Naar school met een eetstoornis

 

Een eetstoornis hebben brengt een hoop ongemakken met zich mee. En ook als je op school zit of een studie gaat beginnen kan een eetstoornis behoorlijk in de weg zitten. Leren is vaak lastig, het contact met klas- of studiegenoten kan moeizaam verlopen en bovendien is een studie niet gemakkelijk te combineren met een behandeling. De vraag of je kunt studeren met een eetstoornis is dan ook niet zo makkelijk te beantwoorden.

meisje studeren
bron foto

Wat voor invloed kan een eetstoornis hebben op het studeren?
Als je ondergewicht hebt, kan dit zorgen voor concentratieproblemen waardoor het lastig kan zijn je aandacht bij de stof te houden. Maar ook het leren en onthouden van wat je gelezen hebt kan moeilijk worden. Door vermoeidheidsklachten is het daarbij ook moeilijker om het een hele dag vol te houden op school. Dit geldt natuurlijk niet alleen bij ondergewicht, maar ook bij normaal gewicht, maar te weinig eten. Ook dan kan je last krijgen van concentratieproblemen en snelle vermoeidheid!

Op school kun je spanning krijgen rondom het eten met klasgenoten. Door niet samen te eten in de pauzes of door het eten van specifieke voedingsmiddelen kan dit vragen oproepen bij je klasgenoten. Je plaatst jezelf hierdoor een beetje buiten de groep en maakt jezelf hiermee anders en eenzaam. Met schooluitjes kan het zijn dat je lichamelijk niet fit genoeg bent om hieraan mee te doen of je maakt je zorgen over hoe het zal gaan met het gezamenlijk eten. Door deze klachten kun je vaak niet voldoen aan de hoge eisen die je jezelf oplegt waardoor je voor je gevoel faalt en dit kan je eetstoornis weer versterken. Je ontzegt jezelf leuke uitjes en plaatst jezelf hierdoor steeds meer buiten de groep.

Wat kan je doen als je een eetstoornis hebt?
Als je een eetstoornis hebt kan je je mentor of decaan inlichten. Op die manier kan er soms wat flexibeler worden omgegaan met het inleveren van werkstukken of het maken van proefwerken. Ook kan een mentor je helpen met het eten op schooltijden, door bijvoorbeeld een ruimte beschikbaar te stellen waar je in rust je eten kan opeten. Daarbij kan je wat extra gesteund worden in deze moeilijke tijd van je leven.

study1

Naast het inlichten van je school kan je ook klasgenoten die je goed kent inlichten. Dan hoef je je eetproblemen niet te verbergen en kan je diegene ook om hulp vragen als je het moeilijk hebt. Echter, naast sociale contacten is goed voor jezelf zorgen natuurlijk het belangrijkste. Hulp zoeken voor je eetstoornis staat voorop. Daarbij op tijd naar bed gaan, voldoende rust nemen en als je een eetlijst hebt die goed volgen, zijn daarbij heel belangrijk.

Als je geen ernstig ondergewicht hebt maar je bent nog wel in behandeling dan kan een deeltijdrooster je al weer meer rust geven. Dan ga je het aantal uren wat je naar school gaat steeds verder uitbreiden. Stel daarbij niet te hoge eisen aan je schoolprestaties. Probeer te kijken naar wat er al wel lukt en wat je al hebt bereikt.

Vervolgstudie ja of nee?
Als je wilt doorleren is het goed om van tevoren te bekijken of deze studie voor jou op dit moment wel handig is. Stel je doet een intensieve behandeling, is het dan verstandig om ernaast nog een studie te volgen of kan je dit dan beter uitstellen? Daarbij is ook de richting van je studie belangrijk om hierin mee te nemen. Wil je sportleraar worden en je gewicht is nog niet gezond, bedenk dan dat het lichamelijk gezien heel moeilijk is om zo'n zware opleiding vol te houden. Hetzelfde geldt voor een studie zoals voeding en dietiek. Als je nu volop in je eetstoornis zit is het misschien niet zo fijn en handig om continue met eten en voeding en lichaamsgewicht bezig te zijn.

