Eten in de kliniek; alle controle kwijt

 

Zenuwachtig kroop ik achter het nog lege bord. Mijn eerste dag in de kliniek, ik had nog geen idee wat ik kon verwachten. Mijn buik rommelde van de spanning en misschien ook wel een beetje van de honger. Ik hield me nog best wel staande, totdat ik ineens een bord dampende aardappelen voor me kreeg. Ineens werd het allemaal echt; ik moest dit echt gaan eten. Hoeveel calorieën zitten hier eigenlijk in...?

Mijn eerste maaltijd in de kliniek was een verschrikking. Ik kon me maar niet over de onwetendheid heen zetten. Tijdens het eten had ik in mijn hoofd alle verdere hulp al weggeduwd en wilde ik de eetstoornis weer meer ruimte geven. Herstellen was echt niet voor mij weggelegd... 

Calorieën tellen 

Ook al wilde ik gretig toeslaan op mijn volle bordje, toch hield de angst me tegen. Ergens was ik opgelucht dat ik hulp kreeg. Ik wilde wel eten, het mocht alleen niet van mezelf. Dit was mijn kans om eindelijk weer wat vrijer te kunnen eten. Het werd me immers opgelegd. Aan deze zelfde tafel kwam ik erachter dat ik wel degelijk een probleem had. Ik wist namelijk niet wat ik precies ging eten. En dat beangstigde me. Was dit eigenlijk wel afgewogen? Lag de verpakking misschien nog ergens in de keuken? Was er een manier waarop ik dit nog kon ontleden? Verslagen duwde ik wat aardappels uit elkaar en scheidde ik de boontjes van de burger. Het werd iets overzichtelijker, maar nog steeds tastte ik redelijk in het duister. Naast me hoorde ik het gerinkel van bestek; de anderen waren ondertussen allang begonnen. Hoe deden ze dat...? 

Hoe zwaar en moeilijk dit voor mij in het begin was, toch is het een hele helpende stap voor mij geweest om die controle een beetje los te moeten laten. Ik was gewend om zelf mijn avondeten klaar te maken en op te scheppen. Ik wist precies wat en hoeveel er in mijn eten ging. Ik kocht wekelijks dezelfde veilige producten en maakte zo min mogelijk ‘uitstapjes’ naar producten die ik als onveilig ervoer. Dit was mijn manier om mijn leven met een eetstoornis zo dragelijk mogelijk te maken; vooral er maar naar luisteren.

Als ik aan mijn eetstoornis denk ik, zie ik mezelf in de supermarkt. Twijfelend voor de schappen. Alle verpakkingen had ik al meermaals gelezen. Maar echt een ander product kiezen dan ik normaal meenam, was toch best een uitdaging. Het tellen van voedingswaarden gaf mij houvast. Dat beetje licht in de hel die mijn eetstoornis eigenlijk was. Deze (schijn)controle gaf mij het gevoel dat ik sterk was, ergens grip op had. Waar ik in werkelijkheid vooral geleefd werd door mijn eetstoornis. Grip had ik allang niet meer.

Eten op mijn manier

Naast het tellen van calorieën had ik zelf veel onderzoek gedaan naar bepaalde producten en het effect van eten op het lichaam. Ik hield hier mijn eigen opmerkelijke ideeën op na van wat gezonde voeding nou écht was. In mijn ogen had de hele wereld het mis. Ik wist het zeker; ik was echt goed bezig. Dit is ook iets dat mij in de kliniek flink tegenviel: er werd verwacht dat ik volgens de Schijf van Vijf zou eten. De Schijf van Vijf wordt gehanteerd als richtlijn om aan te geven wat gezonde voeding is. Zo bestaat een gezond dieet onder andere uit genoeg groente en fruit, granen, zuivel, (vega)vlees, vis en vetten. Deze Schijf van Vijf is opgesteld door het Voedingscentrum en is gericht op het grote publiek.


Ik voelde me haast superieur aan de maatschappij waar deze richtlijnen voor bedoeld was. Mijn lichaam werkte anders, ik wist het beter. Ik deed het gewoon lekker op mijn manier. Mijn manier was de beste manier.

Tijdens mijn herstel werd ik met mijn neus op de feiten gedrukt. Ik kwam erachter dat ik redelijk wat tekorten op had gelopen. En dat terwijl ik ervan overtuigd was dat ik een gezonde levensstijl had ontdekt. Dit besef maakte het eten zelf er helaas niet makkelijker op. Ik wilde heus wel herstellen, maar anders eten wilde ik absoluut niet. Ik weigerde om wit brood en witte pasta te eten. Volkoren is toch veel gezonder? Waarom moet alles zo ongezond zijn...? 

