Vliegen met drinkvoeding

 

Wanneer je dagelijks drinkvoeding gebruikt als je thuis of in de kliniek bent, zal je daar waarschijnlijk niet opeens mee stoppen als je een weekendje of langer weg gaat. Wanneer je met het vliegtuig op vakantie, studie- of zakenreis gaat, moet je van tevoren het meenemen van je drinkvoeding gaan plannen. Vliegtuigen stijgen meestal op tot zo’n tien kilometer hoogte. Zo hoog boven de aarde ligt de temperatuur rond de -50 graden. In het bagageruim wordt het lang niet zo koud, maar het kan wel te koud worden voor je drinkvoeding. Wanneer drinkvoeding bevriest, gaat de kwaliteit achteruit. Daarom is het beter om je drinkvoeding niet in je koffer te stoppen.

Ik vroeg mijn leverancier Sorgente hoe ik het aan moest pakken, toen ik in april naar Zuid-Afrika vloog. Ze stuurden mij deze tipkaart toe en daarnaast een Engelstalige verklaring, waarin staat dat ik medische voeding gebruik die niet mag bevriezen. Ik vroeg bij KLM een stuk medische bagage aan, waardoor ik gratis een extra koffer in kon checken. Daar deed ik de drinkvoeding in. Ik legde bij de aanvraag uit dat de drinkvoeding in de forward belly van het vliegtuig vervoerd moest worden, zoals ik van Sorgente had doorgekregen. In de forward belly daalt de temperatuur niet zo erg als in het bagageruim. Het is de plek waar bijvoorbeeld ook huisdieren zich bevinden tijdens een vlucht...

Toen ik op Schiphol incheckte voor mijn vlucht, werd mij verteld dat vervoer in de forward belly niet gegarandeerd kon worden. Er waren (nog) geen huisdieren aangemeld voor mijn vlucht en daarnaast zou mijn koffer, die er net zo gewoon uit zag als welke andere koffer dan ook, snel als medische bagage over het hoofd gezien kunnen worden. Na wat telefoontjes vanaf de incheckbalie werd mij verteld dat het gewone bagageruim wel afkoelt, maar dat het niet beneden de 4 graden zou komen. Ik durfde daar niet op te vertrouwen, gezien mijn informatie van Sorgente.

De KLM medewerkers bekeken mijn medische verklaring en iemand liep ermee naar de douane. Ik kreeg te horen dat ik de drinkvoeding in mijn handbagage mee mocht nemen. Daarop pakte ik mijn drinkvoeding over. Bij de douane aangekomen werd mijn handbagage natuurlijk van de band gehaald. Alle flesjes werden stuk voor stuk door een speciale scanner gehaald en toen kon ik de drinkvoeding mee aan boord nemen, al zat er per flesje 200ml in en mag je normaal maximaal 100ml per verpakking meenemen.

In mei vloog ik wederom intercontinentaal. Deze keer ging ik vanuit Amsterdam via Zuid-Korea naar Japan. Ik had geen medische bagage aangevraagd, maar besloot direct de drinkvoeding in een handbagagekoffertje te doen, omdat ik wederom met KLM vloog. Van Zuid-Korea naar Japan vloog ik met Korean Air en ik vroeg bij hen aan of ik de drinkvoeding in mijn handbagage mee mocht nemen, maar nadat de aanvraag in behandeling werd genomen, heb ik nooit meer wat vernomen. Bij het inchecken op Schiphol, hoefde nu maar één verpakking drinkvoeding apart door de scanner gehaald te worden.

In Zuid-Korea was ik benieuwd hoe gereageerd zou worden op de vloeistoffen in mijn koffertje. Ik moest hem openen en haalde de medische verklaring tevoorschijn. De douanemedewerkers spraken nauwelijks Engels en konden de verklaring niet lezen. “Medical” begrepen ze wel en zonder extra blik kon ik mijn koffertje weer sluiten. Toen ik van Japan naar Zuid-Korea vloog, ging mijn koffertje zonder problemen door de scanner heen. Ondanks de aanwezigheid van de flesjes van 200ml, werd hij niet van de band gehaald. Dat ging dus verbazingwekkend vlot!