studeren meisje
bron foto

Vraag jezelf ook af of je kunt accepteren dat een studie tijdelijk niet lukt. Kun je hiermee omgaan of ga je je hierdoor juist depressiever voelen? Wees realistisch naar jezelf toe. Is het nu wel het goede moment in je leven om hiermee bezig te zijn of moet je je eerst richten op het genezen van je eetstoornis en werken aan jezelf en de achterliggende problemen? Halverwege je studie alsnog moeten stoppen kan pijnlijker zijn dan je studie nu even een jaartje uitstellen. Maar misschien is er ook wel een middenweg mogelijk door intensief aan jezelf te gaan werken en bijvoorbeeld in deeltijd te gaan studeren. Onderzoek uitgebreid jouw mogelijkheden en vraag jezelf hierbij voortdurend af: wat is goed voor mij?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marije - Donderdag 29 augustus 2013 13:32
Fijn artikel! Ik moet volgende week weer naar school en ga dan m'n examenjaar in. Ondertussen moet ik ook 2 ochtenden in de week naar een kliniek voor behandeling en ik ben eigenlijk heel bang dat ik teveel mis en daardoor m'n examens niet ga halen. Afgelopen jaar had ik een hele fijne klas en ze wisten allemaal van mijn eetstoornis en daar voelde ik me goed bij, maar ik krijg ook een hele nieuwe klas waar niemand er nog vanaf weet. Lastig...
B - Donderdag 29 augustus 2013 13:59
Vorig jaar moest ik in de pauze bij mijn mentor mijn lunch opeten.. Verplicht. Verschrikkelijk vond ik dat.

En ik volgde ook niet alle lessen, omdat het mij gewoon niet meer lukte om mijn hoofd erbij te houden, maar ben ook blijven zitten. Hoop dat het dit jaar beter gaat.
Mimosa - Donderdag 29 augustus 2013 14:32
Volgens mij is een eetstoornis prima te combineren met een behandeling (zelfs vaak een pré voor eetstoornisklinieken...) maar mogelijk iets minder met studeren ;-) (Ofwel: foutje in de koptekst ;-))
PluiS - Donderdag 29 augustus 2013 14:57
Goed artikel! Zelf ben ik net begonnen met m'n studie. Ik ben direct eerlijk geweest over mijn eetstoornis tegenover de studieadviseur en mijn klasgenoten, er was veel begrip voor en ik heb meteen een hoop mensen om me heen die me willen helpen mocht er iets niet lukken in de studie. Omdat ik dit jaar ook nog intensieve behandelingen ga volgen, wordt het lastig om alle studiepunten binnen te halen, maar de studieadviseur heeft aangegeven ook hierin zoveel mogelijk te willen helpen. Dus bij deze een advies aan een ieder die in dezelfde situatie komt: zodra je je een beetje vertrouwd voelt bij je studiegenoten en -begeleiders, licht ze dan gewoon kort in. Je zult er echt voordeel van hebben!
Andreaa - Donderdag 29 augustus 2013 15:35
Vanaf maandag begin in met een 20 weekse stage in de kraamzorg (thuiszorg), en ik ben echt super zenuwachtig!!
Als ik in de wacht sta kan ik midden in de nacht gebeld worden voor een bevalling, en dan moet ik dan dus wat eten...
Verder loop ik ook elk gezin met een andere kraamverzorgster mee, en eigenlijk zou ik het dan elke keer moeten vertellen, en dat vind ik nogal lastig...
'Metaphor - Donderdag 29 augustus 2013 15:45
Ik snap het probleem. Ik snap eigenlijk niet hoe ik het gered heb so far, als in..
..in de periode dat mijn eetstoornis het ergst was, sliep ik halve dagen omdat ik het echt nodig had.
Desondanks heb ik in precies die periode mijn eindexamen VWO gedaan, en ook echt RUIM gehaald..

'Het' kan dus wel allemaal, maar het is niet aan te raden
Anoniem - Donderdag 29 augustus 2013 19:16
Ik zit er juist aan te denken om op mijn nieuwe school niet te vertellen van mijn eetstoornis, op het moment gaat het heel goed. Nieuw begin, nieuwe mensen, niemand die het nog weet, een soort schone lei.