Nu, jaren later, kom ik hier toch op terug. Op dat moment was het zo anders dan wat ik gewend was, dat het als een extreem grote stap voelde om mijn hele eet-schema overhoop te halen. Nu ik een stukje ouder (en hopelijk wijzer) ben, merk ik dat het eten dat ik destijds in de kliniek kreeg, eigenlijk best accuraat is als ik het vergelijk met hoe mijn omgeving eet. Als ik ergens uit eten ga, maak ik me ook niet (meer) druk over witte pasta. Dit was voor mij echt een eetgestoorde gedachte die ik in de kliniek gelukkig achter heb gelaten. 

Wat is gezond?

Ik denk dat, juist omdat ik al die eetgestoorde gedachtes zo eigen had gemaakt, ik het soms lastig vond om te bedenken dat deze gedachtes niet normaal zijn. Destijds zei ik tegen mijn moeder hoe "belachelijk veel wit brood we moesten eten". Ze reageerde daar amper op. "Ja, lekker toch?" Een reactie die ik mezelf nu ook zou kunnen geven, maar die toen echt ongepast voelde. In mijn ogen was dit echt een reactie die alleen 'eetleken' zouden geven. Iets wat best arrogant is om te denken. Ik was ervan overtuigd dat ik het enige antwoord had, dat ik het allemaal het beste wist. Maar eigenlijk had ik vooral een heel groot probleem.

Het is niet gezond om calorieën of andere voedingswaarden te tellen. Het is niet normaal om je dag hierom heen te breien. Weerstand tegen bepaalde producten of zelfs het bannen van bepaalde voedingsmiddelen is niet gezond. Het zijn manieren die een eetstoornis ontwikkelen en in stand houden. Zelfs na mijn herstel heb ik lang geroepen dat het eten in de kliniek zo vreselijk ongezond was. Wat ik echter niet inzag, was dat ik nog steeds een vertroebeld beeld had van wat gezond was en wat niet. Ik bleef het lastig vinden dat ik anderen moest vertrouwen in hun visie op het onderwerp waarin ik mezelf 'deskundig' had gemaakt. 

Misschien is het gezonder om volkoren brood te eten, maar ik merk dat het voor mij natuurlijker voelt om te variëren met producten. In het verleden hechtte ik veel waarde aan de restricties die ik mezelf op bleef leggen. Voor mij is het uiteindelijk gezonder geweest om wél de producten te nemen waar ik zo lang bang voor ben geweest. Ik heb echt geleerd dat gezond eten niet gaat over het wel of niet nemen van bepaalde producten. Gezond eten betekent voor mij eten waar ik behoefte aan heb en de vrijheid om mezelf niet meer te beperken. 

Hoe kijk jij hier tegenaan?

