Sporten en sportvoeding

 

Ik heb al eens een blog geschreven over sporten en het wel of niet bij-eten als je een eetlijst volgt, maar laten we ook eens kijken naar alle soorten sportvoeding die verkocht worden. Hebben we deze nodig in onze dagelijkse voeding? Is het handig om deze te gebruiken als je een eetstoornis hebt? In deze blog vertel ik er wat meer over.

Soorten sportvoeding
Er komen steeds meer soorten sportvoeding op de markt, die we globaal kunnen onderverdelen in 3 categorieën: energierijk, optimaliseren van de vochtbalans en herstel (eiwitten).

hardlopen
bron foto

Energie-repen
Een gemiddelde energiereep kan wel rond de X calorieën aan energie leveren. Natuurlijk zit hier ook verschil in per merk. De energierepen kunnen helpen je inname aan calorieën snel te verhogen, maar deze energie kan je ook uit gewone voeding halen; dus bijvoorbeeld 1-2 sneden brood extra. Vaak leveren de repen ook nog toegevoegde vitamines. Als je gevarieerd eet heb je in principe geen extra vitamines en mineralen nodig en slik je al een voedingssupplement wees hier dan alert op, teveel vitamines is ook niet altijd goed. Bij meer sporten en dus ook meer eten, wordt de extra behoefte aan vitamines en mineralen in voldoende mate aangevuld.

Sportdranken
Sportdranken zijn dorstlessers met koolhydraten (suikers) en elektrolyten (waaronder natrium). Deze dranken zorgen in eerste instantie voor het aanvullen van vocht. Daarnaast zorgt het ervoor dat je lichaam de voorraad glycogeen in je spieren en lever weer kan aanvullen en natrium zorgt voor een goede waterhuishouding door de balans van natrium te herstellen na vochtverlies.

Sportdranken kun je onderverdelen in isotone, hypotone en hypertone dranken. De onderverdeling is afhankelijk van de hoeveelheid koolhydraten per 100 ml die ze leveren. Ter vergelijking een hypertone drank levert 8-15 gram koolhydraten per 100 ml. Een hypertone drank zorgt met name voor het aanvullen van energie.

Een isotone drank zit tussen de 6 en 8 gram en zorgt voor extra snelle vochtopname. Een hypotone drank levert maximaal 6 gram koolhydraten per 100 ml. Voor en tijdens het sporten zijn isotone of hypotone dranken de juiste keuze. Bij matige inspanning kan je met (kraan)water ook je vochtverlies aanvullen. Ben je intensief aan het sporten of sport je langer dan een uur, dan is het handig om een isotone drank te nemen, omdat je het sporten dan beter kan volhouden door de continue aanvoer van kleine beetjes energie. Echter, een hypertone drank is alleen geschikt voor ná het sporten, voor een sneller herstel. Tijdens of voor het sporten heb je geen baat bij hypertone dranken en kan je zelfs last krijgen van een ‘klotsende maag' en maag/darmklachten. Wist je dat water ook een hypotone drank is?

hardlopen
bron foto

Eiwitpoeders
Als je sport heb je niet perse eiwitshakes nodig. Met je gewone voeding krijg je al voldoende eiwitten binnen. Alleen als je topsporter bent of je doet aan intensief (kracht)training dan kunnen eiwitshakes een toevoeging leveren aan je sportprestaties en de opbouw van je spiermassa. Maar ook voor een intensieve sporter is het niet vaak van toepassing; door gevarieerd te eten en in je basisvoeding de juiste keuzes te maken, is je eiwitinname al hoger. Dat maakt eiwitshakes overbodig.
Bij ondergewicht kan het zelfs onverstandig zijn als je teveel eiwitten (uit supplementen) binnen krijgt, vooral omdat je dan snel aan teveel eiwitten komt. Let op; ook je gewone eten bevat eiwitten, het gaat om het totaal. Je lichaam kan bovendien maar een beperkte hoeveelheid eiwitten verwerken.

Voedingssupplementen
Niet van alle sportsupplementen is ook wetenschappelijk bewezen dat deze daadwerkelijk effect hebben op sportprestaties, wees hier alert op. Hieronder een aantal waar wel wetenschappelijk bewijs voor bestaat.

Creatine
Vooral bij kortdurende snelle inspanningen, zoals het trekken van sprintjes kan dit net wat extra kracht geven. Je lichaam heeft van nature zelf al een creatinevoorraad. Om te voorkomen dat je lichaam zelf te weinig gaat aanmaken wordt aangeraden om na het gebruik van extra creatine een poos dit supplement niet te gebruiken.

