Goedkope superfoods voor de winter

 

Laatst liep ik op de Haagse Markt en het viel mij op dat de marktkramen die er altijd zo goed gevuld en mooi bij liggen, er heel anders uit zagen. De winter doet ook lang niet al het groente en fruit goed en dit betekent dat we meer echte wintergroenten zullen moeten eten. Gelukkig zijn er heel wat groenten en fruit die supergezond zijn en betaalbaar in de winter. Niet alles is direct duur en je kunt er vaak ook heel lekkere dingen mee maken.

Knolraap
In de winter zien we veel wortelgroenten die overal voor gebruikt worden. Een knolraap is typisch een groente waar je snel voorbij zou lopen in de supermarkt of bij de groenteboer omdat je geen idee hebt wat je er mee moet. Het is een oude groente die in Nederland vooral nog in de biologische landbouw geteeld wordt. Het staat bekend om de hoge concentraties aan vitaminen, mineralen en h
gezondheidsbevorderende carotenoïden en het bevat veel vezels, foliumzuur en vitamine C, E en K. Het kan een lekkere toevoeging zijn aan bijvoorbeeld salades en het zorgt dan voor een frisse smaak. Je eet deze groente dan rauw en je kunt het beste mooie krullen schillen met een dunschiller. Dan is de smaak ook niet zo overheersend. Je kunt het ook door warme gerechten doen zoals soep.

knolraap
bron

Pastinaak
Pastinaak lijkt een beetje op een wortel en heeft een wittige kleur. Het behoorde een lange tijd tot de vergeten groenten maar dat is echt zonde. Gelukkig komen de vergeten groenten steeds meer op de kaart te staan en ik hoop dat ik hier ook aan kan bijdragen door deze blog. Pastinaak heeft een heel lekkere zachte maar toch ook heel intense smaak en het heeft een beetje een anijs achtige nasmaak. Je kunt het zowel rauw als gestoofd of gekookt eten. Ook heb ik weleens een soort pastinaak frietjes gegeten.

Granaatappel
Granaatappel is een vrucht die er erg mooi uit ziet en over het algemeen bekend staat om de prijs. Bij de Albert Heijn zijn er kant en klare bakjes met granaatappelpitjes te koop en dat is inderdaad best duur, maar de losse vrucht kun je bijvoorbeeld op de markt of bij een Turkse supermarkt voor veel minder vinden. Daarnaast zitten er heel veel pitjes in één vrucht en heb je voor gerechten niet heel veel nodig. Ik combineer dit vaak met quinoa gerechten en dan is het erg lekker en heb ik aan een halve zelfs al genoeg. Granaatappel bevat veel antioxidanten en fytonutriënten zoals beta-caroteen, kalium en vintamine C.

granaatappel
bron

Bietjes
Bietjes ken ik van vroeger uit een potje van Hak. Ik ben er nooit zo dol op geweest maar toen ik een Antilliaanse vriend kreeg, merkte ik dat het heel veel gegeten wordt bij Antilliaanse gerechten. Gewoon als bijgerecht naast andere groenten. Op gegeven moment leerde ik een heel lekkere Antilliaanse salade maken en hier zaten ook bietjes in die zorgde voor de smaak maar ook voor de roze kleur. Toen ben ik het wel meer gaan waarderen. Inmiddels gebruik ik bietjes ook vaak voor sapjes die ik zelf maak. Ik vind het door dingen heen dus wel lekker maar apart zou ik het niet zo snel eten. Het is wel super gezond en niet duur.

Spruitjes
Spruitjes zijn typisch groenten waar vooral veel kinderen een vies gezicht bij trekken. Vroeger at ik het ook niet graag omdat het een beetje een bittere smaak kan hebben maar ik denk ook wel omdat het nou eenmaal niet zo'n goed imago heeft. Op latere leeftijd begreep ik eigenlijk niet zo goed waarom ik het niet lekker vond. Het hangt er natuurlijk ook wel erg van af hoe je het klaar maakt maar het kan heel lekker zijn. Spruitjes zijn het hele jaar door te krijgen maar het hoofdseizoen voor deze groente is toch wel de herfst en de winter.

Venkel
Venkel is wel een van mijn favoriete groenten geworden doordat ik het een aantal keer heb gegeten toen iemand anders kookte. Zeker in salades en soepen is het erg lekker. Het ziet er een beetje gek uit maar is daardoor wel heel makkelijk te herkennen. Het is een goede bron van kalium, vitamine C, vezels en foliumzuur en het smaakt een beetje naar anijs.

venkel
bron

Donkere bladgroenten
Denk bijvoorbeeld aan boerenkool en snijbiet maar ook bijvoorbeeld paksoi en andere groenten die je kunt kopen bij de supermarkt, groenteboer of toko. Ze zitten vol met anti-oxidanten en zijn een goede bron van ijzer en foliumzuur. Ik heb altijd al geweten dat boerenkool heel gezond is maar wij aten dat thuis vroeger altijd als stampot boerenkool. Daar was ik niet echt een grote fan van. Inmiddels doe ik het wel door sapjes waardoor ik het toch af en toe binnen krijg, maar je kunt eigenlijk ook met deze groente heel veel variëren. Ik moet denk ik maar eens wat andere dingen ermee gaan proberen. Paksoi is een groente die ik vaak maak bij bijvoorbeeld bami of in Chinese of Surinaamse soep.

Bloemkool
Ook bloemkool is ontzettend gezond. Ik eet het weleens gekookt met een lekker sausje maar ook rauw is het erg lekker. Je kunt er een sausje met kruiden en mayonaise of yoghurt bij maken en als snack eten.