Bron

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

X - Woensdag 22 januari 2020 16:11
Dankjewel lieve Lonneke!
Ik herken dit heel erg!dat je een expert word op voedingsgebied en zelfs zo dat je omgeving aan je vraagt kun je wit brood eten of is dat niet goed voor je,jij weet toch alles over voeding.Niet wetende dat het vanuit een ongezonde relatie met eten komt
S* - Woensdag 22 januari 2020 19:33
Ik denk dat weerstand tegen bepaalde producten heel gezond kan zijn. Zelfde geldt voor mij voor bepaalde producten niet eten. Zolang mijn eetpatroon verder toereikend is qua voedingswaarde en voedingsstoffen voel ik geenszins de verplichting het volgens ‘de standaard’ te moeten doen. Ieder mag imo hierin zijn eigen weg volgen, zich er goed en gezond bij voelen en met de mits; geen hinder van ondervinden in het verdere dagelijks leven.
R - Woensdag 22 januari 2020 23:16
Hoe gaat het in zijn werk als je in de kliniek met feiten aankomt waarom wit brood, witte pasta en een bord vol aardappelen niet gezond zijn en aangeeft dat je niet 'bewust ongezond' wil gaan leren eten? Wat gebeurt er wanneer je je bord wegschuift om die redenen?
M - Donderdag 23 januari 2020 23:01
Gezond en ongezond zijn vrij subjectieve begrippen. Het ene is wellicht gezonder dan het andere maar dat maakt het niet meteen ongezond of zelfs 'slecht'. Een eetstoornis is extreem veel ongezonder dan welk voedingsmiddel dan ook!!! Belangrijk in herstel is om eten niet meer te zien in termen van 'goed' en 'slecht'. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het eten, maar om o.a. de controle die je los moet laten. Een behandeling aangaan met de instelling dat je niet gaat eten wat jij ongezond vindt heeft geen zin, dan kunnen ze je niet helpen. Zolang je nog niet normaal met eten om kan gaan en je wel graag wil herstellen, dan zal je moeten eten wat je wordt voorgezet. Dat is zwaar maar je zal zien dat gezond/ongezond eten dan minder zwart wit is dan je nu denkt!
Anne - Donderdag 23 januari 2020 10:01
Ik vind het met dit soort producten als wit brood, witte pasta en witte rijst enzo altijd een beetje lastig... Ik snap best dat het in een normaal eetpatroon past. Maar alles in mijn zegt dat ik dat voor geen goud zou willen eten. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat is je eetstoornis. Aan de andere kant zie ik ook niet in waarom ik ineens allerlei dingen zou moeten eten die ik mijn hele leven nog niet heb gegeten..... Want ook als kind kreeg ik dit soort dingen niet, altijd volkoren. Heeft niks met eetstoornis te maken. Ik zie gewoon niet in waarom ik ineens veel ongezonder zou moeten gaan eten dan ik ooit heb gedaan.....
X - Donderdag 23 januari 2020 11:04
Het heeft met name te maken met dat jij het stempelt als ongezond.Iedereen denkt wel is ik zou wat gezonder kunnen eten maar als ze een witte boterham eten komt de gedachten dit is ongezond niet metteen,het zit hem in hoe je erover denkt
Anne - Donderdag 23 januari 2020 11:16
Ja dat ben ik wel met je eens. Maar dat komt bij mij ook voort uit opvoeding. Zo denk ik al mijn hele leven, dat is niet door de eetstoornis gekomen....
Nerdin - Vrijdag 24 januari 2020 00:03
"Maar alles in mijn zegt dat ik dat voor geen goud zou willen eten. Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat is je eetstoornis."

Dat klinkt inderdaad precies als je eetstoornis. Je eigen volwassen deel zou waarschijnlijk zeggen "Goh volkoren is beter, dat kies ik meestal", maar die grote emotionele lading die je geeft aan een versie van een product klinkt alsof er meer aan de hand is. Een gezonde maaltijd is belangrijk, maar niet belangrijker dan een keer gezellig uit eten met vrienden/familie bij een restaurant, of een gerecht eten wat een ander voor je heeft bereid. Dan zou het toch erg jammer zijn om zo die weerstand te voelen en is het eigenlijk geen vrije keuze meer vanuit gezondheidsoverwegingen.

Dit is tenminste de reden waarom ik zelf wel oefen met "ongezonde dingen" omdat ik hier ook jaren op vast ben blijven zitten. Want het is feitelijk waar dat bepaalde dingen misschien minder gezond zijn om te eten - al denk ik dan eerder aan taart of fastfood dan witte rijst. Maar soms is dat minder belangrijk dat het sociale component van samen de maaltijd delen, en dan is een eetstoornis toch wel echt een belemmering voor sociaal leven (en ook op werk).
x - Vrijdag 24 januari 2020 01:00
Ik denk dat het vooral ligt aan eventuele angst/ spanning die je voelt als je toch iets moet eten wat je normaalgesproken niet eet. Er zullen redelijk wat families zijn waar alleen volkoren producten worden gegeten, waar men nauwelijks snoept of altijd aardappels eten. Het is logisch en niet verkeerd dat je dit zelf ook gaat overnemen dan. Ik denk alleen niet dat zij spanning krijgen van het idee dat ze eens een keertje geen volkoren brood krijgen. Ze kunnen variëren als dit nodig is, ondanks dat ze liever eten zoals ze normaal doen.

Het is belangrijk in herstel dat je jezelf geen restricties gaat opleggen. Het is namelijk erg makkelijk om het als 'smoesje' te gaan gebruiken en zo de eetstoornis toch de ruimte geeft. Wanneer je op het punt bent dat je alles weer kan/ durft/ mag eten van jezelf, dan is het moment daar om weer een voedingspatroon te gaan zoeken dat bij jou past. Als je dan zegt: 'Ik eet liever volkoren', dan is dat helemaal prima. Maar dan heb ik in ieder geval wel de mogelijkheid om eens iets anders te eten indien noodzakelijk.