5 Vegetarische Trends

 

Sinds een flink aantal jaren eet ik vegetarisch. Ik eet geen vlees en sinds een klein jaar ook geen vis meer. Daarnaast let ik bij sommige etenwaren naar welke dierlijke producten erin zijn verwerkt, zoals er in de meeste dropsoorten gelatine is verwerkt. Het is erg fijn en leuk om te zien dat vegetarische en veganistisch eten steeds meer terrein wint. Hierdoor kan ik kiezen uit een breder assortiment van producten én zie ik dat meer mensen bewuster gaan eten en dat vind ik een positieve ontwikkeling. 

Naast dat er steeds meer vegetarische en veganistische producten op de markt komen, zie je ook bepaalde vegetarische trends. Ik ben hiernaar op zoek gegaan en heb er 5 voor je op een rijtje gezet. Ik ben benieuwd welke trends jij al weleens hebt gegeten. 

veggie

♥ The Dutch Weedburger
Deze burger is er al wel even, maar wint in 2016 nog steeds flink in populariteit. Toen ik een paar weekjes geleden bij de Veggie World beurs in Utrecht was stond er ook constant een enorme rij bij de stand waar je de Dutch Weed Burger kon kopen. Hij was hier wel flink aan de prijs, voor 9 euro had je een trendy weedburger. Ikzelf heb deze burger gegeten in de foodhallen in Amsterdam. Hij was absoluut erg lekker en ik zou hem je dus ook zeker aanraden. 

The Dutch Weed Burger is volgens de makers één van de gezondste hamburgers ter wereld met zeewier als smaakmaker. De burger is gemaakt van zilte sojasnippers en Royal Kombu, een krachtig winterwier, duurzaam geteeld in Nationaal Park Oosterschelde. Het broodje kleurt heldergroen van de Chlorella - een microalg stampvol goede eiwitten en omega vetzuren. De burger is 100% plantaardig, dus vegetarisch, veganistisch, kosher en halal.

https://dutchweedburger.com/de-burger/

♥ Professor Grunschnabel-ijs
Dit ijs proefde ik voor het eerst tijdens de Veggie World beurs in Utrecht. Ik twijfelde een beetje of ik het wel lekker zou vinden, want het was voor een groot deel gemaakt van kokosmelk. Ik vind de kokosmelk vervangers van gewone melk niet altijd even lekker, dus bestelde met enige terughoudendheid een bolletje. Ik was direct blij verrast! Het ijs smaakte heerlijk en ik merkte helemaal niet dat het niet gemaakt was van zuivel. Het had een heerlijke romige smaak en proefde super natural. Een absolute aanrader voor als je binnenkort op zoek gaat naar een lekker ijsje! Gewoon te koop in het vriesschap van de Appie!

ijs

Professor Grunschnabel ijs is 100% vrij van lactose, gluten, soja en conserveringsmiddelen. De kleur, geur en smaak van ons ijs is voor 100% afkomstig van de natuurlijke ingrediënten die we gebruiken bij de bereiding. Professor Grunschnabel ijs is er in ‘creamy' smaken op basis van kokosmelk. En in ‘fruity' smaken op basis van fruit en kruiden.

ijs

♥ Veganistisch vlees
Inmiddels zijn we allemaal denk ik wel bekend met de vegetarische slager. Deze wordt steeds populairder en in steeds meer supermarkten kan je hier net vlees van kopen. Ideaal en lekker vind ik! Hiermee kan je ook gerechten maken die je eerder nooit verwacht had te kunnen maken, zoals vegetarische Turkse pizza! Ikzelf maak er vaak de meest lekkere wraps mee, die vul ik dan met nep-kip van de vegetarische slager en allerlei andere ingrediënten. 

slager

Naast een aantal veganistische producten van de vegetarische slager, zijn er ook andere merken die veganistisch vlees verkopen. Denk hierbij aan Vivera, Tivall en GoodBite. Het enige nadeel vind ik vaak de prijs. Die vind ik helaas wat aan de hoge kant. Voor een verpakking nep kip van 160 gram betaal je 3,99 euro.

