Boodschappen doen met een eetstoornis

 

We moeten allemaal boodschappen doen, maar als je een eetstoornis hebt, kan dat nog knap lastig zijn. De supermarkt kan worden gezien als iets moeilijks, omdat je daar geconfronteerd wordt met al het eten. Boodschappen doen betekent keuzes maken over wat je gaat eten. De eetstoornis kan je hierbij in de weg zitten. Misschien is alles wat je eet te veel en wil je graag voor het magerste, gezondste gerecht gaan. Het kan ook zijn dat je het juist moeilijk vindt om boodschappen te doen, omdat je dan in aanraking komt met eetbuivoedsel. In deze blog geef ik tips die je kunnen helpen bij het doen van boodschappen.

Je kan ervoor kiezen om boodschappen voor een hele week te halen. Het kan ook dat je het juist fijn vindt om elke dag even langs de supermarkt te lopen. Elke manier heeft zo zijn voordelen. Als je elke dag boodschappen doet, heb je de keuze om per dag dus te bepalen wat je eet. Het nadeel hiervan is dat dit moeilijker kan zijn als je een eetstoornis hebt, omdat je dan de drempel over moet om daadwerkelijk ook naar de supermarkt te gaan. Bovendien kan dit ook lastiger zijn, omdat je dan geconfronteerd wordt met eetbuivoedsel. Ik had zelf altijd dat ik zin kreeg in een eetbui als ik de zakken chips, M&M’s en pakken koekjes zag. Die producten lokten bij mij automatisch een drang naar eetbuien uit. Vermijden was daarom soms beter.

Het voordeel van weekboodschappe doen, is dat je maar één keer in de week naar de supermarkt hoeft en dat je die plek verder kan vermijden. Een ander voordeel is dan ook dat je het eten al in huis hebt en dat je dus niet elke dag weer na hoeft te denken over wat je zal gaan eten. Als je hoofd er niet naar staat om boodschappen te doen, hoef je jezelf dus ook niet meer te dwingen. Bovendien scheelt het ook een hoop tijd. Het bedenken wat je wilt aan eten, het eten ook daadwerkelijk kopen, koken en opeten kan behoorlijk wat tijd kosten als je een eetstoornis hebt. De eerste twee stappen ben je dan al voor waardoor het wat sneller gaat. Verder kunnen weekboodschappen je ook helpen om minder voedsel te verspillen en scheelt het vaak ook in de kosten.

Stappenplan weekboodschappen
Stap 1: Bekijk je week
De eerste stap is dat je kijkt naar hoe de week er voor jou uitziet. Ben je op sommige dagen later thuis of juist wat vroeger? Heb je dan wat uitgebreider de tijd om te koken? Hoe ziet de rest van de dag eruit? Krijg je bezoek? Eet je ergens anders? Je weet natuurlijk nooit helemaal van tevoren hoe je dag eruitziet, maar het helpt wel om een inschatting te maken.

Stap 2. Check aanbiedingen
Dit hoeft natuurlijk niet per se, maar het kan wel fijn voor je portemonnee zijn om te kijken wat er allemaal in de actie is. Aan de hand daarvan kan je ook recepten bedenken die je kan maken.

Stap 3. Wat zijn de standaard boodschappen die je doet
Boodschappen doen bestaat natuurlijk niet alleen maar uit het halen van avondeten. Ook ontbijt, tussendoortjes, lunches en andere producten moeten worden gehaald. Voorbeelden hiervan zijn brood, havermout, fruit, drinken, koekjes voor tussendoor en beleg. Maak een inschatting van hoeveel je alles eet en hoeveel je dus ook nodig hebt.

Ik wil hierbij zeggen dat het ook belangrijk is om genoeg ‘lekkere’ dingen voor jezelf in huis te halen. Toen ik eetbuien had, verbood ik mezelf namelijk erg veel producten. Doordat ik veel dingen van mezelf niet mocht, ontstond er juist een enorme drang om het wel te eten. Ik zou zeggen dat je het dus wel in huis moet halen, maar overdrijf daarin ook weer niet. Haal bijvoorbeeld zo’n klein reepje chocolade die altijd bij de kassa’s liggen of een klein zakje chips.

Stap 4. Houd de rest van de week een nieuw lijstje bij
Er zijn vast wel dingen die je vergeet of dingen die gewoon onverwachts opgaan, zoals kruiden of bakboter. Schrijf deze producten op, zodat je alles in één keer kan halen en je dus niet alsnog meerdere keren naar de supermarkt hoeft.

Stap 5. Vraag iemand mee als je het moeilijk vindt
Het kan heel helpend zijn om samen met iemand boodschappen te doen. Neem bijvoorbeeld je moeder of vriend mee, zodat jullie samen boodschappen kunnen doen voor de hele week. Gezellig om samen te kletsen en het voelt toch als een soort steuntje in de rug als er iemand met je meekijkt.

Stap 6: Online boodschappen doen
Als je het echt te moeilijk vindt om naar de supermarkt te gaan, kan het doen boodschappen online ook nog een goede uitkomst bieden. Geen getreuzel in de supermarkt, maar gewoon lekker veilig vanuit huis eten kopen.

Heb jij nog tips?

Fotografie: Kris Krüg & Maximilianmair

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Prue - Woensdag 22 november 2017 17:00
Bij Jumbo is het volgens mij op sommige dagen gratis bezorgen. Scheelt weer.