Eetgewoonten in Turkije

 

Turkse vlagDit jaar ga ik op vakantie naar Turkije. In de zomer is het daar erg warm en kun je genieten van het wandelen over de boulevard. Ook is er veel te bezichtigen en kun je allerlei uitstapjes maken. Veel mensen die in Turkije op vakantie gaan nemen een all-inclusive arrangement, maar je kan er ook voor kiezen om in verschillende restaurantjes te eten. Bij Turkije denk ik aan broodje kebab en Turkse pizza, maar ze hebben natuurlijk veel meer eten in Turkije.

In Turkije wordt niet echt volgens de structuur die wij kennen gegeten. Ze hebben niet echt drie vaste eetmomenten op een dag, maar eten de gehele dag door kleine hapjes. Daarom zie je vaak Turken lopend op straat eten.

In Turkije hebben ze geen boterhammen maar eten ze vaak brood, dat zoeter is dan wij gewend zijn. Simit wordt erg vaak gegeten. Dat is een broodje dat lijkt op een bagel. Het is ringvorming en bestrooit met sesamzaad. Dit wordt meestal gegeten zonder beleg. Ook brood met olijfbladen en rijst (dolma's) is erg populair. Naast brood eten ze vaak koekjes tussendoor. Deze koekjes worden in veel olie gebakken waardoor ze een beetje nat aanvoelen en erg zoet zijn.

Voorgerecht
Het avondeten is voor de meeste Turken erg belangrijk. Vaak zitten ze op een kussentje aan de eettafel en eet het hele gezin mee. Wanneer je op visite gaat bij een Turks gezin rond etenstijd zal je ze ook een groot plezier doen om te blijven eten. Onder het eten houden ze van gezelligheid. Bij bijna elke avondmaal wordt brood, salade en yoghurt geserveerd. Vooraf eten ze vaak mezze, dat zijn veel kleine voorgerechtjes. Je kan het vergelijken met tapasgerechtjes. Deze hapjes zien er erg gezellig uit.

mezze

Hoofdgerecht
Als hoofdgerecht wordt veel lamsvlees gegeten. Varkensvlees wordt niet gegeten in verband het hun geloof. Ook Manti, wat een soort pasta is, staat vaak op het menu. Manti is een klein deegbolletje, gevuld met gehakt, wat je in het water aan de kook brengt. Daar wordt daarna yoghurt met een beetje knoflook en Turkse rode saus eroverheen gegoten. In deze saus zitten rode pepers, tomaten en olie.

manti

Nagerecht
Wanneer ze pittig eten, drinken ze vaak ayran. Dat is een soort melk wat ervoor zorgt dat het eten wat minder pittig smaakt. Na het eten wordt vaak vers fruit gegeten en Turkse koffie gedronken. Deze koffie is voor het Nederlandse begrip erg sterk. Daarnaast houden veel Turken ook van zoet. De desserts zijn vaak zoet, baklava is een van de favorieten.

baklavas

Gedurende de gehele dag wordt thee gedronken. Vooral çay, een sterke theesoort die aan de Zwarte Zeekust wordt verbouwd. Ik zelf drink niet graag thee in de zomer, maar blijkbaar helpt thee wel erg goed tegen dorst. Overal in Turkije is dan ook thee te koop. Ze hebben wel andere smaken dan in Nederland. Bij het avondeten wordt vaak water of Raki gedronken. Raki smaakt naar anijs en heeft een alcoholpercentage van 45%.

Wat vind jij van de Turkse eetgewoonten?
en ben jij weleens in Turkije geweest?