vegetarisch

♥ Veggie snoep
Steeds vaker zie ik in supermarkten veganistische varianten van populair snoep. Dat vind ik heel fijn, want sinds een tijdje eet ik liever geen drop meer met gelatine erin. Gelukkig is Katja hier in de supermarkt wel een van de koplopers mee en laat dit merk nou nét een aantal dropsoorten hebben die ik heerlijk vind, zoals Kokkindjes. Laatst dacht ik ook dat het merk Autodrop - Oldtimers met een veganistische variant kwam, want ze hadden de lijn uitgebreid met 'biologisch', helaas... ook hier zat gewoon nog gelatine in. Zonde, waarom is dat nou nodig?

katja

♥ Vegetarische snacks
Vroeger was er vrij weinig in het diepvriesvak van de supermarkt te vinden voor vegetariërs. Nou ja, op groente en fruit na, natuurlijk. Vegetarische snacks waren er nagenoeg niet. Veel verder dan een groentekroket kwam je niet. Tegenwoordig komen er steeds meer vegetarische snacks in het diepvriesvak van de supermarkt terecht en dat is erg fijn. Een tijdje geleden kocht ik Happas, een soort vegeterische bitterballen. Zeker een aanrader. Ook de vegetarische saté van Mora is absoluut lekker om eens te proberen. Tenslotte bestaat er sinds een tijdje een heuse Vegetarische snackbar in Den Haag.  

happas

Heb jij deze trends al eens gegeten?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Curtis - Zondag 3 april 2016 13:10
In de Happas zit helaas gelatine =[
RosieV - Zondag 3 april 2016 13:16
Ik begin me op dit moment steeds meer interesse te krijgen in vegatariers en niet eens op een eetgestoorde manier. Maar als eerst op een speciale manier naar een dierenleven kijken, het gedrag van een dier etc. En hoe mensen met dieren om horen te gaan en hoe niet. Dus kiezen voor beter leven producten, 50/50 vega/vlees.

En is die Dutch Weed burger ook glutenvrij?
Dominique - Zondag 3 april 2016 13:28
Ik ben sinds een poosje veganistisch en merk wel dat mijn gezondheid een heel stuk vooruit is gegaan, toch heeft het voor mij heel veel raakvlakken met mijn eetstoornis. Er zijn nu weer bepaalde 'verboden' producten en in de supermarkt ben ik drie keer zo lang bezig met boodschappen doen omdat ik etiketten zit te besturen en producten te vergelijken.
Aniek - Zondag 3 april 2016 14:02
Tip: de nep-kip verkoopt Vivera ook (o.a. bij AH), die lijkt hetzelfde maar is een stuk goedkoper, 175 gram voor 2,20 ofzo.
Birdy - Zondag 3 april 2016 14:18
Die weedburger wil ik wel eens proberen! Bij de Meneer Smakers in Utrecht hebben ze trouwens echt ook heerlijke vegaburgers, echt lekker, gemaakt van bv walnoten en kikkererwten, kruiden, met geitenkaas of guacemole en weet ik wat allemaal.

Maar is vegetarisch vlees niet automatisch veganistisch als er geen kaas in zit? Dat dacht ik altijd...
Ziva - Zondag 3 april 2016 15:51
@Birdy: Dat hangt ervan af wat er nog allemaal in iets vegetarisch zit. :) Kan goed zijn dat sommige zaken stiekem ook veganistisch zijn maar zolang er iets van dierlijke producten inzit, is het niet veganistisch. Als er in een burger bv. ei zit dan is het nog wel vegetarisch maar niet meer veganistisch.
Sabine - Zondag 3 april 2016 16:11
In katja snoep zit helaas bijenwas, dus dat is niet veganistisch :(
@ Birdy - Zondag 3 april 2016 17:09
Nee, want veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen leer etc.
Gems - Zondag 3 april 2016 17:40
De inleiding is een beetje vreemd :'D Eerst staat er "een flink aantal jaren eet ik vegetarisch" En dan "Sinds een klein jaartje geen vis" dus dan ben je toch sinds een jaar vegetarier :P
Lost girl - Zondag 3 april 2016 20:21
@gems, die vind ik idd ook raar. Alhoewel ik weet dat sommige mensen bij vegetarisch alleen vlees bedoelen. Alsof een vis geen dier is haha.
Ingrid - Zondag 3 april 2016 21:03
Dat ijs lijkt me heerlijk zeg!
abx - Maandag 4 april 2016 07:49
Eerst en vooral: vegetarisch en veganistisch eten is prima voor mij!
Al denk ik dat het bij sommigen een verkapte vorm van een eetstoornis is door enkel extreem gezonde en onbewerkte zaken te eten. Maar dat terzijde.

