10x voeding tegen de griep

 

In deze periode van het jaar heersen er weer allerlei virussen die er voor zorgen dat we sneller ziek worden. Ik heb zelf dit jaar inmiddels al griep gehad, maar ik ben al langere tijd ook regelmatig een beetje verkouden. Niet rampzalig, maar wel vervelend. Ook in deze periode van het jaar is het belangrijk om goed voor onszelf te zorgen en juist nu kan ons immuunsysteem ook wel een flinke boost gebruiken. In deze blog deel ik een aantal voedingsmiddelen die ons kunnen helpen om ons immuunsysteem op te bouwen en te versterken.

Goed en gezond eten is sowieso heel belangrijk om fit te blijven en daarnaast zorgt het er ook voor dat we beter in ons vel zitten. Voeding is zo belangrijk. Het heeft namelijk ook een connectie met hoe wij ons mentaal voelen. Daarnaast beschermen verschillende voedingsstoffen, vitamines, mineralen, vetten, etc. ons tegen ziek worden. Naast het eten is het ook belangrijk dat wij voldoende nachtrust hebben, regelmatig bewegen en luisteren naar ons lichaam. Zorgen voor een goede hygiene door bijvoorbeeld goed je handen te wassen vermindert ook de kans dat je ziek wordt.

meisje op bed
Bron

Deze blog gaat dus over wat goed is om te eten om je immuunsysteem positief te beïnvloeden en jezelf te beschermen tegen ziektes. Dit betekent natuurlijk niet dat alles aan je voorbij zal gaan wanneer je dit doet. We worden nou eenmaal weleens ziek, maar je kunt je immuunsysteem in ieder geval wat sterker maken hierdoor.

1. Knoflook
Knoflook maakt niet alleen veel gerechten een stuk lekkerder, maar het is ook nog eens heel gezond. Knoflook heeft namelijk allerlei natuurlijke antibacteriële en antivirale eigenschappen. Knoflook beschermt ons tegen infecties van de luchtwegen, verkoudheden en griep. Ook bevat knoflook veel vitamine C en werkt het goed tegen schimmelinfecties. Er zit allicin in en dit is een soort natuurlijk antibioticum. Ook bevat knoflook vitamine B6. Dit is nodig voor een gezond immuunsysteem en celvernieuwing. Een andere fijne bijkomstigheid is dat vitamine B6 stemmingswisselingen vermindert. Knoflook is dus heel gezond dus gebruik het zeker bij het koken.

2. Broccoli
Broccoli is een groente die ik vroeger als kind al vaak op mijn bord kreeg. Veel kinderen vinden dit wel lekker, zeker als er een beetje gesmolten kaas overheen zit. Dit was bij ons meestal niet het geval, maar mijn moeder kon het wel lekker op smaak brengen met wat kruiden. Broccoli is heel gezond. Het helpt ons lichaam te ontgiften en helpt ziek worden voorkomen. Het is een soort natuurlijke detox. Het bevat veel vitamine C en calcium en het aminozuur choline.

broccoli
Bron

3. Spinazie
Spinazie staat al heel lang bekend om het feit dat het zo gezond is. Ik vind gekookte spinazie lang niet altijd lekker, maar verwerkt in een salade of bijvoorbeeld pasta eet ik het wel graag. Spinazie verwerk ik ook weleens in een vers sapje en als je dit combineert met lekker fruit zoals appels en bijvoorbeeld een komkommer dan is dat heel erg lekker en gezond. Spinazie bevat net als veel fruit ook veel vitamine C en het bevat veel kalium en foliumzuur. Vind je spinazie niet per se heel lekker net als ik? Verwerk het dan in gerechten zoals een lekkere salade of in een pasta. Het krijgt dan een heel andere smaak.

4. Yoghurt
Eet jij yoghurt als ontbijt, maak je weleens een smoothie of gebruik je yoghurt bijvoorbeeld als sausje bij het avondeten? Goed bezig! Yoghurt bevat namelijk probiotica, goede bacteriën die bijdragen aan een goed immuunsysteem en ons beschermen tegen ziektes. Daarnaast is het heel goed voor onze darmen. Begin je ochtend bijvoorbeeld met een schaaltje yoghurt met vers fruit en muesli. Zo krijg je goede vezels, vitamines en andere goede voedingsstoffen binnen.

yoghurt
Bron

5. Paddenstoelen en champignons
Paddenstoelen kunnen we op verschillende manieren in gerechten verwerken en worden vaak gegeten bij vlees, in pasta's, pizza's of bij salades. Paddenstoelen bevatten vitamine D en dit is iets wat maar weinig voedingsmiddelen bevatten. In de winter komen we hier weleens te kort aan doordat de zon dan minder schijnt, maar het is wel heel belangrijk. Daarnaast zit hier ook veel zink in en andere immuun ondersteunende stoffen die er voor zorgen dat we beschermd worden tegen virussen en bacteriën.

