Dat lust mijn eetstoornis niet!

 

Smaakbeleving. "Dat lust ik niet!" Ik hoor regelmatig dat een bepaald voedingsmiddel niet lekker wordt gevonden. Met name boter op het brood, bepaald broodbeleg of boter gecombineerd met pindakaas wordt als niet lekker ervaren. Maar hoe zit het eigenlijk met smaak? Wanneer kan je zeggen dat je iets niet lust of is altijd een kwestie van gewenning? En hoe werkt het met smaak ik combinatie met een eetstoornis? Bij deze een blog over hoe het zit met onze smaakbeleving.

Hoe wij proeven
Het proeven is een samenspel van onze zintuigen. Er zijn meerdere zintuigen en processen in het lichaam bij betrokken. Het begint in de mond waar je tong specifieke smaken kan waarnemen. De tong kan verschillende smaken waarnemen, zoet, zuur, zout en bitter. Een 5de soort is umami, deze smaak is gevoelig voor glutamaat, Parmezaanse kaas en champignons bevatten bijvoorbeeld veel umami. De tong bezit een heleboel smaakpapillen, receptoren die deze verschillende smaken kunnen waarnemen. Deze receptoren geven op hun beurt een signaal aan de zenuwen waardoor je hersenen weten wat je precies proeft.

taart
bron foto

Vanuit de evolutie heeft het proeven van verschillende smaken ook nog een andere functie. Het kunnen proeven van zuur en bitter bijvoorbeeld. Bitter geeft aan dat een voedingsmiddel giftig zou kunnen zijn en zuur dat een voedingsmiddel bedorven zou kunnen zijn.

Ook de geur van een voedingsmiddel, de kleur en structuur van een voedingsmiddel heeft invloed op onze smaakwaarneming. Zo zijn dus behalve de tong, je gehoor, reukorgaan, je oog en je tastzin belangrijk bij onze waarneming van voeding. Je hersenen doen ook op een andere manier mee in je smaakbelevenis. Zo kan de geur of smaak van een voedingsmiddel een herinnering naar boven halen wat ook een invloed kan hebben op je smaakbeleving.

Reactie in het lichaam
Vroeger werd gedacht dat je zoete smaak alleen kan waarnemen met het puntje van je tong. Maar dit is achterhaald. Iedere smaakpappil kan zoet, zuur, zout, bitter en umami waarnemen. Smaakstoffen worden opgelost in het speeksel. De smaakpapillen geven de informatie door aan de hersenen. Hier wordt alles verwerkt, ook de reuk, textuur, ofwel de gehele smaakgewaarwording.

Gewenning
De smaakontwikkeling begint al in de baarmoeder. De foetus drinkt het vruchtwater. Daarom is wat de moeder eet en drinkt ook van invloed op de smaakontwikkeling van kinderen. Kinderen houden van nature meer van voedingsmiddelen met een zoete smaak. Borstvoeding heeft een wisselende smaak omdat ook dit wordt bepaald door wat de moeder eet en drinkt.

Wat een kind wel of niet lekker vindt heeft dus te maken met aangeboren voorkeuren. Maar ook door aangeleerde smaken. Van jongsaf aan is het goed om kinderen te laten wennen aan verschillende smaken. De zoete voorkeur heeft ook te maken dat het lichaam weet dat voedingsmiddelen die zoet smaken ook meer energie leveren. Juist die energie is belangrijk voor een jongere om te kunnen groeien.

Dit verklaart ook dat groente als minder lekker wordt ervaren door kinderen. De licht bittere smaak is een aangeboren signaal om hier voorzichtig mee te zijn. Fruit daarentegen is zoet en wordt om die reden makkelijker gegeten. Maar dus ook omdat zoet fruit meer energie bevat dan groente die in verhouding weinig energie bevat. In de volwassenheid is deze smaakvoorkeur voor zoet minder aanwezig dan bij kinderen. Als we ouder worden zien we juist dat deze voorkeur weer toeneemt. Dit heeft te maken dat ouderen een minder goede geur- en smaakperceptie hebben en om die reden een voedingsmiddel dan als minder zoet ervaren.

