De aantrekkingskracht van pro-ana

 

Pro-ana is iets wat ik altijd wel intrigerend vond. Toen ik nog geen eetstoornis had en uit nieuwsgierigheid een website bezocht, werd ik afgeschrikt door de foto's die als ‘inspiratie' werden gebruikt en de extreme tips die bezoekers elkaar gaven. Waarom zouden mensen dit zichzelf aandoen? Of erger nog, elkaar erin meesleuren? Ik kon me niet voorstellen dat ik me ooit thuis zou voelen in een duistere wereld als deze.

Helaas kwam daar een aantal jaar later verandering in. In de tijd dat ik een beginnende eetstoornis had, bezocht ik weer een pro-ana website. Daar schrok ik wederom van de heftigheid waarmee de leden - vooral jonge meisjes - Ana verheerlijkten als een soort godin en de ziekte zagen als levensstijl. Ik herinner me dat ik vooral grote ogen opzette bij het lezen van de ‘brieven' die Ana schreef - teksten vol narigheid die de meisjes als motivatie gebruikten. Toen ik dit zag, verliet ik gauw de website. Toch was ik gefascineerd geraakt door de ‘levensstijl' van de meisjes. Ze spoorden elkaar aan en iedereen hoorde er echt bij. Naarmate ik dieper in mijn eetstoornis terecht kwam, bleef pro-ana steeds meer in mijn hoofd rondspoken. Ik besloot nog één keertje een kijkje te nemen.

meisje
bron foto

Natuurlijk bleef het niet bij dat ene keertje. Iedere keer dat ik tips opzocht, foto's bekeek of motivatie teksten las, leken ze minder extreem dan de vorige keer. Ik begon het steeds normaler te vinden. Ik ging zelf ook berichtjes schrijven en werd gesteund door andere leden. Ik voelde me onderdeel van de groep. Iedere dag zat ik op pro-ana en afvallen was het eerste waar ik aan dacht als ik 's ochtends wakker werd en het laatste waar ik aan dacht als ik weer naar bed ging. Uiteindelijk heeft pro-ana me niets goeds gebracht en me alleen maar dieper de eetstoornis in getrokken. Toch is die wereld heel magnetisch en trekt ze je gemakkelijk naar beneden.

Veel mensen twijfelen misschien over pro-ana of vinden het moeilijk om ermee te stoppen. Ik heb daarom een paar schijnvoordelen op een rijtje gezet.

- Bij pro-ana word je geaccepteerd en hoor je erbij.
Als je in de pro-ana wereld zit, kan het voelen alsof je onderdeel bent van een hechte groep. Je voelt je geaccepteerd, terwijl dit in je echte leven misschien niet zo is. Je krijgt steun en erkenning als je het ‘goed' doet. Deze meiden begrijpen hoe jij denkt en hoe je bent. Maar dit is schijn: als ze echt om jou zouden geven als mens, zouden ze je dan aansporen om jezelf de vernieling in te helpen? Komen ze op bezoek als jij in het ziekenhuis terecht komt door ondervoeding? Bij pro-ana hoor jij er niet bij, maar je ziekte hoort erbij. Je wordt niet gewaardeerd om wie jij bent, maar om hoe goed je kunt afvallen. Terwijl jij echt wel meer kunt dan dat.

- Pro-ana is een veilige wereld om je in te verschuilen.
Als het in het echte leven niet goed met je gaat en als de wereld je angst aanjaagt, kan het fijn voelen om weg te kruipen in een wereld waar iedereen alleen maar bezig is met eten en niet-eten. Het voelt veilig en bekend. Maar elkaar aansporen tot destructief gedrag is allesbehalve veilig. Het is heel gevaarlijk, en dat besef je pas als je uit dat wereldje stapt. Geloof me, ik was er ooit heilig van overtuigd dat het een levensstijl was die me gelukkig zou maken, en toen ik ermee stopte besefte ik pas wat een waanzin het is. De gevolgen van een eetstoornis zijn slopend en je verdient zoveel beter dan dat.

