Eetgewoonten in Bulgarije

Bulgarije is tegenwoordig erg populair onder jongeren. Er zijn mooie witte zandstranden aan de Zwarte Zee en vooral Sunny Beach wordt druk bezocht. Er is een leuke boulevard met verschillende cafés en clubs, maar je kan ook een cultureel dagje weg gaan naar steden zoals Sofia en Plovdic.

De eetgewoonte in Bulgarije zijn anders dan in Nederland. In Bulgarije is er geen sprake van ontbijt, middageten en avondeten, maar eten ze vaak maar één maaltijd. Ze knabbelen wel de hele dag door. Je kunt dan ook in allerlei kraampjes zakjes en bakjes met vruchten, noten of ijs kopen. Je hebt er veel en lekker ijs in verschillende felle kleuren, vol vruchten, bonbons of andere ingrediënten. In Bulgarije betaal je alleen niet voor het aantal bollen ijs, maar voor het gewicht van het ijs.

Wanneer Bulgaren wel ontbijten nemen ze meestal brood met boter, schapenkaas, olijven, tomaat, gekookte eieren en yoghurt. Ze drinken bij hun ontbijt Turkse koffie en thee. Bij het middageten of avondeten wordt de warme maaltijd gegeten met een salade. Er wordt veel vlees gegeten, varkensvlees is de favoriet. In allerlei gerechten wordt yoghurt gebruikt, Bulgarije staat namelijk bekend om het maken van lekkere yoghurt. Er wordt bijna nooit eten gefrituurd, eten wordt namelijk vooral in de oven klaargemaakt. Het Nagerecht is vaak fruit, ijs of yoghurt. Fruit en groente is (bijna) overal vers. Veel Bulgaren hebben een moestuin voor zichzelf of bieden het aan op straat. Ook op veel markten of kioskjes is veel verse groenten en fruit te koop.

Drinken
In Bulgarije wordt Ayran, een speciale yoghurtdrink, en boza, een dikke graandrank, veel gedronken. Maar naast zuivel drinken Bulgaren ook wijn en bier. Bier kan je kopen in grote plastic flessen, je hebt zelfs flessen van 2 liter. Naast witte en rode wijn, hebben ze in Bulgarije ook kruidenwijn. Ook wordt thee veel gedronken. De Bulgaren zelf drinken voornamelijk Turkse koffie, maar ze hebben ook allerlei koffiesmaken en er was zelfs eerder een Starbucks in Bulgarije dan in Nederland. Ook ijskoffie is populair. Bij de koffie wordt vaak een opgerold papiertje met een spreuk gegeven.

Wanneer je bij iemand thuis gaat eten krijg je een warm broodje en een schaaltje met veelkleurig zout en tsjoebritsa (een bonenkruidsoort). Je moet dan het brood in het veelkleurig zout dopen en daarna in de tsjoebritsa. Dit is traditioneel om gasten te verwelkomen. Hierbij wordt vaak rakia geschonken, Bulgaarse brandewijn van pruimen, druiven of abrikozen.

Als je in een restaurant gaat eten krijg je een uitgebreide menukaart waarop ook het gewicht van het gerecht staat. Er is ongeveer net zoveel keus als in Nederland. Let wel op dat wanneer je ja schudt, Bulgaren dit interpreteren als nee en andersom. Het eten is goedkoper dan in Nederland, je kan vaak voor 15 euro goed uiteten.

Ben jij wel eens in Bulgarije geweest?

Bron 1, 2, 3
Foto 1, 2, 3

Laura B

Geschreven door Laura B

Reacties

16 reacties op “Eetgewoonten in Bulgarije”

  1. Een vriendin van me was daar geweest, maar ze vond het geen succes zei ze
    haha. Vrijwel alles daar werd gefrituurd, en toen ze een keer iets op had uit een frituurpan (waar achteraf héél oud frituurvet in zat) heeft ze voedselvergiftiging opgelopen en heeft ze daar in het ziekenhuis gelegen. Nee doe mij maar gewoon Italie of een Canarisch eiland ofzo, hihi

  2. Ik ben in Bulgarije geweest, 5 jaar geleden. Wat ik me ervan kan herinneren dat er heel erg veel overgewicht was, het eten was relatief ongezond en vet, en totaal niet lekker.. Ja, ik heb ook veel bij mensen thuis gegeten omdat we een weeshuis-project deden en sliepen bij gastfamilies. Dit was voor mijn eetstoornis, dus met de gezonde blik van toen zeg ik, voor mij een no-go qua eten.
    maar een toffe week was het wel (:

  3. Hihaaaaaa, deze zomer ben ik naar Sunny Beach geweest!
    Het eten? Je moest goed zoeken naar een goede en lekkere maaltijd.
    Ikzelf heb in acht dagen tijd 7 pizza’s weggewerkt. Dan wist ik dat ik
    het lekker vond hihi. Maar in goede restaurants heb je echt bereveel
    keuzes! Veel vlees inderdaad.
    Het ontbijt was wel echt een drama. Stokbrood, pistoletjes of
    croissantjes kennen ze daar niet…Qua brood, normaal brood, was
    er ook niet heel veel keus. Vaak gingen we maar naar de plaatselijke
    bakker op de hoek van de straat en kochten we maar iets van een
    kaasbroodje, puddingbroodje oid. Echt een lekker, normaal ontbijt
    was er niet zo goed bij…

    Maargoed, het was een TOP vakantie en ik zou zo weer heen gaan! (:

  4. brrrrr dit land lijkt me zo vreselijk vies qua voedsel
    ook niet echt gezond, maar een maaltijd?