Maar kun je dan nog nieuwe smaken aanleren?
Ja dat kan zeker. Door een nieuw voedingsmiddel minimaal 10-15 keer aan te bieden kan iemand wennen aan een nieuwe smaak en dus ook aan een nieuw voedingsmiddel. Dus lust je iets niet de 1e keer, geef niet op. Maar probeer het nog een aantal keren. Er zijn ook trucjes, bijvoorbeeld door een voedingsmiddel die je lekker vindt te mengen met een nieuw voedingsmiddel en deze verhouding steeds te variëren kan helpen om te wennen aan een nieuwe smaak.

havermout
bron foto

Smaak en een eetstoornis
Bij een eetstoornis zie je vaak dat bepaalde voedingsmiddelen angst oproepen. Met name voedingsmiddelen die vet bevatten. Of voedingsmiddelen die energierijk zijn. Tegenwoordig kunnen ook voedingsmiddelen die bewerkt zijn angst oproepen. Door juist het aangaan van die angst kun je weer wennen aan deze voedingsmiddelen en ervaren dat je hier geen angst voor hoeft te hebben. Ook hier speelt smaakgewenning een belangrijke rol. Als je nooit boter hebt gegeten dan is het vaak wennen aan deze nieuwe smaak. Of de combinatie van boter en bepaald beleg. Als je nog in je eetstoornis zit is het vaak moeilijk te onderscheiden of het de smaak is die je tegen houdt of de angst die het oproept.

"Ik was dol op Optimel yoghurt en Optimel vla en at dit iedere ochtend samen met een paar handjes droge muesli. De bakken kwark van Optimel stonden bij mij bijna gelijk aan een zak chips. Ik at er zo eentje van een halve kilo op als tussendoortje. Ik genoot van droge rijstwafels en karige crackers met in water gebakken appels met kaneel. Wortels smaakten sinds een tijdje ook ineens veel beter en ik kon aardappels ook prima vervangen voor doperwten, die waren toch ook veel lekkerder..." Lees: Een andere smaak door mijn eetstoornis.

De omgeving
Niet alleen smaak is belangrijk, voor een smaakbeleving is het goed om te kijken hoe er thuis wordt gegeten. Hoe is de sfeer aan tafel? Als er door ouders of broers en zussen alleen maar gelet wordt hoe iemand eet kan dit het eten juist bemoeilijken...

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Ths - Donderdag 23 maart 2017 19:27
❤️
RosieV - Donderdag 23 maart 2017 20:54
Boter met pindakaas is ook gewoon ranzig. Als klein kind vroeg ik ook altijd specifiek om pindakaas en kaas zonder boter.
Ik vind boter op brood alleen lekker met hagelslag jam en appelstroop. Ik heb trouwens nog steeds een voorliefde voor zoet en niet hartig. Met mijn 24 jaar hahaha. Al hou ik ook van hartig. Tijdens mijn dieptepunt van mijn eetstoornis wilde ik niks eten met het woord kool, gehaktballen of draadjes vlees.
Honeychild - Donderdag 23 maart 2017 21:31
Hier kan ik me soms zo boos om maken. Ik weet heel goed wanneer ik iets niet lekker vind of wanneer ik het 'moeilijk' vind vanuit mijn eetstoornis, maar ik word er doodmoe van om mijn smaak elke keer te moeten verdedigen. Ik houd niet van pindakaas met boter. Wel van hagelslag met boter. Ik houd niet van chips, maar wel van ijs. Ik houd niet van chocolademelk, maar wel van sinaasappelsap. Ik weet het allemaal heel goed, en het zou fijn zijn als de mensen om me heen niet elke keer 'ja maar dat is je eetstoornis' zouden zeggen wanneer ik aangeef iets niet lekker te vinden.
Miep - Donderdag 23 maart 2017 22:17
Hahaha ik ben het zoooo eens met honeychild xD
Robin - Donderdag 23 maart 2017 22:33
Het is ook wel de structuur van eten en niet alleen de smaak. En ook hoe veel gedoe iets is om te eten. En of je er trek in hebt.

Ik vind eigenlijk dat je nooit hoeft te verdedigen waarom je iets niet wil eten. Je kan wel zeggen waarom maar dat hoeft natuurlijk niet.