- Pro-ana helpt je om je doel te bereiken.
Een doel hebben zoals afvallen kan goed voelen, omdat je dan ergens naartoe werkt. Als je dat bereikt, zal je je beter voelen - althans, dat hoop je dan maar. Ondanks dat je eerdere streefgewichten je ook niet gelukkig hebben gemaakt. Maar het is niet wat je écht wilt. Nog nooit heb ik gelezen dat iemand op pro-ana nadat ze was afgevallen zei: "Oké, nu is het gelukt, nu kan ik verder met mijn leven want ik ben gelukkig". Natuurlijk krijg je erkenning en complimentjes op de sites als je een doel hebt bereikt. Maar die erkenning of dat goede gevoel kun je ook uit het echte leven halen. Daarvoor hoef je jezelf niet weg te stoppen in zo'n destructieve wereld.

meisje
bron foto

Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om ermee te stoppen. Vaak genoeg heb ik ‘nog even één keertje' op een site gekeken. Maar als je je eetstoornisgedachten blijft voeden met pro-ana, kun je er niet vanaf komen en word je niet gelukkig. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan wat jij uit pro-ana haalt, en hoe je op een andere manier aan die behoefte kunt voldoen. Kijk of je alternatieven kunt vinden die je niet afbreken, maar je juist een beter gevoel geven. Proud2Bme heeft mij hierbij erg geholpen, omdat het pro-ana vervangt op een positieve, constructieve manier. Ook hier heb je mensen die je accepteren, maar dan om wie jij bent - en niet om hoe ongezond je gedrag is. Want je bent veel meer dan dat.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Silke V - Woensdag 7 januari 2015 13:23
Ik herken bijna alles wat je schrijft! Het voelt goed om te weten dat er nog tenminste iemand is die hetzelfde gevoel heeft. Het is een soort van automatisch trekje om nog is te gaan kijken bij mij. Proud2Bme heeft mij ook enorm geholpen! Mooi geschreven! Bedankt x
.c - Woensdag 7 januari 2015 14:00
Wat een goed blog ikzelf ben niet toegevoegd op een pro ana site ik walgde erdoor van mezelf ik ging aan ze bewijzen dat ik het in mijn eentje ook wel kon redde en dat lukte maar op ern andre pro ana site waar je alleen tips kon lezen stonden telefoon nummers dus had ik op whatsapp veel pro ana groepen dat is nog niet bekend door dt je daat open enbloot je telefoon nummer zette kunnen ook die loverboys en die viezerikken je op zoeken ze zeiden dan dat ze een afval schema hadde je moest alleen voor de camera op skype work outs doen langzaam moest je dan je uitkleden ik stopte net op tijd ....
.c - Woensdag 7 januari 2015 14:01
Jullie zouden daar ook iets vamn moeten dchrijven he heeft me getraumaiseert
Fleurtje - Woensdag 7 januari 2015 14:25
Mooi geschreven! Heel goed!
Het doet me deugd om te kunnen melden dat pro-ana in Nederland bijna is uitgeroeid. Veel fora zijn verdwenen en op de fora die nog bestaan, is niemand meer actief. Het heeft al te veel schade aangericht in de tijd dat het bestaan heeft :(
Dana - Woensdag 7 januari 2015 14:35
Wat ontzettend goed geschreven!
Maan - Woensdag 7 januari 2015 18:35
Jeetje, ik heb niet alles gelezen.. Behalve wat ik wilde geloven: het helpt je je doel te bereiken. Ik dacht: 'ja, dat is echt zo.' Maar je tegenargument is keihard.. want nee het is nooit goed genoeg en i.p.v. worden ana's steeds strenger, kritischer en grimmiger naar zichzelf toe en lijken ze met elk stapje dat ze bij hun doel zetten ineens 3 stappen van hun doel af te komen staan.
Maritjexx - Woensdag 7 januari 2015 20:17
Ik ben zo trots op je odje , wat goed geschreven!
Liz - Woensdag 7 januari 2015 21:21
Dit is zo herkenbaar.. En nog steeds worstel ik ermee als ik een dipje heb; 'nog één keertje kijken' idd..
Luna - Woensdag 7 januari 2015 21:52
Heel mooi stuk waar ook wel heel veel van klopt. Behalve 1 dingetje, meiden van pro-ana kunnen wel vriendinnen voor het leven zijn. Ik heb uit mijn pro-ana contacten nu ook een hele groep op whatsapp die mij steunt in mijn herstel. Ik wil niemand aanmoedigen om nu op pro-ana te gaan, maar ik wilde het wel even kwijt.

Liefss!
Jimmy - Donderdag 8 januari 2015 12:52
@.c:
Hmm... dat is misschien een goed idee. Ik kan me voorstellen dat pro-ana sites ook veel op seks beluste mannen aantrekken die zich bewust richten op de kwetsbare meisjes.