Extra eiwitten
Extra eiwitten kunnen voor mensen die 3 maal per week intensief traint ervoor zorgen dat de spieren sneller herstellen als je dit op het juiste moment inneemt. Belangrijk is dat je de eiwitten direct neemt na een training. Het is niet zo dat je hiervan snellere spiergroei krijgt. Dat is een fabel. Maar let erop dat extra eiwitten dus ook betekent dat je meer energie tot je neemt want ook eiwitten leveren energie.

Wist je dat je na een hardloopwedstrijd vooral koolhydraten en een beetje eiwit moet aanvullen? Dit zorgt ervoor dat de energievoorraad wordt aangevuld en dat je spieren beter herstellen zodat je de dag erna weer optimaal kan presteren.

Voor wie zijn ze bedoeld?
Zoals ik al eerder heb geschreven, als je recreatief sport heb je niet per se sportvoeding nodig hoewel sommige producten als een energiereepje wel lekker en nuttig kan zijn voordat je gaat sporten om zo wat extra energie binnen te krijgen. Maar dat kan ook prima met een banaan, appel, krentenbol, eierkoek of een belegde boterham.

finish
bron foto

Wat als je een eetstoornis hebt?
In hoeverre je nog last hebt van een eetstoornis kan een graadmeter zijn of je hier mee aan de slag moet gaan of niet. Heb je nog ernstig ondergewicht dan is sporten zelfs gevaarlijk en kan er vaak een bewegingsbeperking worden gegeven. Heb je die niet maar zit je nog niet op een gezond gewicht let dan op dat je niet te veel en vaak sport omdat je lichaam anders juist de spieren gaat afbreken om zo aan energie te komen. Maar ook als je wilt afvallen en je hebt overgewicht let op dat je niet veel extra sportvoeding kiest. Want extra eiwitten, energierijke sportdranken of bijvoorbeeld een energiereep betekent ook extra energie en dat zou kunnen betekenen dat je juist meer energie binnen krijgt dan je verbruikt.

Conclusie
Ga niet op eigen houtje experimenteren met sportvoeding of supplementen. Laat je altijd goed informeren door een sportdiëtist of arts.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne-Maria - Zondag 14 februari 2016 23:03
Ik sport drie keer in de week; twee keer ga ik kickboksen, een half uur en één keer een uur fitness. Ik durf geen sportdrank te drinken, maar heb altijd een flesje water bij me. Dat van een 'klotsende maag' herken ik; daarom drink ik niet meer dan af en toe een slok. Na het sporten drink ik voldoende om mijn vochtbalans op peil te houden ;). Ook neem ik na het sporten Franse kwark met fruit. Maar nu ik deze blog lees, vraag ik me af of dat wel oké is...
RosieV - Maandag 15 februari 2016 09:00
Het valt me wel op dat die meiden op die foto's best wel dun zijn.

Toen ik sportte nam ik eigenlijk nooit wat extra's. Ik lette alleen op mijn eiwitten.
Sarahh - Maandag 15 februari 2016 14:49
wat gebeurd er eigenlijk als je te veel eiwit binnen krijgt dan?
miss.atelophobia - Maandag 15 februari 2016 23:20
Sluit me aan bij de vraag van Sarahh.

Ook een boterham met pindakaas/notenpasta, een notenreep of handje noten kan heelk voedzaam na het sporten!
@sarah - Dinsdag 16 februari 2016 09:44
te veel eiwitten zijn slecht voor je nieren. de basisvoeding bevat al 2-3x meer eiwitten dan een mens nodig heeft. je hoeft dus echt niet op eiwitten te letten.
Elivira - Dinsdag 16 februari 2016 19:50
Het valt me ook op dat heeel veel meiden helemaal verslaafd lijken aan de 'Questies' oftewel, Questbars. Op instagram's recovery accounts puilt het echt uit van de Questbars, Smartbars, Eiwitshakes, Proteinfluff etc..

Waarom toch meiden? Waarom alleen maar proteine-troep als snack nemen, elke dag of zelfs meerdere keren per dag? Zo ontzettend duur.. Zonde!
Elivira - Dinsdag 16 februari 2016 19:53
Whoops, voor de duidelijkheid, niet alleen zonde omdat het zo duur is, maar waarom je lichaam altijd maar volproppen met eiwitten? Je lichaam heeft ook andere stoffen nodig.. Eiwitten word gezien als minst 'kwade' stof.. Maar it's al about the balance..!
M - Woensdag 17 februari 2016 20:36
Ik ben het eens met Elivira! Ik zit tegenwoordig niet meer in de 'recovery insta wereld' maar toen ik daar nog wel mee bezig was viel het ook mij op dat iedereen aan de questbars en aan andere eiwitvoeding zat. Nergens voor nodig lijkt mij?