Bang voor studentenkilo's

 

Als je gaat studeren, is de kans groot dat je uiteindelijk ook op kamers gaat. Soms is het vanwege de afstand, maar vaak is het ook gewoon leuk om op kamers te gaan en ben je er echt aan toe. Op kamers gaan kan best wel spannend zijn. Je gaat ergens alleen wonen zonder je ouders in een stad die je waarschijnlijk niet zo goed kent. Opeens ben jij degene die bepaalt hoe laat je thuis moet zijn, hoe laat je op moet staan en hoe laat en wat je gaat eten. Als je een eetstoornis hebt of hebt gehad, kan dit best wel lastig zijn.

Toen ik zelf op kamers ging, ging het al een tijdje goed met me. Ik had geen eetstoornis meer, maar ik vond het wel super spannend toen ik op mezelf ging wonen. Tijdens mijn eetstoornis wilde ik namelijk niets liever dan op mezelf wonen, omdat ik dan tenminste ongestoord mijn gang kon gaan. Ik zou nooit meer hoeven eten of juist de hele dag eetbuien houden en overgeven. Er zou dan niemand zijn die op me zou letten. Die vrijheid leek me tijdens mijn eetstoornis heerlijk.

bang voor studentenkilo's

Achteraf ben ik maar al te blij dat ik toen te jong was om op kamers te gaan. Ik denk namelijk dat het mijn ondergang zou zijn geweest. Toch voelde het gek om op kamers te gaan, omdat die vrijheid dus vroeger mijn verlangen was. Toen ik op kamers ging, was dat gelukkig allang niet meer mijn verlangen, maar toch dacht ik daar wel over na.

Als je op kamers gaat, betekent dat dus dat je zelf boodschappen moet gaan halen en zelf moet gaan koken. Van leeftijdsgenootjes hoorde ik enthousiaste verhalen over dat ze elke dag friet zouden gaan eten, nooit meer vieze groentes hoefden te eten en zouden gaan ontbijten met worstenbroodjes. Het leek me heerlijk om zelf te kunnen bepalen wat je zou gaan eten. Van andere mensen hoorde ik echter weer dat studenten een paar kilo’s aankomen als zij op zichzelf gaan wonen. Dat maakte me dan weer bang.

Ik wilde geen kilo’s aankomen door op mezelf te gaan wonen. Ik wist heel goed wat wel en niet gezond eten was en ik had thuis ook echt wel een balans daartussen gevonden, maar toen ik op mezelf ging wonen, ben ik toch behoorlijk gaan twijfelen aan mezelf. Maakte ik wel de juiste keuzes? Zou ik daar geen kilo’s van aankomen?

Thuis aten we doordeweeks nooit chips, maar met huisgenootjes at ik doordeweeks opeens wel chips. Zou dat heel erg zijn? Ik at ook vaker pasta’s dan dat ik bij mijn ouders deed. Zou ik daar geen kilo’s van aankomen? Hoeveel lekkere dingen moest ik voor mezelf in huis halen? Thuis hadden we altijd een hele kast vol, maar ik vertrouwde mezelf opeens niet helemaal meer. Ik was bang dat ik een eetbui zou krijgen als ik te veel lekkere dingen in huis had en dat wilde ik ook weer niet. Helemaal geen lekkere dingen in huis halen, voelde echter ook niet goed, want lekkere dingen horen erbij en zijn ook gewoon normaal. Ik wilde het zo graag goed doen.

Toen ik net op mezelf ging wonen, heb ik me best alleen gevoeld. Gelukkig had ik huisgenootjes en ik vond het belangrijk om in hen te investeren, zodat ik me minder alleen zou gaan voelen. Het klikte gelukkig goed tussen ons en we deden veel dingen samen. Zo probeerden we ook bijna elke dag samen te eten. Dit vond ik gezellig, maar ook hier kon ik me zorgen over maken. Ik wilde graag ‘gewoon meedoen’ met wat mijn huisgenootjes wilden eten, maar soms vond ik dat best spannend. Voor mijn gevoel at ik dat een paar dagen achter elkaar opeens ‘ongezond’ en dat was ik niet gewend van thuis. Toch wilde ik graag met ze meedoen en niet zo’n zeurpiet zijn dus deed ik het wel gewoon. Vooral de eerste paar weken heb ik me best vaak schuldig gevoeld na het eten.

