Waarom is brood nodig
Je ziet steeds vaker nieuwe broodsoorten liggen bij de bakker of in de supermarkt. De bekendste van de afgelopen periode is toch wel het speltbrood. Ik krijg op het forum vaak vragen over brood en over welke soorten brood nou goed voor je zijn. Kun je nu het beste volkoren, meergranen, spelt, rogge of zuurdesem eten? In deze blog geef ik jullie antwoord op deze vragen rondom brood.
Wat zijn de voordelen van brood?
Misschien herken je het wel dat je na een vakantie in het buitenland je echt weer kan verlangen naar een snee bruin brood met een plak kaas. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van brood, behalve dat het lekker is? Een groot voordeel is dat je brood overal kan kopen en het makkelijk mee te nemen is naar school of je werk. Omdat brood veel belangrijke bouwstoffen levert is het ook een basis voedingsmiddel voor iedereen. Om die reden staat brood ook in de schijf van vijf. Gemiddeld genomen hebben we 6 sneetjes brood op een dag nodig, afhankelijk van je leeftijd en je activiteitenpatroon.
Wat zijn belangrijke bouwstoffen in brood?
Brood is een belangrijke leverancier van de B vitamines. Vooral de vitamines B2, B3, B6 en B11. Maar brood ook levert ook een belangrijke bijdrage aan je dagelijkse behoefte aan jodium. En dan levert het ook nog ijzer, vezels en natuurlijk levert een boterham je ook nog een hoop energie. B Vitamines zijn verantwoordeijk voor een gezonde spijsvertering, bloedsuikerspiegel, huid, haar, zuurstoftransport en nog veel meer.
Is speltbrood gezonder?
Spelt is een graansoort net als tarwe. Of speltbrood gezonder is, is niet wetenschappelijk onderbouwd. Er wordt vaak gedacht dat spelt glutenvrij is maar dat is niet zo, spelt bevat net als tarwe gluten. Volkorenbrood wil zeggen dat de hele graankorrel wordt gebruikt. Hierdoor levert een sneetje volkorenbrood meer vezels en meer ijzer. Hetzelfde geldt als er volkorenspeltmeel wordt gebruikt. Maar niet ieder speltbrood is dus volkoren. Wel goed om hier alert op te zijn. Spelt wordt door sommige mensen lekkerder gevonden, omdat het zacht brood is.
Is verrijkt witbrood ook gezond?
Tegenwoordig bestaat er wit brood waar vezels aan toegevoegd zijn. Vaak wordt hier inuline aan toegevoegd. Dit is een oplosbare vezel. In bruin en volkorenbrood zitten onoplosbare vezels. Deze vezels nemen veel water op en verlaten je lichaam ongewijzigd terwijl oplosbare vezels met behulp van bacteriën uit je dikke darm worden afgebroken. Zowel oplosbare als onoplosbare vezels zijn allebei belangrijk voor een goede stoelgang. Dus verrijkt wit brood is zeker een goede leverancier van vezels.
Hoe zit het met roggebrood, crackers en beschuit?
Roggebrood, met name de donkere variant bevat veel vezels en ijzer. Een snee donker roggebrood levert 1 mg ijzer, hetzelfde als een snee volkorenbrood en 4 gram vezels waar een snee volkorenbrood 2 gram vezels levert. Wit brood levert ter vergelijking 0 mg ijzer en 0.8 gram vezels. De hoeveelheid energie van donker roggebrood, volkorenbrood en wit brood is gelijk.
Crackers en beschuit zijn er in veel verschillende soorten. Om in de buurt van bruin brood te komen is het aan te raden om wel een meergranen of volkoren variant te kiezen. Afgezien van cracottes is de gemiddelde energie van 2/3 crackers of 2/3 beschuiten gelijk aan 1 boterham. Waar je wel op moet letten is of er ook jodium aan toegevoegd is. Dat is niet bij alle crackers, roggebrood of beschuit het geval. Dit kan je terugvinden op de ingrediëntenlijst. Dan staat er jodiumhoudend zout of bakkerszout. Ook leveren niet alle soorten crackers en beschuiten ijzer.
Conclusie
Als we kijken naar de verschillende functies van brood kunnen we eigenlijk wel concluderen dat brood een belangrijke functie heeft in ons dagelijkse voedingspatroon. Behalve dat het lekker is, levert het vezels, B-vitamines en ijzer. En natuurlijk kan je brood prima afwisselen met andere broodvervangers maar wel goed om alert te zijn wat je kiest.