Voor jezelf is het natuurlijk wel goed om te kijken of het vanuit je eetstoornis komt of niet. En in beide gevallen kan het goed en leuk zijn om dingen uit te proberen. Maar het lijkt me nou ook weer niet echt de moeite waard om pindakaas met boter oid te leren eten..
Nikki98x - Donderdag 23 maart 2017 22:45
Yep ook heeeeeel erg eens met Honeychild. Soms erg frustrerend.
Jelle - Vrijdag 24 maart 2017 04:52
Ik gruwel van boter op brood, krijg er spontaan kokhalsneigingen van. Als vierjarige al. Dit is echt de reden waarom ik nooit meer een deeltijdbehandeling voor mijn eetstoornis zou willen doen. Ik heb het gewoon tijd geweigerd, uiteindelijk werd het geaccepteerd.
ano - Vrijdag 24 maart 2017 06:54
het is inderdaad zo dat je smaakpapillen kunnen veranderen.

vroeger was ik dol op gefrituurd eten en lasagne. sinds ik vegan ben gaan eten ben ik hiermee gestopt omdat de meeste van deze voedingsmiddelen (toen) niet te verkrijgen waren in een vegan variant. nu walg ik bij de geur van deze voedingsmiddelen alleen al en heb ik al jaren geen gefrituurd eten meer gegeten. wel 1-2 hapjes geprobeerd, maar lust het nog steeds niet. als je iets langere tijd niet eet dan vergeet je lichaam deze smaak gewoon. ook at ik vroeger niet graag groenten en fruit, nu eet ik met gemak een halve-kilo wortels weg tijdens het kijken van een film en JE ik geniet hier meer van dan van chips! ik kan echt uitkijken naar het eten van wortels! terwijl ik vroeger echt wel voor de chips gegaan zou hebben. en dit allemaal na mijn diepste punt in mijn eetprobleem, dus het is echt niet eetstoornisgerelateerd.

ook luste ik vroeger geen thee en pindakaas, ik ben toen inderdaad begonnen met thee drinken met suiker en ik at een heel klein beetje pindakaas in combinatie met appel op brood. nu drink ik heel graag thee, wil ik er zelf geen suiker meer in en eet ik pindakaas zo uit de pot hahaha

ook zie je vaak bij het herstellen naar een gezond gewicht dat de meesten kiezen voor zoet, dit is dan waarschijnlijk ook omdat je lichaam weet dat hier meer calorieën inzitten en dit beter is om te herstellen en aan te komen naar een gezond gewicht?
Anti - Vrijdag 24 maart 2017 08:02
Haha ik had het met papaya, ik wil dat heel graag kunnen eten omdat ik weet hoe gezond het is en het zit vaak door die tropische fruitsalades die ik zo lekker vind maar ik heb het nu al 9x geprobeerd en ik blijf ervan walgen...
S. - Vrijdag 24 maart 2017 11:03
Boter met pindakaas, brrrr. Vond ik als kind al smerig. Verder eens met Honeychild.