Om een lang verhaal kort te maken: ga je vliegen met drinkvoeding, regel dan bij je leverancier een Engelstalige medische verklaring. Spreek met de vliegmaatschappij af dat je (extra) koffer met drinkvoeding in de forward belly van het vliegtuig vervoerd wordt. Als dat niet gegarandeerd kan worden, neem de drinkvoeding dan voor de zekerheid mee in je handbagage. Dat is nogal een gesjouw en daarom is een trolley op wieltjes aan te bevelen.

Lees ook eens: Eten in het vliegtuig.

Goede reis gewenst!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Heidi - Donderdag 25 mei 2017 11:08
Wat een fijne blog, dankjewel hiervoor. Levenslang aan de drinkvoeding waarschijnlijk, dus dit ga ik nog wel een keer tegenkomen vrees ik.
Odette - Donderdag 25 mei 2017 11:43
Ik heb bij de huisarts een verklaring gevraagd, dat ging allemaal prima!
E - Donderdag 25 mei 2017 17:56
Ik had gewoon eens een vraagje.
Ik vroeg me af wat een reden kan zijn dat iemand levenslang drinkvoeding moet gebruiken.
Heidi - Donderdag 25 mei 2017 18:08
Als je die vraag aan mij stelde: ik heb een gedeeltelijke maagverlamming, wat ervoor zorgt dat mijn maag voedsel heel sterk vertraagd doorgeeft aan mijn darmen. Daardoor is het voor mij niet haalbaar om volledig op vast voedsel te leven, die hoeveelheden kan mijn maag niet verwerken. Vandaar de drinkvoeding.
Ezra - Vrijdag 26 mei 2017 11:18
Ook hier iemand met levenslang drinkvoeding. Ook vanwege een gastroparese (gedeeltelijke maagverlamming). Bij mij zijn het echter golven: meestal red ik het met gewone voeding, soms niet, en dan vul ik aan met drinkvoeding. Kan als ik wegga het risico echter niet nemen, juist ergens anders reageert mijn lichaam vaak heftiger door een langzamere maagwerking. Ook ik ga dus altijd met drinkvoeding weg.
E - Donderdag 25 mei 2017 17:56
Ik had gewoon eens een vraagje.
Ik vroeg me af wat een reden kan zijn dat iemand levenslang drinkvoeding moet gebruiken.
E - Donderdag 25 mei 2017 19:12
dankjewel voor het antwoord, ik kon me hier gewoon niet zo veel bij voorstellen omdat ik dit alleen ken als bijvoeding bij ondergewicht.
Heidi - Vrijdag 26 mei 2017 08:42
Prima, begrijpelijk!
Jillie - Donderdag 25 mei 2017 21:26
Handig die blog! Ik ga binnenkort ook vliegen, en neem waarschijnlijk ook drinkvoeding mee. En vroeg me al af hoe dat in z'n werk zou gaan.
M. - Vrijdag 26 mei 2017 11:55
Nooit geweten dat de kwaliteit verminderd door bevriezing:-0. Ik vroor mijn nutri's eerder juist wel eens bewust in zodat ik een ijsje had🙈.
Isabelle - Vrijdag 26 mei 2017 14:34
Mijn dochter heeft ook nutridrink. Vorig jaar vlogen wij met Brussel airlines en die heb ik van te voren een mail gestuurd met een doktersverklaring. Ik kreeg een mail terug voor de douane en mocht zonder problemen een extra koffer als handbagage meenemen. De douane waren zeer begripvol en hebben een paar flesjes in een scanapparaat gezet en we mochten zonder vragen of problemen de rij voorbij. Het is dus goed te doen om te vliegen met nutridink😊
Marjolein - Zondag 28 mei 2017 08:30
@E: ik heb zelf geen overgewicht, maar gebruik om andere redenen toch drinkvoeding.

@M: heb kan geen kwaad om af en toe een nutri in te vriezen en die als ijsje te eten. Dat wordt zelfs als tip op de website geplaatst! Maar afhankelijk van de reden dat je drinkvoeding neemt, is het beter om het niet met al je drinkvoeding te doen. Daarnaast is zo dat jij je bevroren drinkvoeding als het uit de vriezer komt neemt. Als je met het vliegtuig gaat, ontdooit je drinkvoeding na het vliegen, terwijl je sommige flesjes pas een of twee weken na het ontdooien drinkt. Dat lijkt me niet zo goed.