Als student is de kans ook groot dat je wat vaker op stap gaat. Bij mij was dat in ieder geval wel het geval. Opeens ging ik af en toe ook doordeweeks stappen in plaats van alleen maar in het weekend. Hartstikke leuk en gezellig, maar zou ik niet enorm aankomen van al die calorieën die ik extra binnenkreeg door de alcohol? Na het stappen at ik ook altijd nog ergens een vette hap. Dit vond ik aan het begin ook erg lastig, omdat ik bang was dat ik daar ook extra van zou aankomen.

De strijd was best lastig, want ik wilde zo graag lekker meedoen met mijn vrienden en ook de ‘normale’ student zijn, maar die angsten stonden af en toe flink in de weg. Toch ben ik vol door die angsten heengegaan en heb ik mijn best gedaan om me zo ‘normaal’ mogelijk te voelen. Het resultaat: géén extra kilo’s, wél een superleuke studententijd.

bang voor studentenkilo's

Die angst voor studentenkilo’s was bij mij dus onterecht. Er zijn echt wel studenten die aankomen als ze op zichzelf gaan wonen, maar lang niet iedereen. Ik vond uiteindelijk zelf een balans tussen gezond en ongezond eten en kon daarin juiste keuzes voor mezelf maken. Soms at ik lekker ongezond en soms at ik weer gezond. Ik was ook gewoon druk met mijn studie en had daarom ook geen tijd om vijf dagen per week te gaan stappen. Van af en toe een keer extra stappen, kom je geen kilo’s aan.

De studententijd is een tijd waarvan je moet genieten. Je gaat jezelf ontdekken, hebt de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt, draagt nog niet alle verantwoordelijkheid en je leert echt volwassen worden. Voor je het weet, heb je een baan en is het gedaan met de vrijheid uit je studententijd. Probeer er dus het beste van te maken en je niet al te druk te maken over eten en kilo’s. Het komt echt wel goed met je!

Fotografie: Igor Gorshkov

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Bloempje - Zondag 24 september 2017 10:12
Hi danique! Dank voor je blog. Waar heb jij je behandeling gehad? Ik vind die eetbuien en strijd zo ingewikkeld..

Groetjes !
Fayee - Zondag 24 september 2017 10:34
Toen ik net op kamers ging, 2 jaar geleden was het echt feest voor m'n
eetstoornis.. Niemand die op me lette, maar dat was eigenlijk niet zo...
Want in het begin woonde ik samen met een vriendin die ik had leren kennen
in m'n eetstoornis behandeling.. In het begin was het veel vergelijken, wilde
ik minder eten dan haar, werd ik jaloers als zij minder of gezonder at of ging
sporten.. Maar toch kon ik m'n gang gaan.. het is heel wisselend gegaan...
van weinig eten tot eetbuien en braken.. Ik dacht niemand let toch op mij en
ik kan doen wat ik wil.. Voor alsnog moest ik rekening houden met m'n huis-
genoten want ik kon niet zomaar braken als er anderen thuis waren. Tuurlijk
waren er altijd wel manieren en trucjes zoals ik ze thuis bij m'n ouders ook
altijd had.. Maar toch was het niet helemaal dé vrijheid waarvan ik in het
begin dacht te hebben.
Tot op heden is zij uit huis en maakt het vergelijken met anderen wel rustiger.
Alsnog vergelijk ik veel met de rest maar kan het iets meer loslaten dat dat
ik bij haar kon.
Ik vind het nog altijd lastig die hele vrijheid.. zelf alle keuzes maken.
Het is dubbel, want het is erg fijn maar ook zo misleidend altijd!
NIEMAND die zegt dat ik moet eten, mij controleert of er iets over zegt.
Dat is echt heerlijk... maar ook nog altijd een valkuil.