Wat ik mij afvraag naar bijvoorbeeld Scarlet toe: hoe ver ga je hier in? Door werkelijk niets te eten waar het minste dierlijk restant in zit zoals bv gelatine, kan je dan nog 'spontaan' eten?
Ik kan mij inbeelden dat je terug heel erg veel moet beginnen nadenken over wat wel/niet te eten en werkelijk elk etiket moet controleren. Hoe doe je dat dan als je ergens op bezoek bent?
Kan je dan ooit nog een 'gewoon' koekje nemen? Kan je dan bv ooit nog een gewone foodvideo maken waarin je een nieuw 'gewoon' ijsje of koekje test?

Ik herinner mij dat Nouska ooit in een blog zei dat ze nog kaas en melkproducten eet omdat indien ze dat ook uitsluit ze terug heel erg bezig is met voedsel zoals vroeger. Al weet ik niet of ze ondertussen nog kaas en melkproducten eet..

Dit is geen aanval maar een oprechte vraag, zeker naar iemand toe die een eetstoornis gehad heeft.

Tenslotte begin ik mij meer en meer als een ongezond varken te voelen aangezien ik niet zo extreem healthy en diervrij eet. Ik eet al amper vlees en al heel gezond meer maar nu voel ik mij nog een mislukking aangezien ik wel nog iets van dierlijke producten eet...

Ik hoop dat Proud hier ook niet nog verder in gaat, ik zie het verschil al met dagjes mee eten/tussendoortjes/... van enkele jaren geleden. Dit is soms verwarrend voor mij, ik weet niet meer wat nu de norm is en wat gezond of niet is...

V. - Maandag 4 april 2016 13:07
@abx Wat jij beschrijft is denk ik een moeilijk punt. Mensen hebben gewoon bepaalde dingen die zij belangrijk vinden, in dit geval dus dierenlevens en het voorkomen van dierenleed. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat het een obsessie wordt, maar ik weet zeker dat Scarlet en Nouska dit gewoon puur uit ethische redenen doen. Ik snap dat het moeilijk is dat te zien als je nog erg bezig bent met je eetstoornis (niet per se naar jou toe maar ook in algemeen opzicht) maar zij zijn genezen. Het kan wel een valkuil blijven maar op een gegeven moment ga je ook door met je leven. Zij kunnen niet iets wat zij belangrijk vinden maar telkens vooruitschuiven of helemaal niet posten omdat anderen dat triggerend vinden of zich ermee gaan vergelijken. Niets naar jou toe maar ik denk dat iedereen die een eetstoornis heeft ook gaandeweg het genezingsproces moet leren accepteren dat er niet een manier is van goed en gezond eten. Sommige mensen voelen zich prettiger als ze zo en zo eten en dat doen ze niet uit eetgestoorde redenen. Iedereen is anders en je kunt niet van mensen verwachten of willen dat ze van lijstjes eten omdat jij dat de norm acht.
Lusi - Maandag 4 april 2016 13:12
^ Kan me daarin wel vinden hoor abx, het gebeurt vaak genoeg dat mensen met ES hun obsessie daarheen verplaatsen. Dat wat jij beschrijft qua spontaniteit en het obsessieve is exact de reden waarom ik niet perse vegetariër of veganist wil worden. Veganist puur en alleen al niet omdat het duur is en ik bepaalde producten gewoon kan waarderen. Bij de eieren die ik eet zie ik overigens ook de meerwaarde niet om het niet te eten. Ik eet bijna alleen eieren van onze eigen kippen eet en die leggen ze toch wel, of ze nou gegeten worden of niet (al kan ik doorredeneren dat anders ze wel worden weggegeven en dan minder van de zielige-kippen-eieren worden gegeten).