Citrus vruchten
Citrus vruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en grapefruit zijn net als veel andere fruitsoorten het hele jaar door te krijgen, alleen zijn ze in de wintermaanden het meest smaakvol. Zeker mandarijnen zijn dan erg lekker vind ik. Ze bevatten veel vitamine C en allerlei andere goede vitaminen en mineralen.

citrus
bron

Tip: Maak een groente maaltijdsoep!
Bij groentensoep dacht ik vroeger altijd aan heldere soep waar dan wat wortels, uien en prei in dreven. Kan erg lekker zijn hoor, maar groentesoep kan ook op een andere manier gemaakt worden. Ik heb laatst soep gemaakt met zoete aardappel, wortel, pompoen, pastinaak en venkel. Dit heb ik uiteindelijk allemaal door elkaar gemixt en het was echt super lekker. Natuurlijk doe je er ook boullion en water bij en voeg je wat kruiden toe. Super gezond, lekker en een volledige maaltijd.

Wat voor groente eet jij graag in de winter?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

tess - Zaterdag 17 januari 2015 19:29
stomme hype, word er zo moe van :S
wanneer houdt het eindelijk op?
Vlinder2 - Zaterdag 17 januari 2015 20:16
Bloemkool
Vlinder2 - Zaterdag 17 januari 2015 20:17
Huh,, hij plaatste maar een klein stukje haha.
Nja, ik bedoelde dus:
Bloemkool
miri - Zaterdag 17 januari 2015 20:23
superfood...tja ik noem het gewoon groente
unknownangel - Zaterdag 17 januari 2015 20:54
Bloemkool en spruitjes, nom nom nom! Bietjes vind ik echt heel vies haha.
- - Zaterdag 17 januari 2015 21:02
groenten zijn sowieso gezond haha
*** - Zaterdag 17 januari 2015 21:38
Eerst dacht ik even 'oh nee niet zo'n artikel over tarwegrassapjes en vreemde kruiden' maar deze superfoods spreken me wel aan!
Rode biet, spruitjes, pastinaak, heerlijk allemaal!
Inne - Zaterdag 17 januari 2015 21:53
@tess is groentes eten nu ook al een hype geworden ja? :P
Ik eet in de winter heel veel spruitjes, zooo lekker. Had ze voor mijn 19e nog nooit gegeten omdat iedereen altijd zij hoe vies ze waren en mijn moeder vond ze ook vies dus kookte ze nooit, op mijn 20e voor het eerst in een kliniek gegeten en ik vind het zooo lekker :')
Bernice1991 - Zaterdag 17 januari 2015 22:13
Ik vind alle wintergroenten erg lekker. Pastinaak at ik voorgaande jaren heel veel. Hmm!
Kay - Zaterdag 17 januari 2015 22:56
Soepjes, soepjes, soepjes!
Het leukste vind ik om naar de markt te gaan en te kijken welke groente die dag het goedkoopst is en daar vervolgens een soepje mee maken. (Bouillon, uitjes, knoflook, aardappel en de desbetreffende groente met eventueel nog wat kruiden is al heel snel lekker!)
En het fijne is, soep is zo lekker warm :)
J. - Zaterdag 17 januari 2015 23:12
Boerenkool hoort er eigenlijk écht bij.
Dat is zelfs een super superfood (om even in de termen te blijven ;) )

ook de meest gewilde "normale" superfood.
Nederland kan het niet meer aan qua export naar de U.S.

Doe mij maar in de stampot, lekker makkelijk, lekker en gezond :)
I. - Zondag 18 januari 2015 10:35
Erwtensoep :D
tess - Zondag 18 januari 2015 13:52
ja overal om je heen zie je meer mensen die alleen over superfoods hebben en het is nogal storend en ook de redactie is zo mee bezig.. kijk zelf wat ze posten op instagram. beetje ziek niet? het artikel had ook gewoon goedkope groentens kunnen heten. waar is de maatschappij mee bezig!
Marijke - Zondag 18 januari 2015 14:10
@tess
wat een rare reactie. Als je het artikel leest dan zie je dat het gewoon over normale groenten gaat. De titel is juist leuk omdat dus blijkt dat ook die simpele groenten hartstikke gezond zijn en je niet van die aparte zgn hippe dingen daar voor nodig hebt. Ik volg proud ook al een tijdje op instagram en zie gewoon normaal eten hoor, begrijp niet zo goed waar je het over hebt.

OT: leuke blog, ik ga binnenkort weer eens spruitjes eten!
E - Zondag 18 januari 2015 14:34
@tess
Ik zie op de insta van proud geen chia zaad/gojibessen/tarwegras/hennepzaad en al die shit posten hoor? Beetje nadenken voor dat je iets plaatst...
Ano - Zondag 18 januari 2015 17:21
Havermout!
Rosalie - Zondag 18 januari 2015 17:31
@tess de redactie ziek? Volgens mij zijn zij hier niet degene die ziek zijn sorry hoor. @marijke helemaal gelijk! Ok sorry als dit bot overkomt maar ik kan gewoon niet tegen al die negativiteit. Kan niet iedereen wat positiever doen ook zo leuk voor laura en zo
Anna - Dinsdag 20 januari 2015 19:31
Ok er is een mening geven over de woordkeuze van de titel, kunnen we nu weer kijken naar de inhoud ervan? Als je het artikel leest dan snap je toch dat het gewoon om groente gaat. Groente die je misschien niet standaard koopt en daarom voor de leuk in een artikel zijn gezet, met wat tips erbij.
Rapen koop ik wel vaker, net als de andere groente uit dit artikel. Mijn favo bereidingswijze: snij alles in reepjes/schijfjes, gooi het in een ovenschaal voor anderhalf uur (korter kan ook, maar hoe langer ze in de oven zijn, hoe lekkerder vind ik!) en schep elke 10 minuten om. Wordt alles lekker zoet van!