die dat boek Broodbuik gelezen hebben en denken dat tarwe genetisch gemodificeerd is. Echt gezeur allemaal.
Brood is lekker en gezond. Klaar.

Maar speltbrood is wel lekker af en toe. Gewoon een beetje afwisselen.
miekie - Zaterdag 24 januari 2015 20:12
@anoniem, bambix/brinta is ook tarwe.

btw niets mis met tarwe,gewoon de verschillende graansoorten lekker afwisselen!
Anon - Zaterdag 24 januari 2015 20:29
Hele fijne blog om te lezen omdat ik toch altijd wel angstig was/ben voor brood.

Ik moest wel erg lachen om deze zin: "dit is een oplosbare vezel, ook wel een oplosbare vezel genoemd." Hoe zou je een oplosbare vezel anders noemen? Haha
Muts. - Zaterdag 24 januari 2015 20:31
Go Liadan ! (::::
Rosalie - Zondag 25 januari 2015 14:23
Idd go liadan. Gewoon niet zo moeilijk doen
Anne - Zondag 25 januari 2015 16:44
Ik vind brood heerlijk! Al eet ik de laatste tijd elke dag een pistoletje van de appie in plaats van normaal brood bij mijn lunch. Als ik brood koop moet ik altijd wel weggooien(geen vriezer), dus pistoletjes zijn net zo goedkoop voor mij en nu ik het doe zou ik niet meer terugwillen haha. te lekker!
tes - Zondag 25 januari 2015 21:01
ik vind brood heel erg vies, daarom eet ik het niet. Ik weet ook niet goed wat ik dan mee naar school moet nemen waardoor ik gewoon genoeg energie krijg en zo.
@tes - Maandag 26 januari 2015 08:04
heb je al andere soorten geprobeert?
roggebrood, verschillende merken, bolletjes, bagel, ...

je kan altijd salades gemaakt van pasta/quinoa/peulvruchten enzo meenemen.
Ugh - Maandag 26 januari 2015 18:31
Brood vult voor geen meter, ik haat het echt. Ik neem alleen soms wat brood mee naar school omdat, tja, sociale verwachtingen van anderen. :D

Brood is smakeloos, droog en saai. Beleg is vaak vettig. Van mij hoeft het niet; flink veel fruit en yoghurt is precies hetzelfde wat betreft energie, maar vult veel beter. Daar houd ik van.




even een gratis biologielesje:

Op het moment dat de hypofyse hormonen afgeeft die de schildklier stimuleren, zal de schildklier in grootte toenemen en indien er jood (=jodium) aanwezig is thyroxine produceren. Dit werkt als een negatieve terugkoppeling, en remt dus het eerste hormoon ---> schildklier stopt weer met werken. Overigens, hoe meer thyroxine, hoe sneller de stofwisseling. Daarom eet je brood om je stofwisseling "op gang te helpen". Een tekort aan brood, en dus aan jood, zal leiden tot gewichtstoename en/of een opgezette schildklier.

Al heb ik hier persoonlijk met mijn miezerige twee boterhammetjes per dag nooit wat van gemerkt. Hmm?
Star* - Dinsdag 27 januari 2015 15:09
Ik houuuu van brood.. vind het super lekker. Alleen door mn es vind ik het soms lastig. (:
One Desire - Dinsdag 27 januari 2015 15:18
Helemaal eens met sterke_ik,
lees het boek "Broodbuik" eens.
Het zal ongetwijfeld op veel kritiek stuiten in deze overdreven op brood gefocuste maatschappij, brood is zo ingeburgerd en overal te krijgen.

Ik ga maar gewoon af op mijn eigen lichaamsreacties.
Dan merk ik dat ik brood ontzettend verslavend vind, het maakt me extra moe, mijn darmen blazen op en na een uur heb ik alweer honger. Brood zet bij mij aan, en van brood blijf ik ook eten. Ik vermijd het dus liever. Maar niet iedereen reageert zo sterk op brood. Er zijn ook mensen die er geen last van hebben. Ik kan brood pasta en rijst echter beter niet eten want dat merk ik meteen. Jammer, want het is erg lekker, maar dit gaat helaas niet bij mij.

Havermout met sojamelk is een fantastisch product. Ik raad het iedereen aan.

@liadan - Dinsdag 27 januari 2015 15:21
Ieder lichaam reageert anders, dus ook op brood. Mijn lichaam kan brood op dagelijkse basis niet verdragen.
Er zijn mensen die er dus absoluut slecht op reageren, misschien kun je daar begrip voor opbrengen. Er bestaat ook wel degelijk iets als een glutenallergie.
my - Woensdag 28 januari 2015 00:38
Ik hoor van iedereen dat brood enz slecht is dus eet ik het niet meer
piet - Zaterdag 31 januari 2015 11:25
Ik eet weinig brood... gewoon omdat ik er nooit zin in heb. ben er op uitgekeken :p
Eefje - Dinsdag 22 december 2015 13:31
Ik vind het soms lastig dat er in de media wordt gezegd dat brood alleen maar heel slecht zou zijn en dat je er dik van wordt. Vooral het boek 'broodbuik' dat beweerd dat brood en tarwe de dikmakers zijn van deze eeuw maakt mij twijfelen aan de gezondheid van brood. Gelukkig weet ik dit altijd wel weer te relativeren. Ik eet minstens 6 boterhammen per dag en ben verre van dik, ik moet juist aankomen om weer een gezond gewicht te bereiken. Ik probeer altijd om op de feiten te vertrouwen en me niet te laten meeslepen in alle mediahypes van tegenwoordig. Het is een feit dat ik 'veel' brood eet en niet aankom. Dus ik vraag me af hoe meneer broodbuik dat wil verklaren? :P
koekje - Vrijdag 3 maart 2017 13:08
dit kan ik goed gebruiken voor werkstuk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!