Ik herken mijzelf ook in 'Metaphor. Mijn cijfers zijn ondanks mijn eetstoornis altijd goed geweest.. Maar het gaf ook zeker een extra stress en vooral tijdens de eindexamens!!
Charlotte - Donderdag 29 augustus 2013 19:42
Het is mij op de een of andere idiote wijze ook gelukt om in 1x mijn TVWO diploma te halen, maar snap zelf nog altijd niet hoe.
Ik neem nu wel een tussenjaar. Rond rustig mijn behandeling af en werk 4 dagen in de week, om na dit jaar de studie Creatieve Therapie te beginnen. :)
greenbutterfly - Donderdag 29 augustus 2013 19:50
Ik 3 keer de derde overnieuw gedaan. Ik ben ook nog eens afgestroomd van vwo naar havo, omdat het niet eens zeker was of ik nog weer volledig naar school zou gaan. Nu ben ik eindelijk over naar de vierde, en nu heb ik minder therapie. Ik denk dat het zeker dat het ontzettend moeilijk is om een eetstoornis en studie te combineren, en dat blijven zitten om eerst aan jezelf te werken soms toch wel een goede keuze kan zijn,.
Fleurtje - Donderdag 29 augustus 2013 20:24
Mijn studie en de drukte van mijn studie hebben me geholpen om te vechten tegen mn eetstoornis. Ik kreeg eerst een terugval, maar toen zag ik in dat ik MOEST vechten omdat ik anders mijn droom niet kon waarmaken. En nu ben ik bijna van mijn eetstoornis af en gaat het met mijn studie geweldig
greenbutterfly - Donderdag 29 augustus 2013 20:28
* ik heb de derde 3 keer gedaan, 2x overnieuw dus.
Caro - Donderdag 29 augustus 2013 21:08
Had nu eigenlijk bij mij introductiekamp moeten zijn, maar mocht niet mee...
Niet zo'n lekker begin van m'n nieuwe opleiding! :s
lizzy - Vrijdag 30 augustus 2013 10:01
vorig jaar ben ik in mijn examenjaar een halfjaar naar school geweest omdat het daarna echt niet meer ging. en nu weer met volle moed begonnen, maar helaas weer veel thuis.
Hadassa - Zaterdag 31 augustus 2013 11:55
Aanstaande maandag ga ik beginnen aan de studie Voeding en Dietetiek. En dat terwijl ik net van de kinderarts heb gehoord dat ik niet meer mag werken totdat ik aangekomen ben. Ik mag wel naar school, waar ik aan de ene kant heel blij mee ben, maar ik zie er ook heel erg tegen op. In mijn omgeving word het heel erg afgeraden om de studie te doen. Eerst had ik er nog wel zin in, maar nu weet ik het even niet meer en zou ik het liefste maandag thuis blijven :(
Schaatster - Zaterdag 31 augustus 2013 16:33
@Hadassa het lijkt me ontzettend lastig om juist dié studie te combineren met het hebben van een eetstoornis. Ik vond persoonlijk de kleine stukjes die ik daarover heb gehad al best confronterend en lastig. Wat ik me vooral afvraag: als je kennelijk nog zo erg in je eetstoornis zit, heb je dan deze studie gekozen omdat je hier heel graag wat mee wil of omdat het op dit moment zo belangrijk is in je leven?
Hadassa - Zaterdag 31 augustus 2013 17:24
@Schaatster Idd was dat de reactie van heel veel personen in mijn omgeving. Toch wilde ik deze studie al gaan doen toen ik in de vierde zat en toen had ik geen eetstoornis. Ik heb met moeite de havo gehaald, daarom ben ik vooral heel bang dat het hbo te moeilijk zal zijn omdat ik op de middelbare school voor mijn gevoel boven mijn niveau moest werken. Maar idd zit ik nu midden in de eetstoornis en dat maakt het allemaal echt niet makkelijker. Toch ga ik het proberen en ik heb met mijn ouders en de ggz afgesproken dat ik er gelijk mee stop als ik er maar iets van merk dat de studie te zwaar word. Dan ga ik gewoon een jaartje werken en kan ik altijd nog aan een mbo studie beginnen.