Maar als je daar een artikel over wilt hebben dan wordt dat wel heel heftig. En je hebt iemand nodig die haar verhaal durft te doen.
Sara - Donderdag 8 januari 2015 15:33
Pro-ana is idd aantrekkelijk.
Ook al kijk ik zo lang op proud2bme
Soms dan kijk ik gewoon ff
Zonder een goede reden...
sterke_ik - Donderdag 8 januari 2015 18:29
Mooi odette!

Maar ik heb het gevoel dat hier op proud ook mensen met ernstige zichtbare anorexia eerder worden gezien, gevolgd en gesteund dan de massa...
AHelmers - Donderdag 8 januari 2015 22:39
Mooi geschreven! Odette
Minnie - Vrijdag 9 januari 2015 17:21
Ik heb ook wel eens op pro-anasites geweest, maar ik vond (en vind nog steeds) het te 'gemaakt'. 'Ana' klinkt 'nep' in mijn ogen. En uitnodigend vond ik het ook niet (gelukkig maar eigenlijk), want het leek een 'eliteclubje' waar ik me niet tussen zou voelen passen. Maar tegelijkertijd ben ik ook niet 'geschokt' door wat ik daar aantref, waar anderen dat wel zijn...
Star* - Donderdag 22 januari 2015 23:31
ik ben op een pro-ana site geweest.. ik ben er niet trots op maar ik weet wel waarom ik het deed. Ik voelde me eenzaam, ik had niemand om me heen.. geen familie, geen vrienden. En daar voelde ik me minder eenzaam, ik sprak ook af met veel mensen en dat was ook gezellig.
Ik zat gelukkig op een site waar een leeftijdsgrens was en waar iedereen elkaar steunde en juist blij waren als je de stap zette naar genezing. Maar.. als je wilde afvallen steunde ze je daar ook in.

Toen ik erop zat waren er nog weinig fora voor mensen met een eetstoornis. Toen dit forum en deze site online kwamen ben ik er ook meteen heen gegaan.
In het begin vond ik het moeilijk, ik vond dingen normaal en snapte niet dat het erg was en werd er wel eens op gewezen dat dingen triggerend waren. Dat vind ik nu wel erg.

Als ik eerlijk ben denk ik dat het niet gezond is. Maar ik denk dat het forum waar ik kwam ook redelijk mee viel. Ik heb wel eens gehoord van fora waar 12 jarige meisjes kwamen voor "tips".. en dat vind ik zo vreselijk.. Een kind.. Dat vind ik gewoon.. moord..ofzo.
Sara - Donderdag 5 februari 2015 13:48
Bedankt voor je berichtje
ik sta aan het begin van een eetstoornis.
ik ben 24 kilo afgevallen en heb nu een Bmi van 20
Toch vind ik mezelf nog dik
Ik bezoek pro ana site om mezelf af te schrikken om zo niet magerder te worden.
ook ik merk dat ik steeds minder geshockeerd ben van wat ik zie.
Dus bedankt voor de waarschuwing
anoniem - Woensdag 25 februari 2015 11:57
Mooi hoe je dit schreef. Het is wel waar denk ik.
Perfectie is niet de weg naar gelukl.
Ongeruste vader - Woensdag 22 april 2015 16:54
Mijn dochter heeft op 06-02-2015 zelfdoding toegepast en is door ons gevonden. Nadien ben ik veel foto,s tegen gekomen van pro anna en heel veel teksten over afvallen en methodes op haar computer, gsm en iPad. Aanleiding om af te vallen was pest gedrag op school en buiten school. Pro anna is m.i. niet de oorzaak geweest van haar actie maar pesten. Toch een advies om uit te kijken met dit soort informatie. Voor onze dochter Maartje (14 jr) is het helaas te laat. Be careful!!
anoniem - Woensdag 17 juni 2015 17:31
ik hb net op zon site gekeken. erg heftig!
desi1234 - Zondag 12 juli 2015 01:11
Waar om wil je dun zijn ik wil ok meer het luikt niet ja
anoniem - Vrijdag 19 augustus 2016 16:30
heyy

ik wil ook heel graag afvallen en ik ben al een tijdje bezig ik walg gewoon van mezelf ik voel mezelf echt super dik. eerst schrok een beetje van pro-ana maar nu eigelijk niet meer.
ik ben 1.67 nu en 15 jaar en weeg heel veel x
Marloes - Dinsdag 1 augustus 2017 14:45
Wow,wat heftig.
Essie - Maandag 22 augustus 2022 22:44
Ik zocht op google naar pro ana, en kwam op deze site terecht. En ik denk dat ik op het juiste moment, op de juiste plek ben gekomen. Dankjewel hiervoor.