Ik had trouwens wel dat ik tijdens m'n anorexia ineens tomatensoep lustte. Ervoor vond ik het echt niet lekker en 'erna' (toen m'n gewicht weer wat normaliseerde) vond ik het ook niet meer lekker.
Anoniem - Vrijdag 24 maart 2017 15:20
Ik geloof dat ik een van de weinige ben die dol is op boter met pindakaas. Mits het roomboter is. Van margarine gruwel ik sowieso, doe mijn maar 'echte' boter. Verder vind ik dat iemand met een eetstoornis ook recht heeft op dingen niet lusten. Het is aan iedereen zelf om te bepalen wat eetfestijn is en wat niet. Ook voor mij was dit een struikelblok voor klinische en deeltijdbehandeling
Marijke - Vrijdag 24 maart 2017 18:02
Tijdens mijn eetstoornis at ik geroosterd brood onder beleg... En dat vond ik toen oprecht lekker! Nu moet ik er niet aan denken, zo'n droge hap..
Marijke - Vrijdag 24 maart 2017 18:03
Zonder*
avis amator - Vrijdag 24 maart 2017 21:31
Eens met Honeychild. Ik vind boter ranzig, houd niet van eidooiers en lust sws vrij weinig. Mijn dietiste gelooft me nu gelukkig maar om deze reden oa zou ik nooit in dagbehandeling willen. Natuurlijk snap ik dat je in je leven ook minder lekkere dingen moet eten, maar ik weet heel goed wat ik wel en niet lust. Daar heb ik geen vreemde bij nodig die beweert dat het vanuit mn es komt. Want door mijn es ben ik juist meer gaan lusten (de meeste groenten lust ik nu en dat is erg handig;))
Maria - Zaterdag 25 maart 2017 00:11
@Avis, bedoel je roomboter of margarine, is een verschil in smaak - en in gezondheid trouwens ook. Doe zelf nog weleens kokosolie op brood, nou ja, vooral knäckebröd. Zitten alleen geen vitamine A en D in.
Miku - Zaterdag 25 maart 2017 16:00
Ik heb in mijn eetstoornistijd heel veel leren eten wat ik eerder nooit at. Ik mocht in de kliniek twee dingen noemen die ik echt niet luste en verder moest ik eten wat ik voorgezet kreeg. Ik hou nu niet zo van kunstmatige smaakjes zoals bij veel snoep bijvoorbeeld maar wel weer van chocola en koekjes, dus daar maak ik me niet druk om. Pindakaas met boter... sorry maar dat lijkt me niet lekker haha. Ik gebruik alleen een beetje boter als "plakmiddel" bij bijvoorbeeld kaas of hagelslag. Maar zou iemand per ongeluk een keer een broodje pindakaas met boter voor me neerzetten, dan zou ik dat wel gewoon opeten. Soms moet je ook wel eens iets eten wat je minder lekker vindt. Ik zeg bewust niet "vies" want daar irriteer ik me altijd erg aan als mensen dat zeggen. We mogen al lang blij zijn dat we zoveel keuze hebben.
Miku - Zaterdag 25 maart 2017 16:00
Ik heb in mijn eetstoornistijd heel veel leren eten wat ik eerder nooit at. Ik mocht in de kliniek twee dingen noemen die ik echt niet luste en verder moest ik eten wat ik voorgezet kreeg. Ik hou nu niet zo van kunstmatige smaakjes zoals bij veel snoep bijvoorbeeld maar wel weer van chocola en koekjes, dus daar maak ik me niet druk om. Pindakaas met boter... sorry maar dat lijkt me niet lekker haha. Ik gebruik alleen een beetje boter als "plakmiddel" bij bijvoorbeeld kaas of hagelslag. Maar zou iemand per ongeluk een keer een broodje pindakaas met boter voor me neerzetten, dan zou ik dat wel gewoon opeten. Soms moet je ook wel eens iets eten wat je minder lekker vindt. Ik zeg bewust niet "vies" want daar irriteer ik me altijd erg aan als mensen dat zeggen. We mogen al lang blij zijn dat we zoveel keuze hebben.
Kim - Dinsdag 28 maart 2017 22:00
1. Het is inderdaad erg vervelend wanneer mensen zeggen dat je iets niet lust vanuit je eetstoornis... 2. Mijn ouders wijzen mij er met regelmaat op dat ik nu iets niet meer eet, wat ik vroeger wel altijd heb gegeten. Dat vind ik zo frustrerend! 3. Ik heb mezelf aangewend om een paar keer iets te nuttigen, alvorens ik concludeer of ik het lust of niet. 4. Ik heb een tijdlang enkel volledige sondevoeding gehad en ik heb daardoor het idee dat mijn smaak ook is verandert. Ik ben helemaal afgekickt van chemische troep en suiker en zoet. Voor mij geen kunstmatige middelen meer en ook geen sausjes, doe mij maar puur natuur! 5. Mijn vader doet echt overal sambal overheen. Door de geur heb ik al geen zin meer in mijn eigen eten. 6. VOEDING IS 'HET ENIGSTE' WAT AL ONZE ZINTUIGEN PRIKKELT (Bron: Discovery Channel).
Kim - Dinsdag 28 maart 2017 22:01
En nog iets: dat van de combinaties herken ik. Zo lust mijn moeder geen roomboter en geen rozijnen, maar wel krentenbrood met roomboter, haha!
Kim - Dinsdag 28 maart 2017 22:02
Last but not least: ik lust geen tomaten, maar wel tomatensoep...