Hoeveel energie heb ik nodig op een dag?

 

Door de media worden wisselende berichten verspreid over de hoeveelheid energie die je nu daadwerkelijk nodig hebt. Is 2000 kcal voor een vrouw per dag echt wat je nodig hebt? Of zou je ook met minder aan energie genoeg hebben? Denk aan alle recente commotie rondom het boek van Fajah Lourens. Om wat onzekerheid weg te nemen hierbij daarom een blog over energie behoefte en wat nou een goede hoeveelheid is om aan te houden.

Heeft iedereen dezelfde behoeftes?
De gemiddelde behoefte voor een vrouw is 2000 kcal en voor mannen 2500 kcal. Maar dit zijn dus gemiddeldes. Als je veel sport of je hebt veel dagelijkse beweging dan kan het dus zijn dat je hieraan niet genoeg hebt. Hoe weet je of je voldoende eet? Als je gewicht in balans is en je lichaam functioneert goed dan zal dit voor jou voldoende energie zijn.

oatmeal energie behoefte havermout
bron foto

Ook heeft het te maken met je lichaamsbouw en samenstelling. Ben je gespierd dan kan het zijn dat je meer behoefte hebt aan energie omdat je lichaam meer verbruikt. Zit je blijvend in een rolstoel dan heeft je lichaam misschien minder behoefte aan energie. Terwijl als je herstellende bent van een ziekte of van ondergewicht dan heeft je lichaam vaak meer behoefte aan energie.

Zo zegt de hoeveelheid aan beweging dus ook niet alles over de behoefte aan energie. Bij ernstig ondergewicht heb je vaak een bewegingsbeperking omdat meer bewegen schadelijk is voor je lichaam, maar is je energiebehoefte juist hoger dan iemand die een gezond gewicht heeft en niet veel beweging heeft. Als je gewicht stabiel is, zou je kunnen zeggen dat je een goede energiebalans hebt, ofwel de aanvoer van energie en energieverbruik is in balans.

Waarom moet ik in de kliniek een bepaalde eetlijst volgen?
Heb je een eetstoornis dan kan je vaak moeite hebben met het inschatten of wat je nu eet voldoende is voor jou. Het lijkt dan vaak alsof je nog goed functioneert, terwijl als de arts een lichamelijk onderzoek doet het blijkt dat je lichaam toch signalen afgeeft dat je te weinig eet. Dit kan je behalve aan je gewicht ook merken aan je hartslag of lichaamstemperatuur. Ook kan een bloedonderzoek hier meer duidelijkheid over geven.

De eetlijsten zijn er dan om je een richting te geven wat je minimaal nodig hebt op een dag. Zo'n eetlijst is vaak opgebouwd aan de hand van specifieke voedingsmiddelen die je lichaam nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde hoeveelheid aan zuivel, fruit en graanproducten. Maar ook tussendoortjes hebben een functie, namelijk het aanleveren van energie. Er zijn individuele verschillen in de eetlijsten maar ze zullen alle als doel hebben het aanleveren van energie, bouwstoffen en vitamines en mineralen.

Ook als je een gezond gewicht hebt en een eetstoornis is het volgen van een eetlijst belangrijk. Zo kan het hebben van een vaste eetstructuur met voldoende energie je helpen om eetbuien te voorkomen of om het jo'jo effect van het lichaam te voorkomen.

eten energiebehoefte
bron foto

Adviezen uit de media
In de media verschijnen veel boeken, artikelen over speciale voedingsadviezen waarmee je ook een mooi lichaam of gezond lichaam kan krijgen of behouden. Dit zijn veelal adviezen gegeven door mensen die geen professionele achtergrond hebben als diëtist of voedingskundige. Veel van dit soort adviezen zouden vallen onder de zogenoemde crash dieten.

Dit zijn diëten met een dusdanig lage hoeveelheid aan energie wat dus in het begin kan zorgen dat je afvalt maar omdat dit niet vol te houden is zou weer het risico bestaan van over-eten. Juist dit kan zorgen voor het bekende jo-jo effect waar veel mensen die willen afvallen last van krijgen. Houd voor jezelf in de gaten wat het precies is wat je zo aanspreekt aan deze adviezen.

Is het niet je eetstoornis die dit met name fijn vindt?
Zit je nog in je eetstoornis dan kunnen dit soort adviezen je behoorlijk in de war maken. Probeer je te focussen op jouw doelen. Wat wil je bereiken? En kijk rationeel naar deze adviezen. Leveren ze voldoende energie? Is het niet een te eenzijdig voedingspatroon. Krijg je met deze adviezen voldoende bouwstoffen binnen, dus zowel koolhydraten, eiwitten als vetten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nadine - Woensdag 22 maart 2017 13:18
Ik heb een vraagje: stel je zit aan de bovenkant van een gezond bmi, en je eet normaal een stuk minder dan een basislijst van Proud qua maaltijden maar wel meer tussendoortjes kom je dan aan van een basislijst?
RosieV - Woensdag 22 maart 2017 14:04
Als ik mijn energiebehoefte bereken kom ik op tussen de 1800 en 2000. Ik ben trouwens klein van lengte 162. Dus klopt wel redelijk. Als ik echt meer eet kom ik aan.
ano - Woensdag 22 maart 2017 14:18
@nadine, als je minder eet aan de hoofdmaaltijden, maar meer aan tussendoortjes dan krijg je waarschijnlijk te veel ongezonde voeding en te weinig gezond voeding binnen. ook krijg je hierdoor waarschijnlijk meer calorieën binnen dan de basislijst en kan je dus wel aankomen, maar dan eet je ook niet meer de basislijst.