Wel een fijne blog thanks x
Student - Zondag 24 september 2017 11:30
Vrij kort na mn laatste behandeling op mezelf gaan wonen. Het eerste jaar was best lastig om eerlijk te zijn, ik had moeite om de balans te vinden. Nu het 2e jaar begonnen is, gaat het gelukkig een stuk beter. Ik ben zeker wel wat aangekomen, maar wil dit niet mn studententijd laten verpesten. Ik sport ong. 2 keer per week en volg daarnaast gewoon mn gevoel qua eten (en drinken).
De studententijd is veel te leuk om je druk te maken om aankomen :)
LeRose - Zondag 24 september 2017 13:41
Ik kwam van af en toe stappen wel kilo's aan en kreeg daardoor juist anorexia. Dus het is verschillend bij mensen.
boulimia meisje - Zondag 24 september 2017 16:06
Van stappen ben ik niet bang om aan te komen het extra drinken of snacks verbrand ik wel van heel de avond op de dansvloer dansen☺
En dat ben ik altijd met veel plezier blijven doen, en het is een mooie manier om onder de mensen te zijn.
Gloria - Zondag 24 september 2017 22:24
Toen ik op mezelf ging wonen had ik nog geen eetstoornis en viel juist af omdat er meer structuur kwam in mm eetgedrag.
Snoezel - Maandag 25 september 2017 22:18
Toen ik op kamers ging had ik nog geen eetstoornis en dacht ik hier helemaal niet aan. Ik at echt alles wat ik wilde en ik genoot volop. Ik kwam ook niet opeens aan toen ik op mezelf ging wonen.
Marieke - Maandag 25 september 2017 23:21
Leuk geschreven en heel herkenbaar van toen ik vorig jaar op kamers ging! Ik kan het beamen, het studentenleven is fantastisch en veel te leuk om je druk te maken over eten :)
Lena - Dinsdag 26 september 2017 21:29
Sinds ik uit huis ben, gaat het zoveel beter met me. Ik heb 4 jaar nu last van mijn eetstoornis gehad, en sinds een jaar gaat het eindelijk voor het eerst steeds beter met me. Ik merk dat die vrijheid mij echt heeft realiseren dat ik beter wil worden voor mezelf, mijn eigen verantwoordelijkheden heb en dat dat ook iets fijns is. Het leven is zoveel leuker en mooier nu.
Maak je geen zorgen om die kilo's, ik ben ook inderdaad aangekomen sinds ik uit huis ben, maar dat kan ik nu steeds beter accepteren, het hoort erbij. ( Dit betekent niet dat je perse aankomt als je op kamers woont, dat ligt natuurlijk aan je situatie en jezelf )
S - Zaterdag 30 september 2017 12:52
Toen ik op kamers ging was ik bijna 2 jaar uit opname (anorexia, restrictief type) en ging het heel goed met me. Ik was zo druk met het nieuwe, leuke studentenleven dat ik 3 kg aankwam. Omdat ik daarmee nog steeds aan de onderkant van de gezond-gewicht-range zat en omdat het op dat moment gewoon heel goed met me ging, kon ik het makkelijk accepteren.

Toen de druk van de studie later echter toenam, werd het ook met eten en gewicht weer lastiger, waardoor ik na wat ups en downs uiteindelijk weer terugkwam rond mijn ontslaggewicht.

Mijn ervaring is dus dat, wanneer je eetstoornisvrij het studentenleven instapt, de kans groot is dat je gewicht een beetje toeneemt. Juist omdat je niet langer in je eetstoornis zit, zul je daar goed mee om kunnen gaan.
Als de eetstoornis en de controledrang nog sterk zijn, dan zal de angst om aan te komen des te groot zijn, maar daadwerkelijk aankomen zou ik niet verwachten - dat laat je es simpelweg niet toe.