Zeer zeker ben ik me er wel van bewust dat dit niet bij alle producten het geval is, maar eh. ik ben wellicht gewoon te 'egoïstisch' om het gewoon te eten. Ik heb geen zin om 'moeilijk te doen', ik vind sommige producten gewoon lekker en ik denk dat sommige dingen ook gewoon goed voor mijn lijf zijn. Ik eet best vaak wel vegetarisch of weinig vlees. Sommige mensen hebben dan hun oordeel dat dat heel krom is, maar ik vind het daarin geen alles-niets kwestie.

Ik vind het overigens leuk om de mogelijke variaties te proberen en eet de producten die ik lekker vind wel regelmatig. (Ik koop ze vooral in de aanbieding, want helaas zijn ze vaak erg prijzig). -tot zo ver mijn lange verhaal ;p -
abx - Maandag 4 april 2016 13:36
@ V. en @ Lusi:

Bedankt voor jullie reacties, jullie halen hier enkele zeer goede punten aan waar ik veel aan heb :) Ik kan het het hele veganistisch gebeuren nu wat beter in het juiste perspectief plaatsen.
*** - Maandag 4 april 2016 19:46
Dat ijs heb ik al geproefd maar vond ik tegenvallen.
En de Dutch Weedburger staat al een tijdje op mijn to-eat-lijstje. Helaas nergens te vinden in België.
Vegetarisch vlees spreekt me niet zo aan. Alleen al het idee dat mijn vleesvervanger sterk op echt vlees zou lijken. Bah ...
Lost girl - Maandag 4 april 2016 19:46
@V en lusi, namens mij ook bedankt. Ik zat met dezelfde onzekere gedachten.
xL - Dinsdag 5 april 2016 07:38
Ik ben zelf vegetariër geworden in mijn eetstoornisperiode, 7 jaar terug. In de kliniek merkte ik dat veel meisjes daar vegetariër waren. Dat ik vlees at was een uitzondering. In mijn thuisomgeving had ik nog nooit iemand ontmoet die geen vlees at eerlijk gezegd, al mijn vriendinnen destijds en de hele familie at lekker vlees. Toch moest en zou ik vegetariër worden. Mijn vader was het hier eerst niet mee eens, maar ging er uiteindelijk in mee. Toen had ik opeens alle controle over het eten weer. Ik kon mijn eigen avondeten maken omdat ik iets zonder vlees moest, ik mocht mijn eigen vegaburgers bereiden en dus niet in olie/boter zoals de rest, ik kon zeggen dat ik geen kaas wou omdat het niet vegetarisch was; allemaal dingen die ik verzon om zo maar de controle in handen te houden. Dit is een hele tijd zo gegaan.. Vorig jaar rond mei ben ik begonnen met vlees eten, omdat het me toch heel erg beperkte en ik niet wist of ik het nog steeds vanuit mijn eetstoornis deed of dat het ook echt om de dieren was. Toen heb ik ongeveer 2/3 maanden even vlees gegeten (niet als ik alleen voor mezelf moest koken); Het eten werd zo veel gemakkelijker toen. Ik kon uit eten gaan en iets lekkers bestellen, ik kon met anderen mee eten zonder dat ze voor mij iets aparts moesten bestellen; maar toch merkte ik dat het niet goed voelde. Ik wou geen dieren opeten, ik vond niet dat de dieren goed behandeld werden, en ik voelde me veel en veel beter bij het eten van geen dieren. Dus toen merkte ik dat ik toch echt vegetarisch was om de dieren, en niet meer om de eetstoornis.
vanAnaarB - Woensdag 6 april 2016 22:24
Ik vind dat er opvallend veel mensen met een eetstoornis vegetarisch of zelfs veganistisch eten.
Antwoord op je vraag: ik heb het ijs en de snoepjes van Katja gegeten. Lekker!
Erin - Vrijdag 1 juli 2016 00:11
Vreemd altijd als vegetariërs wel producten met gelatine eten. Daar is toch ook een dier voor gedood? Wel handig voor de vega's dat er tegenwoordig zoveel keus is :)