ik vind het wel jammer dat er vooral gezegd word dat je meer kan nodig hebben, er word niet echt gesproken over dat je dus minder nodig kan hebben. dit kan natuurlijk ook. zelf ben ik heel inactief (sociale fobie en verlaat het huis dus nooit), ik ben niet zo heel groot, voor mij is iets minder dan de basislijst ook voldoende net zoals bij RosieV. toen ik wel buiten kwam en meer bewoog at ik ook meer om stabiel te blijven.
*MAAN* - Woensdag 22 maart 2017 15:56
Ik mis een beetje dat als je overgewicht hebt dat je dan ook nog voldoende moet eten
*MAAN* - Woensdag 22 maart 2017 15:56
Ik mis een beetje dat als je overgewicht hebt dat je dan ook nog voldoende moet eten
M. - Woensdag 22 maart 2017 17:01
Ik ben 1.55 en vind de eetlijsten nogal verwarrend aangezien de rekenformules voor caloriebehoefte veel lager uitkomen voor mij.

Heb echter vaker gehoord dat de dagelijkse aanbevolen behoefte gebaseerd is op onderzoek waarbij de proefpersonen zelf hun intake moesten schatten (en t schijnt dat mensen zonder eetstoornis-/dieet(verleden) hun intake onderschatten, dus 2000 kcal voor vrouwen zou dan echt een minimum zijn voor gezonde volwassen vrouwen). En ik heb ook de aanbevolen dagelijkse caloriebehoefte van landen bekeken waar de mensen wat kleiner zijn dan hier, en in Spanje raden ze 2000 a 2200 kcal aan voor vrouwen!
Anoniemer - Woensdag 22 maart 2017 17:41
Is sochtends sporten zonder ontbijt sochtends goed dat zij mijn trainer dat je dat niet nodig hebt en dat sporten op lege maag sochtends beter is ?
Muisje - Woensdag 22 maart 2017 20:39
Alles in berichten en vanuit instellingen en diëtisten is gericht op minimaal 2000 maar er zijn ook veel mensen die minder als 2000 nodig hebben... daarnaast speelt leeftijd mee. Ook daar wordt niet over gesproken.

Dat je in een kliniek begint met 2000 vind ik logisch, je moet ergens beginnen maar 2000 is geen minimum of maximum. Ieder mens en lichaam heeft andere behoefte en er mag best wel eens gezegd worden dat er ook veel lichamen goed functioneren bij 1800 of 1600 kcal.
Struggle4life - Donderdag 23 maart 2017 03:19
@anoniem: ik sport s avonds maar eet altijd van te voren. Doen mijn trainers ook niet. Ik zeg ...wat jou helpt. Zelf kan ik een uur sporten wel vergeten als ik niet eerst eet.
@M - Donderdag 23 maart 2017 08:24
Ik ben zelfs nog een paar cm kleiner dan jij, maar merk dat mijn leefstijl ook veel uitmaakt. Toen ik jonger was en niet sportte, maar wel dagelijkse beweging had, was 1800 voor mij genoeg. Nu ik 4-5x per week aan krachttraining doe, ben ik maanden stabiel gebleven rond de 2200. Nu ik probeer juist wat extra aan te komen zit ik daar dus nog boven.

Wat je schrijft over hoe de ADH tot stand is gekomen klopt inderdaad. Wanneer het wel onderzocht wordt op een meer medische manier (doubly labeled water), komt er voor jonge vrouwen gemiddeld 2300 kcal. Echter is die lagere bias door het zelf rapporteren vaak niet zo erg, omdat de onderschatting die proefpersonen maken waarschijnlijk hetzelfde is als de mensen die het advies opvolgen. Bij populaties zoals eetstoornispatienten gaat dat natuurlijk niet op, want zij zullen hun kcal eerder overschatten dan onderschatten.
@Anoniemer - Donderdag 23 maart 2017 08:27
Dat hangt ook van je sport af. Ik kon altijd prima een half uurtje ontspannen hardlopen op een lege maag, maar ga in die omstandigheden nu geen training doen voor maximale kracht van 1.5-2 uur lang. Het advies komt denk ik ook voort uit de ervaring dat je vaak toch wel ruim een uur moet wachten na het eten, en dat kan in de ochtend erg onhandig worden.
sweetdreamss - Donderdag 23 maart 2017 16:03
Er zijn natuurlijk vrouwen die minder dan 2000 kcal nodig hebben, maar ik ken ook veel vrouwen die 2500 kcal of zelfs meer nodig hebben puur om stabiel te blijven. Zeker als je nog in de groei bent. Naar school fietsen etc is ook beweging, en werken kost ook extra energie. Wees dus niet bang om meer dan 2000 te eten(:
Robin - Donderdag 23 maart 2017 22:37
Ik eet veel meer. Eerder 3000. Ik denk er maar niet meer bij na want anders voel ik me zo vraatzuchtig en slecht bezig :-(