Bron Foto's 1, 2, 3, 4

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Oliesjeik - Maandag 24 juni 2013 19:48
Ik denk dat jullie met het rundvlees dat niet gegeten wordt varkensvlees bedoelen? Also, die koekjessss
xxbetul - Maandag 24 juni 2013 19:49
Wat leuk om dit te lezen! Ik ben zelf ook turks! :)
Baklava is zooooo lekker! En kebab, döner, manti! Aah ik krijg er zoveel zin in!
Alleen kan het niet door m'n eetstoornis.. :(
xxbetul - Maandag 24 juni 2013 19:51
En wij mogen inderdaad geen varkensvlees maar juist wel rundvlees. :)
Ellie - Maandag 24 juni 2013 20:10
Leuk om te lezen, maar brengt ook veel spanning, want ik ga deze zomer ook naar Turkije en ik ben heel benieuwd/bang hoe het met eten zal gaan..
JufM - Maandag 24 juni 2013 20:37
Turkije is mijn favoriete vakantieland! Ik ben er al 14x geweest en nu 2 jaar niet (vanwege mijn ES en behandelingen kon/mocht ik niet weg). Over 5 weken ga ik er 'eindelijk' weer naartoe!
Het échte Turkse eten ben ik niet zo'n fan van... ik zit altijd in een all inclusive hotel en daar hebben ze gewoon de standaard internationale dingen.
Turkse pide vind ik overigens trouwens wel heel lekker!
melike - Maandag 24 juni 2013 21:42
Ik heb 1.5 jaar in Turkije gewoond en het eten is daar zo lekker inderdaad. En die thee, ik woonde dus aan de middelandse zeekust waar de temperaturen in de zomer op kunnen lopen tot 55 graden, het werkt echt verkoelend! Ik dronk de hele dag door ook op het strand thee haha. Oh en vergeet iskembe niet haha (soep met darmen :) )
R. - Maandag 24 juni 2013 22:48
Ik heb een Turkse vriend, dus inmiddels leer ik hun eetgewoonte wel een beetje kennen.. Ik moest in het begin onwijs wennen aan de broodjes, al zijn ze heel erg lekker!, maar het is zo anders dan wat wij gewend zijn! Turks eten is over het algemeen echt heerlijk, maar die Turkse rode saus is erggg pittig! Wij hebben die saus thuis nu ook staan en gooien het vaak over de salade, maar halleluja, een liter water er naast is wel een must hoor! haha
anoniempjee - Maandag 2 april 2018 20:12
je hebt gelijk....hahahah
dollie - Maandag 24 juni 2013 23:45
Je kan daar heel goed eten.
Ligt eraan welke plaats je gaat.
Ik ben in plaatsje kosidasi en daar had je ook holandse eten zoals lasagne.
Anne - Dinsdag 25 juni 2013 08:48
Wat ik me vooral nog van mijn vakanties in Turkije kan herinneren, was dat er als nagerecht enorm veel taarten waren. Voor een avond kon je kiezen uit meer dan 10 taarten! Het was geweldig!
JustMeXx - Dinsdag 25 juni 2013 09:26
Ooh ik ga binnen enkele dagen naar Turkijke!
@Dollie: bedoel je niet Kusadasi? Ik ga daar ook heen :)
a - Dinsdag 25 juni 2013 09:41
İk kom net uıt Turkıje :))
lizzy - Dinsdag 25 juni 2013 20:39
Wij gaan dit jaar voor de 2e keer naar turkije, (ik , samen met mijn ouders). In ons resort hebben ze gelukkig een heel groot buffet, met allemaal nederlands eten. Waar ik erg blij mee ben!
gabi - Zaterdag 3 augustus 2013 10:17
ff voor dollie Lasange is niet Nederlands maar Iteliaans
anoniempjee - Maandag 2 april 2018 20:13
italiaans,bedoel je
Daf - Zondag 22 september 2013 07:29
Ik ben afgelopen zomer naar ons vakantiehuisje geweest in Turkije. Het is echt een aanrader om na de markt even door te lopen naar de groente- en fruitmarkt. Ze hebben daar heerlijke kruiden,sappig fruit en smaakvolle groenten. Hier mag je vaak van alles proeven. Oh en vergeet de heerlijke vijgen en dadels niet! Die zijn zo heerlijk zoet! :)
Mihriban - Woensdag 13 november 2013 08:29
Ik ben zelf ook Turks :D

Er wordt geen varkensvlees maar ook geen raki gedronken. Dat komt heel weinig voor.
Alcohol is net als varkensvlees verboden in ons geloof.

@Mihriban - Woensdag 13 november 2013 08:50
Volgens de laatste cijfers van 2011 werd er per jaar 46 miljoen liter raki gedronken in Turkije. Ik weet niet precies wat jij "heel weinig" vindt, maar ik vind dat best veel. Als je de kinderen niet meerekent heeft Turkije 59 miljoen inwoners, dus dat is nog altijd een hele wijnfles per persoon per jaar..
S - Dinsdag 3 december 2013 19:01
Ik ben zelf ook Turks en ik ben het helemaal met Mihriban eens.
Als we jouw uitganspunt nemen (dus de laatste cijfers van 2011), dan zouden er meer wijnflessen nodig zijn dan 1 wijnfles per persoon per jaar, als de Turken VAAK raki drinken, hè? :)
MeGustaSala - Woensdag 3 september 2014 12:44
Hoi
MeGustaSala - Woensdag 3 september 2014 12:44
46Miljoen liter is best veel ja
Zeliha - Zaterdag 27 juni 2015 21:39
Ik ben ook Turks :) Leuk om dit te lezen! En over dat gedoe met Raki en varkensvlees verschilt per Turk. Niet alle Turken zijn Moslim en niet alle Moslim Turken zijn veel met hun geloof bezig.
Mama - Vrijdag 6 mei 2016 17:56
45 % is?????????????
Dat is suuuuuuuuuuuuper veel man/vrouw
Mama - Vrijdag 6 mei 2016 17:56
alcol bedoel ik
Maddie - Zondag 11 september 2016 17:04
Ik vind het raar dat mensen die vakantie houden in Turkije Nederlands willen eten, Turks eten is heerlijk, en het Nederlandse eten dat je krijgt is patat, kroket en frikandel hahaha
Devushka - Zaterdag 17 september 2016 01:23
Turken houden van Hollandse kaas dus als ze op vakantie gaan nemen ze kazen altijd mee!
Devushka - Zondag 25 maart 2018 10:32
"Turken houden van Hollandse kaas dus als ze op vakantie gaan nemen ze kazen altijd mee!"
onbekend - Maandag 15 april 2019 16:27
echt niet
fatma - Maandag 1 maart 2021 22:10
wij en mijn fam in turkije houden echt van hollandse kaas
tiffannywartes - Donderdag 11 maart 2021 18:28

wat is er allemaal daar om te eeten is er ook walfes of niet war
worden ze van slafen gehandel of niet want ik heb het noot geziendaarom vr
aa
tiffannywartes - Donderdag 11 maart 2021 18:33
waren ze broeders daar of niet daar om vraag ik hor hoeveel eeten ze daar want ik moet het vinden voor my team want ik heb een iede va
Het was een mooije dich waar slapen zeop een matras of niet ogen of met hagmat dank je wel voor de medeleidig byyyyyyy
yelke - Dinsdag 16 november 2021 09:00
ik heb een vraag is er een verschil over eten in de weekdagen en het weekend
frikandel - Dinsdag 12 december 2023 09:07
hoe eten ze?