Vetweefsel en gezondheid

 

Vetweefsel. Vaak een onderwerp wat negatieve reacties bij mensen oproept en soms zelfs angstig maakt. Dit keer daarom wat meer informatie over je vetweefsel. Wat is vetweefsel eigenlijk? Vetweefsel is een type bindweefsel. Het vet wordt opgeslagen in de zogenoemde adipocyten (vetcellen). Vetweefsel vinden we in de onderste huidlaag (subcutaan) en rondom de organen (visceraal).

Waarom hebben we vetweefsel? 

• Isolatie: De onderste huidlaag functioneert als isolatielaag en helpt onze lichaamstemperatuur constant te houden. Omdat vet een slechte geleider is van warmte houdt deze de warmte goed vast.

• Bescherming: Het vetweefsel rondom de organen dient ter bescherming van de organen.

meisje veld  
bron foto

• Energiebron: De belangrijkste functie van dit vetweefsel is de opslag van energie. Ongeveer 35% van de energie die we dagelijks binnen krijgen zou moeten komen uit vetten. 1 gram vet levert 9 kcal. Deze vrijgekomen energie wordt door het lichaam gebruikt.

• Hormoonaanmaak: In het vetweefsel worden ook hormonen gevormd. Denk aan leptine. Leptine zorgt voor een afname van je hongergevoel.

Verschil mannen en vrouwen
Bij vrouwen ligt het percentage vetweefsel hoger dan van mannen. Bij mannen bestaat ongeveer 15-20% van het lichaamsgewicht uit vetweefsel en bij vrouwen ligt dit rond de 25-31%. Dit hangt ook af in welke leeftijdsgroep je zit.

Verschillende soorten vetweefsel

• Wit vetweefsel
Dit vetweefsel dienst als opslag van energie. Dit type vetweefsel bevindt zich met name onder de huid en rondom de organen.

• Bruin vetweefsel
Mensen worden ook geboren met ‘bruin vet’ dat de unieke eigenschap heeft om de energie die is opgeslagen in vet en suiker te verbranden tot warmte. Bruin vet is daarom cruciaal voor pasgeborenen om de lichaamstemperatuur te handhaven. Algemeen werd aangenomen dat bruin vetweefsel niet voorkomt in volwassenen. Recent is echter aangetoond dat bruin vet wel degelijk voorkomt in volwassenen en een belangrijke rol speelt in de stofwisseling.

Dit bruine vet komt met name voor bij de sleutelbeentjes en rond de aorta. Dit vet zou een rol kunnen spelen in het voorkomen van obesitas en hart- en vaatziekten. Dit bruine vet is met name bij het ontwaken actief wat een onderbouwing is voor het nuttigen van een goed ontbijt. Er wordt momenteel meer onderzoek gedaan om dit bruine vetweefsel in te zetten om zo slagaderverkalking tegen te gaan.

(bron: website Universiteit Leiden, website hartstichting)

meisje eten
bron foto

Overgewicht

Wanneer is er sprake van overgewicht?
Wanneer er teveel vet in je lichaam opgeslagen is. Vetcellen kunnen zich vullen en ook legen. De cellen zelf verdwijnen echter niet meer. Door het groter worden van bestaande vetcellen kun je meer lichaamsvet krijgen en/of overgewicht, dit wordt hypertrofie genoemd.

Maar ook door de aanmaak van nieuwe vetcellen (hyperplasie). In de vroege kinderjaren kan door overconsumptie de aanmaak van nieuwe vetcellen worden bevorderd. Vetcellen hebben een maximum aan vet waar ze mee gevuld kunnen worden.

Risico’s
De plaats van vetweefsel is mede bepalend voor het voorkomen van bepaalde ziektes zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Zo is met name ernstig overgewicht en buikvet een risicofactor voor het ontstaan van deze ziektes. Deze vetcellen kunnen hormonen en ontstekingsstoffen produceren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes bijvoorbeeld.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

P - Woensdag 3 januari 2018 10:52
Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe het zit met het meten van je vetpercentage. Ik heb begrepen dat het lastig is om een betrouwbare meting te doen?

