Het lichaam van Irma van der Pol

 

Hoe is het om jouw lichaam te hebben? Wat betekent gewicht voor jou en hoe ga je met je lichaam om? 'Het lichaam van...' is de wekelijkse blogreeks die je iedere maandag op Proud2Bme kan tegenkomen. In 'Het lichaam van...' vragen we bekende en minder bekende mensen naar de relatie met hun lichaam. Vorige week kon je het verhaal lezen van anorexia herstel.

We vervolgen de serie met het lichaam van Irma van der Pol. Irma (36) woont samen met haar vriend Chris, 3 katten en een bonuszoon in Hilversum. Ze is diëtiste, personal trainer en coach. Irma heeft een eigen vrouwensportschool voor body & mind: The Feel Good Studio in Hilversum. Ze is graag samen met vrienden, houdt van reizen, sporten (crossfit, krachttraining), met de katten knuffelen, sauna & wellness en lekker uiteten gaan.

Het lichaam van Irma van der Pol

Na haar jarenlange strijd om altijd maar aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen, wil ze nu meisjes en vrouwen helpen naar een beter zelfbeeld en lichaamsbeeld. Sport is hier volgens haar een heel mooi middel voor! Uit je hoofd en weer in je lijf. Ervaren dat je veel meer kunt dan wat je denkt!

Dit is niet altijd zo geweest. Irma heeft zelf jarenlang roofbouw gepleegd om maar ‘dat perfecte lichaam’ te hebben. Voor modellenwerk en later fitnesswedstrijden. Hier schreef ze ook een boek over: Geluk zit niet in een sixpack.

"Gelukkig ben ik nu gezond & fit en kan ik - dankzij dit lichaam - nu ook anderen helpen bij de Feel Good Studio en met onze beweging Love Your Lijf!"

Het lichaam van Irma van der Pol

Fotografie: Marjoleine van Kalken


Hoe is het om jouw lichaam te hebben?

De laatste jaren heel fijn. Mijn lichaam is gezond en sterk en ziet er goed uit. Ik ben heel dankbaar voor de veerkracht van mijn lichaam en dat het me - nadat ik er jarenlang erg slecht voor gezorgd heb - nooit echt in de steek heeft gelaten. Uithongeren, overmatig sporten, anabolengebruik en allerlei middelen om af te vallen, alcohol & drugs en ook op seksueel gebied grensoverschrijdend. Nooit was mijn lichaam goed genoeg. Niets om trots op te zijn, maar mijn lichaam veerde terug, herstelde zich. Daarom heb ik nu de kracht en energie om er mooie dingen mee te doen en ook mijn steentje bij te dragen aan deze wereld.

Hoe voed jij jouw lichaam?

In het verleden heel slecht. Nu doe ik mijn best om er zo goed mogelijk voor te zorgen. Ik luister naar de signalen die ze me geeft en naar haar behoeften. Ik eet over het algemeen gezond, sport regelmatig (3 a 4 x per week), ga lekker naar buiten om te wandelen en ga graag naar de sauna of boek een massage. Ontspanning en voldoende slaap zijn nog aandachtspuntjes.... :)

Het lichaam van Irma van der Pol

Fotografie: Roosfoto.nl

Hoe past jouw lichaam bij jou?

Het is groot en sterk en eigenlijk kun je letterlijk en figuurlijk bijna niet om me heen. Ik heb nog wat te doen, hier op aarde. Dat is duidelijk! Dus ik mag er zijn en ik mag gezien en gehoord worden. Ik had er alleen 35 jaar voor nodig om daar zelf achter te komen...

Hoe zwaar weegt jouw gewicht?

Mijn gewicht zegt me op dit moment helemaal niks. Ik weeg mezelf 1 of 2x per jaar. De afgelopen jaren is het heel stabiel, terwijl ik er helemaal niet mee bezig ben. Ik eet en beweeg naar behoefte. Wat een verademing is dat zeg! Niet meer bijhouden in apps, afwegen, meten, compenseren etc. Echt een last van mijn schouders! Ik heb zoveel meer energie over voor andere dingen!

In het verleden was dit wel anders. Mijn hele zelfbeeld hing af van dat getalletje op de weegschaal of mijn vetpercentage. Ik weet nog wel dat ik ooit moest wegen en dat ik wachtte met mijn tussendoortje eten (een rijstwafel!) totdat ik gewogen was. Ik heb ook echt alles gedaan om af te slanken: van afslankpillen tot zelfs speed, vochtafdrijvers etc. En dat alles voor een paar cijfertjes op die weegschaal....

Wat betekenen de woorden 'dik' en 'dun' voor jou?

Nu gelukkig niet zoveel meer. Ik vind mezelf, en dus ook anderen, mooi en goed in heel brede range. Gezond en fit zijn (zowel fysiek als mentaal) vind ik wel heel belangrijk. Maar vooral happy! Dat is volgens mij waar alles om draait! Vandaar dat ik nu ook de ‘Feel Good Studio’ heb en verder wil gaan franchisen in plaats van een normale sportschool, waar alles om uiterlijk of performance draait.

Het lichaam van Irma van der Pol

Wat heeft jou gevormd?

Mijn moeilijke jeugd heeft me gevormd. Ik zal daar hier niet te veel over uitwijden, want iedereen heeft zo zijn verhaal. Ik geloof echter wel in de kracht van kwetsbaarheid. Vandaar dat ik mijn levensverhaal helemaal op papier heb gezet in ‘Geluk zit niet in een sixpack’. Met niet alleen de mooie, maar juist ook de minder mooie dingen. Want JUIST die vormen je!

Daarnaast hebben ook mijn fysieke uitdagingen me gevormd, zoals de beklimming van de Kilimanjaro & de Mont Blanc, waar ik mezelf meerdere keren ben tegen gekomen, maar ook heb ervaren dat ik veel meer kan dan ik dacht.

Oh en Fitnesswedstrijden natuurlijk. Het anabolengebruik heeft me letterlijk gevormd; anders had ik nu niet zo’n brede rug gehad.. En ook het reizen. Onder andere de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela & mijn reizen naar arme landen, zoals India en Nepal

Daarnaast heb ik heel veel gehad aan een goede coach en lichaamsgerichte psychotherapie.
And - most of all - zingeving! Eindelijk weet ik wie ik ben, wat ik kan en kan ik daarmee wat bijdragen aan een mooiere wereld!

Love your lijf!

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Arlen - Maandag 5 november 2018 14:18
Mooie open en eerlijk verhaal:)
L - Maandag 5 november 2018 22:07
Heel inspirerend!
tineke - Dinsdag 6 november 2018 08:14
Superkrachtig, mooi
b - Dinsdag 6 november 2018 12:42
wat prachtig! heel inspirerend, dankjewel
Dianne1312 - Dinsdag 6 november 2018 17:17
Heel mooi verhaal!!
Irma - Dinsdag 13 november 2018 18:32
Dankjulliewel allemaal! Liefs irma