Gerelateerde blogposts
Reacties
koolhydraten zijn helemaal NIET slecht! sterker nog
koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor ons lichaam.
denk maar eens aan de natuur, wat groeit het meest en snelst? juist fruit, groenten en granen, koolhydraten dus. het is de bedoeling dat we dit het meest eten, daarnaast groeien noten veel langzamer en in mindere mate, het is dus de bedoeling dat we dit in mindere mate eten. vlees en vis hebben we niet noodzakelijk nodig, maar ook in kleine hoeveelheden is het niet slecht. de natuur verteld ons hoe we het beste eten, luister niet naar die hypes en luister naar je lichaam en de natuur.
Weinig koolhydraten, waar haal je dan je energie en voedingsstoffen vandaan? Dan zou je dus meer vet en eiwitten moeten consumeren, maar dan kom je weer op andere dingen waar weer een ander boek over is geschreven hoe slecht het wel niet is.
Ik denk dat brood met gluten zoals tarwe, echt alleen ongezond is voor mensen die daadwerkelijk coeliakie of een allergie hebben. En niet voor iedereen die zijn vage "ik voel me niet lekker/ben zo moe" klachten aan iets gezonds willen toeschrijven en daardoor gezonde voedingsmiddelen gaan schrappen ipv hun levensstijl aanpassen.
Ik ben gek op brood, vooral omdat je er zoveel mee kan. Zoet, hartig, warm, koud, je neemt het zo mee maar je kan er ook een heel uitgebreid iets mee.
Ik eet geen brood alleen bambix\ brinta omdat brood moet je lang op kauwen en ikakn niet kauwen haast door mijn beugel
Als ik brood zou eten miss dan spelt maar als ik zie dat daar heel veel tarwe in zit en de reactie dat je daar dik van word weet ik het niet meer zeker dus ik blijf wel bij mijn pap :(
Brood is lekker en gezond. Klaar.
Maar speltbrood is wel lekker af en toe. Gewoon een beetje afwisselen.
btw niets mis met tarwe,gewoon de verschillende graansoorten lekker afwisselen!
Ik moest wel erg lachen om deze zin: "dit is een oplosbare vezel, ook wel een oplosbare vezel genoemd." Hoe zou je een oplosbare vezel anders noemen? Haha
roggebrood, verschillende merken, bolletjes, bagel, ...
je kan altijd salades gemaakt van pasta/quinoa/peulvruchten enzo meenemen.
Brood is smakeloos, droog en saai. Beleg is vaak vettig. Van mij hoeft het niet; flink veel fruit en yoghurt is precies hetzelfde wat betreft energie, maar vult veel beter. Daar houd ik van.
even een gratis biologielesje:
Op het moment dat de hypofyse hormonen afgeeft die de schildklier stimuleren, zal de schildklier in grootte toenemen en indien er jood (=jodium) aanwezig is thyroxine produceren. Dit werkt als een negatieve terugkoppeling, en remt dus het eerste hormoon ---> schildklier stopt weer met werken. Overigens, hoe meer thyroxine, hoe sneller de stofwisseling. Daarom eet je brood om je stofwisseling "op gang te helpen". Een tekort aan brood, en dus aan jood, zal leiden tot gewichtstoename en/of een opgezette schildklier.
Al heb ik hier persoonlijk met mijn miezerige twee boterhammetjes per dag nooit wat van gemerkt. Hmm?
lees het boek "Broodbuik" eens.
Het zal ongetwijfeld op veel kritiek stuiten in deze overdreven op brood gefocuste maatschappij, brood is zo ingeburgerd en overal te krijgen.
Ik ga maar gewoon af op mijn eigen lichaamsreacties.
Dan merk ik dat ik brood ontzettend verslavend vind, het maakt me extra moe, mijn darmen blazen op en na een uur heb ik alweer honger. Brood zet bij mij aan, en van brood blijf ik ook eten. Ik vermijd het dus liever. Maar niet iedereen reageert zo sterk op brood. Er zijn ook mensen die er geen last van hebben. Ik kan brood pasta en rijst echter beter niet eten want dat merk ik meteen. Jammer, want het is erg lekker, maar dit gaat helaas niet bij mij.
Havermout met sojamelk is een fantastisch product. Ik raad het iedereen aan.
Er zijn mensen die er dus absoluut slecht op reageren, misschien kun je daar begrip voor opbrengen. Er bestaat ook wel degelijk iets als een glutenallergie.