6. Grapefruit
Bij citrusvruchten denken we al snel aan een sinaasappel om bijvoorbeeld zo te eten of om sap van te maken maar een grapefruit is misschien nog wel gezonder. Het heeft een iets bittere smaak maar bevat ook heel veel gezonde mineralen en vitamines. Ze verminderen symptomen van verkoudheid en het kan de ernst van ontstekingen verminderen. Het helpt ook ons lichaam te ontgiften en is weer eens iets anders dan een sinaasappel. Vind je grapefruits toch iets te zuur of te bitter? Dan kun je ook sap maken door deze twee te combineren. Heerlijk!

kaneel
Bron 

7. Kaneel
Ik ben een enorme liefhebber van kaneel en eet het heel graag over bijvoorbeeld appel of ander fruit. Ik verwerk het in koekjes, doe een beetje over de warme chocolademelk met slagroom, verwerk het in taart, etc. Ik dacht altijd dat kaneel net als suiker niet heel gezond was, maar volgens het artikel van dailymail klopt dat niet. Heel fijn, want ik ben er gek op. Kaneel schijnt dus een goede antivirale, antibacteriële werking te hebben en is ook nog eens schimmelwerend. Het helpt ons immuunsysteem te versterken. Het ondersteunt ook een goede spijsvertering en de circulatie in het lichaam.

8. Watermeloen
Watermeloen is echt een van mijn favoriete fruitsoorten en ik vind het heerlijk om in de zomer te eten. Het is duidelijk dat watermeloen voor een groot deel uit water bestaat, maar het is ook rijk aan vitamine A en C en het heeft een grote concentratie van lycopeen. Dit geeft de meloen een rode kleur en het is heel gezond. Watermeloen helpt bij het verminderen van infecties en ontstekingen.

watermeloen
Bron 

9. Bouillon
Het is niet voor niks dat de populariteit van kippenbouillon enorm veel jaren geleden al is ontstaan. Vroeger werd er al veel bouillon getrokken van de botten, waar heel veel gezonde stoffen in zitten. Het klinkt misschien een beetje vis, maar in feite doe je hetzelfde wanneer je kippenpoten gebruikt om bouillon te maken. Ik ben opgegroeid met kippenbouillon als remedie tegen griep of verkoudheid en ik denk dat heel veel mensen dit herkennen. Bouillon bevat allerlei mineralen zoals magnesium, fosfor en calcium. Bouillon kun je het beste zelf maken omdat dat een stuk gezonder is en veel meer mineralen bevat. Dit deden wij thuis alleen lang niet altijd omdat je daar vaak niet de energie voor hebt als je ziek bent. Bouillon helpt ons gehydrateerd te houden en als je ziek bent, kan dit ook helpen tegen uitdrogingsverschijnselen.

10. Oesters
Oesters zijn voor veel mensen een echt cadeautje en ik denk ook wel dat je er of heel erg van houdt, of dat je het niet lekker vindt. Ik vind oesters een beetje eng, ik moet eerlijk bekennen dat ik ze ook nog nooit heb gegeten. Wel schijnt het heel goed te zijn voor je. Er zit heel veel zink in en dit is goed voor ons immuunsysteem.

Bron: dailymail.co.uk 

Hoe bescherm jij jezelf tegen virussen en bacteriën? 

 

Gerelateerde blogposts

26
MRT
Hooikoorts
12

Reacties

Black Tiger - Woensdag 17 februari 2016 20:49
haha super leuke blog!
dat wist ik niet!
niet.. gewoon een pakje zakdoeken, hoewel ik onbewust deze dingen wel veel eet.
x
damagedbutterfly - Woensdag 17 februari 2016 20:55
handig voor me broer die is nu helemaal grieperig en ziek :P
Maan - Woensdag 17 februari 2016 21:34
Groenpoeder! Haha, nee.. (of jawel), ik probeer wel gezond te eten en bijna elk product heeft wel een stofje dat zou moeten helpen, maar als dat virus eenmaal binnen is word je toch vaak gewoon even echt goed ziek.
Ik hou het meer bij voldoende frisse lucht scheppen, warm aankleden, groene thee drinken, proberen voldoende te slapen, voldoende dingen doen waar je energie = les stress van krijgt en af en toe adempauze nemen tijdens momenten van drukte / stress.
petra - Donderdag 18 februari 2016 06:18
mijn vader maakt bij griep altijd zelfgemaakte kippensoep naar het recept van zijn oma en dat is heerlijk als je de griep hebt.
Iris - Donderdag 18 februari 2016 19:25
Vind de titel een beetje misleidend. Alsof 10 producten de griep tegen gaan. Als je vatbaarder ben voor griep/verkoudheid kan je je suf eten en toch ziek worden.
Jennifer - Zaterdag 20 februari 2016 11:27
Kaneel is super lekker. Warme appel en kaneel