Toen ik net uit de deeltijd kwam ging ik sporten bij de fysiofitness. Voor de intake daar moest ik ook wegen en hebben ze mijn vetpercentage gemeten. Mijn vetpercentage bleek toen te hoog te zijn. Terwijl ik een gezond BMI had/heb. Ik was best wel van slag omdat ik zo mijn best had gedaan om aan te komen in de deeltijd en nu opeens gecontfronteerd werd met een te hoog vetpercentage. Een geneeskundestudent vertelde me toen dat het lastig is om het vetpercentage goed te meten. Ik heb me daarna maar bij die meting neergelegd en besloten me te focussen op het gewicht dat ik met mijn behandelaren had afgesproken.
Qwerty - Woensdag 3 januari 2018 11:06
Hypertrofie is toch de toename van spiermassa?
Zo heb ik het in mijn fitnessopleiding geleerd. Verwarrend!
A. - Woensdag 3 januari 2018 11:12
Hypertrofie is het toenemen van de grootte van elke soort cel, dus ook spiercellen inderdaad!
Qwerty - Woensdag 3 januari 2018 11:07
Oh ik zie het nu pas,goed, excuses
Conquer_ed - Woensdag 3 januari 2018 11:39
Vet percentages vind ik altijd zo'n naar iets, maar wat een informatieve blog, bedankt :)
Ik vind het jammer dat ik me zo erg focus op dat percentage, ik heb zelf ondergewicht maar mijn lichaamsvet zit bijna in de normale zone, wat het heel moeilijk maakt voor mij om aan te komen. Hoe zit dat eigenlijk? Als je lichaamssamenstelling oké of goed is, maar je toch nog flink aan moet komen? Wat moet je dan doen?
L - Woensdag 3 januari 2018 11:58
Ik heb dus preciés hetzelfde.. Ook benieuwd naar het antwoord!
Irene - Team Proud2Bme - Woensdag 3 januari 2018 12:12
Hey Conquer_ed,

Begrijpelijk dat je dat lastig vind, maar probeer je niet blind te staren op dat vetpercentage. Wanneer je aankomt komt je niet alleen aan in vet, maar ook in spieren. Spieren zijn voor je lichaam gemakkelijker te verbranden van vet, wanneer jij niet genoeg voedingstoffen binnen krijgt en ondergewicht hebt zal je lichaam dus eerder je spieren verbranden dan je vet. Hierdoor kan het zijn dat je vetpercentage gewoon oké is, maar dat je toch ondergewicht hebt, omdat je spieren zo zijn aangetast. Je zal merken dat wanneer je weer aankomt je ook veel meer kracht en uithoudingsvermogen hebt, dit zijn spieren die weer de kans krijgen te groeien. Gewicht is meer dan vet alleen, probeer dat te onthouden. :)
ano - Woensdag 3 januari 2018 12:38
ze berekenen je VETPERCENTAGE, het is dus niet zo dat als je aankomt je vetpercentage zal stijgen, je zal ook aankomen in spieren en andere weefsels in je lichaam. zoals hierboven geschreven, als je goed en gezond eet dan zullen je spieren zich beter kunnen herstellen en het kan dan zelf zijn dat je aankomt, maar je vetpercentage zelf minder zal zijn dan bij ondergewicht.

vetpercentage is dus de verhouding tussen vet en andere weefsels in je lichaam, het is niet zo dat als je bij ondergewicht eenzelfde vetpercentage hebt als iemand met een gezond of zelf overgewicht dat je evenveel vet heb. snap je?
L - Dinsdag 9 januari 2018 16:05
Wat ano zegt!

Ik heb inmiddels (bijna) een gezond gewicht bereikt en mijn vetpercentage is nu iets lager dan in sommige periodes toen ik lichter was. Ik sport inmiddels ook alweer een hele tijd en mijn spieren zijn toegenomen. No worries dus! Als je goed voor je lichaam zorgt dan herstelt het uiteindelijk weer ;)
Maya - Woensdag 3 januari 2018 16:50
Hoe zit het dan als je afvalt? Houd je je vetcellen dan, maar worden ze leeg, of verminderen/verdwijnen ze? En wat gebeurt er met het vetweefsel bij ondergewicht?
A. - Donderdag 4 januari 2018 11:56
Vetcellen verdwijnen niet, maar worden inderdaad leeg!
marleen - Donderdag 4 januari 2018 12:03
Begrijp ik goed dat je alleen nieuwe vetcellen kan aanmaken in de kindertijd?
Dus in principe, als je als kind geen overgewicht had, en je moet nu aankomen, dat je dan ook niet ineens met een teveel aan vetcellen zal komen te zitten?

Anderzijds... dit lijkt me niet hoopgevend voor mensen die wel al als kind met een teveel aan vet kampten... betekent dit voor hen dan levenslang opletten?
F - Vrijdag 5 januari 2018 05:16

Ik vind deze informatie echt niet helpend.
Als je het wilde had je het gewoon zelf kunnen vinden .Wie wist het eigenlijk al niet ?
Ik word herl akelig en de gedachtes aan het controleren van mijn lichaam worden alleen maar erger door dit soort dingen te lezen.