  5. Bulgaars, Grieks en Turks eten hebben veel met elkaar gemeen. Ik denk als je bij een familie thuis eet, en dus niet buiten in een luxe hotel, wel lekker kunt eten.

  6. Dat is grappig, een vriend van mij zit nu twee weken in Bulgarije.
    Ik word wel een beetje jaloers op hem als ik lees over schapenkaas, olijven en lekkere yoghurt.. (:

  7. Bulgarije een prachtig land.
    Het voedsel.. Prima te doen. Ik heb toen ik daar op vakantie was heerlijk veel verschillende salades kunnen eten. Die qua kwaliteit echt top waren. Zo heerlijk had en heb ik ze nog niet gehad.
    Het is dat mijn portemonnee leeg is.. Anders was ik er zo weer naar toe gegaan dit jaar of een volgend jaar!
    En de mensen zijn ook nog eens echt vriendelijk en niet opdringerig zoals in Griekenland bv..

  8. In Bulgarije kun je uitstekend en gezond eten, maar dan moet je niet blijven hangen op de toeristische stranden. Ik kom al meer dan 25 jaar geregeld in Bulgarije, van Severnijasko tot de Rodopen , van Sjopluk tot Traika, strandzja en dobrudzja.
    Ze eten wek degelijk drie maaltijden per dag.
    Sóchtends witte brood met tomaten, komkommer, sirene( geiten /schapenkaas) , worstsoorten waarvan ljoekanka de meest beroemde is ( salamisoort).
    Ook palatsjinki ( dunne pannekoekjes) of banitsa wordt als ontbijt gegeten.
    ook worden wiotte boterhammen met gele kaas ( kasj kaval) in de oven geroosterd, men smeert daar weer ljoetenietsa op. dat is een heerlijk mengsel van tomaten, aubergine, paprika en kruiden.

    Tussen de middag eten ze de meest uitgebreide warme maaltijd met een heerlijke soep vooraf, s,avonds start men met Bulgaarse rakia en een salade waar men meer dan een uur over doet, daarna volgt de rest van de maaltijd.
    creme caramel is een heerlijk toetje .

    je moet gewoon zoeken naar een echt restaurantje, liefst een Mexana, zij serveren authethieke Bulgaarse gerechten.
    Bulgaarse wijnen zijn ook goedkoop en verrukkelijk.

    In Nederland kun je vast voorproeven. er is nl een Bulgaars restaurant in nederland en wel in Den Haag, in de raamstraat. het heet Bolyari! Zeker een aanrader. Als je daar heen gaat , weet je pas wat de echte Bulgaarse keuken inhoud!!!

  9. geweldig dit inspireerd me erg hard
    dikke smakkerds janne en raf

  10. Nou ik ga naar Bulgarije over 2 weken voor 10 dagen!
    Ik ben erg nieuwsgierig over hoe het daar zal zijn!
    Mijn moeders helft van de familie is Bulgaars en Amerikaans! Maar mijn vaders helft van de familie is Gewoon Nederlands! Ik zelf ben voor 80% Bulgaars en voor 10% Nederlands en voor 10% Amerikaans!

    1. Hallo Marilyn, fijn dat je denkt dat je 10% Amerikaans bent, het slaat alleen nergens op. Je bent pas Amerikaans als je daar geboren bent. Fijne dag nog.

  11. Inderdaad kun je er van alles eten en kopen!
    De liddle en kaufland zijn er overal en de penny is net als de aldi!
    Je kunt op Zandvoort ook geen echte supermarkt vinden toch!
    Even de bus pakken naar een stadje en je kunt letterlijk van wel tien soorten wittebrood incl stokbrood tot brie en wat je maar wil aan beleg kopen!Zo ook vlees en groente ect.En je bent natuurlijk stukken goedkoper uit…Marktjes zijn ook fantastisch!
    Als je toch naar Bulgarije gaat neem dan de moeite om wat verder te kijken als het strand..Nessebar is leuk maar er is echt meer dan dat!
    Succes en veel plezier!

  12. Zandvoort heeft 4 grote supermarkten waaronder een supergrote A&H

  13. ik ben bulgaar en beetje turk ik kan turks praten
    ik vind sommige plekken van bulgarij niet leuk maar sunny beach vitoria pales is de mooi ste plek van bulgarij en sofia

  14. Er staat in het verhaal er is net zoveel keus als in Nederland. Dat is onzin. Ik kom zeer regelmatig in Bulgarije en de keus is minimaal en de kwaliteit is slecht. Tomaten en komkommer is goed maar groenten is zeer slecht verkrijgbaar en vlees kwaliteit is niet goed. Ook het brood is niet van een goede kwaliteit. Ik neem tegenwoordig meerdere kratten eten mee naar Bulgarije

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *